Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Paramaribo

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 26 april, 2022

Wie een vakantie boekt naar Suriname, begint zijn of haar reis vaak in de hoofdstad van het land. Paramaribo is een stad met Nederlandse geschiedenis, maar tegelijkertijd een stad met een Zuid-Amerikaans karakter. Lonely Planet omschrijft het niet voor niets als ‘Amsterdam meets the Wild West‘. Het is een leuke stad om te bezoeken en wij delen hier graag onze tips!

Gezelligheid in Paramaribo

Paramaribo is de hoofdstad van Suriname, maar het voelt niet als een hoofdstad. De koloniale Nederlandse gebouwen staan zij an zij staan met kleine winkeltjes, eettentjes en verschillende markten die je kunt bezoeken. Het leven in Paramaribo is relaxt.

Er is veel meer te zien en te doen in Parbo, zoals het ook wel eens genoemd wordt. Wat vooral opvalt, is de diversiteit in de stad. Vooral de sfeervolle binnenstad, die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat is de moeite waard om te bezoeken.

TIP ♥ – wist je dat je in Paramaribo met euro’s kunt betalen? Wel zo makkelijk

ParamariboDe koloniale gebouwen van Paramaribo

Een groot dorp

Paramaribo is niet alleen de hoofdstad van Suriname, maar in feite ook de enige echte stad van het land. Nu denk je misschien dat de stad erg groot is, maar voor veel toeristen voelt Paramaribo meer als een groot dorp.

Niet alleen omdat de stad vrij klein is, maar ook zeker, omdat er een informele en ontspannen sfeer heerst.

Wat het bezoeken van Paramaribo zo leuk maakt, is het feit dat de stad onderverdeeld is in twaalf districten of delen. Deze districten verschillen zo van elkaar, dat je eigenlijk ieder district van de stad moet bezoeken.

Iedere keer als je in een nieuw district komt, lijkt het eigenlijk net of je in een nieuwe stad terecht komt.

6x leuke bezienswaardigheden in Paramaribo

In de koloniale binnenstad van Paramaribo vind je de meeste bezienswaardigheden. In de Keizerstraat vind je bijvoorbeeld zowel een moskee als een synagoge die pal naast elkaar liggen. Best uniek.

Ook vind je in het centrum houten huisjes die er al jaren staan en de stad een bijzondere uitstraling geven.

Ties: “De historische binnenstad van Paramaribo is zo bijzonder, dat het centrum van de stad zelfs op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat”.

#1 Bezoek Fort Zeelandia

Als je in Paramaribo bent moet je een bezoek brengen aan Fort Zeelandia. Het voormalige verdedigingsbolwerk van de Nederlanders ligt op een paar minuten lopen van het stadscentrum en ziet er nog altijd indrukwekkend uit.

Het werd ooit omgebouwd tot een kazerne en gevangenis. Vandaag de dag is het een museum. In het museum van Fort Zeelandia leer je alles over het verdedigingsbolwerk en de geschiedenis van de stad Paramaribo.

Je vindt hier ook het Foto restaurant. Foto betekent zoiets als ‘stad’. Vandaar de naam!

TIP ♥ – entree voor het fort is SR$25 p.p.

Fort ZeelandiaFort Zeelandia

#2 Relaxen aan de Waterkant

Een andere bezienswaardigheid in het centrum van Paramaribo, is de Waterkant. Dit is een straat die parallel ligt aan de Surinamerivier en in het verleden erg belangrijk was voor de handel.

Nu kom je vooral naar de Waterkant om er lekker te ontspannen met een biertje en met de lokale bevolking te kletsen.

Waterkant is tegenwoordig dé verzamelplaats voor de locals van Paramaribo, wat een flinke portie gezelligheid met zich meebrengt. Een aanrader als je op zoek bent naar een gezellige middag of avond!

ParamariboChillen aan de Waterkant

#3 Kijken, kijken (wel) kopen op de Central Market

De Central Market is een fascinerende plek. Het is opgedeeld in verschillende gebieden: vlees, vis, groente- en fruitafdelingen op de begane grond en kleding op de bovenverdieping.

Het staat ook wel bekend als de ‘Witch’s Market’ of Maroon Market. Het lig top loopafstand van de Waterkant dus je kunt deze twee dingen mooi combineren. Het is een toffe plek om te bezoeken als je iets meer wil zien van het lokale leven.

TIP ♥ – probeer een van de vale maaltijden die hier worden aangeboden

ParamariboDe markt

#4 Bezoek de Saint Peter & Paul Cathedral-Basilica

De Saint Peter & Paul Cathedral-Basilica, een hele mond vol, is een van de mooiste gebouwen in de stad. Het is een prachtig gerestaureerd gebouw, en wordt altijd aangeduid als ‘de kathedraal’, wat een stuk makkelijker is dan Saint Peter & Paul Cathedral-Basilica.

Het werd in 2014 door paus Franciscus aangewezen als een kleine basiliek. Het schijnt dat dit het grootste houten structuur op het westelijk halfrond is, maar dat horen we over wel meer dingen dus of dat waar is weten we niet 🙂

Het is in ieder geval mooi!

Saint Peter & Paul Cathedral BasilicaDe Saint Peter & Paul Cathedral-Basilica

#5 Ga naar de Palmentuin

In het centrum van Paramaribo vind je een mooie tuin waar je lekker kunt relaxen. De tuin dankt zijn naam, logischerwijs, aan de vele palmen die hier staan. ,Omdat je hier zo veel schaduw hebt van de bomen is het een populaire plek om te relaxen.

De tuin ligt achter het presidentieel paleis. Vroeger hoorden het paleis en de tuin bij elkaar. Het was een plek voor belangrijke ambtenaren om te overleggen.

TIP ♥ – entree is gratis

ParamariboDe Palmentuin

#6 Bezoek de Presidential Palace

Als je de Palmentuin hebt gehad kun je gelijk door naar de Presidential Palace (of andersom). Deze twee plekken liggen vlak bij elkaar en hoorde vroeger ook bij elkaar. Het paleis is een indrukwekkend gebouw.

Het is de officiële residentie van de president van Suriname. Een beetje zoals het Witte Huis.

Het spierwitte koloniale huis werd in 1730 gebouwd. Je kunt er helaas niet in. De enige dat dat het open is voor publiek is op Onafhankelijkheidsdag (25 november).

Presidential PalaceHet Presidential Palace

De geschiedenis van Paramaribo

De naam Paramaribo is hoogstwaarschijnlijk afgeleid van de naam van een indianendorp, namelijk Parmirbo. Volgens de geschiedenis van de stad, zouden Nicolaes Baliestel en Dirck Claeszoon van Sanen in het jaar 1631 bij het dorp Paramaribo een factorij hebben gevestigd.

Een paar jaar later viel deze factorij in Engelse handen en de Engelsen besloten een groot fort in de omgeving te bouwen. In het jaar 1667 werd het gebied veroverd door een Zeeuwse expeditie onder Abraham Crijnssen, die het fort van de Engelsen Zeelandia noemden.

Paramaribo werd Nieuw Middelburg genoemd, maar deze naam sloeg eigenlijk nooit aan.

Beste plekken om te overnachten

Paramaribo is niet zo’n grote stad dus eigenlijk maakt het niet uit waar je overnacht zolang je maar dicht bij het oude centrum zit. Het centrum zou je kunnen zien als de plek waar je de Waterkant, Palmentuin, central Market en Fort Zeelandia vindt.

Ties: “Het centrum is het deel aan het water ten noorden van de Jules Wijdenboschbrug”.

Er is accommodatie te vinden in alle prijsklassen. Van low-budget hostels tot mooie lodges of resorts.

TIP ♥ – bekijk hier ons overzicht van de beste accommodatie in de stad.

Paramaribo Saint Peter and Paul Cathedral

Beste reistijd

Suriname heeft een tropisch klimaat en dit betekent dat de gemiddelde temperatuur in het land het gehele jaar door tussen de 24 en 36 graden ligt.Suriname kent een droog seizoen en een nat seizoen.

Het droge seizoen duurt van februari tot en met half april en van half augustus tot half november.

Ga je buiten deze periode naar Paramaribo, dan heb je over het algemeen meer regen. Wil je echter zo min mogelijk regen tijdens jouw vakantie in Suriname, dan bezoek je het land in het droge seizoen.

Locatie

Meer lezen over Suriname?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU