Rincon de La Vieja National Park

Rincón de La Vieja is een National Park van formaat. Het centrum van het park is de gigantische Rincón de La Vieja volkaan. Deze vulkaan is de grootste en meest actieve in de Guanacaste regio. De vulkaan wordt nog wel als actief gezien maar is veilig genoeg om te bezoeken.

Rond de vulkaan zijn talloze watervallen, warm waterpoelen en borrelende modderpoelen te vinden. Ook aan activiteiten op en rond de vulkaan is geen gebrek!

Hiken op zijn best!

Door de eindeloze watervallen en warm waterpoelen is er altijd wat te zien in de omgeving van deze vulkaan. In het park kan je (met enig geluk) verschillende soorten apen zien en zelfs puma’s of jaguars! Kijk dus goed rond als je door het Rincón de La Vieja National Park loopt!

Rincon de La Vieja

De bergen van het Rincón de La Vieja is een National Park

4x te doen in Rincón de La Vieja is een National Park

Als je van hiken houdt is het park echt een aanrader! Naast de twee hoofdroutes zijn er genoeg ”paden” om dagenlang door dit prachtige park te wandelen. Er is echter nog zoveel meer te doen in en rond het park! Hieronder vind je een overzicht van de meeste populaire activiteiten.

#1 Wandel door het park

De belangrijkste reden dat mensen naar dit National Park komen is de prachtige omgeving om te hiken. De lokale flora en fauna zijn ook zeer divers en vaak nergens anders te vinden. Dit maakt Costa Rica zo uniek als land.

De verschillende soorten regenwoud die elkaar hier treffen, maakt het een prachtige omgeving om door heen te lopen. Er zijn meerdere routes die gevolgd kunnen worden in het park. Om een duidelijker beeld te geven wat je kan verwachten bij de verschillende routes geven wij hier een overzicht van de twee beste wandelroutes!

Las Pailas loop

Deze route van 6 kilometer begint in de dichte jungle bij het Pailas Ranger station. Hier heb je gelijk kans om veel verschillende diersoorten te spotten (als je geluk heb)!

De route gaat vervolgens door langs de vulkanische warmtebronnen waar het park bekend om staat. Hoe verder je komt op deze route, hoe meer vulkanische activiteit je kunt waarnemen.

Zo loop je langs een aantal van de thermische modderbaden die het park te bieden heeft. In het laatste deel van deze hike loop je langs de zure vijvers. Deze vijvers hebben een heel scala aan verschillende kleuren en zien er prachtig uit! Je kan helaas niet te dichtbij komen in verband met de chemische reacties die plaats vinden in deze vijvers.

La Congreja Waterfall Trail

De tweede route die we aanbevelen is de La Congreja Waterfall Trail. Deze route van 10 kilometer (heen en terug) splitst zich echter halverwege nog een keer op. Je kan hier kiezen tussen twee watervallen. Wij raden aan om de Cangreja waterval te bekijken.

Deze hike is wel een stuk zwaarder als de Las Pailas loop omdat er geen aangelegde paden zijn. Hierdoor heb je wel meer het gevoel dat je echt in de natuur wandelt! Een andere ”nadeel” aan deze hike is dat je dezelfde route terug loopt als de je gekomen ben.

waterfall Rincón de La Vieja National Park guanacaste Coasta Rica

Een waterval in Rincón de La Vieja National Park.

Wandel naar de top

Er zijn ook routes die je helemaal naar de top van de vulkaan brengen. Helaas zijn deze al sinds 2014 gesloten door de verhoogde activiteit van de vulkaan.

Het kan dus zijn dat routes gesloten zijn! Wanneer je twijfelt of een route open is of niet, vraag dit dan na bij de park Rangers bij een van de Ranger Stations in Santa Maria of Pailas.

#2 Bekijk een van de vele warmwaterbronnen en mud pools en zure vijvers

Naast de immense vulkanen die het park heeft staat het prak voornamelijk bekend om zijn heetwaterbronnen. Door de hoeveelheid vulkanische activiteit in de regio zijn er ook heel veel modderbaden en warmwaterbronnen te vinden.

Veel van deze bronnen zijn echt prachtig om te zien van dichtbij. Pas wel op met hoe dicht je deze bezienswaardigheden (voornamelijk de zure vijvers) benaderd aangezien er veel chemische stoffen vrij kunnen komen.

Rincón de La Vieja mud guanacaste costa rica

Een van de modderpoelen in het park.

#3 Verken de regio te paard

Een andere manier om het nationale park te bezichtigen is vanaf een paard. De Guanacaste regio staat bekend om zijn cowboys en prachtige ruiterpaden. Het is mogelijk om verschillende tours te boeken waarmee je de paden om het park verkent op de rug van een paard.

Het is een unieke ervaring om mee te maken en je een echte cowboy te voelen in Costa Rica.

Let bij het boeken van een tour wel op dat je een organisatie kiest die dierenwelzijn hoog in het vaandel heeft staan.

#4 Vlieg Ziplinend door het National Park

Een andere manier om het park te verkennen is de zipline. De zipline is in heel Costa Rica een populaire attractie en hierdoor zijn er dan ook veel van te vinden. En het Rincon de La Vieja park is dan ook geen uitzondering.

Bij de ingang van het park staat het Hotel Hacienda Guachipelin Advanture Centre waar je deze tour kan boeken. Tijdens de tour zweef je met zeven verschillende ziplines door de machtige jungles van Rincón de La Vieja.

Ook zal je tijdens deze tour de kans krijgen om te abseilen of (voor de echte adrenaline junks) de Tarzan vrije val sprong te maken. Je zal tijdens de tour begeleidt worden door twee gidsen die je helpen om elke activiteit veilig te volbrengen.

 

zipline Guanacaste Costa Rica

Zipline over de jungle!

Openingstijden en prijzen

Het park is zes dagen per week geopend. Op maandag is het park gesloten! Houd hier rekening mee als je een bezoek aan het park plant. De Las Pailas ranger station opent dagelijks om 07:00 zijn deuren en het de Santa Maria ranger Station een uur later om 08:00.

TIP ♥ – Voor de entree van het park betaal je $15,-

De beste reistijd

Eigenlijk is er geen beste reistijd voor het Rincon de La Vieja is een National Park te benoemen. Zo heeft elk seizoen zijn voor en nadelen.

In het regenseizoen zijn de watervallen veel beter te bewonderen en staan de modderpoelen een stuk hoger dan het droog seizoen.

In het droge seizoen is het weer aangenamer en is heb je meer kans om dieren te spotten tijdens het hiken.

Als we toch moeten kiezen dan is de beste reistijd voor Rincon de La Vieja is een National Park  tijdens het droog seizoen van december tot april.

TIP ♥ – Bekijk hier onze pagina over de beste reistijd voor Costa Rica!

Overnachten

Aan de voet van het park zijn een aantal lodges te vinden waar je kan overnachten. Je kan hier in alle luxe genieten van de omgeving van het national park.

Naast het ranger station Las Pailas is er ook de mogelijkheid om te kamperen in het Rincón de La Vieja National Park.

TIP ♥ – Boek hier je accommodatie voor het Rincón de La Vieja een National Park. 

Hoe kom je er?

Het Rincon de la Vieja National Park is op meerdere manieren te bereiken. Het park ligt maar op 25 kilometer afstand van Liberia (hoofdstad van de regio). Vanuit hier is het park dan ook gemakkelijk te bereiken met een auto.

Er is geen openbaar vervoer mogelijk naar het park! Wel zijn er hotels die de transfer aanbieden maar ook lang niet allemaal. Vraag van te voren de mogelijkheden bij je hostel of hotel!

Tips:

Hieronder vind je nog een aantal tips om je bezoek aan het Rincon de la Vieja National Park zo goed mogelijk voor te bereiden en te laten verlopen!

  • Op maandag is het hele park gesloten!
  • Zorg dat je een geldige legitimatie meeneemt. Voor het kopen van een entree bewijs moet je je identiteitsbewijs kunnen laten zien.
  • Zorg voor genoeg water en snacks tijdens je hike of activiteit. Er zijn geen winkels in de omgeving!
  • Er zijn alleen wc’s aan het begin van het park! Let op wanneer je een hike of activiteit onderneemt dat er geen wc’s in het park te vinden zijn.
  • De entree is 15 dollar per persoon.
  • Neem DEET mee tijdens je activiteit of hike tegen de vele insecten
  • Vergeet ook de zonnebrand niet aangezien de zon hier altijd wel aanwezig is!
  • Als je de watervallen niet overvol wil aanschouwen is het handig om s’ochtends al te vertrekken. Rond de middag begint het hier druk te worden.
  • Het dichts bijzijnde ziekenhuis is in Liberia dus pas op tijdens je hikes en activiteiten in het park.

 

Locatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven