Guanacaste wordt ook wel de Gold Coast van Costa Rica genoemd en niet zonder reden! De regio heeft een rijke cultuur, ongerepte kustlijnen, tropische regenwouden, prachtige bergketens en een aantal iconische vulkanen. Het is niet voor niets de meest populaire provincie van Costa Rica. De regio heeft voor elke reiziger iets te bieden!

Guanacaste de Gold Coast van Costa Rica

Het is dan ook niet gek dat deze regio een van de populairste provincies van het land is met zijn grote diversiteit. Dit in combinatie met een stabiele temperatuur (tussen de 29℃ en 31℃), maakt het een ideale bestemming voor elke reiziger.

Ook het feit dat er zo veel activiteiten te doen zijn maakt het populair. De prachtige kustlijnen met zijn witte stranden zijn perfect om te snorkelen en duiken, terwijl de groene binnenlanden ook veel activiteiten bieden.

TamarindoDe tropische stranden van Tamarindo

8x te doen in Guanacaste

Guanacaste is een van de mooiste regio’s van het land. Tropische stranden, jungles, vulkanen en bergen wisselen elkaar met duizelingwekkende snelheid af. Helaas is het bijna onmogelijk om alle bezienswaardigheden in deze regio te benoemen.

De mooiste bezienswaardigheden van Guanacaste willen we je echter niet onthouden.

#1 Bezoek een van de velen Nationale Parken in de regio

Een echte aanrader in deze regio is om een Nationale Parken te bezoeken en te genieten van de prachtige flora en fauna die Costa Rica te bieden heeft! Costa Rica herbergt zo’n 5% van de gehele biodiversiteit op aarde en dat is terug te zien in de Nationale Parken van het land.

In deze regio liggen maar liefst 15 nationale parken dus aan keuze geen gebrek. Hieronder vind je onze top 5 van wildparken die allemaal in deze regio liggen.

  • Barra Honda National Park
  • Palo Verde National Park
  • Rincon de la Vieja Volcano National Park
  • Santa Rosa National Park
  • Leatherback Turtle Marine National Park


Santa Rosa Guanacaste Costa RicaDe magische zonsondergang in Santa Rosa National Park.

#2 Bezoek de stad Liberia

Wie de regio Guanacaste wil bezoeken, kan het beste vliegen op Liberia in plaats van San José.

Liberia is de hoofdstad van deze provincie en ligt centraal in de Guanacaste provincie. De stad heeft de sfeer van het echte Wilde Westen weten te behouden.

De stad staat bekend als de ‘‘Witte stad” vanwege de witgekalkte muren en koloniale architectuur. Eigenlijk kan je deze stad met zijn cowboy vibe niet overslaan wanneer je de regio bezoekt!

#3 Beklim een van de vulkanen in de regio

Costa Rica heeft zijn dichte vruchtbare jungles maar aan één dingen te danken en dat zijn de velen vulkanen die het land telt! Door de velen uitbarstingen de afgelopen duizenden jaren is het land rijk aan mineralen en daarom zeer vruchtbaar.

Elke vulkaan heeft zijn charme en daarom vinden wij ze ook moeilijk te vergelijken. Als je deze regio bezoekt raden wij aan de Rincón de La Vieja Volcano te beklimmen.

TIP ♥ – lees hier onze pagina over Rincón de La Vieja Volcano National Park

Rincon de La ViejaDe bergen van Rincon de La Vieja Volcano National Park

#4 Geniet aan de hagelwitte stranden van Guanacaste

Naast de vulkanen staat deze regio nog bekend om een andere natuurlijke schoonheid namelijk; de stranden. De stranden in deze regio behoren tot de mooiste van het land. In deze regio vinden we 4 van de 10 mooiste stranden van Costa Rica!

De stranden zijn ideaal om weer heerlijk tot rust te komen. Kijk wel goed naar of het strand aan jouw eisen voldoet.

Een surfstrand zal minder geschikt zijn om te zwemmen vanwege de hoge golven en andersom.

TIP ♥ – Bekijk hier de pagina over de 10 mooiste stranden van Costa Rica!

#5 Verken de onderwaterwereld

De natuurlijke schoonheid gaat onderwater gewoon verder. Zo zijn er veel prachtige duik- en snorkel locaties te vinden. De golf van Papagayo staat bekend als een van de beste plekken om te duiken in Midden-Amerika.

Andere plekken in de regio om te duiken of snorkelen zijn; Playa Flamingo, Tamarindo, Playas del Coco en Playa Ocotal.

#6 Leer surfen!

Wie wil surfen tijdens zijn of haar vakantie in Costa Rica, moet Tamarindo zeker bezoeken. Tamarindo is namelijk een van de beste plekken in het land om te surfen. Niet alleen omdat de golven goed zijn, maar ook omdat er weinig rotsen liggen.

Je kunt hier goed surfen als je nog nooit gesurft hebt, maar ook als je al jaren ervaring hebt. Op het strand vind je diverse surfscholen waar je een les kunt reserveren of alleen een surfboard kunt huren om zelfstandig de zee in te gaan.

Tamarindo

De stranden van Tamarindo.

#7  Spot de schildpadden

Het is mogelijk om aan de Pacifische kust van Costa Rica kennis te maken met de dwerg schildpad en de lederschildpad! Deze majestueuze dieren komen elk jaar in oktober naar de standen van Costa Rica om hier hun eieren te leggen.

Het is mogelijk om dit schouwspel van dichtbij te zien door mee te gaan met een van de lokale tours.

TIP ♥ – kom hier van begin tot eind oktober om te zien hoe de schildpadden hun eieren leggen of van november tot januari om babyschildpadden uit hun eieren te zien komen.

#8 Zipline door de jungle

Je kan eigenlijk niet door Costa Rica gereisd hebben zonder een zipline tour te doen. Tijdens deze tours zweef je door de boomtoppen van platform naar platform. Het geeft je een andere kijk op de jungle wanneer je er zelf doorheen zweeft!

Het is op verschillende plekken mogelijk om een zipline tour te doen, maar een zipline tour in Guanacaste behoort tot de beste opties.

Monteverde zip line Guanacaste Costa RicaZipline door de jungles van Guanacaste!

Hoe kom je er?

De makkelijkste manier op de regio te bereiken is om naar Liberia te vliegen. Je bevindt je dan gelijk in het midden van Guanacaste waarna je makkelijk alle kanten op kan reizen.

Het is ook mogelijk om naar Guanacaste te reizen via San José. Dit kan echter door de smalle bergwegen wel enige tijd duren. Reken op zo’n 4,5 uur.

Overnachten in deze regio

Het kan verstandig zijn om tijdens het hoogseizoen je accommodatie vast te leggen in verband met de drukte. Het is een grote regio met veel plaatsen. Om een idee te geven waar je kan overnachten hebben we de drie meest bekende plekken van de regio op een rij gezet.

Gulf of Papagayo

Deze regio staat bekend om de snorkel en duiklocaties. Het is er niet mogelijk om te surfen bij deze stranden. Deze stranden zijn er voornamelijk om te ontspannen. Er zijn dan ook veel accommodaties te vinden in de omgeving.

Deze zijn vaak duurder vanwege de grote hoeveelheid duikers die er komen. Er is echter ook genoeg accommodatie voor de budget reiziger.

TIP ♥ Boek hier je accommodatie voor de Gulf of Papagayo regio!

Tamarindo

Tamarindo in een zeer levendige surfstad. Bijna iedereen komt hier om te leren surfen. In de omgeving van deze stad vind je veel bars, winkels, restaurants en hotels voor een aangenaam verblijf. De stad is ook zeer populair bij gezinnen door de levendige sfeer.

Zoals je wel vaker ziet met populaire plekken over de hele wereld, is ook Tamarindo behoorlijk veranderd. Zo vind je hier ontzettend veel toeristen en expats in plaats van locals.

Waar het ooit een rustig klein dorp was, is het dorp nu booming, voorzien van alle gemakken. Dat neemt echter niet weg dat het hier heel goed vertoeven is.

TIP ♥ – Boek hier je accommodatie voor Tamarindo!

Flamingo

Dit is een van de mooiste locaties in de omgeving, maar er hangt wel een prijskaartje aan! Flamingo staat bekend als populaire bestemming om te duiken en te vissen. De accommodaties zijn echter heel erg duur.

Budget reizigers raden wij dan ook aan om naar Brasilito of Potrero door te reizen.

TIP ♥ – Boek hier je accommodatie voor Brasilito

Playa Flamingo Guanacaste Costa RicaDe zonsondergang bij Playa Flamingo

Beste reistijd

De beste reistijd voor Guanacaste is het droge seizoen (van november tot april). Het regent maar weinig in deze periode, maar er kunnen wel buien voorkomen! Het is voornamelijk genieten van de zon in deze maanden.

De meeste toeristen komen dan ook af op deze omstandigheden. Het zijn dus wel de drukste en duurste maanden om de regio te bezoeken. Je kan ook overwegen om juist in het regenseizoen naar deze regio te gaan wanneer de prijzen laag zijn.

TIP ♥ – Voor een uitgebreidere informatie over de beste reistijden van Costa Rica bezoek onze speciale pagina!
Beste reistijd Costa Rica

Locatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven