Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Vervoer Peru

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 2
 • Onze reisgidsen
  Reis-Expert reisgids
 • Bijgewerkt op 1 september, 2023

  Het vervoer in Peru is goed geregeld. Bussen en vluchten zorgen voor een goede bereikbaarheid van plekken in het land. De laatste jaren is er flink geïnvesteerd in vliegvelden en wegen. Zeker die van en naar jungle gebieden. Houd er rekening mee dat door slechte weersomstandigheden vluchten en busreizen geannuleerd kunnen worden.

  TIP ♥ – hou je paspoort en Immigration Card altijd bij je (in je handbagage)

  Vervoer in Peru

  De bus is veruit het meest gebruikte vervoersmiddel. Niet alleen door toeristen, maar ook door locals. Uiteraard zijn er ook andere opties. Op deze pagina vertellen we je alles over welke mogelijkheden er in Peru zijn om van A naar B te komen.

  Reizen met de bus

  Als je het over vervoer in Peru hebt, heb je het eigenlijk over de bus. Bussen worden veel gebruikt door Peruanen en reizigers. Het reizen met de bus is goedkoop en ze rijden naar elke uithoek van het land.

  De bussen zijn niet altijd van goede kwaliteit. Zeker de bussen die naar onbekende plekken rijden zijn in niet al te beste staat.

  Veel steden hebben een centraal busstation, maar reken er niet op dat bussen op tijd aan komen of vertrekken. Tijdens het regenseizoen kunnen er landslides voorkomen, zeker in de bergen en in de jungle.

  Van januari tot april kan de reistijd daardoor vertragen en zelfs verdubbelen. Bussen in Peru worden onderverdeeld in de volgende klassen.

  Luxe bussen

  Deze worden ook wel Imperial genoemd. Ze zijn soms wel 10 keer duurder dan de ‘economy’ bussen maar zijn ook een stuk sneller en comfortabeler. Worden vaak ingezet bij lange busreizen. Het de bussen die met name door reizigers worden gebruikt.

  Bus-camas

  Dit zijn bussen die ‘s nachts worden ingezet omdat ze stoelen hebben die je in bedjes kunt veranderen. Soms hebben ze alleen bedjes in plaats van stoelen. Ze worden ook wel bed-busses genoemd. Ook deze bussen worden ingezet voor lange afstanden.

  Economy bussen

  Deze worden vooral ingezet bij korte reizen (tot 6 uur). De andere bussen rijden deze afstanden niet dus ben je gebonden aan deze bussen. En die zijn vaak niet zo best. Rijden vaak aan een stuk door dus eten en drinken voor onderweg kan geen kwaad.

  TIP ♥ – een van de beste en meest bekende busmaatschappijen is Cruz del Sur

  Vervoer in Peru

  De bussen in Peru

  Binnenlandse vluchten

  Qua vervoer in Peru worden binnenlandse vluchten steeds populairder. Prijzen worden steeds lager en er zijn steeds meer luchthavens die steden met elkaar verbinden. De overheid investeert veel in nieuwe luchtvaartmaatschappijen en de slechte worden gesloten.

  Tussen grotere steden of bekende plekken gaan elke dag vluchten. De kleine steden worden bediend door propellervliegtuigen.

  Houd er rekening mee dat je op tijd op het vliegveld moet zijn. Het kan er nog wel eens chaotisch aan toe gaan op vliegvelden in Peru. Dat betekent dat vluchten volgeboekt kunnen zijn, de bagage controle wat langer kan duren of vluchten worden vertraagd.

  Hoogseizoen

  Ga ervan uit dat prijzen hoger worden en vluchten sneller volgeboekt zitten in het hoogseizoen. Dit is eind mei tot begin september, maar ook rond de grote feestdagen. Je doet er verstandig aan om tickets naar minder populaire bestemmingen ver van tevoren te boeken omdat ze snel vol zitten.

  Het is bijna onmogelijk om tickets te kopen vlak voor belangrijke feestdagen. Vooral rond Semana Santa (de week voor Pasen) en Fiestas Patrias (de laatste week van juli).

  LAN

  De grootste luchtvaartmaatschappij van Peru is LAN. Zij vliegen naar alle grote steden. Andere luchtvaartmaatschappijen zijn LC Peru, Peruvian Airlines en Star Peru.

  Reizen met de trein

  De trein wordt nauwelijks gebruikt. PeruRail is de NS van Peru. Zij rijden dagelijks tussen Cuzco en Aguas Calientes (voor Machu Picchu). Ze rijden 3x keer per weken tussen Cuzco en Puno aan de oevers van Lake Titicaca.

  De bekendste treinreis is zonder twijfel de Inca Rail voor ritten tussen Ollantaytambo en Aguas Calientes.

  Ferrocarril Central Andino

  De echte treinliefhebber mag de mooie Ferrocarril Central Andino niet overslaan. Deze rijdt tussen Lima en Huancayo op een duizelingwekkende hoogte van 4.829 meter. Deze treinreis is alleen beschikbaar van half april tot en met oktober.

  Een andere historische spoorlijn (en tevens iets goedkoper)  rijdt dagelijks tussen Tacna aan de zuidkust en Arica in Chili.

  Trein Peru

  De trein van Ollantaytambo naar Machu Picchu in Peru

  Reizen met de boot

  Ook de boot is niet heel populair. Er zijn geen ferries. In het Anders gebergte is er een passagiersboot die je naar Lake Titicaca brengt. Kleine gemotoriseerde bootjes brengen toeristen van Puno (dichtstbijzijnde stad) naar het meer.

  TIP ♥ – je kunt van Puno (Titicacameer) ook de oversteek maken naar Bolivia. Een indrukwekkende tocht!

  In het Amazone gebied is de boot wel erg belangrijk. Dit omdat er niet overal wegen zijn. De grotere boten varen op de brede rivieren. Kleine kano’s met buitenboordmotoren (peki-pekis) dienen als watertaxi’s op kleinere rivieren.

  Met de boot naar Brazilië

  Een grote droom van veel reizigers is om via de Amazone op een boot naar Brazilië te reizen. Dat is mogelijk, hoewel het een flinke onderneming is. Het is mogelijk om van Pucallpa of Yurimaguas met de boot naar Iquitos te reizen en vanaf daar Brazilië in te trekken.

  De beste manier is om naar de haven te gaan en daar te vragen welke boten waar heen varen. Dit verschilt nog wel eens. Vertrektijden hangen namelijk af van wanneer de boot vol is. Neem je eigen hangmat me of huur een hutje als dat kan.

  Eten is vaak inbegrepen in de prijs.

  Huurauto

  Rijden met de auto in Peru is mogelijk, maar het wordt alleen gedaan door de echte avonturiers of mensen die heel veel tijd hebben. De afstanden in Peru zijn namelijk erg groot. Vliegen is daarom vaak sneller (en goedkoper).

  Daarnaast zijn er veel checkpoints waar politie of het leger controleert. Dit kan je reis behoorlijk vertragen.

  Je kunt in elke grote stad auto’s huren. Een normale auto kun je al huren voor US$25 per dag, zonder benzine, verzekering etc. Als je een auto huurt inclusief pechservice, verkering en alles wat er nog meer bij komt kijken betaal je als snel zo’n US$100 per dag.

  Rijbewijs

  Je hebt aan je Nederlandse of Belgisch rijbewijs voldoende. Als je langer dan 30 dagen in Peru gaat rijden hen je een International Driving Permit (IDP) nodig.

  Meer lezen over Peru?

  2 comments

  1. Marc

   Even over de treinreizen! De trein Cuzco-Puno rijdt 3x per week, in beide richtingen. En dus niet 1x per 3 weken… Dat geldt wél voor de Ferrocarril Central welke tussen Lima en Huancayo rijdt, en idd tussen april en oktober. Helaas rijdt deze niet vaker, wat mij betreft mag dat om de dag of dagelijks… Die reis is idd absoluut de moeite waard, net als de Tren Macho welke tussen Huancayo en Huancavelica rijdt. Een rit van 125 km. voor 13 Sol (2017) in de ‘Buffetklasse’. Een soort 1e klas… O ja, Inca Rail rijdt tegenwoordig ook van Cuzco (Estación San Pedro) naar Aguas Calientes, itt Perurail welke bij Cuzco in Poroy vertrekt. Ik had de rit van Cuzco naar Aguas Calientes met Inca Rail geboekt voor 20 december 2019, maar moest verstek laten gaan omdat ik nog niet 100% hersteld was van het ziekbed van de dag daarvoor. Maar volgend jaar beter, ik wil dan eind juli gaan ivm 200 jaar onafhankelijkheid.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  NieuwsbriefN

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

  Onze ReisO

  Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

  Lees verder

  BOEK NU