Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Visum voor Belize

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 4 januari, 2023

Het regelen van een visum is vaak de eerste stap als je van plan bent te gaan reizen. Gelukkig ben je dan voor Belize snel klaar. Je hebt namelijk geen visum nodig. Alle Nederlanders mogen zonder visum maximaal 30 dagen verblijven in Belize. Op deze pagina vertellen we je meer over het visum voor Belize.

Visum voor Belize

Zoals gezegd krijgt iedereen met een geldig Nederlands (en Belgisch) paspoort toestemming om 30 dagen in het land te reizen. Je hoeft daarom geen visum voor Belize aan te vragen en krijgt bij aankomst meteen een stempel in je paspoort. Let er op dat je de juiste stempel krijgt. Die is belangrijk als je het land weer wil verlaten.

TIP ♥ – alle Nederlanders en Belgen kunnen zonder visum 30 dagen in Belize blijven

Wat zijn de vereisten?

Dat je geen visum hoeft aan te vragen betekent niet dat je niet je papierwerk op orde moet hebben. Er zijn namelijk wel wat dingen die je moet hebben voordat je naar Belize afreist. Gelukkig zijn dat geen spannende dingen;

  • Een paspoort dan 6 maanden geldig is bij vertrek;
  • Een retour- of doorreisticket
Visum voor Belize

Het visum voor Belize is niet meer dan een stempel

Het retour- of doorreisticket

Om een 30-dagen toegang te krijgen voor Belize moet je kunnen aantonen dat je het land binnen 30 dagen verlaat. Dat kan zijn door weer naar huis te vliegen (retour ticket), naar een ander land te vliegen (doorreisticket) of het kan zijn d.m.v. een busreis naar bijvoorbeeld Guatemala of een bootreis naar Honduras.

Wat het ook is, je moet kunnen aantonen dat je het land weer verlaat.

Wel of niet regelen?

Hoewel het officieel verplicht is wordt het in praktijk zelden gevraagd. Dit geldt ook voor landen als Thailand, Costa Rica, Nicaragua, Guatemala of Panama, waar bij ons in geen van deze landen om een doorreisticket werd gevraagd.

Gek genoeg werd het voor Belize WEL gevraagd. Het is afhankelijk van welke luchtvaartmaatschappij je treft aangezien het de luchtvaartmaatschappijen zijn die je mee terug moeten nemen als jij je documenten niet op orde hebt. Het is maar net wie je treft bij de balie.

TIP ♥ – het is op eigen risico om een retour- of doorreisticket niet te regelen.

Grensovergang Belize naar Guatemala (Flores)

Veel mensen reizen van Belize naar Guatemala of andersom. Hoe zit het dan qua visum voor Belize? De makkelijkste manier om dit te doen is om te reizen tussen Benque in Belize en Flores in Guatemala. Flores is de stad die je bezoekt om de Tikal tempel te verkennen. Ga als volgt te werk;

Bus Belize City naar Benque

Neem vanaf Belize City de eerste de bus richting Benque. Dit is ook de bus die je neemt om naar San Ignacio te komen om het Xunantunich tempelcomplex te bezoeken. Afhankelijk van de bus die je neemt (normaal of express) duurt dit tussen de 2 en 3 uur.

Als je al in San Ignacio bent neem je de chickenbus van San Ignacio naar Benque Viejo (ongeveer 13 km). Benque ligt 2 kilometer van de grens. Hier kun je heen lopen of een taxi nemen.

De grens over

Bij de grens regel je alle formaliteiten. Als je eenmaal de douane hebt verlaten, vind je een aantal collectivos (minivans) die richting het busstation van Santa Elena rijden op 5 minuten van Flores (2 uur rijden).

Vanaf Santa Elena neem je een tuk-tuk naar Flores voor $1 per persoon (let op: soms vragen ze meer als je hebt een grote tas/koffer hebt).

TIP ♥ – je moet $30 exit fee betalen om Belize te verlaten.

Met een tour

Als je de reis zoals hierboven staat zelf maakt kost het je ongeveer $20. Als je dit te veel werk vindt kun je ook met een shuttle van de grens over. Deze kun je boeken in San Ignacio of Flores en kosten tussen de $20 en $30 p.p.

Dan hoef je zelf niks uit te zoeken en wordt je in Flores of Benque afgezet.

Meer lezen over Belize?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU