Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Orinoco Delta

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 24 maart, 2020

Orinoco Delta is een rivierdelta die uit moerassen, kleine riviertjes en wouden bestaat. Het gebied is groter dan heel Nederland, maar helemaal niet zo toeristisch als je zou verwachten. Sterker nog, in Orinoco Delta kun je kennis maken met de lokale Warao-indianen, die er al eeuwen wonen en nog altijd op dezelfde traditionele manier leven. 

Waarom Orinoco Delta?

Veel toeristen slaan dit vrij natte gebied van Venezuela over, maar wij vinden het echt een must om te bezoeken als je kennis wil maken met het oude en traditionele Venezuela. Orinoco Delta is een rivierdelta die groter is dan heel Nederland.

De riviermonding van Orinoco Delta is onderdeel van de Orinoco rivier: de grootste rivier van de wereld. Je gaat naar Orinoco Delta voor de prachtige natuur en de indianen die er nog altijd wonen. Toeristen kom je er bijna niet tegen, maar dit komt ook omdat het gebied gewoon erg groot is.

TIP ♥ – all-inclusive drie-daagse tours worden aangeboden voor zo’n 1.800 tot 2.600 bolivar (€175 – €250). Bekende zijn Campamento Oridelta, Orinoco Eco Camp en Viajes & Excursiones Turisticas Delta.

Orinoco Delta

Warao-indianen

Je verkent dit gebied met de boot. In het laatste dorpje langs de weg stap je op een gammel bootje, om hier een tocht van een paar uur mee te maken. Tijdens de tocht zie je prachtige vogels en andere bijzondere diersoorten die je in Nederland alleen in de dierentuin kunt zien, maar ook de traditionele Warao-indianen.

De meeste indianen in het gebied zie je tijdens de bijzondere boottocht gewoon langs varen: de Warao-indianen doen namelijk bijna alles met de boot. Zelfs kinderen gebruiken de boot om van A naar B te komen, wat er heel bijzonder en leuk uit ziet. Ook erg bijzonder: de huizen van de Warao-indianen. In feite zijn dit gewoon houten hutten zonder muren, waar de indianen in hangmatten slapen.

Bezienswaardigheden 

Je gaat naar Orinoco Delta om de prachtige, ongerepte natuur van het grote gebied te bewonderen. Hier vind je niet alleen mooie bomen, planten, bloemen en moerassen, maar ook bijzondere diersoorten.

Vogelspotters kunnen hun hart ophalen, want in het gebied zijn vele prachtige vogels te bewonderen.

TIP ♥ – kijk op een heldere dag goed omhoog. De sterrenhemel is hier indrukwekkend!

Ook kun je de Warao-indianen zeker ‘bezienswaardigheden’ noemen. Vaar je op een bootje door het natte gebied, dan zie je veel bijzondere taferelen met de lokale bevolking die je verder alleen op televisie kunt zien.

Gidsen

Er zijn gidsen in Orinoco Delta die je niet alleen met de boot rondleiden door het gebied, maar ook contacten hebben met Warao-families. Zij laten je kennis maken met een traditioneel gezin Warao-indianen, zodat je echt goed kunt zien hoe deze gezinnen leven.

Orinoco Delta

De boot it is

In de vijftiende eeuw kwamen de ontdekkingsreizigers in Venezuela aan, maar toen was het gebied al lang bewoond door de Warao-indianen. De indianen zijn echte bootmensen: ze doen alles met de boot. Dit moet ook wel, want Orinoco Delta bestaat uit een netwerk van allerlei kleine meertjes en rivieren, wat betekent dat je het gemakkelijkst van A naar B kunt komen met een klein bootje.

Wat deze regio zo bijzonder maakt, is het feit dat deze indianen er nog steeds wonen. Orinoco Delta is een vrij bekend gebied in Venezuela, maar het is zeker niet toeristisch. Omdat de toeristen die er wel komen respect hebben voor de lokale Warao-indianen, kunnen zij hier in alle rust en op hun eigen manier blijven leven.

Hoe kom je er?

Je kunt het beste naar Maturin vliegen en vanuit hier een taxi naar San Jose de Buja te nemen. Dit is het laatste dorp dat je voor Orinoco Delta vindt en hier kun je een boot nemen om een tocht met gids te maken door de Orinoco Delta. Door ongeveer vier dagen in San Jose de Buja te verblijven, haal je het maximale uit je bezoek.

Orinoco Delta

Beste reistijd

Orinoco Delta is het natste gebied van Venezuela. Dit maakt de natuur van het gebied werkelijk prachtig, maar je moet er wel rekening mee houden dat het wat meer kan regenen als je in deze regio van Venezuela bent. De droge periode van januari tot en met april geldt als de beste reistijd, maar dan kan het alsnog veel regenen in het gebied. Reis in januari, februari, maart of april naar Orinoco Delta om het zo droog mogelijk te houden, maar houd er rekening mee dat het een nat gebied is en altijd zal blijven. 

Het regenseizoen is geen aanrader. Dit zijn de maanden augustus tot en met september. Reizen op de rivier gaat makkelijker, maar alle wilde dieren trekken zich dan terug.

Locatie Orinoco Delta 

Wat wij vinden:
  • 8.6/10
    Reis-Expert - 8.6/10
8.6/10

Samenvatting

Orinoco Delta is een rivierdelta die uit moerassen, kleine riviertjes en wouden bestaat. Het gebied is groter dan heel Nederland, maar helemaal niet zo toeristisch als je zou verwachten. Sterker nog, in Orinoco Delta kun je kennis maken met de lokale Warao-indianen, die er al eeuwen wonen en nog altijd op dezelfde traditionele manier leven.

Meer lezen over Venezuela?

Geef een reactie

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU

LET OP – de situatie in Venezuela is op dit moment onveilig! Reizen komt met risico’s. Reis en verblijf alleen in Venezuela als dit noodzakelijk is. Bekijk het laatste reisadvies op de website van Nederland Wereldwijd.