Hoofdmenu
reis expert header

Canaima National Park 

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 24 maart, 2020

Dit ver in de wildernis verstopte nationale park ligt op het Hoogland van Guyana. Een oude bergketen in Zuid-Amerika. Laat je overweldigen door het prachtige Nationaal park Canaima. Een prachtige stuk ongerepte natuur, waar je na afloop niet meer weg wilt. De Pemon indianen leven ook nog steeds in deze adembenemende wildernis. Heb je je ooit in het vliegtuig afgevraagd hoe het is om tussen de wolken te lopen? Dat gevoel krijg je als je ronddwaalt op het Roraima plateau. Alsof je tussen de wolken loopt op het dak van de wereld. 

Het Canaima National Park is een bekendste en mooiste nationale parken van het land. Als je in Venezuela bent is ede kans vrij groot dat je het park bezoekt. Al is het alleen maar om de grootste waterval ter wereld, de Angel Falls, te bezoeken. Op deze pagina vertellen we je het volgende:

Canaima National Park; intro?

Het Canaima National Park ligt in het zuidoosten van Venezuela tegen de grens van Brazilie en Guyana. Het is met 30.000 km2, een van de grootste natuurparken ter wereld. In 1994 heeft het park een welverdiende plaats verkregen op de Werelderfgoedlijst van Unesco door de tafelbergen. 

TIP ♥ de beste manier om het park te ontdekken is met een georganiseerde tour. Check Excursiones Kavac of Berna Tours.

De rotsformaties die hier te vinden zijn, zijn al meer dan 2 miljard jaar oud. Je kunt het je amper voorstellen. Hier wandel je over een van de oudste rotsformaties ter wereld. Dit bijzondere maandlandschap herbergt interessante gesteentes, betoverende meren, planten en dieren.

canaima national park

De Angel Falls liggen in het Canaima National Park

Bezienswaardigheden

In het Canaima National Park vindt je planten en dieren uit de prehistorie. Oeroude rotsformaties, natuurlijke jacuzzi’s, prachtige watervallen en palmbomen middenin de Canaima Lagoon. En dan hebben we nog geeneens de tafelbergen genoemd die 65% van het park in beslag nemen. Het prehistorische landschap met rozige rotsen, stenen in de meest unieke vormen en de meest heldere meren. Hier lijkt het alsof je in een andere wereld bent gestapt.

Angel Falls

De Angel Falls is de hoogste waterval ter wereld. Het water gutst hier van bijna een kilometer hoogte naar beneden vanaf de rand van de Duivelsberg, Auyantepei. Die mag je dan ook zeker niet missen! Meer info lees je op de pagina over de Angel Falls.

Sapo Falls

De Sapo Falls is ook zeker een aanrader. Het is na de Angel Falls de meest interessante watervalervaring, omdat je achter de waterval langsloopt. Achter het gordijn van denderend water.

Roraima

Roraima is een van de hoogste bergtoppen van de bergketen. Deze tafelberg rijst 2800 meter boven de grond uit en heeft een plateau van 90 km2. Sommige stukken van dit plateau zijn tot op de dag van vandaag onontdekt.

Deze tafelberg geeft je het gevoel in de hemel te zijn. Langs de rand van de berg staan vaak zoveel wolken dat het lijkt of je op een plateau zweeft in de lucht. Dit magische gevoel krijg je al als je alleen al naar de foto’s kijkt. Als je voor de real deal gaat is het gevoel onbeschrijfelijk. Dit is waar het lijkt alsof de wereld stopt. Alsof je op het dak van de wereld staat.

Gids

Maak gebruik van een gids voor de hike naar Roraima. De gidsen zijn te vinden in Paraitepui. De wegen zijn vrij goed aangegeven, maar vooral op de top is er een grote kans te verdwalen. Door de continue stroom van wolkenvelden

canaima national park

De natuur in het park is schitterend

Wandeltocht 

Roraima wordt door de indianen ook wel ‘moeder van alle wateren’ genoemd. Het regent hier namelijk erg vaak. Bovenop dit plateau vindt je het drielandenpunt: Venezuela, Guyana en Brazilië. Een kristalvallei met schitterende kwartskristallen en de Pozo Azul een felblauwe poel. Vanaf beneden lijkt het alsof de Roraima niet te beklimmen is door de recht omhoog lopende wanden. Toch is er een zijde met een natuurlijke trap: la Rampa

Het is aan te raden om een hike van 7 dagen te doen. Dit zorgt ervoor dat je twee dagen op de top kan overnachten, zodat je kan genieten van alles wat het plateau te bieden. Het is alsof je in een andere wereld terechtkomt. Alsof je miljarden jaren terug de tijd wordt ingeworpen. En daar sta je dan: in de verloren wereld van Venezuela.

Hoe kom je er 

Er zijn meerdere wegen die leiden naar het Canaima National Park, maar het is niet makkelijk om op je eindbestemming te komen. Neem een nachtbus vanuit Caracas naar Ciudad Bolìvar. Vanaf daar vlieg je dan naar Canaima. Maar je kan ook vliegen vanaf Isla Margarita, Puerto Ordaz of Maiquetía.  

Wil je hiken over de Roraima? Neem dan een nachtbus vanaf Ciudad Bolìvar, Puerto Ordaz, Maturín of Puerto la Cruz naar Santa Elena. Het is ook mogelijk om op Santa Elena te vliegen vanaf Ciudad Bolìvar of Ciudad Guyana.

Vanaf Santa Elena neem je een taxi in de vorm van een jeep om in Paraitepui te komen. 

canaima national park

Het kan er ook flink regenen

Beste reistijd

Wil je naar het noord westen van het park voor de Angel Falls. Dan raden wij je aan om in augustus of september te gaan. In die maanden kan je het meeste genieten van de volle kracht van de waterval.  

Wil je een hiken op het zwevende plateau? Je kan het hele jaar door naar de top van Roraima hiken. Maar de beste reistijd is van november tot april, in het warme maar droge seizoen. Vergeet niet dat het op de top een stuk kouder kan zijn dan in het oerwoud aan de voet van deze stokoude rotsformatie. 

beste reistijd canaima

Locatie Canaima National Park

Meer lezen over Venezuela?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU

LET OP de situatie in Venezuela is op dit moment onveilig! Reizen komt met risico’s. Reis en verblijf alleen in Venezuela als dit noodzakelijk is. Bekijk het laatste reisadvies op de website van Nederland Wereldwijd.