Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Reistips Zuid-Amerika

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 24 maart, 2020

Zuid-Amerika staat garant voor een bijzonder avontuur. Je kunt op zoek gaan naar de boeiende cultuur met tempels die hoog in de bergen verstopt liggen, of de indrukwekkende natuur ontdekken in de Amazone, de gletsjers in Patagonië of de stranden in Colombia. Of misschien ga je er wel heen voor de oude koloniale steden? Wat je ook zoekt, het kan hier allemaal! Ook wij hebben prachtige herinneringen aan dit geweldige continent! En het zou zonde zijn als we onze kennis en ervaring (en die van andere) niet met jullie zouden delen. Daarom hebben we onze reistips Zuid-Amerika op een rijtje gezet.

10x Reistips Zuid-Amerika

Hieronder vind je een aantal tips waar van wij vinden dat je ze moet weten voordat je naar Zuid-Amerika vertrekt. Als je zelf nog goede reistips Zuid-Amerika hebt horen we dat natuurlijk graag. We willen elke reiziger, ervaren of onervaren, uiteindelijk zo goed mogelijk op weg helpen. Neem contact met ons op als je ook goede tips hebt.

TIP ♥ – vlieg voor €495 naar Zuid-Amerika!

1. LEER EEN BEETJE SPAANS

Zuid-Amerika is een enorm populaire bestemming om je Spaans op te frissen. Er zijn veel steden waar je leuke taalcursussen kunt volgen zoals Cuzco in Peru, Buenos Aires in Argentinië, Sucre in Bolivia; en Quito in Ecuador. Het is zeker niet noodzakelijk om vloeiend Spaans te spreken als je op reis gaat. Maar een van de beste reistips Zuid-Amerika die we je kunnen geven is om wat basiszinnen te leren.

Het leren van een paar basiszinnen voordat je op reis gaat naar Zuid-Amerika, helpt je aardig op weg. Als je wat eenvoudige zinnen onder de knie hebt maak je het jezelf iets makkelijker. De volgende zinnen kunnen je helpen;

  • Dónde está? ➜ waar is?
  • Qué hora es ➜ hoe laat is het?
  • Entiende? ➜ begrijp je het?
  • Yo quiero un boleto, un hotel, un taxi ➜ ik wil een ticket, hotel, een taxi
  • Busco un hotel ➜ ik zoek een hotel

Zo zijn er natuurlijk nog honderden zinnen die je kan leren. Schrijf daarnaast wat getallen op. Wij spreken zelf geen Spaans en hadden soms moeite met de nummers. Wel zo handig als je gaat afrekenen of een tour gaat boeken.

TIP ♥ – download de app Google Translate. Deze kun je ook offline gebruiken. Super handig!

Backpacken Zuid-Amerika

Dit boekje hielp ons goed onderweg!

2. GEBRUIK JE GEZONDE VERSTAND

Een van de beste reistips Zuid-Amerika is dat je je gezonde verstand moet gebruiken. Wij hebben ons nooit onveilig gevoeld, maar dat heeft ook deels te maken met reiservaring. Zuid-Amerika is een continent dat lijdt onder armoede. Over het algemeen zijn grote steden gevaarlijker dan landelijke gebieden.

De veiligheid is echter ook afhankelijk van je eigen instelling. Het is niet verstandig om in Bogota om 3:00 uur ‘s nachts met je iPhone 8 rond te zwaaien of dronken over straat te gaan. Dat is vragen om problemen, maar dat geldt ook voor steden als Den Haag. Zo lang je logisch na blijft denken is Zuid-Amerika zeker niet onveilig.

LET OP! – Venezuela is op dit moment zeer onveilig. Dit land kun je beter overslaan op dit moment.

3. PLAN JE REIS GOED

Het plannen van je reis is een van de belangrijkste dingen van je voorbereiding. We bedoelen niet dat je van dag tot dag bepaald waar je bent (wat we wel eens voorbij zien komen), maar een globale planning van wat je wil zien is wel handig. Reizen zit altijd vol met verrassingen, het gaat bijna nooit zoals je verwacht.

Hou daarom wat ruimte in je planning. Wij krijgen veel vragen van reizigers die hun hele reissschema van dag tot dag hebben uitgeschreven met zo veel mogelijk bezienswaardigheden in 3 weken. Je kunt niet alles zien in een korte reis, ook niet als je 3 maanden op reis gaat. Bepaal daarom wat je écht wil zien en bepaal ter plekke welke bezienswaardigheden je er bij kunt doen of die je laat vallen i.v.m. tijdsnood. Plan je reis in grote lijnen, Hoe gedetailleerder je planning, hoe meer het tegen kan vallen.

De beste reistijd

Met ongeveer tweederde van Zuid-Amerika in de buurt van de evenaar hebben de meeste bestemmingen het hele jaar door een tropisch of subtropisch klimaat. Temperaturen zakken zelden onder de 20°C, terwijl regenwoudgebieden gemiddelde maximumtemperaturen van ongeveer 30°C hebben. Toch verschillen de beste reistijden wel per land. En je wilt het liefst goed weer op reis. Lees je daarom eerst in over de beste reistijden van een land.

Reistips Zuid Amerika

4. REIS MET DE BUS

De bus is hét vervoersmiddel in Zuid-Amerika. Treinen rijden er bijna niet en vluchten van land A naar B zijn vrij prijzig, zeker als je dat vergelijkt met vliegtickets binnen Azië. Een van de beste reistips Zuid-Amerika is dan ook; reis zo veel mogelijk met de bus. Over het algemeen is het busvervoer goed geregeld in het hele continent

Je ziet hier veel ex-Amerikaanse schoolbussen, versierd met cartoonachtig afbeeldingen van alles, maar ook nieuwe touringbussen die voorzien zijn van alle luxe. Houd er wel rekening mee dat de rijomstandigheden, de buskwaliteit en de professionaliteit van de chauffeur sterk verschillen. Veel hangt af van het seizoen: uitgestrekte woestijnen van rood stof in het droge seizoen worden modderige oceanen in het regenseizoen. In Argentinië, Uruguay, Ecuador, de kust en het zuiden van Brazilië en het grootste deel van Venezuela zijn wegen over het algemeen beter.

TIP ♥ – de organisatie BusBud is een prima optie waar je ook online je tickets kunt regelen (niet altijd goedkoper)

Kosten Colombia

De bussen zijn vaak beter dan je denkt!

5. GOEDKOOP IS NIET ALTIJD BETER

De meeste reistips Zuid-Amerika gaan over budget 🙂 Dus ook deze. Wij Nederlanders houden van goedkoop, maar goedkoop is niet altijd beter. Reizen in Zuid-Amerika kan zo duur of goedkoop als je zelf wil. Je kunt low-budget rondreizen op €40 per dag, maar ook genieten van je reis met €100 per dag en alles doen wat je wil doen. Dat is iets persoonlijks.

Hoe je ook reist, de beste tip die we je kunnen geven is dat je niet te zuinig moet zijn. Je komt niet elke dag in Zuid-Amerika en de kans dat je een land twee keer bezoekt is niet heel groot. Daarom kun je er beter van genieten. Dat betekent niet dat je al je geld moet uitgeven in een week 🙂

Reizen kost nu eenmaal geld. Het reizen zelf valt nog wel mee, maar als je bijvoorbeeld de Inca Trail naar de Machu Picchu wil lopen of de Ciudad Perdida wil bezoeken zul je je portemonnee moeten trekken. En we raden aan dat te doen, want het is een onvergetelijke ervaring! De foto’s en ervaringen zul je jaren later nog kunnen herinneren. De prijs die je er voor betaald hebt niet.

Een van de reistips Zuid-Amerika; spend you money! De Ciudad Perdida kost zo’n 800.000 peso (€225), maar is elke cent waard!

6. PLAN JE BUDGET

Reizen is niet gratis, maar ook niet zo duur als sommige mensen denken. Als je van tevoren een globale planning maakt van de landen die je wil zien weet je ook wat de kosten zijn. In principe zou je in Zuid-Amerika kunnen reizen met zo’n €34 tot €45 per dag. Dan reis je niet extreem low budget, maar ook niet als een koning of koningin.

Uiteraard is veel afhankelijk van de landen die je bezoeken. Over het algemeen zijn landen als Argentinië, Chili en Brazilië het duurst. De ‘Andes-landen’ zijn het minst duur. Hier zou je een fatsoenlijke kamer voor minder dan €15 (€7 voor slaapzalen) moeten kunnen vinden.

Veel is afhankelijk van waar je slaapt. Zo is overnachten bij toeristische attracties zoals Salar de Uyuni vaak duurder dan slapen in de steden.

TIP ♥ – reken op zo’n €35 tot €45 per dag. Hierdoor kom je op ongeveer €1000 tot €1.400 per maand

Taganga

Ons heerlijke hostel in Taganga in Colombia

7. DOE EENS GEK

Waarschijnlijk kom je maar een keer in een bepaald land. Er zijn weinig reizigers die een land voor de tweede keer bezoeken. Probeer daarom het meeste te halen uit je reis. Dat is echt een van de beste reistips Zuid-Amerika die we je kunnen geven. Als je last hebt van hoogtevrees, fiets dan over de Death Road in La Paz, ben je niet zo van het wandelen? Loop dan de 4-daagse hike naar de Ciudad Perdida in Colombia. Verleg je grenzen!

Bezoek elke hoek van de Amazone (Bolivia, Brazilië, Ecuador, Peru en Venezuela) of de de Pantanal in Brazilië, ‘s werelds grootste wetland en thuishaven van duizenden diersoorten (waaronder jaguars en poema’s). Ga je naar Ecuador? Maak dan een uitstapje naar de Galápagos Eilanden om de reuzenschildpadden, zeeleguanen, pinguïns en zeeleeuwen te zien die Charles Darwin observeerde. Ben je in het zuiden van Argentinië? Verken dan Tierra del Fuego en maak een boottocht over het Beagle Channel om de pinguïns en walvissen te zien.

Er is zo veel te zien en te doen dat je onmogelijk alles kunt zien, maar doe eens gek en bezoek een plek die je niet van plan was te bezoeken! Verleg je grenzen, doe iets dat je niet durft! Reizen is het mooiste wat er is, dus vergeet je angst en doe eens iets geks! Het wordt een onvergetelijke ervaring!

8. ZORG VOOR OFFLINE VERMAAK

In de tijd waarin we tegenwoordig leven is onze smartphone, tablet of laptop niet meer weg te denken. Iedereen reist met technologie. Het reizen is daardoor redelijk veranderd. We hebben tijdens het reizen veel meer contact met onze vrienden en familie tuis, kunnen films kijken waar we willen en als het nodig is vertalen we het menu van een schattig restaurantje in Huaraz. Deze nieuwe technologie heeft ons een hoop gebracht, maar kan ons niet altijd helpen.

In Zuid-Amerika zijn er veel gebieden waar je niks aan je smartphone of tablet hebt. Je hebt geen bereik als je 4 dagen gaat hiken in Patagonië, of een paar dagen op Paaseiland door brengt. Dat betekent niet dat je je smartphone thuis moet laten. Anno 2017 is dat niet meer mogelijk 😉 Zorg daarom dat je ook ‘offline vermaak’ bij je hebt.

Busreizen kunnen hier makkelijk 20 uur duren. En hoewel de meeste bussen van alle gemakken voorzien zijn, kan een boek of een spelletje geen kwaad. Het helpt ook nog eens om andere reizigers te leren kennen.

TIP ♥ – wij gaan nooit weg zonder spelkaarten. Ideaal tijdens het reizen!

Reistips Zuid-Amerika

Gezelligheid met een potje kaarten

9. PRAAT MET LOCALS

Elk land in Zuid-Amerika heeft een unieke cultuur die het ontdekken waard is. De beste manier om dit te doen is door met de lokale bevolking te parten. Wij, en andere reiswebsites, kunnen je een hele hoop tips geven over wat te doen, waar je heen moet gaan of hoe je het beste kunt reizen, maar er is maar één groep die dat het beste weet; de locals.

De bus een geweldige plek is om een gesprek met een local aan te knopen, maar ook websites zoals CouchSurfing zijn een ideale mogelijkheid om meer met locals op te trekken. Locals weten meer van een land dan elke reiswebsite op internet. En vaak zijn de locals extra geïnteresseerd in buitenlandse reizigers. Ze vinden het leuk om met je te praten en tips te delen over hun land of woonplaats.

10. PLAN GROTE HIKES VAN TEVOREN

Een van de beste reistips Zuid-Amerika is dat je grote wandelingen moeten plannen. Als je bijvoorbeeld de Inca Trail wil lopen (check trouwens ook ons blog ‘alternatieve routes Inca Trail‘), moet het maanden van tevoren boeken als je zeker wilt weten dat je een plekje hebt. Het is zo populair dat je niet zo maar aan kunt komen in de hoop dat je mee kunt. Dat kan namelijk niet.

TIP ♥ – lees alle tips over deze magische Inca ruines op onze pagina Machu Picchu 

Het geldt natuurlijk niet alleen voor de Inca Trail. Ook bekende hikes zoals het “W” -circuit in Torres del Paine, of zelfs een kortere versie ervan, hebben enige planning vooraf nodig. Het is niet zoals in bijv. Azië waar je een tour makkelijk een uur van tevoren kan regelen. In Zuid-Amerika is gaat get allemaal iets gestructureerder.

Als je gaat kamperen in Patagonië dien je dat ook van tevoren te regelen. Als je in een refugio wil blijven of een hotel in de buurt moet je dat allemaal reserveren. Zeker tijdens het hoogseizoen. Dus plan je reis goed en bedenk goed wat je wil doen en mocht j een populaire hike willen doen informeer dan of je deze wel of niet moet reserveren.

Inca Trail

De Inca Trail

Meer lezen over Voorbereiding Zuid Amerika?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU