Vervoer Myanmar

Myanmar is het grootste land op het vasteland van Zuidoost-Azië. Het is daarom goed om te weten wat voor mogelijkheden je hebt qua vervoer in Myanmar. Het is tevens één van de minst ontwikkelde landen in Zuidoost-Azië. Dit heeft ook zijn invloed op bijvoorbeeld de wegen of de mogelijkheid op binnenlandse vluchten binnen Myanmar.

Vervoer in Myanmar

Het vervoer in Myanmar is net zo bijzonder als het land zelf. Het kan voorkomen dat je een ware onderzoekingstocht aflegt per boot, bus, auto riksja of trein om ergens te komen. Aan de andere kant zijn plekken als Bagan, Mandalay en het Inle lake prima te bezoeken per bus of vliegtuig.

TIP ♥ – Myanmar is nog niet zo ontwikkeld als bijv. Thailand. Daarom duren bus- en treinreizen een stuk langer.

De wegen zijn niet zo best. Een goed voorbeeld hiervan is de weg naar de Gouden Rots, die is niet best. Verder zijn de lokale vervoersmiddelen zeker de moeite waard! Probeer bijvoorbeeld eens de tuktuk, riksja (ook wel trikshaw genoemd), een ossenkar of een omgetoverde pick-uptruck.

Boeken

Houd er rekening mee dat het vervoer niet zo goed en frequent is als in Thailand of Maleisië.

Dit betekent dat je, zeker in het hoogseizoen, routes van tevoren moet boeken. Zeker bus- en vliegreizen zitten snel vol.

Inwoner van Kalaw in Myanmar

Ze rijden hier zelfs nog op ossen

Bus Myanmar

De bus is een goede manier om veel van het prachtige land te zien. De bussen worden veel gebruikt als vervoer in Myanmar, niet alleen onder toeristen maar zeker onder locals. De bus is goedkoper en sneller dan de trein. Je hebt verschillende soorten bussen in Myanmar, de meeste van privé maatschappijen. Je hebt bussen met airco die voornamelijk de lange afstanden rijden (Mandalay-Bagan) tot de lokale, gammele bussen waar koffers op het dak gaan.

TIP ♥ – het is een goed idee om een dag of twee van tevoren te boeken voor drukke routes (bijv. Bagan-Nyaungshwe). Zeker in het hoogseizoen zitten deze snel vol.

De bussen met airco die de langere afstanden afleggen boek je meestal bij een tour. Een kaartje voor zo’n bus kan je ook bij je hotel of hostel kopen. In grotere steden heb je vaak kleine touroperators die de kaartjes verkopen.

De lokale bussen vertrekken vanaf het busstation waar je je kaartje koopt. Uiteraard zijn er ook de bekende nachtbussen. Deze bussen worden vooral ingezet voor de langere ritten. Het is een prima alternatief als vervoer in Myanmar voor mensen met een minder groot budget.

Het enige nadeel is dat de bussen er al snel 12 uur over doen en je ’s nachts niet veel ziet van de omgeving.

Vervoer myanmar

De lokale bussen zijn verouderd, maar je komt altijd op de plaats van bestemming.

Boot Myanmar

Het vervoer per boot speelt nog altijd een belangrijke rol in het dagelijkse leven van Myanmar. De Ayeyarwady rivier is de belangrijkste rivier van Myanmar en stroomt dwars door Myanmar van noord naar zuid. Reizen per boot is een relaxte, unieke en prachtige manier om te reizen. In de boot kan je het dagelijks leven langs de rivier bewonderen.

TIP ♥ – boottochten kun je boeken met fast boats en slow boats (die worden gebruikt door de lokale bevolking). In het algemeen betaal je tussen de US$10 en $70, afhankelijk van de lengte van de reis.

Het is bijvoorbeeld mogelijk om van Mandalay naar Bagan te reizen is per boot. Deze reis duurt tien tot twaalf uur, afhankelijk van de waterstand en de boot. Met de boot reis je langzaam langs het leven op en langs de Ayeyarwady rivier.

Soms heb je geluk en wordt er even aangemeerd en komen er locals hun producten verkopen.  Het gebeurt ook dat boten helemaal niet varen, dit is afhankelijk van het seizoen.

Inle Meer

Een ander leuk alternatief is om bij steden als Bagan en Mandalay met kleinere bootjes de omgeving te verkennen. Eén van de meest bekende en leuke boottochten is uiteraard bij het Inle Lake. Hier kan je met een kano of boot het hele leven op het Inle Meer bezichtigen, een absolute aanrader en een unieke ervaring!

Vervoer myanmar

De bootjes bij het Inle Lake.

Trein Myanmar

Het reizen per trein is ook een optie. Er lopen verschillende sporen in Myanmar die de grotere steden met elkaar verbinden. De spoorlijnen zijn echter in niet al te beste staat waardoor je niet hoeft te rekenen op een comfortabel ritje.

Daarnaast duren de treinreizen door de slechte staat al snel langer dan bijvoorbeeld de busreizen. Een reis van Yangon naar Mandalay duurt al snel tussen de 18 en de 20 uur! De trein wordt dan ook niet veel gebruikt als vervoer in Myanmar.

Als je wel de tijd hebt om met de trein te reizen kun je kiezen uit verschillende klassen. Hieronder een overzicht.

  • Ordinary class –  treinen voor kleinere afstanden met simpele houten bankjes. Vaak overvol met locals.
  • First class – iets luxer dan de de Ordinary Class. Heeft vaak kussens op de bankjes. Niet in alle treinen beschikbaar.
  • Upper class – comfortabele, ruime zitplaatsen. Vaak wel oude en slecht onderhouden treinen. Beschikbaar op alle treinen.
  • Standard sleeper – dit zijn afsluitbare coupes voor vier of twee-personen, met beddengoed. Er is een wastafel en toilet aan het einde van elk rijtuig. Beschikbaar op de route Yangon naar Mandalay, Yangon naar Bagan en Mandalay naar Myitkyina.
  • Special sleeper – coupes voor maximaal vier personen met veel privacy (aparte ingang, toilet, slaap- en woongedeelte), maar geen toegang tot de rest van de trein. Water en beddengoed inbegrepen. Meestal alleen beschikbaar op Yangon naar Mandalay.

TIP ♥ – ticketprijzen variëren van $10 tot $25 bij het boeken van langeafstandstreinen (online of bij accommodatie/touroperator), afhankelijk van de reis en de klasse. Het is meestal goedkoper om je treintickets in kyat op stations te kopen.

vervoer myanmar

De trein is een leuke manier om van A naar B te reizen.

Binnenlandse vluchten Myanmar

De snelste manier om re reizen is natuurlijk het vliegtuig. Als je niet van lange reizen houdt in bussen of treinen is het vliegtuig een prima alternatief. Verassend genoeg heeft Myanmar een redelijk aantal luchthavens waaronder Mandalay, Bagan, Yangon, Heho (voor het het Inle Meer) en Thandwe (voor Ngapali Beach).

Sommige van deze plaatsen kan je alleen via Yangon bereiken maar alsnog zal het reizen met de trein vele malen sneller en comfortabeler zijn.

Waar je ‘vroeger’ nog veel betaalde voor een ticket valt dat tegenwoordig alles mee. De meeste vluchten zullen worden uitgevoerd door Air Bagan en Air Mandalay. Als je budget het toelaat en je een strak reisschema hebt is het vliegtuig een goede optie! Een populaire optie als vervoer in Myanmar!

TIP ♥ – boek populaire vluchten (Yangon-Ngapali of Bagan-Ngapali) ver van tevoren. Deze zijn snel volgeboekt.

Auto/brommer Myanmar

De auto is een optie maar niet onze favoriet. Zelf rijden is niet mogelijk waardoor je bent aangewezen op een auto met chauffeur. Hoewel je wel veel ziet van de omgeving zijn de wegen zo slecht dat de rit erg lang duurt, en 10 uur lang in een auto zitten is geen pretje.

Wil je een auto huren met chauffeur? Reken dan op ongeveer $40 per dag exclusief brandstof. Je kunt een auto met chauffeur huren bij je accommodatie of touroperators in de stad.

Je mag als buitenlander geen auto besturen. Je kunt alleen een auto met chauffeur huren.

Brommer

Een brommer huren is een stuk makkelijker. In grote delen van het land, kun je brommer huren. De kosten zijn vaak niet zo hoog. Reken op zo’n $5 per dag. Een fiets huur je al voor $1 a $2 per dan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven