Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Visum Costa Rica

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 2

Bijgewerkt op 4 januari, 2023

Het regelen van je visum is een belangrijk item voordat je vertrekt. Gelukkig ben je voor Costa Rica snel klaar want je hebt voor dit land geen visum nodig. Dat betekent niet dat je niets hoeft te regelen want om in aanmerking te komen voor je visum voor Costa Rica moet je wel het een en ander op orde hebben.

Visum Costa Rica

Zodra je in Costa Rica aan komt, waarschijnlijk op het vliegveld van San Jose, krijg je een toeristenvisum waarmee je 90 dagen lang door Costa Rica mag reizen. 90 dagen zou meer dan genoeg moeten zijn voor Costa Rica.

Als je langer wil blijven zul je een visum aan moeten vragen. Dit kun je online doen of via de ambassade in Den Haag.

Ties: “Alle Nederlanders en Belgen hebben GEEN visum nodig. Je kunt, mits alle papieren in orde zijn, 90 dagen reizen zonder visum”.

Wat heb je nodig

Je hoeft van tevoren geen visum aan te vragen voor Costa Rica, maar je moet wel het een en ander geregeld hebben. Onderstaande dingen moet je op orde hebben bij aankomst om een toeristenvisum te krijgen;

 • een paspoort dat tenminste 6 maanden geldig is bij aankomst in Costa Rica;
 • een retour- of doorreisticket (vlieg- of busticket);
 • bewijs van voldoende financiële middelen;
 • bewijs van inenting tegen Gele Koorts als je 7 dagen voor aankomst in een ‘Gele Koorts land’ bent geweest.

Controle bij luchthaven/grens

Wij krijgen regelmatig vragen van reizigers of bovenstaande ook daadwerkelijk wordt gecondoleerd. Je paspoort controleren ze natuurlijk altijd. Het retour- of doorreisticket wordt sporadisch gecontroleerd en hangt af van welke douanemedewerker je voor je hebt.

De een vraagt het wel, de ander niet. Bewijs van financiële middelen controleren ze bijna nooit en gele koorts is alleen van toepassing als je 7 dagen voor aankomst in Costa Rica in een land bent geweest waar gele koorts voor komt.

TIP ♥ – maak een kopie van je paspoort en ticket. Altijd handig mocht je paspoort gestolen worden.

Visum Costa Rica

De grensovergang bij Sixaola tussen Costa Rica en Panama

Het retour- of doorreisticket

Dit blijft een beetje een dingetje. Je visum voor Costa Rica is wel afhankelijk van een retour- of doorreisticket. Deze moet je kunnen laten zien bij aankomst. Controleren ze hier op? Het antwoord kunnen wij niet geven omdat dat afhankelijk is van wie er die dag bij de douane werkt.

De ene medewerker vraagt het wel, de ander niet. De één kan er heel moeilijk over doen, de ander niet.

TIP ♥ – tijdens ons bezoek aan Costa Rica werd er niet om gevraagd. Het is en blijft echter je EIGEN risico om het niet te regelen.

Vragen ze om een ticket?

Ten eerste; het zijn vaak de luchtvaartmaatschappijen die er om vragen. Het schijnt dat luchtvaartmaatschappijen je mee terug moeten nemen als jij je documenten niet op orde hebt. En dat willen ze voorkomen.

Daarnaast vragen ze bij de grens ook om een bewijs of je het land weer verlaat binnen 90 dagen. Dat kan met een vliegticket of een busticket.

Kunnen ze toegang weigeren?

Ja. Als jij je documenten niet op orde hebt kunnen ze weigeren om je een visum voor Costa Rica te geven en je toegang tot het land weigeren. De kans dat dit daadwerkelijk gebeurd is klein omdat je bij de grens altijd nog een vliegticket of busticket kan kopen.

Maar als een douane medewerker een slechte dag heeft kan dat problemen opleveren. Neem het risico dus niet.

In andere landen vragen ze het niet

We krijgen regelmatig vragen van mensen die bijvoorbeeld in Indonesië zijn geweest. Daar vragen ze niet om een retour- of doorreisticket. Dat kan, maar in Costa Rica vragen ze er waarschijnlijk wel naar.

Als jij het risico neemt om zonder retour- of doorreisticket naar Costa Rica te reizen is de kans aanwezig dat je het land niet in mag.

Kan ik een busreis boeken?

Een handige manier om aan te tonen dat je het land verlaat is door een busticket naar een ander land te boeken (Panama of Nicaragua). Zo’n busticket kost vaak niet meer dan $40 en is zo geboekt.

TIP ♥ – een busticket van Bocas de Toro (Panama) naar Puerto Veijo kost je $33 p.p. bij Puerto Viejo Satellite.

Ik land in Costa Rica en vlieg naar huis via een ander land

Stel, je vliegt heen op San Jose, maar terug via Guatemala omdat je door Nicaragua en Honduras wil reizen. Ook in dit geval moet je een ‘onward’ ticket hebben. Dit kan een bus- of vliegticket zijn.

Visum Costa Rica

Ik reis over land naar Costa Rica

Het kan zijn dat naar Costa Rica reis over land. Ook in dat geval heb je geen visum voor Costa Rica nodig, maar je moet wel dezelfde documenten kunnen laten zien als dat je via de luchthaven binnen komt.

Het gaat er om dat jij moet kunnen aantonen dat je het land weer verlaat binnen de gestelde termijn (90 dagen).

Of dat met de bus, boot of vliegtuig is maakt niet uit.

Onze ervaring

Er werd bij ons niet gevraagd naar een uitreisticket toen we van Panama naar Costa Rica reisde. Er werd überhaupt niet heel veel gevraagd. Wij reisden van Bocas del Toro (Panama) naar Puerto Viejo (Costa Rica). Hieronder lees je hoe je dat doet;

Meer lezen over Costa Rica?

2 comments

 1. Henk Scheffer

  Goedemiddag,
  Ik had een vraag over “het bewijs van voldoende financiële middelen.” bedoelen ze daarmee, een vast contract of bankafschriften ofzoiets?
  En moet ik dit in in het Spaans en in het Engels mee nemen?
  En wanneer zijn je financiële middelen voldoende om het land binnen te komen?
  Ik heb namelijk voldoende inkomeb en spaargeld,
  maar weet niet hoe ik dat het beste kan aantonen in een Spaanstalig land.
  Groet Henk Scheffer

  1. Sjoerd lagraauw

   Beste Henk,

   Ze bedoelen daar mee dat je de financiële middelen moet hebben op je bank om jezelf te onderhouden voor een bepaalde periode. Hoe je dit precies kunt bewijzen en in welke taal kan je beter bij het consulaat of een visum bureau navragen. Die zijn daarin gespecialiseerd.

   Happy Travels,
   Sjoerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU