Eten en drinken Myanmar

Net als veel andere Aziatische landen is het eten Myanmar voornamelijk gebaseerd op curry en rijst. De gerechten hier hebben invloeden uit verschillende landen. Dit merk je vooral in bepaalde regio’s. Zo heeft de Rakhaing bevolking hun eten afgestemd op invloeden uit Bangladesh en India en in de Shan State hebben ze voornamelijk invloeden uit Noord-Thailand. Naast de invloeden uit deze landen hebben ook de gerechten uit China invloed op de keuken van Myanmar.

Eten Myanmar

Myanmar is nog één van de groenste landen van Azië. Naast rijst staan er allerlei heerlijke gerechten op tafel. De eettradities in Myanmar zijn vergelijkbaar met het land; uniek. Het eten Myanmar gebeurt nooit alleen en de gerechten zijn gebaseerd op rijst en curry. Dit staat dan ook midden op tafel.

Om te snoepen hebben ze in Myanmar kleine witte blokjes van kleefrijst, kokos en suiker (kyauk kyawa) en rijstcrackers. Naast de rijst krijg je meestal groente soep bij de gerechten welke gratis worden geserveerd. Het eten Myanmar is over het algemeen minder pittig. Wat onder de inwoners erg populair is zijn de gefermenteerde theebladeren, ook wel laphet genoemd.

Prijzen

Gerechten beginnen bij ongeveer1000 Kyat (groenten) of 1500 Kyat (vlees) op straat. In een restaurant betaal je iets meer, zo’n €5 per gerecht wat nog steeds bijzonder goedkoop is.

Budget voor Myanmar

Wat eten ze in Myanmar?

Net als in andere Zuidoost-Aziatische landen, is het eten Myanmar gericht op prikkels. Het eten is een mix van kruidig, bitter en zout die elkaar in evenwicht houden en zo heerlijke gerechten vormen. Dit wordt over het algemeen gedaan over een reeks van gerechten in plaats van één gerecht. Een milde curry, bijvoorbeeld, wordt gecombineerd met bittere kruiden, gedroogde peper en een zoute specerijen zoals vis pasta.

Ontbijt

De typische lokale ontbijt is noodle soep, zoals het nationale gerecht mohingar (meerval soep met rijst vermicelli, uien, citroengras, knoflook, Spaanse peper en limoen, met een aantal koks het toevoegen van dingen zoals gekookt ei, courgette beignets en gebakken bonen crackers).

TIP ♥ – let goed op als je curries besteld. Deze worden meestal in de ochtend gemaakt en staan de rest van de dag op tafel.

Noodles

Noodles hebben ook sterk tijdens de lunch: een groot aantal lokale bevolking zal een kleine kom hebben op een straat café, theehuis of food court. Diverse Shan noodle gerechten zijn populair, met inbegrip van MI-zij (rijstnoedels in een vleessaus gepaard met augurk). Andere veel voorkomende gerechten zijn diverse ăthouq, wat zich vertaalt naar “salad” maar zelden omvat groenten; ze zijn koude gerechten, meestal met noedels, rauwe uien, gram bloem, chili en koriander, geserveerd met een waterige groente of bot soep. Een verscheidenheid proberen waard is Nan-Gyi thouq, gemaakt met dikke rijstnoedels die er uitzien als spaghetti.

markt yangon

Vegetariërs

Vegetariërs hebben het overigens goed in Myanmar. De inwoners van Myanmar zijn geen echte vleeseters en vegetariërs worden ook vaak gecomplimenteerd over het feit dat ze geen vlees eten. In Myanmar zeggen ze ook vaak Tha Tha Laut wat zoiets betekent als ‘doodt niets’. De echte boeddhisten in Myanmar eten ook geen rundvlees omdat de dieren hun hele leven werken voor de boer. Net als de olifant staat de koe erg hoog op de reïncarnatie ladder in Myanmar. Wat ze wel serveren bij het eten Myanmar is vis en garnalen.

TIP ♥ – vanwege de jarenlange isolatie van het land hoef je (gelukkig) geen McDonald’s, KFC’s of PIzzaHut te verwachten. Er zijn in de grotere steden wel ‘westerse’ gerechten te vinden in de grotere hotels en restaurants.

Drinken Myanmar

Net als in bijvoorbeeld Tibet en Nepal drinken ook de inwoners van Myanmar veel thee. In het land vindt je veel theehuisjes waar je vaak gratis thee kan drinken. Speciale theesoorten, koffie en fris kan je nog bij bestellen. Naast de gratis thee krijg je er meestal nog wat koekjes bij. Het leven in Myanmar, en de rest van Azië, speelt zich veelal buiten af. De inwoners van Myanmar zijn echte gezelligheidsmensen, ze zitten graag op een stoeltje in en voor het theehuis om een praatje te maken of televisie te kijken.

De inwoners van Myanmar zijn fervente Boeddhisten. Hierdoor drinken ze weinig tot geen alcohol. De laatste jaren is dit echter veranderd. Zeker onder de middenklasse is er een alcoholtoename zichtbaar. Het is gelukkig nog geen structureel probleem. Als je in Myanmar bent raden we aan een traditionele bar te bezoeken. Je hoeft hier niet naar toe om vrouwen te versieren want er zijn voornamelijk mannen maar het is wel een uitgelezen kans om in contact te komen met de locals. Die zijn namelijk erg open en vriendelijk.

Kraanwater

Kraanwater in Myanmar is niet drinkbaar! Dit kan lijden tot buikgriep en diarree. Je kunt overal op straat en in supermarktjes waterflessen lopen. Let er op dat deze nog dicht zitten als je ze koopt.

Plastic flessen met drinkwater worden overal verkocht. Je betaald zo’n 10 cent voor een fles water.

Mount Popa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven