Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Vervoer Brazilië

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 8
 • Onze reisgidsen
  Reis-Expert reisgids
 • Bijgewerkt op 1 september, 2023

  Door grootte het land, en vanwege de vele toeristen die het land bezoeken is het vervoer in Brazilië goed geregeld. Je kunt in theorie het hele land door reizen met de bus, hoewel dat wel wat dagen in beslag zal nemen. De meeste reizigers reizen per bus of vliegtuig, met uitzondering van het Amazone gebied waar een boot de enige manier van transport is.

  Vervoer in Brazilië

  De bus en het vliegtuig worden het meest gebruikt. Treinen rijden er bijna niet in Brazilië, een auto huren is vrij prijzig en liften wordt niet aangeraden in verband met veiligheid. Taxi’s rijden er wel, maar vaak is de metro of een lokale bus een goedkoper alternatief. 

  In de (grote) steden ben je het beste af met Uber. Wij delen hier al onze tips over het vervoer in Brazilië.

  Reizen met de bus Brazilië

  De bus is veruit de meest gebruikte optie qua vervoer in Brazilië. Busbedrijven verbinden bijna alle steden met elkaar. Busreizen zijn in vergelijking met andere landen in Zuid-Amerika wel vrij prijzig.

  We hebben het dan over lange afstand bussen. Lokale bussen zijn vaak voor een paar euro te boeken. Maar deze bussen leggen ook kleinere afstanden af. De lange afstand bussen die de meeste reizigers gebruiken kun je onder verdelen in drie categorieën.

  Convencional

  De goedkoopste optie. Vaak comfortabel bussen met stoelen die achterover kunnen, een toilet en heel soms airco voorziening.

  Executivo

  Deze bussen zijn iets ruimer opgezet, inclusief airco. Ze zijn ook vaak duurder dan de convencional bussen. Ze stoppen wat minder omdat ze vaak grotere afstanden afleggen.

  Leitos

  Dit zijn de meest luxe bussen met ruime stoelen die helemaal achterover kunnen, inclusief airco, kussen en dekens. Vaak is er in deze bussen ook personeel dat eten en drinken serveert.

  De meeste steden hebben een apart busstation waar de ze langeafstandsbussen vertrekken en aankomen. Ze noemen dit rodoviaria.

  Tickets kopen

  Prijzen voor de bussen zijn behoorlijk prijzig. Dit komt ook door de lange afstanden die ze afleggen. Tickets kun je kopen op het desbetreffende busstation, maar ook online. Cometa is een bekende en grote busmaatschappij. Ze hebben websites waar je tickets kunt boeken.

  In het weekend en tijdens nationale feestdagen is het verstandig om van tevoren te boeken. Zeker tussen december en februari.

  BOEK HIER DIRECT JE BUSTICKETS

  Vervoer in Brazilie

  Bus in Rio

  Een auto huren in Brazilië

  Tot een aantal jaar geleden was een auto huren eigenlijk geen optie. Nog steeds is het niet heel populair onder reizigers. Het is vrij gevaarlijk om zelf te rijden in Brazilië, zeker ’s avonds. In Brazilië hebben ze het niet zo op verkeersregels en rijden ze vaak met alcohol.

  De laatste jaren wordt het wel steeds gebruikelijker en het huren van een auto in Brazilië is ook niet heel moeilijk.

  Kosten en benodigdheden

  Alle grote verhuurbedrijven zitten in Brazilië in de grote steden en (internationale) luchthavens. Er zijn ook lokale verhuurbedrijven, maar die bieden niet altijd dezelfde kwaliteit. Een auto huren begint bij zo’n €25 per dag en kan oplopen tot €150 per dag voor 4WD’s.

  Een internationaal rijbewijs is niet verplicht.

  TIP ♥ – huur je auto bij RentalCars. Zij vergelijken de beste deals van alle verhuurbedrijven.

  Binnenlandse vluchten in Brazilië

  Doordat Brazilië zo’n groot land is zijn binnenlandse vluchten een populaire optie. Zeker omdat de bussen vaak lange afstanden afleggen en hier lang over doen. Door het toenemende toerisme worden ook binnenlandse vluchten steeds goedkoper.

  GOL en TAM zijn de grootste luchtvaartmaatschappijen in Brazilië. Avianca, Traip, Webjet en Azul zijn de andere luchtvaartmaatschappijen in Brazilië. Deze luchtvaartmaatschappijen verbinden het grootste gedeelte van het land via middelgrote steden.

  Internationale creditcards worden geaccepteerd op de websites voor boekingen, maar ze werken vaak niet. Je moet dan naar een booking office. Een beter alternatief is om gewoon bij Skyscanner je ticket te boeken.

  TAM

  Als je Brazilië combineert met andere landen kun j een TAM South America Airpass aanschaffen. Hiermee kun je 13.000 kilometer vliegen tussen Argentinië, Bolivia, Brazilië, Chili, Paraguay, Peru, Uruguay en Venezuela. Prijzen voor passen verschillen per vliegafstand en land.

  Vervoer in Brazilie

  TAM

  Reizen met de boot in Brazilië

  De boot wordt veel gebruikt in Brazilië. Denk hierbij aan ferries die je naar eilanden als Ilha Grande brengen. De boot wordt echter het vaakst gebruikt om de wetlands van Pantanal te bezoeken en in de Amazone.

  Bussen rijden vaak niet naar afgelegen gebieden in de Amazone en met de auto is het bijna niet te doen. Je kunt duizenden kilometers afleggen op de Amazone met rivieren als de Rios Negro, Solomoes en Madeira als levensaders van de Amazone.

  Je kunt zelfs met de boot van Brazilië naar Peru of Bolivia.

  TIP ♥ – check hier ons blog met tips over cruises door de Amazone

  Meer lezen over Brazilië?

  8 comments

  1. koos

   Heeft iemand ervaring met het huren van een auto in Natal in Brazilie ?
   Koos

   1. Sjoerd - Reis Expert

    Hoi Koos,

    Wij hebben er zelf geen ervaring mee. Ik zou ook adviseren om met een tour de Natal regio te ontdekken. Minder spannend maar wel eenvoudiger.
    je kan sowieso niet op de bonnefooi naar accommodatie zoeken daar.

    Happy Travels,
    Sjoerd

  2. Joopie

   Hallo, wij willen in september door Brazillie reizen en uiteindelijk van iquazu naar rio. Moeten we de bus reizen in Nederland al boeken of kan dat allemaal ter plekken.

   Groetjes

   1. Sjoerd - Reis Expert

    Hi Joopie. Je kan dat prima ter plekke nog regelen. Hebben wij ook gedaan. Overigens is het wel 19 uur met de bus. Mis is dat her overwegen van een binnenlandse vlucht waard 🙂

    Happy travels,
    Sjoerd

  3. Willem

   Hoe boek je als niet-Braziliaan vooraf tickets voor de (nacht)bus reizen? Overal wordt om een CPF gevraagd.

  4. Frans

   Ik heb in de winter (december/januari) een maand de tijd. Het lijkt me wel wat om van Sao Paolo naar Buenos Aires te reizen. Ik hou erg van steden, vandaar dan ook Sao Paolo, Montevideo en Buenos Aires. Is dit gebied de moeite waard? Veilig? En goed met de bus te doen? Ik hoor het graag. Groetjes, alvast bedankt, Frans

  5. Ties - Reis Expert Post author

   Hoi Irene,

   dat kan op alle manieren zoals je het omschrijft 🙂 In Brazilië zou ik zo veel mogelijk met de bus doen, uiteraard afhankelijk van de tijd die je hebt. reizen met de bus is leuker dan vliegen omdat je meer ziet.
   Eenmaal in de amazone ben je aangewezen op boten. Dat kan een behoorlijke reis worden, maar het is zeker mogelijk. Het is het beste om dat daar te regelen omdat dat van tevoren bijna niet te regelen is.

   Fijne reis alvast!

   Groeten,
   Ties

  6. Irene kok

   Hallo,

   Ik en een vriendin gaan volgend jaar een reis maken door zuid Amerika. We beginnen in rio de janeiro en willen eigenlijk vanaf daar naar colombia via de amazone gebied naar boven richting colombia, hebben jullie daar goede reis adviezen voor en wat je dan het beste kunt doen, boot, bus of toch vliegtuig?

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  NieuwsbriefN

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

  Onze ReisO

  Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

  Lees verder

  BOEK NU