Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Eten en drinken Brazilië

 • Onze reisgidsen
  Reis-Expert reisgids
 • Bijgewerkt op 1 september, 2023

  Eten en Brazilië, het lijkt een match made in heaven. Brazilië heeft werkelijk alles. Door de vele internationale toeristen is de eigen lokale keuken, uitgebreid met verschillende nationale gerechten. Het eten in Brazilië is een feestje voor je zintuigen.

  Eten in Brazilië

  De lokale gerechte in Brazilië bestaan traditioneel gezien vooral uit vlees, maar de laatste jaren behoren de gerechten die in steden als São Paulo en Rio de Janeiro uit de keuken worden getoverd tot de beste ter wereld.

  Brazilië is niet voor niets een geliefde bestemming voor foodies. Dat is aan alles te merken. De beste gerechten vind je vooral in de grote steden, maar ook in afgelegen gebieden kun je bijzondere traditionele gerechten proberen.

  Het eten in Brazilië is net als het land zelf: divers en exotisch.

  Eten in Brazilië

  Mercadao de Sao Paulo

  5x gerechten die je moet proberen

  Als je naar Brazilië reist, moet je natuurlijk een paar van de beste gerechten proberen. Het is lastig een lijstje maken, want er is zo veel lekkers te krijgen in het land. Probeer in ieder geval deze lokale gerechten.

  #1 Brigadeiros

  Brigadeiros is een van de bekendste ‘gerechten’. Het is niet echt een gerecht, maar meer een snack. Wel een hele lekkere! Het zijn zoete balletjes met melk, cacao poeder, gerold in chocolade snippers. Klinkt goed toch?

  #2 Feijoada

  Als je een iets grotere maaltijd wil proberen moet je zeker voor de Feijoada gaan. Het is een hartige stoofpot van zwarte bonen, worstjes en stukjes varkensvlees. Dat klinkt misschien niet heel bijzonder, maar traditioneel gezien duurt het maken van feijoada 24 uur. Dat moet wel lekker zijn!

  #3 Pão de Queijo

  Pão de Queijo is een Braziliaanse snack van kaas en brood. De broodjes zijn knapperig van buiten en zacht van binnen, gemaakt met tapiocameel, eieren en geraspte kaas. Ze worden in kleine balletjes gerold.

  Je kunt ze vaak op straat krijgen bij de street food tentjes.

  #4 BBQ

  In Zuid-Amerika wordt heel veel vlees gegeten en dat is goed terug te zien in het straatbeeld. Er zijn veel plekken waar je kunt BBQ’en. Ze hebben er zelfs speciale restaurants voor. Samen met Argentinië, is Brazilië een van de beste landen om een BBQ te proberen.

  BBQ is een soort sport hier. Ze BBQ’e hier alles. Vis, kip, varkensvlees, lam en wild zwijn.

  #5 Streetfood

  Street food is natuurlijk geen gerecht, maar het is wel een van de beste plekken om lekker eten te proberen. Op bijna alle toeristische plekken vind je kraampjes waar men heerlijke dingen verkoopt.

  Negen van de tien keer heb je geen idee wat het is, maar wordt je aangenaam verrast door de smaak!

  Eten in Brazilië

  Markt in Rio

  Bezoek een lanchonete

  Een Lanchonete is leuk om te bezoeken. Dit is een combinatie van een café en een bar waar je bier, rum, snacks, sigaretten, frisdranken, koffie en soms kleine maaltijden kan kopen. Het is een soort variant van de Aziatische street food.

  Het is een goede plek voor goedkope snacks en om locals te ontmoeten.

  Bekende snacks die je hier kunt halen zijn empada, empadinha, palmito, camarão, esfiha en Coxinha. In het Amazonegebied eten ze tapioquinha, een soort gevouwen pannenkoek met kaas of ham.

  Drinken in Brazilië

  Alle Brazilianen lijken koffie te drinken. Sterke koffie, koude koffie en zoete koffie worden in kleine kopjes geserveerd. Verwacht echter geen wonderen. De koffie is vaak een teleurstelling in Brazilië aangezien de meeste goede koffie wordt geëxporteerd.

  Thee (cha) is minder populair, maar wel erg lekker. Chá mate is een sterke groene thee met een dosis cafeïne die vergelijkbaar is met koffie. Daarnaast hebben ze veel kruidenthee.

  Door de grote veelzijdigheid aan fruit in Brazilië hebben ze hier veel lekkere, verse fruitshakes. Dit noemen ze ook wel sucos. 

  Meer lezen over Brazilië?

  NieuwsbriefN

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

  Onze ReisO

  Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

  Lees verder

  BOEK NU