Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Kingston

Door: Sjoerd lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 26 april, 2022

Als er één plek bekend is uit Jamaica dan is het wel Kingston. Jamaica is tot nu toe (nog) een land waar vooral de resorts en cruises in trek zijn. Weinig mensen reizen echt door het land of nemen de tijd om bijvoorbeeld Kingston te ontdekken. Voornamelijk vanwege de reputatie als het aan komt op veiligheid, maar wie het échte Jamaica wil leren kennen moet zeker ook naar Kingston reizen.

Real Jamaica

Kingston staat waarschijnlijk niet bovenaan je bucketlist. Begrijpelijk, want als we eerlijk zijn is dit ook niet de mooiste stad van Midden-Amerika, maar dat betekent niet dat je de stad niet hoeft te bezoeken

De stad ligt pittoresk ingeklemd tussen de Blue Mountains en tegelijkertijd is het er ontzettend chaotisch en druk. Dat is een beetje het verhaal van Kingston. Het culturele en economische hart van het eiland land heeft twee kanten.

Ja het is er druk, chaotisch en volgens sommige vies. Maar als je verder kijkt dan dit zie je ook dat Kingston onderdeel is van het land met historische gebouwen, straatmarkten, musea en heerlijke street food!

KingstonDe stad vanaf het water

KingstonPalisadoes peninsula in Kingston

Is Kingston veilig?

We krijgen regelmatig vragen over veiligheid. Het ‘probleem’ is dat iedereen veiligheid anders ervaart. Ik kan het busstation in Kingston veilig vinden, maar er zullen ook mensen zijn die zich onveilig voelen.

Kingston heeft geen al te beste reputatie en zo’n reputatie is niet gebaseerd op niks. In sommige gebieden kun je als buitenlander beter gewoon overslaan. ‘s avonds alleen rondlopen is zeker geen goed idee hier. Maar het is niet onveiliger dan laten we zeggen Kaapstad.

Het gaat er vooral om hoe je jezelf gedraagt en het feit dat je geen rare dingen doet. Een paar tips;

  • Ga niet alleen over straat in het donker;
  • Neem bij voorbaat de taxi voor grotere afstanden;
  • Let extra op bij drukkere plekken zoals stations of pleinen;
  • Ga NOOIT met vreemde mee ergens heen;
  • Loop niet te koop met camera’s en smartphone’s;
  • Vraag bij je accommodatie om tips en info qua veiligheid.

8x leuke dingen om te doen in Kingston

Kingston is geen Rio de Janeiro of Granada (Nicaragua), waar je eindeloos van pleintje naar pleintje of highlight naar highlights kunt struinen. Toch is hier wel degelijk het een en ander te zien en te doen. De stad heeft interessante musea, maar je kunt er ook lekker op het strand liggen.

Dit zijn de leukste dingen om te doen.

#1 Bezoek het Bob Marley Museum

Denk je aan Jamaica, dan denk je aan Bob Marley. Bob Marley groeide op in Kingston, namelijk in buitenwijk Trenchtown. Deze sloppenwijk staat zelfs centraal in het wereldberoemde lied ‘No Woman, No Cry’.

Je kunt naar Trenchtown gaan om te zien waar Bob Marley vandaan komt, maar wij raden je af om dit zonder een gids te doen. Met gids kun je wel veilig door Trenchtown wandelen. Als je in Trenchtown bent, kun je een bezoek brengen aan het Bob Marley Museum.

Dit museum is gevestigd in het huis waar Bob Marley tot 1981 heeft gewoond. Je kunt er allerlei persoonlijke spullen van de muzikant bewonderen en leuke souvenirs kopen.

TIP ♥ – entree, inclusief tour, kost US$25 p.p.

#2 Ga naar Port Royal

Vele jaren geleden, in de zeventiende eeuw, was Port Royal een belangrijke plek. De oude haven werd namelijk gebruikt voor handel met omliggende landen. En dit gebeurde zeker niet altijd even beschaafd. In de haven kwamen namelijk ook veel piraten.

Vandaag de dag wordt Port Royal nauwelijks nog gebruikt. Wel is het bijzonder om de haven te bezoeken. Sommigen noemen de haven vergane glorie, maar wij vinden het juist leuk om te zien hoe een belangrijke haven van vroeger er nu bij ligt.

KingstonPort Royal

#3 Bezoek het Devon House

Devon House is een bijzonder koloniaal landhuis dat in het hartje van Kingston ligt. Het huis is in 1881 gebouwd en werd gebouwd door de eerste zwarte miljonair van Jamaica, George Stiebel. Je kunt gratis door de grote tuin van het huis wandelen.

Bovendien worden er rondleidingen gegeven in het huis, waarbij je de mooiste ruimtes in het landhuis te zien krijgt.

#4 Proef de street food

In Kingston kun je heel lekker eten. De street food van Kingston is niet alleen super lekker, het is ook nog eens heel apart. Ze maken het namelijk met hele andere ingrediënten dan wij gewend zijn.

Lokale kruiden uiteraard, maar ook vers fruit, groenten en heerlijke zeevruchten. De meeste kraampjes staan gewoon langs de weg en je herkent ze vrijwel meteen want het is er altijd lekker druk. En anders ruik je de bijzondere geuren wel

TIP ♥ – iets wat je zeker moet proberen is jerk chicken!

FalmouthStreet food

#5 Relaxen in Hope Botanical Gardens

Hope Botanical Gardens is de grootste botanische tuin van het Caribische gebied. De tuin werd in het jaar 1873 aangelegd en is vandaag de dag nog altijd het groene hart van Kingston. Als je van mooie bloemen en planten houdt, is de tuin zeker de moeite waard om te bezoeken.

TIP ♥ – er worden regelmatig muziekoptredens in de tuin gegeven.

#6 Bezoek Lime Cay

Jamaica wordt omringd door mooie stranden en kristalhelder water. Lime Cay is daar een mooi voorbeeld van. Het is een onbewoond eiland, dat je kunt bereiken door bij Port Royal op de boot te stappen en vervolgens 15 minuten te varen.

Lime Cay heeft prachtige stranden. Houd er rekening mee dat het in het weekend druk is op het kleine eiland. Voor een rustig dagje strand kun je dan ook beter doordeweeks naar Lime Cay gaan.

TIP ♥ – bekijk hier ook de zonsondergang!

Sunset

#7 Drink een biertje in een van de bars

Wat veel mensen niet weten is dat rum ontzettend populair is in Midden-Amerika. Zo in Nicaragua bekend vanwege de rum export, maar ook Jamaica kan er wat van en er is geen betere plek om een rum te proberen dan Kingston.

Kingston heeft ontzettend veel bars waar je wat kunt drinken. Het is er in ieder geval nooit saai!

#8 Trek de Blue Mountains in

Kingston ligt bij de Blue Mountains en een van de leukste dingen om te doen is de bergen in trekken. Het Blue Mountain National Park is de plek om te ontsnappen van de drukte in de stad.

Er lopen verschillende wandelpaden, maar we raden aan om dit alleen te doen met een gids. Je kunt hier uren achter elkaar lopen en onderweg heb je de mooiste uitzichten. Op heldere dagen kun je zelfs de kust van Cuba zien.

TIP ♥ – lees hier alles over de Blue Mountains

Blue MountainsDe Blue Mountains

Overnachten in Kingston

Accommodatie is er genoeg in Kingston, maar waar vind je de beste wijken om te overnachten? Zeker in een vreemde stad kan het best een hele klus zijn om dat uit te zoeken. Wij hebben wat tips.

De betere wijken en straten

Kingston heeft gelukkig genoeg wijken en straten waar je gewoon veilig over straat kunt. Deze vind je vooral richting West End, rondom de luchthaven en langs het water richting bij het stadscentrum. Bekende straten zijn King Street, Front Road, Johnson Street, College Street.

TIP ♥ – Uptown is ook een goed gebied om te overnachten. Check hier de accommodatie in die regio

Wijken of regio’s die je beter kunt vermijden zijn North End.

Beste reistijd

Jamaica, en dus ook Kinston, is gezegend met een heerlijk en is het hele jaar door te bezoeken. Toch is er wel degelijk een hoogseizoen, van december tot en met april. De maanden juni, september en oktober zijnde meest regenachtige maanden.

September is tevens de minst gunstige maand vanwege het jaarlijkse orkaanseizoen, dat officieel loopt van 1 juni tot 31 oktober.

Beste reistijd JamaicaLocatie Kingston

Meer lezen over Jamaica?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU