Hoofdmenu
reis expert header

Eten en drinken Brazilië

Bijgewerkt op 24 maart, 2020

Het is lastig om iets te vertellen over het Braziliaans eten omdat er niet echt nationale gerechten zijn. Wat wel zeker is, is dat het eten Brazilië altijd behoorlijk veel is. Brazilianen eten nooit alleen en solo travelers krijgen dan ook vaak een flink boord voorgeschoteld. Op deze pagina vertellen we je alles over onder andere:

Eten Brazilië

Het standaard eten Brazilië draait vooral om arroz (witte rijst), feijao (bonen) en farofa (meel gemaakt van rijst). Deze standaard ingrediënten worden vaak aangevuld met vlees en groente. Als je in een restaurant een vast gerecht besteld, een prato feito, krijg je een mix van bovenstaande.

Een ander bekend fenomeen in Brazilië is por kilo (per kilo). Je betaald dan per kilo, meestal tussen de 30 en 40 real (€8 tot €11). Dit kan met alles, of het nu vlees, rijst, groente of vegetarische gerechten zijn.

Eten Brazilië

Eten op een lokale markt in Brazilië. Foto by Filipe Frazao / Shutterstock.com 

Bekende gerechten

Heel veel nationale gerechten heeft Brazilië niet. De meeste gerechten zijn een mix van een aantal gerechten. Feijoada komt het dichtst in de buurt van een nationaal gerecht. Feijoada is een soort stoofpot van varkensvlees restjes, worst, gerookte ribs en rundvlees.

Dit wordt langzaam gekookt met zwarte bonen en knoflook tot het lekker mals is. Daarna wordt het geserveerd met plakjes sinaasappel en varkensvlees. hHet wordt vaak op zondag gegeten.

Andere bekende gerechten in Brazilië zijn Acai, een mix van fruit met bessen, banaan, muesli en honing; Moqueca een mis van verse zeevruchten; Picanha, een sappig gesneden vlees en Pao de quijo, een soort kaasbrood.

Lanchonete

Een Lanchonete is leuk om te bezoeken. Dit is een combinatie van een café en een bar waar je bier, rum, snacks, sigaretten, frisdranken, koffie en soms kleine maaltijden kan kopen. Het is een soort variant van de Aziatische street food. Het is een goede plek voor goedkope snacks en om locals te ontmoeten.

Bekende snacks die je hier kunt halen zijn empada, empadinha, palmito, camarão, esfiha en Coxinha. In het Amazonegebied eten ze tapioquinha, een soort gevouwen pannenkoek met kaas of ham.

Eten Brazilie

In het noorden en aan de kust vind je veel vis. Foto by Bubes Sonego / Shutterstock.com 

Drinken in Brazilië

Alle Brazilianen lijken koffie te drinken. Sterke koffie, koude koffie en zoete koffie worden in kleine kopjes geserveerd. Verwacht echter geen wonderen. De koffie is vaak een teleurstelling in Brazilië aangezien de meeste goede koffie wordt geëxporteerd.

Thee (cha) is minder populair maar wel erg lekker. Chá mate is een sterke groene thee met een dosis cafeïne die vergelijkbaar is met koffie. Daarnaast hebben ze veel kruidenthee.

Door de grote veelzijdigheid aan fruit in Brazilië hebben ze hier veel lekkere, verse fruitshakes. Dit noemen ze ook wel sucos. Als het met melk gemaakt wordt noemen ze het een vitamina. De bekende frisdranken zijn overal verkrijgbaar

Meer lezen over Brazilië?

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU