Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Vervoer Suriname

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 3

Bijgewerkt op 26 april, 2022

Qua vervoer  in Suriname kom je niet in een gespreid bedje terecht. Er zijn niet heel veel wegen in Suriname en de wegen die er zijn,  zijn vaak in slechte staat. Het is nogal een uitdaging om van A naar B te komen. Dat maakt het reizen uiteraard wel avontuurlijk.

Vervoer in Suriname

Het vervoer in Suriname is voor reizigers zonder (eigen) auto een uitdaging. Zeker als je de afgelegen gebieden wilt bezoeken. De wegen rondom Paramaribo en langs de kust zijn prima, maar hoe verder je het binnenland in reist, he minder dit wordt.

Openbaar vervoer is er wel, maar het is niet echt efficiënt. Om je op weg te helpen delen wij hier onze tips!

Reizen met de bus

Zoals gezegd is het wegennetwerk in Suriname niet geweldig. De wegen zijn vaak slecht waardoor je nooit echt comfortabel in de bus zit. Het is echter wel een van de leukste manieren van vervoer in Suriname omdat je vaak met locals in de bus zit.

Qua organisatie lijkt het een beetje op Azië. Bussen vertrekken pas als ze gevuld zijn en vaak te laat. Het is veel werk om uit te zoeken waar en hoe de bus precies vertrekt. De beste manier om erachter te komen hoe en waar de bussen rijden is door het te vragen bij je accommodatie.

(Privé) minivans

Doordat het reizen met de bus niet optimaal is, wordt er door reizigers veel gebruik gemaakt van minivans. Dit is vaak veel sneller dan het openbaar vervoer en soms zelfs je enige optie om ergens te komen.

Het is wel duurder dan de bus. Minivans zijn te boeken via accommodaties op plaatselijke touroperators.

Vervoer in Suriname

Minibus station in Paramaribo

Een auto huren

Je kunt in Suriname auto’s huren met je Nederlandse paspoort. Het is echter niet echt gebruikelijk. De wegen zijn niet altijd in goede staat. Langs de kust liggen de beste wegen (naar Brownberg). Het is een van betere manieren van vervoer in Suriname.

Als je richting het binnenland gaat moet je al snel verder met een 4×4. Officieel heb je een International Driving Permit (IDP) nodig.

Kosten en huren

In Paramaribo kun je auto’s huren, maar wij raden aan om dit van tevoren te doen. Dit is misschien wat duurder, maar het scheelt een hoop geregel bij aankomst. Daarnaast huur je bij internationale bedrijven met goede service en assistentie.

Kosten variëren van €35 tot €100 per dag afhankelijk van het seizoen, de auto en het aantal dagen.

TIP ♥ – huur hier direct een auto. 

Binnenlandse vluchten

Veel plekken in het binnenland van Suriname zijn alleen per vliegtuig te bereiken. Vanaf het vliegveld in Paramaribo gaan er kleinere vliegtuigjes naar het binnenland. Let wel op dat veel van deze vliegtuigjes niet bepaald betrouwbaar zijn.

Veel van deze binnenlandse luchtvaartmaatschappijen staan ook op de zwarte lijst van de EU.

Het is niet echt gebruikelijk om het vliegtuig te pakken in Suriname. Het is omslachtig boeken, duur, niet veilig en vaak met lange reistijden. Tickets zijn online niet te boeken en moeten geregeld worden via touroperators ter plekke.

Reizen met de taxi

Als je korteren afstanden af legt of in een stad blijft kun je ook kiezen voor de taxi. Ze rijden ook grote delen langs de kust. Het is dus de moeite waard om een taxi te delen met andere reizigers. De taxi’s zijn namelijk duurder dan bussen maar wel een stuk sneller.

Bij lokale taxi’s hebben kun je onderhandelen over prijzen. Sommige rijden op de meter en andere hebben helemaal geen meter. Een eigen taxi van Paramaribo naar het Zanderij International Airport kost zo’n 60 Surinaamse Dollar. Een ritje door een stad kost je zo’n 5 tot 10 Surinaamse Dollar.

TIP ♥ – als je zonder meter rijdt spreek dan van tevoren een vast bedrag af.

Meer lezen over Suriname?

3 comments

 1. Fabian

  Welke taxi bedrijf is het beste om te nemen, en waar kan ik ze vinden me verblijfplaats is in de centrum.

  1. Anke

   Hoi!

   Hoe reis je vanuit Suriname het best naar andere landen in midden/zuid-Amerika? Ik merk dat vluchten vanuit Paramaribo naar bijvoorbeeld Peru of Nicaragua vaak (bijna) net zo duur zijn als vanuit Nederland.. Klopt dit of kijk ik dan gewoon niet goed?

   1. Ties Lagraauw Post author

    Hoi Anke,

    dit klopt. Tickets van Zuid-Amerika naar Midden-Amerika of andersom zijn erg duur. Wij hebben ook dagen rondgekeken op webistes, maar ik ben bang dat goedkope tickets er niet in zitten 🙂

    Happy travels,
    Ties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU

We need you!

Sinds Corona is er wereldwijd een veel veranderd. Ondanks dat we ons uiterste best doen, is onze informatie niet overal up-to-date.

Zie jij een foutje, of heb je recente informatie voor ons? Dan zouden we het supertof vinden als je ons een berichtje stuurt.

Dan zorgen wij dat het z.s.m. online komt.

CONTACT!