Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Los Llanos

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 24 maart, 2020

De situatie in Venezuela is op dit moment onstabiel! Reizen komt met risico’s. De grenstreek met Colombia is een NO-GO gebied! Check het reisadvies van Rijksoverheid.

Kom helemaal tot rust in Los Llanos. Eén van de meest adembenemende natuurgebieden van Venezuela. Ontsnap aan de moderne, drukke en veelal vervuilde ‘buitenwereld’. En strijk neer in dit natuurgebied. Waar je niets anders hoort dan natuurgeluiden. Waar je uitzicht niet wordt belemmerd door torenhoge flats en wolkenkrabbers. Maar bestaat uit een uitgestrekte tropische graslandvlakte met vele bijzondere dieren. Waar je uitgebreid kan genieten van de schitterende zonsopgang en zonsondergang.

Waarom Los Llanos

Los Llanos is een uitgestrekt gebied ten oosten van het Andesgebergte. Dit gebied is zo plat als een dubbeltje. De letterlijke vertaling is dan ook een schot in de roos: de vlaktes. Het gebied strekt zich uit van het westen van Venezuela tot aan het oosten van Colombia. De belangrijkste rivier is de Orinoco rivier, die vele exotische dieren bevat. Deze rivier en de zijrivieren zijn ook de belangrijkste transportrivier voor het oosten en het binnenland van Venezuela. Het klimaat van Los Llanos is tropisch.

TIP ♥ vanuit de stad Merida kun je 4-daagse-tours boeken naar Los Llanos voor 1.700 tot 1.800 bolivar (€155-€166) p.p.

Het is dan ook altijd heet in dit gebied. De extreme verschillen tussen het natte en het droge seizoen, zorgen ervoor dat het gebied vrijwel onbewoond is. Daardoor heeft de natuur hier vrij spel, wat resulteert in prachtige schouwspellen. De lijst met bewoners is lang, maar bestaat voornamelijk uit een scala aan wilde dieren. Denk maar eens aan roodbuik piranha’s, orinocokrokodillen, groene anaconda’s, rode brulapen en vele bijzondere vogelsoorten. De enige mensen die hier permanent wonen zijn de zeer gastvrije Llaneros.

Los Llanos

Bezienswaardigheden

Bezoek de Venezolaanse cowboys. Verblijf enkele dagen op een hato (ranch). Vanuit hier kan je verschillende dingen ondernemen, zoals vissen op piranha’s. En bijzondere dieren spotten. Vergaap je aan de exotische bewoners van de Orinoco rivier. Hier vindt je de gelijknamige krokodillen en de bijzondere roze rivierdolfijnen. Maar ook kaaimannen en capibaras zijn hier te vinden. Vergeet niet naar de lucht te kijken voor schitterende buizerds. Of in de bomen, op zoek naar de zeer zeldzame hoatzin. Een mix tussen een reptiel en een vogel met roots uit de prehistorie.

TIP ♥ – slaap zoals de locals in een hangmat, met mosquitonet!

Wil je meer leren over de dieren, de planten en het uitgestrekte gebied? Elke hato heeft een eigen onderzoekscentrum. Bij Hato Piñero kan je van alles leren over medicinale planten. Bij Hato El Frio kan je van alles leren over wilde dieren. Wil je paardrijden door het ruige gebied? Ga dan naar Hato El Cedral voor prachtige routes te paard.

Los Llanos

Hoe kom je er

Vanuit Merida of Caracas kan je de bus pakken naar San Fernando de Apure. Deze stad ligt middenin Los Llanos. Het is ook mogelijk om op San Fernando de Apure te vliegen. Vanuit Caracas is het ook mogelijk om op Barinho of Barinas te vliegen. Los Llanos is niet gemakkelijk te bereiken of door heen te reizen. Daarom is het verstandig om een ‘hato’ te boeken voor je aankomt. Je wordt dan vanaf het vliegveld of het busstation opgehaald door de Llanero. Hoewel het niet gemakkelijk is om hier te komen is het zeer zeker de moeite waard!

Beste reistijd

Los Llanos verandert in het natte seizoen in een savannemoeras. Dan staat het gebied bijna volledig onder water. Het voelt een beetje als de verloren wereld. Bomen staan deels onder water. Dit is pure ongerepte natuur. De stukken die niet onder water staan, veranderen in een woeste weelderig groene jungle. Doordat het water zo hoog staat, reis je per boot over de vele tijdelijke en permanente waterwegen. 

TIP ♥ het droge seizoen zijn de maanden november t/m april. Dit is ook het hoogseizoen.

Tijdens de droge maanden wordt het zo droog dat de grond openscheurt. De savanne hult zich dan in een prachtige gele kleur. De wilde dieren verzamelen zich bij de laatste waterbronnen. Daardoor zijn ze makkelijker te spotten. Beide jaargetijden hebben door de extreme verschillen hun eigen charmes. Wil je dit gebied echt leren kennen? Dan moet je allebei de seizoenen meepakken.

Waar ligt het?

Wat wij vinden:
  • Reis-Expert
4.6

Samenvatting

Kom helemaal tot rust in Los Llanos. Eén van de meest adembenemende natuurgebieden van Venezuela. Ontsnap aan de moderne, drukke en veelal vervuilde ‘buitenwereld’. En strijk neer in dit natuurgebied. Waar je niets anders hoort dan natuurgeluiden. Waar je uitzicht niet wordt belemmerd door torenhoge flats en wolkenkrabbers.

Meer lezen over Venezuela?

Geef een reactie

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU

LET OP de situatie in Venezuela is op dit moment onveilig! Reizen komt met risico’s. Reis en verblijf alleen in Venezuela als dit noodzakelijk is. Bekijk het laatste reisadvies op de website van Nederland Wereldwijd.