Als je op reis gaat, is het checken van de visumvereiste een van de eerste dingen die je doet. Voor Peru ben je in dat geval snel klaar. Alle Nederlanders en Belgen mogelijk namelijk (maximaal) 183 dagen per jaar in Peru blijven zonder visum. Op deze pagina vertellen we meer over het visum voor Peru.

Visum voor Peru

Zodra je landt in Peru (waarschijnlijk in Lima) krijg je op het vliegveld een stempel in je paspoort. Het douanepersoneel bekijkt per reiziger hoeveel dagen je in je paspoort gestempeld krijgt.

Je mag maximaal 183 dagen per kalenderjaar in Peru blijven. Dit is NIET verlengbaar.

Vroeger diende je een TAM (Tarjeta Andina de Migracion) in te vullen. Dit is een kaartje met info over wat je gaat doen en waar je blijft. Deze kreeg je in het vliegtuig. Vandaag de dag gaat dat echter allemaal electronisch dus die hoef je niet meer in te vullen.

Wat heb je nodig

Hoewel je op het vliegveld gratis een ‘visum’ (lees: stempel) krijgt dien je wel een aantal dingen op orde te hebben voordat je een visum voor Peru krijgt. Dit zijn;

  • je paspoort moet minimaal zes maanden geldig zijn bij aankomst in Peru;
  • één lege visumpagina voor de stempel van de douane;
  • een uitreisticket (vliegticket). Dit wordt echter zelden gevraagd.

Visum voor PeruHet stadje Ollantaytambo

Je visum voor Peru verlengen

Zoals gezegd is het niet altijd zo dat je een stempel van 183 dagen krijgt. Elke douanebeambte bepaald per reiziger hoeveel dagen hij/zij in je paspoort stempelt. Zo kan het voorkomen dat de een 100-dagen stempel krijgt terwijl de ander misschien een 80-dagen stempel krijgt.

Geef daarom bij de douane altijd duidelijk aan hoe lang je wil blijven!

Visum verlengen

Als je een stempel krijgt van bijvoorbeeld 100 dagen heb je in principe nog 83 dagen over. Je mag immers 183 dagen blijven. Je kunt je visum dan verlengen tot 183 dagen, maar dit is niet makkelijk.

Het is alleen mogelijk voor toeristen die Peru zijn binnengekomen met een standaard entry-exit-kaart (die krijg je in het vliegtuig of bij aankomst). Je moet een verlengen aanvragen vóórdat je visum verloopt  en de periode dat je langer wil blijven mag nooit de 183 dagen overschrijven.

Niet makkelijk

Dit is niet makkelijk. Alles is in het Spaans en de hele procedure is tijdrovend en ontzettend ingewikkeld. Om deze procedure uit te voeren, moet je eerst de verwerkingskosten (11.70 Soles) betalen bij elke Banco de la Nación.

Nogmaals. Dit is zeker niet makkelijk en vergt enige voorbereiding en wellicht wat hulp van een local.

Visum voor PeruOnderweg bij de Inca Trail

Langer blijven dan 183 dagen

183 dagen in Peru is voor de meeste reizigers wel genoeg, maar het kan voorkomen dat je langer wil blijven. Helaas kan dat niet want je mag maar 183 dagen per kalenderjaar (365 dagen) in Peru blijven.

TIP ♥ – je mag niet langer dan 183 dagen over een periode van 365 dagen in Peru verblijven. Een verlenging is niet mogelijk

Visa Run

Reizigers die langer in een land willen blijven dan hun visum voor Peru toe laat doen vaak een visa run. Dit betekent dat je Peru verlaat voor een ander land, na een paar dagen terug komt en op die manier een nieuwe stempel krijgt.

Dit is in Peru niet mogelijk. Ja mag namelijk maar 183 dagen per 365 dagen in Peru blijven. Als je langer dan 183 dagen in Peru bent geweest, kun je pas het volgende jaar weer opnieuw het land in gaan.

Per kalenderjaar of per 365 dagen?

Bij aankomst in Peru krijg je een stempel in je paspoort. Dit is een soort van visum voor Peru. Op die stempel staat een datum. Zodra je Peru verlaat krijg je nog een stempel, met de datum dat je het land verlaat. Zo kunnen ze dus precies zien hoe lang je in Peru bent geweest.

Je mag dus 183 dagen per 365 dagen in Peru blijven. De vraag die wij veel krijgen is of dat 183 per kalenderjaar is (januari – december) of per 365 dagen. In Peru gaat het om 365 aaneengesloten dagen en dus niet een kalenderjaar.

Die 365 dagen gaan in op het moment dat je Peru binnen gaat.

Voorbeeld

Als je Peru binnenkomt op 10 april en vertrekt op 10 oktober (na 183 dagen), mag je Peru tot april het volgende jaar niet meer in. Het is dus niet zo dat op 1 januari automatisch een nieuw jaar in gaat wat betreft je visum.

TIP ♥ – de eerste dag van je 183 dagen gaat in op het moment dat je Peru binnen gaat.

Boete voor ‘overstay’

Als je langer blijft dan 183 dagen betaal je een boete. Deze boete is slechts US$1,50 per dag die je in Peru doorbrengt na het verstrijken van je visum voor Peru. In veel gevallen is het betalen van de boete goedkoper (en minder gedoe) dan een visa run. Deze dien je vaak cash in US Dollars te betalen.

Helemaal risicoloos is het niet aangezien Peru van de ene op de andere dag de boete kan verhogen. Dan wordt het ineens een duur grapje. Daarnaast is het illegaal om langer in Peru te zijn dan je visum toe laat, hoewel ze hier geen grote problemen van zullen maken.

21 gedachten over “Visum Peru”

    1. Beste Michel,

      dank voor je reactie en excuus voor de late reactie. Ik kan nergens valideren dat het omgezet is naar 90 dagen per jaar. Kan je aangeven hoe je aan deze informatie komt?

      Alvast bedankt.

      Happy Travels,
      Sjoerd

  1. Hoi!
    Ik had even een vraagje. Ik ga volgend jaar zomer voor ongeveer een maand naar Peru. En op sommige sites zie ik staan dat naast dat je paspoort minimaal zes maanden geldig moet zijn bij aankomst in Peru en één lege visumpagina voor de stempel van de douane nodig hebt, ook een bewijs moet hebben van je financiën van minimaal €10.000? Zodat je kunt bewijzen dat je genoeg geld opzak hebt? Ik vroeg me af of jullie misschien ook weten of dat zo is of dat ik daarvoor de ambassade van Peru moet bellen?

  2. Hoi, ik heb een wat ingewikkelde vraag: ik ben in februari 3 weken naar Peru geweest en ga volgende maand weer 3 weken. Aankomende maanden en jaren zal ik vast en zeker ook heen en weer naar Peru reizen. Betekent dit dat mijn 365 dagen ingegaan zijn in februari en deze dus aankomende februari (een jaar Later) ‘eindigen’?. Ik neem aan dat ik dan binnen die tijd heen en weer kan reizen tot en met 183 dagen. Gaat er dan na februari weer een nieuwe 365 dagen in? (Dus als ik aankomende januari aan 183 dagen zit of minder, zou ik in maart weer een nieuwe 365 dagen mogen beginnen… toch?) Of gaan ze dan moeilijk doen? Alvast dank voor het advies!

    1. Thibaut Van Den Eeckhaut

      Beste Anja
      Ik heb soortgelijke situatie en wou vragen of jij hieromtrent al meer weet. De ambassades reageren tot dusver niet op mijn mails.

  3. Een Nederlandse vriendin woont in Peru. Door Covid heeft ze sinds 2019 niet naar Nederland kunnen reizen. Ze heeft haar visum niet op tijd verlengd en kreeg vandaag een boete van 10.000 sol (ongeveer 2500 euro). Het lijkt me een onredelijk bedrag. Moet ze dit gewoon accepteren of kan ze ergens bezwaar maken?

  4. Bedankt voor het artikel! Ik heb een stempel voor 90 dagen, maar wil er 100 blijven, waar en hoe kan ik mijn toeristen visum verlengen?

    1. Hoi Nad,

      we hebben het uitgezocht. Je vindt de informatie op de pagina hierboven. Makkelijk is het niet en ik zou zelf even ter plekke navragen of iemand je hierbij kan helpen.

      Happy travels,
      Ties

  5. Hallo,

    Ik ben sinds 1 augustus in Peru met een visum voor Exchange studenten. Deze is ook 183 dagen geldig, dus dat zou 6 maanden moeten zijn. Echter is het visum op 5 juli uitgeven en staat er in het visum dat het dus maar tot 5 januari 2020 geldig is.. moet ik nu een verlenging aanvragen en is dat mogelijk? Ik kom niet eens aan de 183 dagen omdat ik ook een aantal keer het land uit ben gereisd.. ik hoor het graag!

    Alvast bedankt voor de reactie!

    Jet

    1. Hoi Jet,

      voor specifieke vragen over je visum, zeker als het geen toeristenvisum is, verwijzen we je graag door naar een visumbureau. Wij zijn helaas geen visumspecialist op het gebied van Exchange Student visa’s.

      Happy travels,
      Ties

  6. Hallo,

    Ik ben eerder dit jaar 94 dagen in Peru geweest, inclusief 10 dagen ‘overstay’ waarvoor ik de boete heb betaald. Dus volgens mij heb ik effectief 84 dagen van mijn toeristenvisum gebruikt. Bij terugkomst in Peru vorige week wilde de beambte bij immigratie mij niet meer dan 60 dagen geven en ze gaf aan dat ik naar Migraciones Central moest gaan om meer dagen te vragen. Dit vond ik nogal vreemd omdat ik dacht dat iedereen zonder problemen 183 dagen in Peru mocht verblijven.
    Is het zeker dat ik die extra dagen krijg wanneer in naar Migraciones Central ga of ligt het aan de stand van de pet van de beambte die dag?
    (zoals een andere beambte van Immigratie in Trujillo onlangs zei, beetje vreemd maar ik ben er niet meer verbaasd over 🙂 )

    Alvast bedankt voor de reactie!

    1. Hi Jolyna,

      Ik ben bang dat dat het inderdaad ook afhangt van de pet van de desbetreffende beambte die je treft. Het gaat in dat soort landen net even wat anders dan hier in Nederland of België.
      Volgens de regels heb je recht op die 183 dagen maar misschien dat het vanwege je eerdere overstay nu is ingekort. Dat kan natuurlijk ook. Het blijft mensenwerk en zeker in dat soort landen is er weinig met zekerheid te zeggen.

      Happy Travels,
      Sjoerd

  7. Hallo! Ik heb op het vliegveld een stempel gekregen en hierbij zijn 90 dagen geschreven. Dit komt niet overeen met de 183 dagen verblijf. Ik blijf langer dan 90 dagen in Peru, moet ik mijn ‘stempel’ daarom nog verlengen?

  8. Hoi, mijn dochter is gisteren aangekomen in Peru, ze zal daar blijven tot medio januari 2019 ivm stage.
    Ondanks haar aandringen bij de douane, kreeg ze slechts een stempel in haar paspoort waarop alleen de dag van aankomst staat.
    Welke stappen moet ze ondernemen om de TAM in haar bezit te krijgen?
    Ze verblijft in Lima.
    Alvast heel erg bedankt!

  9. Harrie van Schijndel

    Beste medewerker,
    Als ik onverwachts toch langer in Peru wil blijven dan 6 maanden, en ik ga dan enkele dagen naar Ecuador, kan ik dan daarna weer direct terug naar Peru voor weer 6 maanden?

    1. Hoi Harrie,

      dat is afhankelijk van het aantal dagen dat je in Peru bent geweest. Dat maakt het wat ingewikkeld. Als je korter dan 90 dagen in Peru bent geweest kun je de grens oversteken en zonder al te veel problemen weer terug het land in. Hoewel dat ook weer afhankelijk is van welke douanebeamte je treft 🙂

      Als je al 180 in in Peru bent geweest en je komt terug kunnen ze daar wel moeilijk over doen. Je mag namelijk maar 180 per kalender jaar in Peru zijn. Maar zoals wel vaker in Zuid-Amerika is dit ook weer afhankelijk van de dounebeamte. De een laat je zonder problemen nog een keer Peru in, terwijl de ander je toegang zal weigeren.

      Wij kunnen hier dus helaas geen garanties over geven.

      Groeten,
      Ties

  10. IK was benieuwd als ik een visum nodig heb als ik naar Peru/ Bolivia wil gaan ?
    Ik heb een Surinaams paspoort maar ik heb een Nederland verblijfsvergunning!
    Ik hoor het graag van u.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven