Manuel Antonio National Park

Manuel Antonio National Park is niet groot, maar het park is wel een van de hoogtepunten van Costa Rica. Het park ligt op schiereiland Manuel Antonio en bestaat uit diverse wandelpaden, die je door een prachtig regenwoud leiden. Daarnaast vind je hier een paar van de mooiste stranden van het land. Het is een van de kleinste, maar meest bezochte parken in Costa Rica.

Manuel Antonio National Park: een must visit

Manuel Antonio National Park is een van de meest biodiverse nationale parken ter wereld. Als je apen, luiaards of ara’s in hun natuurlijke habitat wil zien of wil relaxen aan de mooiste stranden van het land, dan is dit zeker een must-visit bestemming.

Het is een stukje paradijs op aarde.

Het drop Manuel Antonio en het iets grotere Quepos zijn de belangrijkste toegangspoorten die de laatste jaren zijn getransformeerd van slaperige vissersdorpen tot toeristenmagneten met alle gewenste voorzieningen.

TIP ♥ – entree voor het park is $16 p.p.

Manuel Antonio National Park
Zie jij jezelf hier al lopen?
Manuel Antonio National Park
Het uitzicht vanuit Manuel Antonio

6x doen in Manuel Antonio

Manuel Antonio National Park ligt op het schiereiland Manuel Antonio. De meeste mensen die naar dit schiereiland reizen, doen dit om het beschermde natuurgebied te bezoeken. Op het schiereiland vind je hotels, restaurants en barretjes, maar Manuel Antonio National Park is toch het hoogtepunt van het eiland.

Bijna iedereen komt hier om te hiken of van het strand te genieten.

#1 Hiken in het park

Manuel Antonio National Park bestaat grotendeels uit een groen regenwoud. Hier kun je niet alleen mooie bomen, planten en bloemen bewonderen, maar kom je met een beetje geluk ook meerdere exotische dieren tegen.

Daarom is het zo’n populaire plek om te wandelen. Door het hele park liggen verschillende wandelpaden die je kunt volgen.

Hiken met gids

De beste manier om het park te ervaren is door een hike met gids te boeken. Die duren meestal zo’n 2 tot 3 uur. Je kunt tours boeken bij de ingang van het park. De gidsen die door het park worden gebruikt, zijn professioneel, zeer ervaren en kunnen je een hoop vertellen over de dieren en planten in het park.

Hiken zonder gids

Je kunt het park ook alleen verkennen. Er twee hoofdroutes door het park die goed gemarkeerd en onderhouden zijn. Het hoofdpad is 2 kilometer lang, is een vlak en gemakkelijk te wandelen. Het pad brengt je uiteindelijk naar de stranden.

Het tweede pad is 1,5 kilometer lang en iets uitdagender, met steile hellingen in delen.

TIP ♥ – probeer in ieder geval naar het Observation Deck te wandelen!

Manuel Antonio National Park
Er leven hier ook kapucijnapen
 Manuel Antonio
Observation deck in National Park Manuel Antonio

#2 Verken de onderwaterwereld

Vind je het leuk om te duiken of snorkelen? Dan raden wij je zeker aan dit in Manuel Antonio National Park te doen. De onderwaterwereld van het nationale park is namelijk prachtig. Hier kom je niet alleen kleurrijke vissen en schildpadden tegen, maar ook diverse mooie koraalriffen.

Er zijn verschillende manieren om de onderwaterwereld te verkennen. Zo kun je natuurlijk snorkelen en duiken, maar ook kajakken op zee of mangrove-boottochten en zeilexcursies doen.

De wateren rond Manuel Antonio wemelen van het zeeleven – het is heel gebruikelijk om walvissen, dolfijnen en zeeschildpadden te spotten.

TIP ♥ – reken op $100 p.p. voor een duik

#3 Relax op een van de stranden

Bij Manuel Antonio National Park hoort niet alleen een regenwoud, maar ook diverse prachtige stranden. De witte zandstranden zijn stuk voor stuk prachtig wit en liggen allemaal aan een helderblauw water.

Na een wandeling door het nationale park kom je hier heerlijk tot rust.

Er zijn vier stranden in het nationale park waarvan wordt gezegd dat het de mooiste van heel Costa Rica zijn. Dit zijn Playa Manuel Antonio (het belangrijkste strand op 30 minuten lopen van de ingang van het park), Playa Espadilla Sur, Escondito en Playita.

Het is prachtig om te zien hoe het regenwoud uit komt op deze stranden waar je kunt zwemmen, snorkelen of surfen.

