Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Carretera Austral

Door: Raoul Mervel    |    Reacties: 5
 • Onze reisgidsen
  Reis-Expert reisgids
 • Bijgewerkt op 1 september, 2023

  De Carretera Austral is een 1.240 kilometer lange weg die door het zuiden van Chili loopt. De weg loopt langs zo’n 18 nationale parken en beschermde gebieden door de uitgestrekte landschappen van Chili. Er is veel moois te zien op deze route. De Carretera Austral wordt daarom ook wel een van de mooiste roadtrips ter wereld genoemd!

  De mooiste route in Zuid-Amerika

  De Carretera Austral loopt door Patagonië in Chili. Langs de 1.240 kilometer lange route vind je talloze bezienswaardigheden en activiteiten. Het is ook niet vreemd dat dit dé roadtrip in Zuid-Amerika is.

  Volgens velen is het zelfs een van de mooiste routes ter wereld.

  Omdat de route behoorlijk lang is en er zoveel te doen is langs de Carretera Austral, geven we je hier een overzicht van de hoogtepunten langs de route.

  reizen in Chili

  Wat is de Carretera Austral?

  De Carretera Austral staat ook bekend als de zuidelijkste weg van Chili. De weg loopt van Puerto Montt in het noorden naar Villa O’Higgins in het zuiden van Chili tegen de grens met Argentinië. De ruim 1.200 kilometer lange route staat bekend als een van de mooiste roadtrips ter wereld.

  Op de route rijd je dwars door de ruige landschappen van het Andes gebergte. Op de grotendeels onverharde wegen rijd je tussen oerbossen die worden afgewisseld door gletsjers en vele warmwaterbronnen.

  Kortom: als je een spectaculaire roadtrip wilt maken door het afgelegen Chili is de Carretera Austral de beste optie.

  De meeste reizigers beginnen aan de route in Puerto Montt en reizen naar Villa O’Higgins toe. Je kunt de route natuurlijk ook andersom maken. Onderweg kom je lang talloze hoogtepunten (letterlijk) van Chili.

  Huur een auto en bepaal zelf bij welke hoogtepunten je stopt tijdens je roadtrip.

  TIP ♥ – lees ook onze pagina’s 10 redenen om naar Patagonië te gaan en beste tips voor Patagonië


  Carretera Austral

  Carretera Austral

  Welk vervoersmiddel gebruik je?

  Je kunt de Carretera Austral op meerdere manieren rijden. De meeste reizigers zullen de route afleggen in een huurauto, maar er zijn meerdere opties om de prachtige route af te leggen. We geven je een overzicht van de meest gebruikte manieren.

  Huurauto

  De meest flexibele en comfortabele manier om de Carretera Austral af te leggen is met een huurauto. Met een huurauto kun je namelijk zelf je tempo bepalen en zelf de leukste hoogtepunten kiezen om te stoppen.

  Het huren van een auto in Chili, is echter niet goedkoop. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat grote delen van de route niet verhard zijn.

  Voor de huur van een auto in Chili kun je rekenen tussen de US$25,- en US $50,- per dag afhankelijk van je auto.

  Doordat de wegen niet verhard zijn, is enige ervaring met het rijden over niet verharde wegen wel handig. Daarnaast is enige kennis van auto’s (bijv. het wisselen van banden) een must.

  Houd er wel rekening mee dat je de meeste huurauto’s niet in kunt leveren in Villa O’Higgins bij het eindpunt van de route. Je kunt de huurauto alleen inleveren in de grotere steden zoals Coyhaique of Balmaceda.

  Wil je de auto ergens anders inleveren? Vraag dit dan van tevoeren bij je verhuurbedrijf na, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

  Wat kost het

  Voor de huur van een auto in Chili kun je rekenen tussen de US$25,- en US $50,- per dag afhankelijk van je auto. Let op dat er nog kosten bij kunnen komen, omdat je de auto waarschijnlijk op een andere locatie in wilt leveren.

  Wanneer je met je huurauto ook het Argentijnse gedeelte van Patagonië wilt verkennen, zul je toestemming nodig hebben om de grens over te steken met je huur auto.

  Probeer ook niet teveel te besparen op je huurauto. Een groot deel van de wegen is onverhard en een grotere (duurdere) auto zal zichzelf terugbetalen in comfort en rijgemak.

  Bus

  Als je een auto huren te duur of te spannend vindt, is er nog een goedkopere optie; de bus.

  Hoewel er op elk traject bussen rijden in de Carretera Austral, rijden deze onregelmatig en zitten ze vaak vol. Het is ook niet mogelijk om bussen van tevoren te reserveren, waardoor het voor kan komen dat je ergens vast komt te zitten.

  Dit is dus wel een goedkope optie, maar minder zeker. Wanneer je flexibel bent in je reisschema, is dit geen probleem, maar wanneer je een strak reisschema hebt kan dit vervelend zijn.

  TIP ♥ – qua kosten moet je rekenen op zo’n €2 per uur dat je rijdt in de standaard bussen

  Carretera Austral

  Motor

  De echte thrillseeker kan de Carretera Austral ook afleggen per motor. Ook deze zijn te huren in de grotere steden in Chili.

  We raden je dit echter niet aan, tenzij je ervaring hebt met het rijden op zand en gravelwegen. Houdt er ook rekening mee dat het veel kan regenen in de Andes, wat je motorreis er niet aangenamer op maakt.

  Het huren van een motor is niet bepaald goedkoop in Chili. Je moet rekenen op prijzen tussen de US$130,- en US$260,- per dag, afhankelijk van je motor. Het is dus goedkoper om een motor aan te schaffen en deze weer te verkopen wanneer je de route gereden hebt.

  Fiets

  De Carretera Austral route staat ook bekend als een mooie fietsroute. Dit is wel voor de mensen met een flink uithoudingsvermogen en stevige kuiten. Het is namelijk behoorlijk doorwerken om over de onverharde paden van de Carretera Austral te fietsen.

  Dit is een gave optie wanneer je de tijd en het uithoudingsvermogen hebt, maar ik zie mezelf nog niet door het Andes gebergte fietsen 🙂

  Liften

  Nog een manier om de Carretera Austral te bereizen, is liften. Liften is de goedkoopste, maar wel de minst zekere optie. Je kunt er namelijk nooit van uitgaan dat je een lift kunt krijgen.

  Je bent daarnaast niet de enige die een lift probeert te krijgen, waardoor je niet zeker bent dat je je volgende bestemming zult bereiken.

  Het is wel een heel tof avontuur!

  Cerro Castillo mountain Patagonia Chilli

  De mooiste bezienswaardigheden langs de Carretera Austral

  De Carretera Austral is meer dan 1.200 kilometer lang en er is zoveel te beleven langs deze prachtige route. We geven je daarom een overzicht van 10 de hoogtepunten. Er is natuurlijk nog veel meer te beleven in het zuidelijke Chili, maar we kunnen helaas niet alle bezienswaardigheden benoemen.

  Dit zijn, naar onze mening, de 10 leukste plekken op deze route.

  #1 Bezoek het Puyuhuapi Pumalin Park in Chaitén

  Het eerste hoogtepunt op de route is het Pumalin Park in de buurt van Chaitén. In dit natuurpark vind je vele fjorden, gletsjers, watervallen en vulkanen met prachtige uitzichten.

  Er zijn veel activiteiten in het Pumalin Park zoals kajakken, bootcruises en hikes. Er zijn twaalf verschillende routes die je kunt lopen variërend van een uur tot aan een hele dag hiken.

  We raden je zeker aan om een aantal van deze hikes te lopen in het prachtige Pumalin Park.

  TIP ♥ – je vindt hier een overzicht van de verschillende hikes in het park

  #2 Ga naar Chiloé Island

  Het ligt niet echt op de route en Chiloe is alleen weggelegd voor de mensen die ruim de tijd hebben. Je komt hier namelijk niet zomaar. Het eiland ligt voor de kust van Chaiten.

  Dit eiland heeft een hele andere uitstraling en atmosfeer dan de rest van Chili. Gekleurde huizen staan op stelten in het water. Hier vind je bijzondere houten kerken die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan.

  De sfeer en cultuur is een echte mix van kolonisten en indianen. Spiritualiteit en geloof gaan hier hand in hand. Begeef je in een van de afgelegen nationale parken, met weelderige bossen of spot pinguïns en walvissen.
  chiloe islandChiloé Island

  #3 Bezoek het Queulat Glacier National Park

  Het tweede hoogtepunt op de Carretera Austral is het Queulat National Park nabij Puyuhuapi. Hier kun je de beroemde hangende Queulat gletsjer zien.

  Naast de beroemde gletsjer is er nog veel meer te beleven in dit prachtige park. Zo zijn er heel veel verschillende hikes die je kunt lopen, maar het is ook mogelijk om te kajakken of de gletsjer per boot te bezoeken.

  Door de vele dag hikes in het park, behoort het tot een van de populairste parken in Chili. Het kan dus wel druk zijn op de verschillende wandelpaden. Toch is de Queulat gletsjer zeker de moeite waard als je de Carretera Austral rijdt.

  Queulat National ParkQueulat National Park

  #4 Verblijf een paar dagen in Coyhaique

  Coyhaique wordt ook wel de laatste stad van Chili genoemd. Dit komt, omdat het de laatste grote stad is die je vindt in zuidelijk Chili. De stad is een goede uitvalsbasis om goederen in te slaan voor het vervolg van de Carretera Austral.

  Daarnaast is er ook veel te beleven in en rond de stad. Je kunt het Río Simpson National Park en het Coyhaique National Reserve vinden in de omgeving. Je kunt hier prachtige hikes maken door de ongerepte natuur van de nationale parken.

  TIP ♥ – meer info vind je op onze pagina over Coyhaique.
  CoyhaiqueDe omgeving van Coyhaique

  #5 Bezoek Laguna Cerro Castillo

  Bij de plaats Villa Cerro Castillo ligt het Cerro Castillo meer. Je kunt vanuit deze plaats prachtige hikes maken in de omgeving. De meeste mensen zullen de hike willen maken naar het iconische meer.

  Deze hike duurt zo’n 7 tot 8 uur in totaal, maar is het waard als je eenmaal uitzicht hebt op het blauwe meer met de gletsjer op de achtergrond.

  Wanneer je meer tijd hebt, kun je zelfs een hike maken van 4 dagen in de omgeving van het Cerro Castillo meer.

  #6 Bekijk de Marble Caves bij Puerto Río Tranquilo

  Het volgende hoogtepunt op de de Carretera Austral vind je bij Puerto Río Tranquilo. Vanuit deze stad kun je namelijk de Marble Caves bezoeken die bij het Lago General Carrera meer liggen.

  Het meer zelf is al prachtig om te zien, maar de Marble Caves doen hier nog een schepje bovenop. De marmeren formaties die boven het water uitsteken zijn prachtig om te zien.

  Het is een adembenemende ervaring om hier met een boot of kajak tussendoor te varen! Vanuit Puerto Río Tranquilo is een dagtour beschikbaar om dit natuurlijke wonder met eigen ogen te aanschouwen.

  marble caves Chili

  De Marble Caves

  #7 Zie de Rio Baker en de Rio Neff rivier samenkomen

  Op zo’n 35 kilometer van Cochrane is er nog een hoogtepunt te vinden. Je kunt hier namelijk de Rio Baker en de Rio Neff samen zien komen. Beide rivieren hebben een andere kleur waardoor het samenkomen van de rivieren uniek is.

  De Rio Baker heeft een helder blauwe kleur en de Rio Neff is iets groener gekleurd. Deze rivieren komen samen en daardoor ontstaat er een unieke kleursamensmelting in de rivier.

  De wandeling naar het uitkijkpunt duurt slechts een kwartier en het uitzicht over de rivieren, met de sneeuwbedekte bergen op de achtergrond, is prachtig!

  Een leuke stop tijdens je route over de Carretera Austral.

  #8 Bekijk het Patagonia National Park

  Dit Nationale Park is een van de ,ooiste parken in het land. De natuur in Patagonië is overweldigend en dit park biedt een snelle blik op die natuur. Je kunt ook hier weer prachtige hikes maken. Het verschil met andere parken is dat de paden hier vaak leeg zijn.

  Een populaire hike in het park is de Lagunas Altas hike van zo’n 22 kilometer. Je eindigt de hike op een berg met prachtig panoramisch uitzicht over de vallei en het park.

  TIP ♥ – je vindt  informatie over de verschillende hikes op de website van het park
  PatagoniëDit is hét beeld in Patagonië

  #9 Bezoek de San Rafael Falls gletsjer

  Hoewel het niet echt op de route van Carretera Austral ligt, kun je de San Rafael gletsjer eigenlijk niet overslaan op je reis door Chili.

  Deze 2 kilometer brede en 50 meter hoge gletsjer is een waar spektakel. Door de druk van de noordelijke Patagonische ijsvelden is de San Rafael gletsjer altijd in beweging. Dit betekent dat de gletsjer altijd kraakt en rommelt en dat er geregeld grote stukken ijs afbreken.

  De gletsjer is alleen te bereiken over het water waardoor je tussen de drijvende stukken ijs kijkt naar de San Rafael Gletsjer.

  TIP ♥ – het is mogelijk om de San Rafael gletsjer te bezoeken met een dagtours uit Coyhaique, Villa Cerro Castillo, Puerto Río Tranquilo en Cochrane.

  #10 Bezoek het plaatsje Tortel

  Tortel is een unieke plek langs de Carretera Austral. Het hele dorp is namelijk gebouwd op palen langs het meer. Sinds de stad met de Carretera Austral verbonden is, leeft het toerisme op en vind je er veel accommodaties.

  Er loopt een houten pad langs het meer waardoor je de omgeving van Tortel goed kunt verkennen. Het is in de stad ook mogelijk om tours te boeken naar de O’Higgins gletsjer. Dit kun je echter ook doen vanuit Villa O’Higgins.

  #11 Villa O’Higgins

  Last but not least is de plaats Villa O’Higgins. Hier eindigt (of begint) de Carretera Austral. Hoewel de ‘stad’ slechts een paar straten groot is, en je er weinig voorzieningen vindt, is er toch genoeg te beleven in de omgeving.

  Je kunt vanuit de stad bootochten boeken naar de O’Higgins gletsjer of een van de vele hikes maken in de omgeving. De stad is niet gemakkelijk te bereiken, maar is wel de moeite waard. Het is tenslotte het eindpunt van de Carretera Austral!

  Carretera Austral

  Hoe lang heb je nodig?

  Het is lastig om te zeggen hoelang je precies nodig hebt om de Carretera Austral af te leggen. Er is onderweg zoveel te doen dat je de route ook in een aantal maanden kunt rijden en nog elke dag nieuwe bezienswaardigheden kunt zien.

  We raden je aan om minimaal twee weken te spenderen op de gehele route.

  Op die manier kun je veel van de hoogtepunten zien en ben je niet constant onderweg. Je kunt er uiteraard ook langer over doen zodat je meer kunt zien op de Carretera Austral.

  Wanneer je niet zoveel tijd hebt, raden we je aan om een gedeelte van de Carretera Austral te kiezen en hier de mooiste hoogtepunten te bezoeken.

  Ook is het handig om dan een auto te huren, zodat je zo efficiënt mogelijk de verschillende hoogtepunten kunt bezoeken in een korte tijd.

  Overnachten op de route

  De Carretera Austral brengt je langs veel verschillende dorpen en steden in de regio. Het is een populaire route en er zijn dan ook genoeg accommodaties te vinden in de vele steden en dorpen langs de route.

  We geven je een overzicht van de grootste en belangrijkste steden op de route.

  Chaitén

  Chaitén is de eerste grote stad die je tegen komt, wanneer je vanuit Puerto Monnt vertrekt. In de stad zelf is niet veel te beleven op een paar accommodaties na.

  Wel heeft de voorzieningen die handig zijn voor je roadtrip. Dit is namelijk de laatste optie om te pinnen tot je Coyhaique bereikt. Je kunt de stad dus gebruiken om inkopen te doen voor de komende trip.

  TIP ♥ – reserveer hier je accommodatie voor Chaitén

  Puyuhuapi

  Tussen Chaitén en Coyhaique ligt de plaats Puyuhuapi. Dit is een mooie tussenstop wanneer je de 362 kilometer tussen Chaitén en Coyhaique niet in een keer af wilt leggen.

  De stad heeft verder weinig te bieden op een aantal goede accommodaties na. Tank genoeg benzine in de stad en vervolg je reis, na je overnachting, richting Coyhaique.

  TIP ♥ – reserveer hier je accommodatie voor Puyuhuapi

  Coyhaique

  Dit is de laatste grote stad die je tegen komt wanneer je afreist naar het zuiden. De stad heeft alles te bieden qua faciliteiten. Er zijn meerdere pinautomaten en autoverhuurbedrijven.

  Let op dit is de laatste plek waar je kunt pinnen! De volgende pinautomaat staat pas weer in Cochrane.

  De stad is ideaal om een tussenstop te maken tijdens je route over de Carretera Austral. De stad is zeer populair bij reizigers en er is dan ook genoeg accommodatie te vinden in en rond Coyhaique.

  TIP ♥ – reserveer hier je accommodatie voor Coyhaique

  Cochrane

  De volgende (grotere) stad op de Carretera Austral is Cochrane. Deze stad beschikt zelfs over een klein vliegveld waardoor je binnenlandse vluchten kunt pakken vanuit deze plek.

  Naast een lokaal vliegveld beschikt de stad ook over pinautomaten. Je kunt dus weer geld opnemen en spullen inslaan voor het vervolg van je roadtrip in deze stad.

  TIP ♥ – reserveer hier je accommodatie voor Cochrane

  Beste reistijd

  De beste reistijd voor de Carretera Austral is van december tot maart. Dit zijn de warmste maanden in het zuiden van Chili. Ook de wegcondities zijn optimaal in deze tijd van het jaar.

  Het nadeel van deze periode is, dat niet alleen de temperatuur een hoogtepunt bereikt, maar ook de lokale prijzen. Het is dus wel duurder om in deze periode over de Carretera Austral te reizen.

  Budget reizigers zouden daarom beter kunnen kijken naar de maanden april tot november. Je hebt in deze periode wel meer kans op regen en sneeuw maar de accommodaties zijn een stuk goedkoper.

  Beste reistijd Chili

  Meer lezen over Chili?

  5 comments

  1. Claudia Van Den Camp

   Als je van zuid naar noord zou willen reizen, waar en hoe regel je dan je huurauto? Want het lijkt alsof de weg na villa o’higgins ook echt helemaal stopt. Mijn plan is om vanuit puerto natales mijn reis te starten ( niet perse met eigen vervoer ) en dan vanaf o higgins met een vriendin samen de carretera te rijden Ik heb dan 2-3 weken om van puerto natales naar O higgins te komen.
   En 2 weken voor de carretera zelf.

  2. Helma

   Hartelijk dank voor jullie zeer informatieve site over de Carretera Austral !

  3. Frank van Zeumeren

   In Puyuhuapi kan je alleen diesel krijgen. Dus in la Junta 46 km voor Puyuhuapi vol gooien. Na Puyuhuapi is het 100 km maar ligt niet op de rout wel mooi 60 km om of 150 km.
   Dit zijn de 10 makkelijk berijk bare bleken.
   Maar of het de mooiste zijn.

  4. Arie Stijger

   We gaan volgend jaar maart/april via Santiago do Chile een cruise naar Antarctica maken. Regelden zelf de vliegtickets. Mocht de cruise onverhoopt niet doorgaan dan is deze website de ideale oplossing om zes weken in Chili (plus Paaseiland) door te brengen

   1. Sjoerd lagraauw

    Ik hoop dat jullie een mooie reis kunnen maken Arie.

    Happy Travels,
    Sjoerd

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  NieuwsbriefN

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

  Onze ReisO

  Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

  Lees verder

  BOEK NU