Auto huren met chauffeur in Vietnam

Vietnam is een van de landen in Azië waar je een prachtige rondreis kunt maken. Vaak wordt een vakantie in Vietnam gecombineerd met een bezoek aan Laos of Cambodja. Vietnam is een groot land, vooral in de lengte. Je moet dus goed nadenken over hoe je wil reizen. De meeste reizen met de bus, trein of huren een brommer of motor, maar je kunt ook een auto huren in Vietnam.

Auto huren in Vietnam

Als je in bent voor een bijzondere ervaring, maar liever niet op de motor stapt, kun je ook een auto huren in Vietnam.

Helaas is zelf rijden nogal een ding. Je Nederlandse rijbewijs is niet geldig en alle verzekeringen moet je zelf regelen. Daarnaast zijn er in praktijk weinig verhuurbedrijven die je en auto meegeven. Een auto huren met chauffeur is in dit geval de enige optie. Maar waar moet je dan overal aan denken?

Auto huren in Vietnam
De wegen in het noorden zijn wel heel erg mooi!

Met of zonder chauffeur

Een auto huren in Vietnam geeft je genoeg vrijheid, maar voor welke optie kies je? Hieronder hebben we de mogelijkheden op een rij gezet, maar je komt vrij snel tot de conclusie dat een auto huren met chauffeur de enige optie is.

Auto huren zonder chauffeur (self drive)

Dit zou de mooiste optie zijn. Lekker zelf rondrijden en al het moois van Vietnam ontdekken in je eigen auto. Helaas is het nogal een verwarrend geheel om een zelf een auto te rijden in Vietnam. Je Nederlandse of Belgische rijbewijs is ongeldig in Vietnam. Je zou een Vietnamees rijbewijs kunnen halen, maar dit is een moelijk en tijdrovend (7-10 dagen) proces.

Je Nederlandse rijbewijs is NIET geldig in Vietnam

Sinds kort schijnen buitenlanders met een International Driving Permit (IDP) te mogen rijden. Echter, alleen in combinatie met een lokale verzekering. In de praktijk is er geen autoverhuurbedrijf die een auto aan een buitenlander verhuurt zonder chauffeur. Tot zover deze optie.

TIP ♥ – check hier ons blog over brommer rijden in Vietnam

Auto huren met chauffeur

Wil je een auto huren in Vietnam? Dan is dit je enige optie. Duurder, maar makkelijker, veiliger en betrouwbaarder. Het wegennet in Vietnam is nogal bescheiden, maar wordt langzaam uitgebreid voor het snelgroeiende verkeer. Ook is het verkeer erg hectisch, en vanwege het bijzondere rijgedrag van de meeste mensen is het aan te raden om een auto te huren met chauffeur.

De bewegwijzering en verlichting laat ook op veel plekken te wensen over en in het regenseizoen heb je onderweg kans op aardverschuivingen en ondergelopen weggedeelten. Een chauffeur die de regio en het gebied kent is dus geen overbodige luxe. 

Auto huren in Vietnam
Zie jij jezelf al rijden hier?

Waar huur je een auto?

Als je je reis graag van tevoren wil organiseren kun je op veel plekken online een auto huren met chauffeur. Als je meer op de bonnefooi reist, zijn Hanoi en Ho Chi Minh belangrijke steden, waar je gemakkelijk aan een auto met chauffeur kunt komen.
Het type auto waar je in reist is vaak afhankelijk van de regio’s die je gaat bezoeken. Zo heb je in het zuiden van Vietnam voldoende aan een gewone auto, terwijl je richting het noorden een 4X4 kunt gebruiken als je echt de bergen in wil.

Wat kost een auto huren in Vietnam?

Je moet rekenen op zo’n US$50 tot US$150 per dag om een auto te huren met chauffeur. Wil je voor langere tijd een auto huren in Vietnam? Dan kun je natuurlijk kortingen afdingen. Hou er daarnaast ook rekening mee dat je de accommodatie en eten en drinken voor de chauffeur betaald.

Om deze kosten te besparen kun je ervoor kiezen om op de verschillende bestemmingen een andere auto met chauffeur te huren voor een paar dagen om de omgeving te verkennen.

Dit in plaats van het volledige traject tussen Hanoi en Ho Chi Minh City te verkennen met dezelfde chauffeur. Het voordeel van deze laatste manier van reizen is natuurlijk wel dat je tussen de verschillende bestemmingen van alles kunt bekijken.

TIP ♥ – veel chauffeurs die in de huurauto rijden spreken weinig tot geen Engels. Daarom boeken veel reizigers een tour + auto zodat er een Engelstalige gids bij komt.

Benzine

De benzineprijs in Vietnam is tegenwoordig vrij hoog. Reken op zo’n €0,80 tot €1 per liter. Dat lijk niet heel veel, maar als je van Hanoi naar Ho Chi Minh wil reizen is dat al 1.500 kilometer!

Auto huren in Vietnam
In de steden is het vaak chaos
Auto huren in Vietnam
Zodra je de steden verlaat wordt het al beter
Dong Vang Ha Giang
Zodra je de steden verlaat wordt het al beter

Wat zijn de alternatieven

Klinkt het verkennen en afwijken van de gebaande paden als een heerlijk avontuur, maar heb je niet het budget om een auto met een chauffeur te huren? Dan zijn er gelukkig nog andere opties.

Brommer of motor

Je kunt er voor kiezen zelf een brommer of motor te huren. Doe dit echter alleen als je zeker bent van jezelf en in het verkeer, het blijft in Vietnam vaak een chaos op de weg.

Let bij het huren van een bromfiets of motor altijd op de cilinderinhoud. Deze mag met een internationaal rijbewijs wat in Nederland verkrijgbaar is maximaal 50 cc zijn.

TIP ♥ – wij zijn zelf op de brommer van Ho Chi Minh naar Hanoi gereden. Check hier onze tips

Bus en trein

De meest gebruikte optie onder reizigers is de bus en de trein. Beide zijn prima alternatieven voor het huren van een auto Vietnam. De bus is vaak iets goedkoper en sneller. De trein is weer een hele happening! Voor de bus kun je een Open Bus Ticket kopen via de Sinh Tourist. Hiermee kun tussen een bepaalde tijd van bus naar bus ‘hoppen’.

TIP ♥ – op onze pagina vervoer Vietnam lees je hier meer over

Taxi

Ook kun je ervoor kiezen om populaire bestemmingen met een taxi te bezoeken. Deze rijden overal rond, maar het beste is wel om alleen met betrouwbare maatschappijen in zee te gaan. In Hanoi kun je het beste gebruik maken van de taxi’s van Mai Linh en Hanoi Tourist. De beste taxibedrijven in Ho Chi Minh City zijn Mah Linh en Vinasun. Ook kun je altijd een taxi via je hotel organiseren.

Easy Riders in Centraal-Vietnam

Ben jij in voor (nog) meer avontuur of ben je op zoek naar een unieke ervaring? Dan kun je er ook altijd voor kiezen om Vietnam te verkennen achter op de motor van een van de vele ‘Easy Riders’. Je kunt achter op de motor van een Easy Rider korte stukken van Vietnam ontdekken, maar je kunt er ook voor kiezen om een lange(re) afstand af te leggen.

De verschillende kantoren om zo’n trip te boeken vind je in Danang en omliggende steden. Er zijn diverse aanbieders. Je regelt dus zo een trip van de ene naar de andere bestemming, of je legt bijvoorbeeld de hele afstand van Danang naar Ho Chi Min City af! Up to you.

De meeste chauffeurs die als Easy Rider werken kunnen direct fungeren als gids. Ze kennen onderweg de mooiste plekjes om te stoppen en zullen je er alles over vertellen. Jij bent zelf in controle en bepaalt wanneer je verder reist, of niet.

TIP ♥ – de gemiddelde prijs voor een trip met een Easy Rider ligt tussen de US$45 en US$90 per dag.

Brommer rijden Vietnam tips
Zelf op de brommer rijden is ook een avontuur

Ties in Vietnam op de brommer
Ties in Vietnam

Afsluitende tips

  • Vraag ter plekke naar het nummer voor pechhulp onderweg, bijvoorbeeld via de lokale politie.
  • Neem je Nederlandse rijbewijs en internationale rijbewijs wel altijd mee.
  • Rij nooit zonder geldig Vietnamees rijbewijs in een auto of op een motor in Vietnam. Bestuurders zijn in dit geval strafbaar en de rit is bovendien niet verzekerd. Ook kun je bij een ongeval aansprakelijk gesteld worden voor alle kosten die erbij komen kijken.

    Meer lezen over Auto huren met chauffeur in Vietnam?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven