Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Vervoer Suriname

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 1

Bijgewerkt op 25 maart, 2020

Qua vervoer Suriname kom je niet in een gespreid bedje terecht. Er zijn niet heel veel wegen in Suriname en degene die ze hebben zijn vaak in niet zo beste staat. Het is nogal een uitdaging om van A naar B te komen. Dat maakt het reizen uiteraard wel avontuurlijk.

Vervoer Suriname

Er zijn een aantal opties om je te verplaatsen in Suriname. De bekendste en meest gebruikte optie is de bus. Andere opties zijn het vliegtuig, hoewel dit niet altijd veilig is, een huurauto of de boot. We zullen ze hieronder toelichten.

Bus Suriname

Zoals gezegd is het wegennetwerk in Suriname niet geweldig. De wegen zijn vaak slecht waardoor je nooit echt comfortabel in de bus zit. Het is echter wel een van de leukste manieren van vervoer Suriname omdat je vaak met locals in de bus zit en dus snel in contact komt met mensen.

TIP ♥ – de beste manier om erachter te komen hoe en waar de bussen rijden is door het te vragen bij je accommodatie

Qua organisatie lijkt het het een beetje op Azië. Bussen vetrekken pas als ze gevuld zijn en vaak te laat. Het is vaak veel werk om uit te zoeken waar en hoe de bus precies vertrekt.

Boot Suriname

De boot is een optie als je het binnenland in wilt. Het is goedkoper dan een auto, bus of vliegtuig maar duurt ook wel wat langer. Je vaart dan wel op de meest prachtige routes over de rivieren van Suriname. Er zijn weinig vaste routes en je kunt onderhandelen over de prijs. De korjaal is de Surinaamse versie van de longtailboten in Thailand.

Met de boot door Suriname

Auto Suriname

Je kunt in Suriname auto’s huren met je Nederlandse paspoort. Het is echter niet echt gebruikelijk. De wegen zijn niet altijd in goede staat. Langs de kust liggen de beste wegen (naar Brownberg). Als je richting het binnenland gaat moet je al snel verder met een 4×4. Officieel heb je een International Driving Permit (IDP) nodig.

In Paramaribo kun je auto’s huren. 

TIP ♥ – ze rijden in Suriname aan de linker kant van de weg.

Vliegtuig

Veel plekken in het binnenland van Suriname zijn alleen per vliegtuig te bereiken. Vanaf vliegveld in Paramaribo gaan er kleinere vliegtuigjes naar het binnenland. Let wel op dat veel van deze vliegtuigjes niet bepaald betrouwbaar zijn. Veel van deze binnenlandse luchtvaartmaatschappijen staan ook op de zwarte lijst van de EU.

Het is niet echt gebruikelijk om het vliegtuig te pakken in Suriname. Het is omslachtig boeken, duur, niet veilig en vaak lange reistijden.

Vervoer Suriname

Surinam Airlines

Taxi Suriname

Als je korteren afstanden af legt of in een stad blijft kun je ook kiezen voor de taxi. Ze rijden ook grote delen langs de kust. Het is dus de moeite waard om een taxi te delen met andere reizigers. De taxi’s zijn namelijk duurder dan bussen maar wel een stuk sneller.

TIP ♥ – als je zonder meter rijdt spreek dan van te voren een vast bedrag af.

Lokale taxi’s hebben vaak onderhandelbare prijzen. Sommige rijden op de meter en andere hebben helemaal geen meter. Een eigen taxi van Paramaribo naar het Zanderij International Airport kost zo’n 60 Surinaamse Dollar (€7,50). Een ritje door een stad kost je zo’n 5 tot 10 Surinaamse Dollar.

Meer lezen over Suriname?

1 reactie

  1. Fabian

    Welke taxi bedrijf is het beste om te nemen, en waar kan ik ze vinden me verblijfplaats is in de centrum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU