Corcovado National Park

Welkom in Corcovado National Park, een van Costa Rica’s mooiste natuurgebieden! Het park herbergt een ongelooflijke verscheidenheid aan planten- en dierenleven, evenals enkele van de mooiste landschappen van het land. Je kunt regenwouden, rivieren en stranden verkennen en zelfs enkele van de iconische bewoners van het park spotten, zoals brulapen en luiaards. Met zoveel te zien en te doen, is Corcovado National Park de perfecte plek om er even helemaal tussenuit te zijn en te genieten van wat tijd in de natuur.

De wondere wereld van Corcovado

Dit is namelijk het laatste grote tropisch regenwoud in Midden-Amerika. De verbazingwekkende biodiversiteit van Corcovado en de vele wandelpaden van het park trekken al jaren bezoekers die op zoek zijn naar een uniek stuk natuur. Corcovado National Park beslaat 40% van het Osa schiereiland in het zuidwesten van Costa Rica. Het is een van ’s wereld belangrijkste parken. Niet alleen omdat het zo mooi is, maar juist vanwege de grote biodiversiteit.

Er leven hier allerlei wilde dieren, waaronder veel bedreigde diersoorten. Het is echt een paradijs op aarde.

De ongerepte wildernis en de afgelegen plek zullen je het gevoel geven dat je terug in de tijd gaat naar een plek waar de natuur de wereld regeert. De dichte jungle, de verlaten stranden, de rust in het park en de mooie wandelingen die je kunt maken… het maakt deze plek meer dan uniek.

TIP ♥ – entree is $15 p.p en je mag het park alleen bezoeken met een groepstour of privétour

Corcovado National Park
Dit is een van de mooiste plekken in Costa Rica

3x doen in Corcovado National Park

Corcovado National Park is ontzettend populair onder toeristen in Costa Rica. Dit is niet zo vreemd, want het park is de perfecte plek om wildlife te spotten. Wat je allemaal kunt zien en doen in het park, lees je in onderstaande alinea’s.

#1 Dieren spotten

In Corcovado National Park vliegen vele soorten vogels rond. Het park is dan ook erg geliefd onder vogelspotters. In  totaal vind je hier meer dan 350 vogelsoorten waaronder kolibries, spechten, ara’s en zelfs adelaars.

Naast vogels, wonen er ook vele andere diersoorten in het nationale park. Denk hierbij aan bijzondere zoogdieren, maar ook aan exotische reptielen. Je hebt een grote kans om bijvoorbeeld miereneters te spotten evenals leguanen, eekhoorns apen en zelfs jaguars hoewel deze zelden gespot worden.

TIP ♥ – je mag het park alleen in met een gids. Later meer daar over.

#2 Relaxen op het strand

Je zou het niet verwachten, maar aan de rand van het oerwoud van Corcovado National Park ligt een tropisch strand dat maar liefst 20 kilometer lang is. Als het niet regent in het vochtige gebied, kun je hier heerlijk ontspannen.

Het strand is erg mooi, met vele tropische palmbomen en een prachtig uitzicht op het regenwoud van Corcovado National Park.

De verlaten gouden zandstranden worden omringd met kokospalmen en een gigantisch groen regenwoud. Pas wel op met zwemmen, er zijn gebieden waar hamerhaaien, krokodillen en bullsharks voorkomen.

Corcovado National Park
Je vindt hier ook veel wilde dieren
Corcovado National Park
Verlaten stranden

#3 Hiken in het park

De meeste reizigers komen hier om te hiken. Niet heel onlogisch aangezien het een van de beste plekken in Midden-Amerika is om een mooie wandeling te maken. Er zijn allerlei tochten en wandelingen mogelijk in het park.

Voordat je halsoverkop naar Corcovado National Park reist is het handig om het een en ander te weten over het park.

Huur een gids in

Sinds 2014 mag je Corcovado National Park alleen nog in met een gids of een georganiseerde tour. Hoewel je hiervoor nog alleen door het park mocht, is het een stuk beter om met een gids te gaan omdat zij je veel meer kunnen leren.

Tours en/of gidsen kun regelen bij het Area de Conservavion Osa Park Office in Puerto Jimenez of via hotels en touroperators.

TIP ♥ een tour kost je zo’n $80 per dag of $40 per 2 uur

Welke hikes kun je doen?

Er zijn verschillende hikes die je kunt lopen variërend van een uur tot een paar uur. De meeste hikes beginnen in Sirena, La Leona en Los Patos. Tussen al deze punten liggen verschillende routes. Je kunt ook meerdaagse hikes boeken.

Je mag het park NIET in zonder gids, dus je moet altijd met een gids wandelen.

Wat kost het?

Een dagtour vanaf Drake Bay kost je zo’n $80 tot $140 per persoon. Meerdaagse tours beginnen bij $280 p.p.

Corcovado
Handige routes in Corcovado
Corcovado National Park
Droomstranden

Het Sirena Ranger Station

In totaal zijn er zes ranger-stations in Corcovado. Er zijn vijf stations in het park en twee hebben kampeerterreinen, drinkwater en radio- en telefooncontact met de buitenwereld. Er is bij sommige ook ruimte om te overnachten in dorms.

Sirena Ranger Station is de meest populaire station in Corcovado National Park. Als je op zoek bent naar het ultieme Corcovado avontuur, is Sirena the place to be!

Je vindt hier collectie gebouwen waaronder, slaapzalen, toilet en douhes, een eetzaal, een kookhoek en een kampeerterrein. Een overdekte loopbrug verbindt de meeste gebouwen en beschermt bezoekers tegen hevige regen.

TIP ♥ – een nacht in een dorm in Sirena Ranger Station kost je $30 p.p.

Hiken vanaf Sirena

Zeven wandelpaden gaan vanaf Sirena het park in richting het regenwoud of de mooie stranden. Dit gebied is de thuisbasis de meest ongerepte natuur in Costa Rica en biedt reizigers de beste kans om dieren te spotten zoals tapirs, apen, luiaards, toekans, ara’s en tientallen vogelsoorten.

Dagtochten naar Sirena Ranger Station zijn beschikbaar, maar als je het beste van Corcovado National Park wilt ervaren (en de meeste dieren in het wild wilt zien) is het de moeite waard om de nacht door te brengen.

Hoe kom je bij Sirena?

Er zijn drie manieren om er te komen. Je kunt hier komen met de boot, lopend of met het vliegtuig hoewel de meeste kiezen voor de boot of het vliegtuig.

Met de boot

Met de boot naar Sirena Ranger Station is veel makkelijker. Als je geen 10 uur wil lopen kun je ook vanaf Drake Bay met de boot naar  Sirena Ranger Station. Boten vertrekken (georganiseerde tours) dagelijks vanaf 6:00 uur en de reis duurt iets meer dan een uur.

Als je een tour boekt kun je uitstappen in Sirena, daar rondwandelen en ’s middags weer de boot terug nemen naar Drake Bay.

Met het Vliegtuig

Geloof het of niet, maar je kunt vanaf Drake Bay en Puerto Jimenez naar Sirena vliegen. Er ligt bij Sirena een kleine landingsbaan (een stuk gras) waar vliegtuigjes kunnen landen. Erg logisch is het niet tenzij je Corcavado van bovenaf wil zien. De boot is veel goedkoper en makkelijker.

TIP ♥ – een tour incl. eten, gids en boot vanaf Drake Bay kost je $90 per dag. Een vliegticket vanuit Puerto Jimenez naar Sirena kost je zo’n $400!

Drake Bay in Costa Rica
Drake Bay

Overnachten in Sirena Ranger Station

De populairste plek om te overnachten in het park is het Sirena Ranger Station. Je hebt 5 dorms (gedeelde slaapzalen), allen in hele goede staat. De bedden bestaan uit stapelbedden en enkele ‘normale’ bedden. Je moet wel je eigen deken meenemen mocht je die willen.

Er zijn douches met koud water en stroom heb je maar een paar uur per dag.  Je kon hier ook kamperen, maar dat schijnt sinds half 2017 niet meer te mogen. Je kunt alleen nog in een dorm overnachten.

Kosten

Een bed in een van de dorms kost je $30 per nacht per persoon. Houd er rekening mee dat je een plekje moet reserveren omdat ze maar een aantal plekken hebben!

TIP ♥ – sinds 2017 mag je geen eigen eten meenemen. Ook geen kleine dingen. Dat betekent dat je eten bij Sirena moet kopen. Prijzen zijn $20 voor ontbijt, $25 voor lunch en $25 voor diner.

De beste reistijd

Je kunt het beste naar Corcovado National Park gaan in de maanden januari tot en met maart. In deze maanden is het namelijk wel vochtig in het park, maar regent het niet zo veel als in de andere maanden van het jaar.

Overigens is het wel verstandig om een goede poncho mee te nemen als je naar het nationale park gaat, ook als je in januari, februari of maart in Costa Rica bent. Het kan namelijk flink regenen in het park.

In de maanden mei tot en met november regent het met meest.

Corcovado

Hoe kom je er?

Ondanks dat het één van de mooiste bezienswaardigheden van Costa Rica is, is het nog best een klus om naar het nationale park te komen. Het ligt nogal afgelegen. De meeste mensen bezoeken het park vanuit Puerto Jimenez of Drake Bay.

Vliegen

Je kunt vanuit San Jose vliegen naar zowel Puerto Jimenez of Drake Bay. Beide vluchten kosten tussen de $90 en $150 p.p. Vluchten zijn vaak niet eens online te boeken dus kijk bij lokale luchtvaartmaatschappijen zoals Nature Air.

Je vliegt in een klein vliegtuigje voor maximaal acht personen naar Puerto Jimenez.

Met de bus

Het makkelijkste is om de bus naar Puerto Jimenez te nemen. Bussen rijden vanuit de groteren plekken in Costa Rica naar deze plek. Enkele voorbeelden en prijzen;

    • La Palma  $5 p.p. | 3 uur | 2x per dag (5:30 uur en 14:00 uur)
    • San Isidro  $10 p.p. | 16 uur | elk uur
    • San Jose  $13 p.p. | 8 uur | 2x per dag (5:00 uur en 9:00 uur)

Ben je eenmaal in Puerto Jimenez, dan kun je overal tours boeken naar het park. Zonder tour (of gids) kom je het park namelijk niet in.

Corcovado National Park
Je kunt hier diep de jungle in

Locatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven