De Atacama Desert is de meest spectaculaire highlight in het noorden van Chili. Het is een van de droogste plekken ter wereld en het landschap is erg bijzonder. Ze zeggen dat de hoge hoeveelheden kwarts en koper in de regio de mensen positieve energie geeft. Het is  ook niet voor niets een van de meest bezochte bezienswaardigheden.

Atacama Desert; droogste woestijn ter wereld

De Atacama Desert is een 970 km lange woestijn. Het is er ontzettend droog en het landschap is nogal uniek. Het grootste deel van de woestijn bevindt zich in de regio Atacama. Er zijn ook wat kleinere delen in Peru, Argentinië en in Bolivia.

De Atacam Desert is de droogste woestijn ter wereld. Sommige weerstations in de Atacama hebben zelfs nog nooit regen gezien.

Er is zelfs bewijs (Chileens bewijs 🙂 ) dat suggereert dat de Atacama Desert tussen 1570 tot 1971 geen regenval heeft gehad! Bizar toch?

San Pedro de Atacama

Het dorp San Pedro de Atacama is de toegangspoort tot de regio. Dit is vandaag de dag, ondanks de populariteit van deze regio, nog altijd maar een klein stoffig dorpje. Het is de perfecte basis voor een bezoek aan de woestijn

Licancabur vulkaan
Licancabur vulkaan
Atacama Desert
Atacama Desert

9x leuke dingen om te doen

Uiteraard komen de meeste mensen voor de woestijn. Deze plek is bijzonder genoeg om in te plannen in je reis, maar mocht je wat meer tijd hebben in de regio zijn er nog veel meer leuke dingen te doen.

Dit zijn de leukste dingen om te doen.

TIP ♥ – het is nog leuker om een auto te huren en de omgeving te verkennen. Verderop in dit artikel vertellen we je meer over het huren van een auto.

#1 Bezoek Salar de Atacama

Dit 3000-vierkante kilometer grote meer is bedekt met een enorme korst zout mineralen. Het ‘meer’ ligt op zo’n 10 kilometer van San Pedro. Salar de Atacama is de grootste zoutvlaktes in Chili, en is gevormd door water, afkomstig  van de Andes.

Het water kan niet ontsnappen van deze plek waardoor het door de hitte verdampt. Hierdoor blijft het zout achter. Het is niet zo mooi wit als Salar de Uyuni in Bolivia, maar nog steeds erg fascinerend.

Lees hier hoe je een tour boekt

Tara Salt Flat
Tara Salt Flat

atacama desert

#2 Ga sandboarden in de zandduinen

Doordat er zoveel mooie zandduinen zijn in Atacama Desert is dat voor de wandelaars en sandboarders een groot speelparadijs. Op het midden van de dag kun je het beste naar Atacama Desert, want dan is iedereen siësta aan het houden.

De meeste mensen willen dan binnen zijn, omdat zij de brandende zon willen vermijden. In het woestijnstadje is het dan erg rustig, dus ideaal als je in alle rust wil genieten van de Atacama Desert.

TIP ♥ – sandboarden kun je de hele dag doen en kost je zo’n 12.000 CLP

#3 Verken de twee bekendste lagunes; Laguna Miscanti and Laguna Miñiques

Op korte afstand van Piedras Rojas en de Salar de Talar vind je twee prachtige lagunes; Miscanti en Miñiques. Omringd door roestig gekleurde heuvels en ruwe  struiken zijn deze meren zijn misschien waarschijnlijk de mooiste in de gehele Atacama woestijn.

De meren zijn zo mooi, omdat het water helemaal stil ligt. In combinatie met de bizar helder blauwe lucht is het echt een plaatje.

Je kunt in San Pedro de Atacama een 6,5 uur durende tour boeken, waar je ook Salar de Atacama bezoekt. Dit kost ongeveer 35.000 CLP

Laguna Miscanti
Laguna Miscanti

#4 Ga kamperen in de woestijn

Er zijn maar weinig mensen die het doen, maar het is mogelijk te kamperen in de Atacama woestijn. Het is veel makkelijker om in San Pedro de Atacama te overnachten, maar als je op een klein budget reist, of gewoon een echte avonturier (met fatsoenlijke campinguitrusting), is het zeker de moeite waard om te doen.

Hou er wel rekening mee dat het ’s nachts heel erg koud kan worden. Temperaturen onder het vriespunt zijn niet ongewoon. Het is een super ervaring, maar laat wel iemand weten als je gaat kamperen in geval van nood.

#5 Verken het dorpje San Pedro

Dit dorp is het toeristische centrum van de regio. Je vindt hier ook veel hostels, restaurants en toeristische bezienswaardigheden. Veel reizigers hebben hier hun accommodatie en boeken vanuit dit dorpje de tours naar de bezienswaardigheden in de regio.

Het stadje draait echt op toerisme dus verwacht geen authentiek oud, Chileens stadje, hoewel het nog steeds erg gemoedelijk is.

Ties: “In het hoogseizoen kan het druk worden in San Pedro. Boek daarom je accommodatie van tevoren”.

San Pedro de Atacama
San Pedro de Atacama

#6 Ga naar de El Tatio Geysers

Het is de moeite waard als je hier toch bent om de El Tatio Geysers te bekijken. Dit zijn indrukwekkende geisers die op een hoogte van wel 4300 meter liggen. Ze staat bekend als de hoogst liggende geisers in de wereld.

Je kunt hier bekijken hoe de zon opkomt en hoe dat de mist langzaamaan wegtrekt. Dan zie je dat de geisers beetje bij beetje zichtbaar worden en dan kun je gebruik maken van de heerlijke warm waterbronnen.

El Tatio geiser
El Tatio

#7 Blijf op en bekijk de indrukwekkende sterrenhemel

Wat ook erg mooi is, is sterren kijken in de Atacama Desert. Dit is een van de bekendste dingen om te doen in de Atacama Desert. De beste plek om dit te doen is een Observation of the Night Sky-Tour.

Gewapend meet telescopen zie je sterren en planeten die je van je leven nog nooit hebt gezien

Voor de beste tour, raden we SPACE (San Pedro de Atacama Celestial Explorations) Tours aan. Ze worden beschouwd als de beste in de stad, omdat ze het grootste aantal openbare telescopen van Zuid-Amerika hebben.

TIP ♥ – een tour van zo’n 2 uur kost je ongeveer $35 p.p. Mocht je er hier geen tijd voor hebben, kun je altijd nog naar de Elqui Valley

Atacama Desert
Atacama Desert

#8 Maak een trektocht door de regio

Veel mensen komen naar de Atacama Desert, omdat ze op doorreis zijn van bijvoorbeeld een trektocht. Sommige mensen doen dat te voet, anderen met een paard of met een terreinwagen. Er zijn mensen die graag de droogte opzoeken van Moon Valley, maar je kunt ook naar de Licancabur vulkaan.

TIP ♥ – een 3 uur durende tour kost je ongeveer 15.000 peso, zo’n €20 p.p.

#9 Ga naar Piedras Rojas (Red Rocks) en Salar de Talar

Voor veel reizigers dit een hoogtepunt van hun reis naar Atacama. Piedras Rojas wordt omringd door een indrukwekkende vulkanen. Het wordt daarom ook wel de Red Rocks genoemd.

Je kunt bovenop deze vreemde natuurlijke vorming lopen, terwijl je uitkijkt over het naburige zoutwatermeer en het verblindende witte Salar de Talar. Een kleinere en mooiere zoutvlakte dan de Atacama-woestijn.

Met de auto kom je er door de snelweg van San Pedro de Atacama richting het zuiden te nemen naar Socaire, 90 km verderop. Vanaf hier loopt er een onverharde tot Salar de Talar en Piedras Rojas. In totaal is het zo’n 2,5 uur rijden.

Er is geen toegangsprijs.

Piedras Rojas
Piedras Rojas

Een auto huren

Hoewel de meeste reizigers in San Pedro de Atacama direct op zoek gaan naar de beste aanbiedingen voor de Atacama-tours die worden aangeboden, is een auto huren juist een van de gemakkelijkste (en meest betaalbare) opties om de belangrijkste locaties te bezoeken.

Door een auto te huren ben je veel minder afhankelijk van de touroperators. Mocht je hier lang genoeg zijn is het zeker een optie.

Hoe huur je een auto in San Pedro de Atacama?

Je kunt beter een auto huren in Calama, de grootste stad in de regio op ongeveer een uur rijden van San Pedro de Atacama. Het is ook de belangrijkste transporthub voor bezoekers in deze regio.

Er zijn minstens drie internationale autoverhuurbedrijven in de stad (Avis, Europcar en Econorent). In Calama betaal je zo’n €55 per dag voor een 4×4. Een ‘normale’ auto is ook mogelijk, maar een 4×4 is wel makkelijk in deze regio.

Zorg ervoor dat je tenminste een maand van tevoren reserveert tijdens het hoogseizoen (december tot en met februari). Als je dat niet doet, ben je genoodzaakt een auto te huren in San Pedro (bij Europcar) en die vragen de hoofdprijs!

San-Pedro-de-Atacama-Chili
Licancabur vulkaan in Atacama

Beste reistijd

Het is een van de droogste gebieden ter wereld en het weer veranderd hier nauwelijks. In de winter kan het hier erg koud zijn, maar in de zomer kan het hier wel dertig graden zijn.

In juni vieren de locals hier Saint’s Day Festival. Dat is erg leuk om mee te maken.

In juli worden de nachten koeler. Uiteraard kun je je er op kleden, maar bekijk vooral wat je allemaal wil zien in dit gebied. De beste maanden zijn januari tot en met maart en september tot en met december.

AtacamaLocatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven