Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

San Pedro de Atacama

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 24 maart, 2020

Een absolute aanrader wanneer je in Chili bent is een bezoek aan de Atacama woestijn, gelegen in het Noorden van Chili. Het landschap van Atacama is zo uniek en uiteenlopend, vele beschrijven het vaak zelfs als een reisje naar het maanlandschap. De stad vanuit waar je al deze landschappen kan ontdekken is San Pedro de Atacama. Het is een klein stadje gebouwd rondom een oase in de Atacama woestijn, gelegen op 2500 meter hoogte.

San Pedro de Atacama

Afgezien van een goede uitvalbasis om de omgeving te verkennen, is San Pedro de Atacama ook zeker de moeite waard om te verkennen. Het heeft een ontspannen sfeer, met een mengeling van backpackers, kunstenaars, lokale bevolking en hippiefiguren.

De smalle straatjes en lokale huisjes zijn, ondanks dat het een van de meest toeristische plekken van Chili is, nauwelijks ontwikkeld. Je vindt er leuke marktjes, sfeervolle barretjes en restaurantjes waar je lekker kunt eten.

San Pedro de Atacama

San Pedro de Atacama

San Pedro de Atacama

Het stadje

De beste touroperators

In de stad zijn veel touroperators aanwezig, welke dagtochten aanbieden naar verschillende nabijgelegen plekken. Uiteraard ook de Atacama Desert. Gezien de overvloed van deze operators zitten er helaas soms ook rotte appels in de mand. Hieronder enkele tips voor betrouwbare touroperators die fantastische tours aanbieden in de omgeving Atacama.

#1 Una noche con Estrellas

Dit is een organisatie die onder andere tours organiseert waarbij je s ‘avonds sterren gaat bekijken en bovendien veel informatie krijgt over sterrenkunde. Warme thee, wijn, koekjes, dekens om warm te blijven en een groepsfoto maken deze tour bovendien nog beter.

TIP ♥ – Adres: Calama 440, prijs = €22 per persoon.

#2 Dessert Adventure

Biedt veel verschillende tours aan naar de omgeving Atacama. Onder andere een tocht naar de Geisers el Tatio, een bezoek aan de verschillende meren inclusief de flamingo’s daar, en bovendien een tocht naar de maanvallei.

Alle tours zijn inclusief Engels sprekende gids, vervoer en snacks plus drankjes.

TIP ♥ – Adres: Caracoles 140, dagtour kosten tussen de €25- en €35.

#3 Cosmo Andino Expediciones

Ook deze touroperator, met een Nederlandse eigenaar, biedt veel tours aan in de omgeving Atacama. De prijzen van de tours bij deze operator liggen iets hoger dan de gemiddelde prijzen, maar dit is dan ook zeker te zien aan de kwaliteit van de tours, persoonlijke aandacht en de lovende beoordelingen online.

TIP ♥ – Adres: Caracoles corner Tocopilla. Prijzen voor een dagtour liggen tussen de €30- en €40.

atacama desert

De Atacama Desert

San-Pedro-de-Atacama-Chili

Licancabur volcano

Andere dingen om te doen

Een tour naar de Atacama Desert is natuurlijk de belangrijkste attractie hier, maar dat betekent niet dat er in San Pedro de Atacama verder niks te doen is. Hieronder een aantal andere dingen om te doen.

#1 Proef het lekkere eten

Reizen en de omgeving ontdekken maakt hongerig, gelukkig zijn er in San Pedro de Atacama genoeg leuke plekjes om heerlijk te eten. Een tip is het restaurant “Estrella Negra”. Geopend voor ontbijt, lunch, diner en alles daartussenin.

De gerechten zijn vegetarisch, vers en smaakvol door de verse kruiden. Probeer ook vooral de verse sappen met gember, deze zijn heerlijk!

TIP ♥ –Estrella Negra, Caracoles, alle dagen van de week geopend tussen 09.00 en 23.00, prijzen voor een hoofdgerecht gemiddeld €12.

#2 Ga op souvenir jacht

Wil je een leuke souvenir mee naar huis nemen? In San Pedro de Atacama zijn veel producten gemaakt van Alpaca wol te koop. Warme sokken, handschoenen of misschien een poncho?. Prijzen voor deze kwalitatief goede wol zijn hier laag.

Ook de thee en snoepjes gemaakt van de Coca bladeren zijn het proberen waard; de lokale bevolking verteld bovendien dat de cocabladeren goed zijn tegen kwaaltjes als gevolg van de grote hoogtes in de woestijn.

Barrio Franklink

#3 Geisers El Tatio

Een tour naar El Tatio betekend vroeg opstaan, schrik niet, meestal rond vijf uur s ‘ochtends. Hiertegenover staat dan ook dat je de zonsopkomst meemaakt bij de geisers, gelegen op 4200 meter hoogte. De geisers en het uitzicht is prachtig, maar neem warme kleding en een muts mee, want de gemiddelde temperatuur op het vroege tijdstip ligt laag.

Afhankelijk van het seizoen waarin je de geisers bezoekt, kan de temperatuur zelfs dalen tot tien graden onder nul. Veel tours combineren een bezoekje aan de geisers met het zwemmen in natuurlijke hotsprings.

Het is een bijzondere ervaring om de honderd lagen kleding te verruilen voor slechts een laagje zwemkleding, maar het warme water in de hotsprings is magisch en de kou is snel vergeten. Vergeet ook vooral niet om onderweg alpaca’s, lama’s en soms zelfs condors te spotten!

#4 Maanvallei

Een tocht naar de maanvallei en omliggende zoutvlaktes staat garant voor ultieme verbazing over het landschap. Zoals de naam al doet vermoeden, voelt het alsof je een reisje naar de maan maakt. Uitgestrekte rotsen zover je kan kijken, droogte, rare structuren in het zand en enorme zoutvlaktes.

Dit zal je niet snel vergeten! Neem luchtige bedekkende kleding en genoeg zonnebrand mee, want de zon is erg sterk hier. Ook voldoende water en/of een petje tegen de zon is zeker aan te raden.

#5 Sterrenkijken

Bijzonder leuk om te doen wanneer je in San Pedro de Atacama bent, is s’avonds een sterrenkijk tour boeken. Je leert eerst over het sterrenstelsel en vervolgens ga je de sterren observeren, je zal de sterrenbeelden gaan herkennen en wie weet zal je ook een planeet kunnen bekijken door een van de sterrenkijkers.

TIP ♥ – boek deze tour bij helder weer, waardoor de sterrenhemel nog helderder zal zijn.

De maanvallei

Before you go

Belangrijk om te onthouden wanneer je in de Atacama woestijn bent, is dat je jezelf op een grote hoogte bevind, meer dan 2500 meter gemiddeld. Dit vraagt om enkele aanpassingen in het doen en laten. Aangeraden wordt om meer water te drinken dan normaal, ongeveer tussen de twee á drie liter, met alcohol en koffie moet voorzichtig worden omgegaan, gezien dit uitdroging bevorderd.

Je ritme iets aanpassen,  en misschien een kleine siësta houden op het heetste punt van de dag, is ook geen slecht idee. S’avonds koelt het erg af, dus naast de luchtige- en bedenkende kleding is het verstandig om een warme trui en lange broek in te pakken.

Hoe kom je er

Vanaf Santiago vlieg je in twee uur naar de nabijgelegen stad Calama, met de luchtvaartmaatschappij “Sky Airlines” kan dit al vanaf €40 retour. Eenmaal aangekomen in Calama is het nog twee uur rijden naar San Pedro de Atacama.

De beste optie hiervoor is per taxi. Op de luchthaven van Calama zijn verschillende taximaatschappijen die vervoer aanbieden. 

TIP ♥ – met de organisatie “Transvip  wordt je voor omgerekend €15 naar San pedro de Atacama gebracht, met veel geluk stopt de chauffeur zelfs onderweg even om je een voorproefje je geven van de woestijnomgeving.

Locatie San Pedro de Atacama

Wat wij vinden:
8/10

Samenvatting

Een absolute aanrader wanneer je in Chili bent is een bezoek aan de Atacama woestijn, gelegen in het Noorden van Chili. Het landschap van Atacama is zo uniek en uiteenlopend, vele beschrijven het vaak zelfs als een reisje naar het maanlandschap. De stad vanuit waar je al deze landschappen kan ontdekken is San Pedro de Atacama. Het is een klein stadje gebouwd rondom een oase in de Atacama woestijn, gelegen op 2500 meter hoogte.

Meer lezen over Chili?

Geef een reactie

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU