Hoofdmenu
reis expert header

Vervoer Brazilië

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 8

Bijgewerkt op 24 maart, 2020

Door de grote van het land, en vanwege de vele toeristen die het land bezoeken is het vervoer Brazilië goed geregeld. Je kunt in theorie het hele land door reizen met de bus, hoewel dat wel wat dagen in beslag zal nemen. De meeste reizigers reizen per bus of vliegtuig, met uitzondering van het Amazone gebeid waar een boot de enige manier van transport is.

Vervoer Brazilië

De bus en het vliegtuig worden dus het meest gebruikt. Treinen rijden er bijna niet in Brazilië, een auto huren is vrij prijzig en liften wordt niet aangeraden in verband met veiligheid. Taxi’s rijden er wel maar vaak is de metro of een lokale bus een goedkoper alternatief. Op deze pagina vertellen we je alles over het vervoer Brazilië met onder andere:

Bus Brazilië

De bus is veruit de meest gebruikte optie qua vervoer Brazilië. Busbedrijven verbinden bijna alle steden met elkaar. Busreizen zijn in vergelijking met andere landen in Zuid-Amerika wel vrij prijzig. We hebben het dan over lange afstand bussen. Lokale bussen zijn vaak voor een paar euro te boeken. Maar deze bussen leggen ook kleinere afstanden af.

De lange afstand bussen die de meeste reizigers gebruiken kun je onder verdelen in drie categorieën.

Convencional

De goedkoopste optie. Vaak comfortabel bussen met stoelen die achterover kunnen, een toilet en heel soms airco voorziening.

Executivo

Deze bussen zijn iets ruimer opgezet, inclusief airco. Ze zijn ook vaak duurder dan de convencional bussen. Ze stoppen wat minder omdat ze valkook grotere afstanden afleggen.

Leitos

Dit zijn veruit de meest luxe bussen met ruime stoelen die helemaal achterover kunnen, inclusief airco, kussen en dekens. Vaak lopen in deze bussen ook personeel dat eten en drinken serveert.  De meeste steden hebben een apart busstation waar de ze lange afstand bussen vertrekken en aankomen. Ze noemen dit rodoviaria.

TIP ♥ – in het weekend en tijdens nationale feestdagen is het verstandig om van te voren te boeken. Zeker tussen december en februari.

Ticket kopen

Prijzen voor de bussen zijn behoorlijk prijzig. Dit komt ook door de lange afstanden die ze afleggen. Tickets kun je kopen op het desbetreffende busstation maar ook online.

Cometa is een bekende en grote busmaatschappij. Ze hebben websites waar je tickets kunt boeken.

Een goede website om busroutes te checken is Busca Onibus.

Vervoer Brazilie

De bussen in Brazilië Foto by Daniel Precht / Shutterstock.com

Auto Brazilië

Je kunt auto’s huren in Brazilië hoewel dit niet vaak gebeurd. Het is vrij gevaarlijk om zelf te rijden in Brazilië, zeker ’s avonds. In Brazilië hebben ze het het niet zo op verkeersregels en rijden ze vaak met alcohol.

Een auto huren kost je zo’n 100 tot 120 real (€27 tot €33) per dag. Dan heb je een klein autootje zonder opties. Als je airco wil ga je al naar de 160 real. Benzine kost je ongeveer 2.50 real per liter.

TIP ♥ – huur je auto bij RentalCars. Zij vergelijken de beste deals van alle verhuurbedrijven.

Binnenlandse vluchten Brazilië

Doordat Brazilië zo’n groot land is zijn binnenlandse vluchten een populaire manier van vervoer. Zeker omdat de bussen vaak lange afstanden afleggen en dus behoorlijk prijzig kunnen zijn. Door het toenemende toerisme worden ook binnenlandse vluchten steeds goedkoper.

GOL en TAM zijn de grootste luchtvaartmaatschappijen in Brazilië. Avianca, Traip, Webjet en Azul zijn de andere luchtvaartmaatschappijen in Brazilië. Deze luchtvaartmaatschappijen verbinden het grootste gedeelte van het land via middelgrote steden.

Internationale creditcards worden geaccepteerd op de websites voor boekingen maar ze werken vaak niet. Je moet dan naar een booking office. Een beter alternatief is om gewoon bij Skyscanner je ticket te boeken.

TAM

Als je Brazilië combineert met andere landen kun j een TAM South America Airpass aanschaffen. Hiermee kun je 13.000 kilometer vliegen tussen Argentinië, Bolivia, Brazilië, Chili, Paraguay, Peru, Uruguay en Venezuela. Prijzen voor passen verschillen per vliegafstand en land.

Vervoer Brazilie

TAM is een soort AirAsia van Zuid-Amerika. Foto by R.M. Nunes / Shutterstock.com

Boot Brazilië

In de Amazone is de enige mogelijkheid tot vervoer de boot. Bussen rijden vaak niet naar deze afgelegen gebieden en met de auto is het bijna niet te doen. Je kunt duizenden kilometers afleggen op de Amazone met rivieren als de Rios Negro, Solomoes en Madeira als levensaders van de Amazone.

Je kunt zelfs met de boot van Brazilië naar Peru of Bolivia.

Meer lezen over Brazilië?

8 comments

 1. Irene kok

  Hallo,

  Ik en een vriendin gaan volgend jaar een reis maken door zuid Amerika. We beginnen in rio de janeiro en willen eigenlijk vanaf daar naar colombia via de amazone gebied naar boven richting colombia, hebben jullie daar goede reis adviezen voor en wat je dan het beste kunt doen, boot, bus of toch vliegtuig?

 2. Ties - Reis Expert Post author

  Hoi Irene,

  dat kan op alle manieren zoals je het omschrijft 🙂 In Brazilië zou ik zo veel mogelijk met de bus doen, uiteraard afhankelijk van de tijd die je hebt. reizen met de bus is leuker dan vliegen omdat je meer ziet.
  Eenmaal in de amazone ben je aangewezen op boten. Dat kan een behoorlijke reis worden, maar het is zeker mogelijk. Het is het beste om dat daar te regelen omdat dat van tevoren bijna niet te regelen is.

  Fijne reis alvast!

  Groeten,
  Ties

 3. Frans

  Ik heb in de winter (december/januari) een maand de tijd. Het lijkt me wel wat om van Sao Paolo naar Buenos Aires te reizen. Ik hou erg van steden, vandaar dan ook Sao Paolo, Montevideo en Buenos Aires. Is dit gebied de moeite waard? Veilig? En goed met de bus te doen? Ik hoor het graag. Groetjes, alvast bedankt, Frans

 4. Willem

  Hoe boek je als niet-Braziliaan vooraf tickets voor de (nacht)bus reizen? Overal wordt om een CPF gevraagd.

 5. Joopie

  Hallo, wij willen in september door Brazillie reizen en uiteindelijk van iquazu naar rio. Moeten we de bus reizen in Nederland al boeken of kan dat allemaal ter plekken.

  Groetjes

  1. Sjoerd - Reis Expert

   Hi Joopie. Je kan dat prima ter plekke nog regelen. Hebben wij ook gedaan. Overigens is het wel 19 uur met de bus. Mis is dat her overwegen van een binnenlandse vlucht waard 🙂

   Happy travels,
   Sjoerd

 6. koos

  Heeft iemand ervaring met het huren van een auto in Natal in Brazilie ?
  Koos

  1. Sjoerd - Reis Expert

   Hoi Koos,

   Wij hebben er zelf geen ervaring mee. Ik zou ook adviseren om met een tour de Natal regio te ontdekken. Minder spannend maar wel eenvoudiger.
   je kan sowieso niet op de bonnefooi naar accommodatie zoeken daar.

   Happy Travels,
   Sjoerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU