Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Vervoer Belize

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 1

Bijgewerkt op 4 januari, 2023

Het vervoer in Belize is goed geregeld, maar heel veel opties heb je dan ook niet. Belize heeft slechts drie belangrijke snelwegen (richting noorden, westen en zuiden), dus eigenlijk doet iedereen hier alles met de bus. Daarnaast heb je natuurlijk de boot die de eilanden met elkaar verbind. Op deze pagina geven we je alle tips over het vervoer in Belize.

Het vervoer in Belize

Belize is niet heel groot. Dat is gelijk het voordeel van reizen in Belize; je kunt in korte tijd veel zien. De meeste reizigers in Belize zien alleen de (chicken) bus en de boot. Er zijn nog wat andere opties qua vervoer in Belize, maar dit speelt nauwelijks een rol van betekenis.

Reizen met de bus

Bussen zijn de goedkoopste en meest efficiënte manier om te reizen in Belize. Bijna alle steden zijn met elkaar verbonden via bussen. Het belangrijkste punt is natuurlijk Belize City.

En om even aan te geven hoe klein het land is; de langste reis in het land is van Belize City naar Punta Gorda. Dit duurt 5 tot 7 uur en kost slechts US$12.

Chickenbussen

De standaard lokale bussen noemen ze ook wel chickenbussen. Je herkent ze vrij makkelijk want het zijn vooral oude (gele) Amerikaanse schoolbussen. Het is een hele ervaring om met deze bussen te reizen. De bussen rijden ongeveer elke 30 minuten naar alle uithoeken van het land.

Vaak kost het niet meer dan $5 om van A naar B te komen.

Express/normale bussen

De belangrijkste steden worden bediend door Express Bussen. Dit zijn snelle en comfortabele bussen die alleen stoppen bij de terminals van de steden. Daarom zijn ze een stuk sneller dan chickenbussen die ongeveer elke 500 meter stoppen. Ze zijn wel een stukje duurder.

Kosten

Een van de grote voordelen van reizen met de bus is dat het lekker goedkoop is. Voor een reis van 4 uur betaal je vaak maar een paar dollar. Wij hebben deze kosten gemaakt;

  • Express Bus Belize City naar San Ignacio  $6
  • Bus San Ignacio naar Xunantunich  $1

Reizen met de auto

Qua vervoer Belize speelt de auto geen hele grote rol. Dat komt met name omdat je de bus grote delen van het land met elkaar verbindt en tegen scherpe prijzen. Alleen in de meest afgelegen delen van Belize rijden busdiensten waarschijnlijk maar één keer per dag, of helemaal niet.

Daarom kan een auto handig zijn.

TIP ♥ – we adviseren om alleen overdag te rijden. ‘s Avonds rij je over donkere, zeer hobbelige wegen en dat is best tricky.

Kosten en regelgeving

Je kunt een auto huren op de internationale luchthaven van Belize City. Verschillende autoverhuurbedrijven zijn te vinden op de parkeerplaats van de luchthaven. De kosten voor het huren van een auto zijn afhankelijk van het model en de lengte van het huren.

Reken op ongeveer $40 per dag voor een kleine auto. Je moet een geldig internationaal rijbewijs hebben + creditcard voor de borg.

Reizen met de boot

De boot is belangrijk binnen het vervoer in Belize. Als je van of naar de eilanden wil reizen zul je een boot moeten nemen. De ferries die hier varen zijn goede, overdekte ferries die het traject snel afleggen. Tickets kosten tussen de $10 en $25, afhankelijk van je bestemming.

Hou er rekening mee dat tickets niet vooraf worden gekocht kunnen worden voor binnenlandse routes, dus het is de moeite waard om een ​​half uur voor vertrek bij de haven te zijn. De belangrijkste routes zijn die van en naar de cayes zoals Caye Caulker.

Boten varen meerdere keren per dag.

Kosten

De prijzen voor de boot liggen heel wat hoger dan de prijzen voor de bus. Wij zijn alleen met de boot naar Caye Caulker gewest en betaalde het volgende;

  • Retour  US$25
  • Enkeltje  US$18

TIP ♥ – check ook de Raggamuffin Tour waarbij je met een zeilboot naar verschillende eilanden vaart

Reizen met het vliegtuig

Het vliegtuig is eigenlijk niet aan de orde in Belize tenzij je ergens heel snel wil zijn. Daarnaast is het vrij duur om per vliegtuig te reizen. Het voordeel van vliegen is wel dat het veel sneller is dan bussen en daarnaast bestemmingen verbindt die over de weg onbereikbaar zijn.

Maya Island Air en Tropic Air hebben beide een groot aantal dagelijkse vluchten van lokale vliegvelden en de internationale luchthaven in Belize City. Ze vliegen naar San Pedro, Caye Caulker, Dangriga, Placencia en Punta Gorda. Tickets zijn beschikbaar vanaf $50 tot $100.

TIP ♥ – vluchten staan vaak niet op Nederlandse boekingssites dus kijk op Maya Island Air of Tropic Air

Meer lezen over Belize?

1 reactie

  1. Le belle

    Weet iemand waar de coast quard en immigratie zit in Belize kom met boot vanuit Mexico

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU