Eind jaren 80 was Montezuma een klein en onbekend vissersdorpje, dat door de slechte weg naar het dorp nauwelijks te bereiken was. Nu is dit wel anders. Door de prachtige stranden en de woeste omgeving van het kleine dorp, is het dorp uitgegroeid tot een van de populairste backpack bestemmingen van Costa Rica.

Backpackers Town

Montezuma is een typische strandbestemming, populair bij reizigers. Er is hier van alles e doen. Zo kun je hier heel goed wandelen, zwemmen en (kite) surfen. Het stadje ligt ingeklemd tussen Santa Teresa en Jaco Beach, twee andere bekende strandplaatsen in Costa Rica.

Van de drie plekken is Montezuma nog wel het meest karakteristieke stadje met smalle straatjes, yogaklassen, handgemaakte sieraden en een gezellige sfeer.

Veel reizigers kiezen uit een van de drie steden om te verblijven en maken vervolgens dagtrips naar de andere plekken in de buurt. Als je Montezuma kiest weet je in ieder geval zeker dat je goed zit.

Route door Costa Rica
Het strand van Montezuma
Montezuma
De omgeving

5x doen in Montezuma

Niet alleen het centrum en het strand van Montezuma zijn leuk om te bezoeken: er zijn diverse leuke bezienswaardigheden in de buurt van het backpackersdorp te vinden. De vijf leukste bezienswaardigheden bij het dorp worden hieronder kort beschreven.

#1 Bezoek het dorpje Cabuya

Cabuya is een klein plaatsje dat in de buurt van Montezuma ligt. Het plaatsje zelf is niet zo bijzonder, maar het strand bij het dorp is wel erg mooi. Is het eb, dan kun je vanuit Cabuya naar een klein eiland voor de kust.

Dit is een bijzonder eiland, want hier worden regelmatig mensen begraven volgen een eeuwenoud ritueel.

TIP ♥ – het strand van Cabuya staat bekend als een van de mooiste in Costa Rica

#2 Ga naar een van de watervallen

In de woeste natuur rond Montezuma zijn diverse prachtige watervallen te vinden. Deze watervallen kun je lopend bereiken. Niet alle watervallen zijn gemakkelijk te bereiken, maar enkele kun je wel te voet bezoeken. 

Het is leuk om de natuur in te trekken en ze te ontdekken.

Montezuma Falls

De bekendste watervallen hier, en misschien wel in heel Costa Rica, zijn de Montezuma Falls. Het zijn drie watervallen waar je kunt zwemmen en van af kunt springen. De drie watervallen zijn de Top Waterfall (5 meter), Middle Waterfall (12 meter) en de Lower Waterfall (25 meter).

Er zijn twee manieren om naar de Montezuma Falls te wandelen; de Riverbed Trail en de Canopy Tour Trail. De Canopy Trail is de makkelijkste manier.

TIP ♥ – vanaf Montezuma loop je ongeveer 500 meter naar de kleine brug over de Rio Montezuma. Vlak na de brug is er een pad en een parkeerplaats aan de rechterkant. Parkeren kost COP$ 1.000.

Montezuma waterval
De waterval

#3 Boek een van de activiteiten

Er is hier meer te doen dan alleen aan het strand liggen, hoewel dat natuurlijk niet vervelend is. Zo kun je hier bijvoorbeeld kajakken (zelfs naar Cabuya). Je kunt zelfs walvissen zien, die zich vaak in deze wateren bevinden. Kajakken op zee is eenvoudig, iedereen kan het.

Uiteraard kun je hier ook duiken. Deze kant van Costa Rica behoort tot de beste duikplekken. Ook in Jaco Beach of Santa Teresa kun je goed duiken. Onder water kun je schildpadden, palingen, vissen en roggen zien en in augustus kun je walvishaaien zien.

Verder kun je hier ook goed surfen.

TIP ♥ – in de stad kun je allerlei tours boeken. Reken op zo’n US$50 per dag voor een tour

#4 Bezoek Tortuga Eiland

Tortuga Eiland ligt ten oosten van het backpackersdorp. Wil je een dag snorkelen om de bijzondere onderwaterwereld van Costa Rica te ontdekken, dan boek je een dagtour naar dit eiland.

Je kunt zelfstandig snorkelen, maar je kunt ook met een gids richting Tortuga Eiland trekken en onder begeleiding de zee in gaan.

Snorkel je zelfstandig, dan heb je wat meer vrijheid. Ga je met een gids op pad, dan heb je wel meer kans dat je mooie dingen ziet. Gidsen weten namelijk precies de bijzondere plekken onder water én boven water te vinden.

Montezuma
Tropische stranden
Tortuga Island
Tortuga

#5 Canopy tours

Er zijn twee canopy tours in de omgeving. Die in Montezuma en die in Malpais. Die in Montezuma is korter, maar met deze canopy ga je wel zwemmen in de beroemde Montezuma Falls. De Malpais canopy tour is langer en hoger.

Het is heel erg gaaf om een canopy tour te doen en op die manier de indrukwekkende natuur rondom Montezuma te verkennen.

TIP ♥ – een Canopy Tour kost US$45 p.p

De beste reistijd

Je kunt in feite het gehele jaar door naar Montezuma, want het is er het gehele jaar door lekker warm. Wil je het regenseizoen vermijden, dan ga je niet in de maanden juli tot en met oktober naar het backpackersdorp.

In deze maanden kan het namelijk veel regenen.

Een voordeel van een reis in het regenseizoen, is dat het in dit seizoen extra groen is in de omgeving. De beste maanden om te gaan zijn tussen december en maart.< Montezuma

Hoe kom je er?

Vroeger was het moeilijk het backpackersdorp te bereiken, maar tegenwoordig is dit wel anders. Er zijn verschillende manieren om naar het dorp te reizen. Reis je vanuit Punta Arenas naar het backpackersdorp, dan kun je de auto, de bus of de ferry nemen. 

Met de bus

De bus is de makkelijkste optie. Als je naar Santa Teresa of Mapais wil, neem dan eerst de bus naar Cobano. Daar moet je overstappen op een andere bus. Dit zijn bestemmingen;

  • Cobano – US$2 | 1 uur rijden
  • San Jose – US$14 | 5 uur rijden
  • Cabuya – US$2 | 45 minuten rijden

TIP ♥ – kaartjes voor de bus koop je in de bus zelf

Locatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven