Wie een vakantie boekt naar Suriname, begint zijn of haar reis vaak in de hoofdstad van het land. Paramaribo is een stad met Nederlandse geschiedenis, maar tegelijkertijd een stad met een Zuid-Amerikaans karakter. Lonely Planet omschrijft het niet voor niets als ‘Amsterdam meets the Wild West‘. Het is een leuke stad om te bezoeken en wij delen hier graag onze tips!

Gezelligheid in Paramaribo

Paramaribo is de hoofdstad van Suriname, maar het voelt niet als een hoofdstad. De koloniale Nederlandse gebouwen staan zij aan zij staan met kleine winkeltjes, eettentjes en verschillende markten die je kunt bezoeken. Het leven in Paramaribo is relaxt.

Er is veel meer te zien en te doen in Parbo, zoals het ook wel eens genoemd wordt. Wat vooral opvalt, is de diversiteit in de stad. Vooral de sfeervolle binnenstad, die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, is de moeite waard om te bezoeken.

TIP ♥ – wist je dat je in Paramaribo met euro’s kunt betalen? Wel zo makkelijk

Paramaribo
De koloniale gebouwen van Paramaribo

Een groot dorp

Paramaribo is niet alleen de hoofdstad van Suriname, maar in feite ook de enige echte stad van het land. Nu denk je misschien dat de stad erg groot is, maar voor veel toeristen voelt Paramaribo meer als een groot dorp.

Niet alleen omdat de stad vrij klein is, maar ook zeker, omdat er een informele en ontspannen sfeer heerst.

Wat het bezoeken van Paramaribo zo leuk maakt, is het feit dat de stad onderverdeeld is in twaalf districten of delen. Deze districten verschillen zo van elkaar, dat je eigenlijk ieder district van de stad moet bezoeken.

Iedere keer als je in een nieuw district komt, lijkt het eigenlijk net of je in een nieuwe stad terecht komt.

Wat te doen in Paramaribo? 8 tips

In de koloniale binnenstad van Paramaribo vind je de meeste bezienswaardigheden. In de Keizerstraat vind je bijvoorbeeld zowel een moskee als een synagoge die pal naast elkaar liggen. Best uniek.

Ook vind je in het centrum houten huisjes die er al jaren staan en de stad een bijzondere uitstraling geven.

Ties: “De historische binnenstad van Paramaribo is zo bijzonder, dat het centrum van de stad zelfs op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat”.

#1 Bezoek Fort Zeelandia

Als je in Paramaribo bent moet je een bezoek brengen aan Fort Zeelandia. Het voormalige verdedigingsbolwerk van de Nederlanders ligt op een paar minuten lopen van het stadscentrum en ziet er nog altijd indrukwekkend uit.

Het werd ooit omgebouwd tot een kazerne en gevangenis. Vandaag de dag is het een museum. In het museum van Fort Zeelandia leer je alles over het verdedigingsbolwerk en de geschiedenis van de stad Paramaribo.

Je vindt hier ook het Foto-restaurant. Foto betekent zoiets als ‘stad’. Vandaar de naam!

Fort Zeelandia
Fort Zeelandia

#2 Relaxen aan de Waterkant van Paramaribo

Een andere bezienswaardigheid in het centrum van Paramaribo, is de Waterkant. Dit is een straat die parallel ligt aan de Surinamerivier en in het verleden erg belangrijk was voor de handel.

Nu kom je vooral naar de Waterkant om er lekker te ontspannen met een biertje en met de lokale bevolking te kletsen.

Waterkant is tegenwoordig dé verzamelplaats voor de locals van Paramaribo, wat een flinke portie gezelligheid met zich meebrengt. Een aanrader als je op zoek bent naar een gezellige middag of avond!

Paramaribo
Chillen aan de Waterkant

#3 Ga kajakken op de Surinamerivier

Als je klaar bent met chillen aan de waterkant kun je ook nog kiezen voor een activiteit op de Surinamerivier. Je kunt hier namelijk ook gaan kajakken of suppen. Dit is een fantastische beleving want je trekt midden door de ongerepte jungle van Suriname.

Tijdens deze trip heb je ook nog kans om wilde dieren te spotten zoals bijzondere vogels, apen en heel af en toe zelfs een zeekoe! Als je besluit een tour te boeken wordt deze vaak gecombineerd met een heerlijke maaltijd aan de waterkant. De trip vertrekt vanuit Paramaribo.

#4 Kijken, kijken (wel) kopen op de Central Market

De Central Market is een fascinerende plek. Het is opgedeeld in verschillende gebieden: vlees, vis, groente- en fruitafdelingen op de begane grond en kleding op de bovenverdieping.

Het staat ook wel bekend als de ‘Witch’s Market’ of Maroon Market. Het lig top loopafstand van de Waterkant dus je kunt deze twee dingen mooi combineren. Het is een toffe plek om te bezoeken als je iets meer wil zien van het lokale leven.

TIP ♥ – probeer een van de vale maaltijden die hier worden aangeboden

Paramaribo
De markt

#5 Bezoek de Saint Peter & Paul Cathedral-Basilica

De Saint Peter & Paul Cathedral-Basilica, een hele mond vol, is een van de mooiste gebouwen in de stad. Het is een prachtig gerestaureerd gebouw, en wordt altijd aangeduid als ‘de kathedraal’, wat een stuk makkelijker is dan Saint Peter & Paul Cathedral-Basilica.

Het werd in 2014 door paus Franciscus aangewezen als een kleine basiliek. Het schijnt dat dit het grootste houten structuur op het westelijk halfrond is, maar dat horen we over wel meer dingen dus of dat waar is weten we niet 🙂

Het is in ieder geval mooi!

Saint Peter & Paul Cathedral Basilica
De Saint Peter & Paul Cathedral-Basilica

#6 Bezoek Paramaribo Zoo

Even heel iets anders tijdens je vakantie in Suriname? Bezoek Paramaribo Zoo! Het is een kleinschalig dierenpark waar je lekker kunt rondlopen. Het is de enige algemene dierentuin in Suriname.

In de dierentuin spot je vooral dieren die in het wild ook in Suriname voor komen. Als je niet van plan bent echt de jungle in te trekken of gewoon zeker wil zijn van het zien van sommige dieren kun je het beste naar Paramaribo Zoo. Hier zie je de jaguar, apen, slangen en bijzondere vogelsoorten.

Je vindt Paramaribo Zoo net iets buiten het centrum van Paramaribo, in de Cultuurtuin. Hier kun je ook prima wandelen en op zondag vind je hier vaak een bloemenmarkt.

#7 Ga naar de Palmentuin

In het centrum van Paramaribo vind je een mooie tuin waar je lekker kunt relaxen. De tuin dankt zijn naam, logischerwijs, aan de vele palmen die hier staan. Omdat je hier zo veel schaduw hebt van de bomen is het een populaire plek om te relaxen.

De tuin ligt achter het presidentieel paleis. Vroeger hoorden het paleis en de tuin bij elkaar. Het was een plek voor belangrijke ambtenaren om te overleggen.

TIP ♥ – entree is gratis

Paramaribo
De Palmentuin

#8 Bezoek het Presidential Palace van Paramaribo

Als je de Palmentuin hebt gehad kun je gelijk door naar het Presidential Palace (of andersom). Deze twee plekken liggen vlak bij elkaar en hoorde vroeger ook bij elkaar. Het paleis is een indrukwekkend gebouw.

Het is de officiële residentie van de president van Suriname. Een beetje zoals het Witte Huis.

Het spierwitte koloniale huis werd in 1730 gebouwd. Je kunt er helaas niet in. De enige dat dat het open is voor publiek is op Onafhankelijkheidsdag (25 november).

Presidential Palace
Het Presidential Palace

Leuke dagtrips vanuit Paramaribo

Paramaribo is de enige echte stad van Suriname. Veel mensen beginnen hun vakantie dan ook hier of kiezen het zelfs als basis en gaan vanuit hier het land verder ontdekken. Dat is een prima optie. Veel dagtrips zijn namelijk te boeken vanaf Paramaribo en vaak word je hier dan ook opgehaald en weer terug naar je verblijf gebracht.

Bezoek het Galibi Nature Reserve

Galibi Nature Reserve is de enige echte strandbestemming in Suriname. Heb jij behoefte aan rust tijdens je rondreis of ben je gewoon op zoek naar een dag strand? Dan ben je hier aan het juiste adres. Het dorp ligt op zo’n 50 kilometer afstand van Paramaribo.

Het is een afgelegen natuurgebied waar je naar toe reist voor de witte zandstranden, de tropische palmbomen en natuurlijk het spotten van de reuze schildpad. Een trip naar het Galibi Nature Reserve maak je echter ook om lekker tot rust te komen. Het natuurgebied ligt op een uurtje varen van het dorp.

TIP ♥ – de beste tijd om schildpadden te zien is april tot en met augustus.

Galibi
Galibi Nature Reserve

Brownsberg Nature Park

Het Brownsberg Nature Park is een van de meest toegankelijke natuurparken van het land. Het ligt op ongeveer 130 kilometer afstand van Paramaribo, maar de reis duurt ongeveer twee uurtjes. Dit maakt een bezoek aan Brownsberg Nature Park perfect voor een dagtrip.

Je spot hier bijzondere wilde dieren en schitterende watervallen. Om die watervallen te vinden heb je wel een redelijke conditie nodig. Vaak wandel je ongeveer een uur door de natuur om er te komen, met zowel klimmen als dalen. Gelukkig kun je daarna afkoelen in het heerlijke water.

Andere activiteiten zoals zip-linen zijn hier ook te boeken!

Fietstocht naar de plantage Peperpot

Wil je graag meer leren over de diverse plantages die je in Suriname vindt? Dan is een fietstocht naar de Peperpot plantage een leuke ervaring! De tocht naar de plantage toe is al interessant. Je komt langs verschillende arbeiderswoningen en andere plantages waar je even kunt stoppen.

Peperpot is eigenlijk een voormalige plantage en doet nu dienst als natuurpark. Het ligt in de wijk Commewijne op de oevers van de Surinamerivier. Dankzij de Wijdenboschbrug is Peperpot tegenwoordig gemakkelijk te bereiken, ook met de fiets!

Reizen in Suriname
Peperpot plantage

De geschiedenis van Paramaribo

De naam Paramaribo is hoogstwaarschijnlijk afgeleid van de naam van een indianendorp, namelijk Parmirbo. Volgens de geschiedenis van de stad, zouden Nicolaes Baliestel en Dirck Claeszoon van Sanen in het jaar 1631 bij het dorp Paramaribo een factorij hebben gevestigd.

Een paar jaar later viel deze factorij in Engelse handen en de Engelsen besloten een groot fort in de omgeving te bouwen. In het jaar 1667 werd het gebied veroverd door een Zeeuwse expeditie onder Abraham Crijnssen, die het fort van de Engelsen Zeelandia noemden.

Paramaribo werd Nieuw Middelburg genoemd, maar deze naam sloeg eigenlijk nooit aan.

Beste plekken om te overnachten

Paramaribo is niet zo’n grote stad dus eigenlijk maakt het niet uit waar je overnacht zolang je maar dicht bij het oude centrum zit. Het centrum zou je kunnen zien als de plek waar je de Waterkant, Palmentuin, central Market en Fort Zeelandia vindt.

Ties: “Het centrum is het deel aan het water ten noorden van de Jules Wijdenboschbrug”.

Paramaribo bestaat echter uit 12 wijken die ze ook weleens ressorts noemen. We lichten graag een aantal wijken uit waar je prima een verblijf kunt boeken net iets buiten het centrum.

Blauwgrond

Blauwgrond is oorspronkelijk een Javaans dorp en het lag ten noorden van Paramaribo. Inmiddels is het een van de grotere wijken van de stad en wordt het ook wel het ‘resort’ genoemd. Het heeft wel het Javaanse karakter behouden en dit zie je onder andere terug in de restaurants. Je vindt hier verschillende soorten accommodatie voor alle budgetten.

Welgelegen

De wijk Welgelegen ligt ten wensten van het centrum van Paramaribo. In deze wijk vind je onder andere lekkere restaurantjes, leuke straatjes om doorheen te struinen en diverse musea. Ook zijn er opties om te wandelen en is het een vrij groene wijk.

Beekhuizen

Beekhuizen is een voormalige suikerrietplantage en dat zorgt ervoor dat je in deze week veel kunt leren over de geschiedenis van Paramaribo en Suriname. Het ligt ten zuiden van Paramaribo en is tegenwoordig dus ook één van de 12 wijken in de stad. Het is een levendige wijk met veel winkels en bedrijven en op korte afstand van het stadscentrum.

TIP ♥ – bekijk hier ons overzicht van de beste accommodatie in de stad.

Paramaribo
Saint Peter and Paul Cathedral

Hoe veel dagen heb je nodig in Paramaribo?

Natuurlijk is het antwoord op deze vraag afhankelijk van een aantal dingen. Ben je bijvoorbeeld van plan Paramaribo als basis te kiezen voor je vakantie in Suriname of verblijf je hier enkele dagen tijdens een rondreis?

Als je tijdens een rondreis een stop maakt in Paramaribo heb je in principe genoeg aan 3 dagen. In deze dagen kun je kennis maken met de rijke cultuur van de stad, relaxen aan de Waterkant en misschien een dagtrip boeken vanuit hier.

Als je meer van Suriname wil ontdekken buiten Paramaribo raden we een vakantie van minimaal tien dagen tot wee weken.

Beste reistijd

Suriname heeft een tropisch klimaat en dit betekent dat de gemiddelde temperatuur in het land het gehele jaar door tussen de 24 en 36 graden ligt. Suriname kent een droog seizoen en een nat seizoen.

Het droge seizoen duurt van februari tot en met half april en van half augustus tot half november.

Ga je buiten deze periode naar Paramaribo, dan heb je over het algemeen meer regen. Wil je echter zo min mogelijk regen tijdens jouw vakantie in Suriname, dan bezoek je het land in het droge seizoen.

Locatie

1 gedachte over “Paramaribo”

  1. Relaxte en goed weergegeven, van de mogelijkheden bij een bezoek aan Suriname.
    Na weer bijna 25 jaren een reis te willen gaan maken, heb ik echt door de uitnodigende manier van uw tekst, zoveel zin gekregen; na de natte periode die er aankomt, een reis te willen boeken.
    Dank u wel, Wat is het land mooi beschreven. Zelf er niet geboren, wel in mijn tienertijd gewoond. Dank U wel.
    Zegen en hartelijke groet voor u allen en degenen, die dit lezen. Tang boeng.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven