Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Roraima

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 24 maart, 2020

In de buurt van nationaal park Canaima in Venezuela ligt een keten van ruim honderd tafelbergen, die ook wel tepu’s worden genoemd. De grootste en meest spectaculaire tafelberg in het gebied in Mount Roraima, ook wel Roraiman genoemd. De meerdaagse wandeling die je moet maken om de top van deze bijzondere berg te bereiken, wordt ook wel de mooiste trektocht van heel Zuid-Amerika genoemd.

Roraima; een must-visit

Mount Roraima of Roraima is een tafelberg van 2.180 meter hoog. Het plateau van de tafelberg is maar liefst 90 vierkante kilometer groot en wordt omgeven door steile kliffen van 400 meter hoog. Omdat de wolken op de top van de berg blijven hangen, heeft Mount Roraima een mysterieuze uitstraling. Is de berg een keer niet door wolken omringd, dan zie je pas hoe bijzonder Roraima er eigenlijk uit ziet.

TIP ♥ – het mooiste van Mount Roraima is dat het één van de makkelijkste beklimbare tepuis is. Iedereen die enigszins fit is kan de top halen. En dat is mooi, want het staat bekend als de mooiste klimtocht van Zuid-Amerika.

Omdat Roraima in wolken gehuld is, regent het er erg vaak. Omdat de neerslag de berg ook moet verlaten, kent Mount Roraima enkele spectaculaire watervallen. Deze watervallen kun je bewonderen tijdens een tocht naar de top van de berg, wat de wandeltocht extra bijzonder maakt.

Roraima

Het is niet gek dat dit wordt gezien als een van de mooiste gebieden in Zuid-Amerika.

Bezienswaardigheden

De berg Roraima is zelf een bezienswaardigheid, maar ook op de top van de berg zijn diverse bezienswaardigheden te bewonderen. Denk hierbij aan Pozo Azul (de Blauwe Poel), de Kristalvallei en het drielandenpunt met markeringspunt.

 Je gaat niet naar de top van Roraima om deze bezienswaardigheden te zien, maar het is wel fijn dat er ook op de top van de berg wat te doen en te zien is. Zo word je niet alleen tijdens de tocht beloond met bijzondere bezienswaardigheden en uitzichten, maar ook na de lange wandeltocht.

Paraitepui

Het begint van de klim is vaak Paraitepui. Hier dienen alle klimmers zich in te schrijven voor de tocht. Als je niet met een tour mee gaat betaal je 100 bolivar.

Beklim de berg met een gids

Je kunt Mount Roraima op eigen houtje beklimmen, maar wij raden je aan om dit toch met een gids te doen. Op deze manier weet je niet alleen precies wat je moet doen om de top van de berg te bereiken, maar kun je ook mooie verhalen over de omgeving en de natuur van de berg horen. Je kunt een gids huren in Santa Elena de Uairén, maar je kunt dit ook van tevoren online doen bij diverse touroperators.

Kosten

De tocht naar de top duurt normaal zo’n 10 tot 12 uur verdeeld over 2 tot 3 dagen. Onderweg zijn er verschillende mogelijkheden voor overnachten (campsites). Een georganiseerde tour kost je tussen de 3.200 en 3.500 bolivar (€305 – €335)

De geschiedenis

De natuur rond Mount Roraima is erg ruig en nog steeds vrij ontoegankelijk. Door de ontoegankelijkheid van de berg is de omgeving van Roraima altijd geïsoleerd geweest en dit zorgt ervoor dat de natuur rond de berg vrijwel onaangetast is door mensen en de omliggende natuur. Hierdoor heeft zich boven op de berg een geheel eigen flora en fauna ontwikkeld, met unieke bloemen, vreemde insecten en zelfs vleesetende planten.

TIP ♥ – ga je het avontuur alleen aan zonder gids? Dan kun je vanuit Santa Elena de Uairen vervoer regelen naar Paraitepui, het beginpunt.

Mount Roraima wordt steeds bekender onder (sportieve) toeristen, maar zij gaan altijd erg netjes om met de berg en de natuur rond de berg. Hierdoor kan de prachtige natuur bewaard blijven en kun je over vele jaren nog steeds genieten van de bijzondere omgeving van Roraima en de spectaculaire uitstraling van de top van de berg.

Roraima

De top is bedekt met mist.

Hoe kom je er?

De enige manier om de berg te beklimmen is door gebruik te maken van de natuurlijke trap aan de Venezolaanse kant van de berg. Je kunt deze trap het beste bereiken door naar het dichtstbijzijnde plaatsje met vliegveld te reizen, Santa Elena de Uairén. Dit plaatsje bereik je door vanuit Caracas met het vliegtuig naar Ciudad Bolívar te gaan, waar je een kleiner vliegtuig neemt naar Santa Elena de Uairén.

Vanuit Santa Elena de Uairén reis je ongeveer 2 uur naar Paraitepui en vanuit deze plaats worden de tochten naar de top van Mount Roraima georganiseerd.

Roraima

Het landschap is adembenemend mooi!

Beste reistijd

Je kunt Mount Roraima het hele jaar door beklimmen, maar de beste tijd om een tocht te maken om op de top van de berg te komen is tijdens het droge seizoen. Dit is in de maanden december, januari, februari en maart. In deze maanden kan het alsnog regenen, maar regent het in ieder geval wel minder dan in het regenseizoen van Venezuela. In het regenseizoen kun je beter niet gaan als je deze berg echt wil beklimmen, simpelweg omdat harde regen de tocht flink kan bemoeilijken.

Locatie Mount Roraima

Wat wij vinden:
  • 8/10
    Reis-Expert - 8/10
8/10

Samenvatting

In de buurt van nationaal park Canaima in Venezuela ligt een keten van ruim honderd tafelbergen, die ook wel tepu’s worden genoemd. De grootste en meest spectaculaire tafelberg in het gebied in Mount Roraima, ook wel Roraiman genoemd. De meerdaagse wandeling die je moet maken om de top van deze bijzondere berg te bereiken, wordt ook wel de mooiste trektochtvan heel Zuid-Amerika genoemd.

Meer lezen over Venezuela?

Geef een reactie

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU

LET OP – de situatie in Venezuela is op dit moment onveilig! Reizen komt met risico’s. Reis en verblijf alleen in Venezuela als dit noodzakelijk is. Bekijk het laatste reisadvies op de website van Nederland Wereldwijd.