Manuel Antonio National Park
Manuel Antonio Beach
Manuel Antonio National Park
Het schitterende Manuel Antonio National Park
Manuel Antonio National Park
Strand

#4 Probeer activiteiten

Er is geen gebrek aan leuke activiteiten in het park. Zo heb je hier de mogelijkheid om te ziplinen. Manuel Antonio is een geweldige plek om het te proberen. Net als in Monteverde Cloud Forest vind je ook hier verschillende banen waar je het kan proberen.

La Selvita biedt een parcours van 16 lijnen, waarvan de langste bijna 800 meter lang is.

Vergeleken met Jaco Beach of Santa Teresa is het surfen hier niet super, maar de breaks hier zijn ideaal voor beginners. Meer ervaren surfers kunnen betere golven vinden net buiten het park. Lessen duren ongeveer 3 uur en kosten ongeveer 36.000 CRC.

#5 Ga naar het eiland Damas

Op 30 minuten varen van Quepos vind je het mooie eilandje Damas. De branding is hier geweldig, maar de belangrijkste attracties zijn de mangrovemoerassen. De dieren die hier leven zijn onder andere boa’s, kaaimannen, verschillende soorten vogels en in zeldzame gevallen de miereneter.

TIP ♥ – tours beginnen bij ongeveer 30.000 CRC p.p.

#6 Spot walvissen

Als je op het juiste moment van het jaar bent (november tot februari en juli/augustus), heb je de kans om bultruggen en grienden te zien. Als de omstandigheden het toelaten, kun je ook stoppen om een duik te nemen op een plek in de buurt van enkele dolfijnen. Zo’n tour kost ongeveer 48.000 CRC p.p

Een andere populaire tour is een zeiltocht tijdens zonsondergang. De lucht verkleurt helemaal roze en oranje en je kunt bultruggen horen en dolfijnen langs de zijkant van de boot zien (met een beetje geluk). Zeker een aanrader!

Manuel Antonio National Park
Zonsondergang

De beste reistijd

Wil jij het nationale park onder optimale omstandigheden verkennen? Dan moet je naar het schiereiland Manuel Antonio in de maanden december tot en met april. In deze maanden regent het namelijk jet minst op het schiereiland.

Wel kan het druk zijn in deze periode. Wil je de drukte vermijden, dan kun je in de andere maanden van het jaar naar Manuel Antonio om het gelijknamige nationale park te verkennen.

De maand oktober is de natste maand voor schiereiland Manuel Antonio. In deze maand zijn de hotels op het schiereiland erg goedkoop, maar valt er wel veel regen.

Manuel Antonio National park

Waar kun je overnachten?

Er zijn twee plekken waar je kunt overnachten. Quepos en Manuel Antonio. Quepos is iets groter en hier vind je veel accommodatie, restaurants en een aantal winkels. Manuel Antonio ligt dichter bij het park, maar is veel kleiner.

Tussen de twee plekken ligt een weg (jet is maar 16 kilometer) waar langs je ook een hoop accommodatie vindt.

Kosten voor accommodatie

Er is voor ieder budget wel iets te vinden. Je vindt hier 5-sterren hotels, maar ook low-budget hostels. Een dorm (gedeelde slaapkamer) op een hostel kost je ongeveer 7.000 CRC per nacht (€10). Een privékamer in een hostel kost al snel 25.000 CRC (€35) per nacht.

Een hotel gaat richting de 40.000 CRC (€55) en alles daarboven.

TIP ♥ – check alle ho(s)tels op Booking.com

Manuel Antonio National Park
De weg nabij de ingang

Hoe kom je er?

Er zijn twee manieren om het nationale park van Manuel Antonio te bereiken. De makkelijkste manier om hier te komen is met de bus of met de auto. De meeste bezoekers reizen naar Quepos op 16 kilometer van het park.

Hier rijden de meeste bussen naar toe.

Met de bus

Vanuit het hele land rijden bussen neet Quepos. De route is vrij populair en bustickets zijn spotgoedkoop. Enkele bestemmingen zijn;

  • Jaco Beach  $3 | 1,5 uur rijden
  • Puntarenas  $4 | 3 uur rijden
  • San Jose  $7 | 4uur rijden
  • Uvita (via Dominical) ➜ $8 | 2 uur rijden

Minivans

Er rijden ook minivans richting het park. Een minivan is sneller, maar ook een stuk duurder. Enkele bestemmingen zijn;

  • San Jose  $50 p.p
  • Jaco Beach  $35 p.p
  • Monteverde Cloud Forest  $55 p.p
  • Puerto Jimenez (Corcovado)  $80 p.p
  • Uvita  $35 p.p

Locatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven