Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Vervoer in El Salvador

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 4 januari, 2023

El Salvador is een van de minst bezochte landen in Midden-Amerika. Het toerisme en reizen staat hier echt nog in kinderschoenen. Dat betekent wel dat je in een van de meest authentieke landen van het continent terecht komt. Maar hoe zit het met vervoer in El Salvador? Wij delen hier alle tips over het reizen van A naar B.

Vervoer in El Salvador

Reizen in El Salvador is soms een uitdaging. Het is (nog) niet zo goed geregeld als landen bijvoorbeeld Costa Rica of Guatemala. Shuttles komen er gelukkig steeds meer, maar de meeste mensen vertrouwen nog steeds op de (chicken)bussen.

Het is makkelijk om internationale bussen en shuttles te vinden vanuit plaatsen buiten het land zoals Antigua, Guatemala Stad, Copán, Tegucigalpa, Leon en Managua, maar daarna ben je aangewezen op de bus of taxi’s.

Reizen met de bus

Als je het hebt over vervoer in El Salvador heb je het eigenlijk over de bus. En dan met name over de chickenbus. El Salvador is een klein land waardoor de bus de ideale optie is om van A naar B te reizen.

De chickenbus

De bekendste bussen zijn de chickenbussen. Dit zijn oude Amerikaanse schoolbussen die in allerlei kleuren zijn geschilderd en naar alle uithoeken van het land reizen. Ze zijn spotgoedkoop. vaak betaal je tussen de US$1 en US$5 voor een rit. Afhankelijk van de afstand.

TIP ♥ – enige nadeel van deze bussen is dat ze erg langzaam zijn

Hoe werkt het

Reizen met de chickenbus is een leuke ervaring. Het is een uitstekende manier is om de mensen en de cultuur van het land te leren kennen. Bussen vertrekken vanaf het busstation, maar pikken overal mensen op.

Aangezien je als buitenlander niet weet welke bus waar heen gaat is het beter om de bus te pakken op het busstation.

De bestemming staat vaak op de vooruit geschilderd en anders hoor je de ‘hulp‘ van de chauffeur de bestemming wel omroepen. Je kunt het altijd nog navragen op het station of bij je accommodatie.

Je koopt vaak geen kaartje. Betalen doe je als je eenmaal zit en de bus rijdt. De ‘hulp‘ van de chauffeur komt geld ophalen.

Wat kost het

De kosten zijn afhankelijk van de afstand die je aflegt, maar de chickenbussen zijn spotgoedkoop. Vaak betaal je voor een rit van een uur ongeveer US$1. Meer dan US$5 per rit komt zelden voor.

Shuttles en luxe bussen

De luxere VIP bussen zijn er wel, maar vooral op internationale routes. Tussen de steden zijn het vaak chickenbussen. De afstanden zijn vaak zo kort dat luxere bussen ook niet echt nodig is.

Wat je wel meer ziet zijn de shuttlebussen. Ook wel minivans. Deze worden vaak ingezet door touroperators. Bij hu kun je tours boeken, maar vaak ook transport. Zeker op de populaire routes zoals die van San Salvador naar Libertad of Santa Ana.

Vervoer in El Salvador

De bekende chickenbussen

Reizen met de boot

De boot wordt zelden gebruikt en alleen om rond te reizen in Bahía de Jiquilisco in het oosten van El Salvador de veerdiensten over Lago Suchitlán naar Suchitoto. Qua vervoer in El Salvador speelt het een minimale rol.

Taxi’s

Taxi’s rijden voornamelijk in de grote stad en het reizen met de taxi is vrij eenvoudig. Let er wel op dat je alleen gecertificeerde taxi’s gebruikt. Bij je accommodatie kun je navragen welke taxibedrijven in de regio betrouwbaar zijn.

TIP ♥ – reis ‘s avonds altijd met een taxi en niet met bussen!

TukTuk

In de kleinere steden rijden niet altijd taxi’s. In plaats daarvan rijden er moto-taxi’s (TukTuk’s). Je waant je soms even in Thailand, maar je zit echt in El Salvador.  TukTuks zijn vaak veel goedkoper dan gewone taxi’s.

Ze rijden veel op de Ruta de las Flores en in steden als Suchitoto en El Tunco.

Ruta de las Flores

In El Salvador heb je ook TukTuk’s

Binnenlandse vluchten

Binnenlandse vluchten spelen geen rol in het vervoer in El Salvador. Het heeft weinig zin om binnenlandse vluchten te boeken. Het is duur en niet efficiënt. Omdat de afstanden zo kort zijn, is de bus vaak veel sneller.

Daarnaast is San Salvador de enige stad met een modern vliegveld.

Een auto huren

Geloof het of niet, maar El Salvador heeft een van de beste wegen van het continent. De Highway 1, ook wel bekend als de Pan-American Highway of ‘Carretera Panamericana’ loopt van Zuid naar Noord El Salvador, dwars door het land. Deze weg is recent aangelegd.

Uiteraard zijn er nog meerdere kleine zijwegen, maar ook die zijn in prima staat. Uitzonderingen daargelaten. Er zijn maar weinig mensen die ook daadwerkelijk met een huurauto door het land reizen.

Veiligheid en verkeer

Er wordt aangeraden om niet ‘s avonds te rijden. Daarnaast is het aan te raden om je auto altijd te parkeren op een beveiligde parkeerplek. Hou er rekening mee dat het verkeer en de wegen ontzettend chaotisch zijn.

Check hier de prijzen voor huurauto’s.

Meer lezen over El Salvador?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU

We need you!

Sinds Corona is er wereldwijd een veel veranderd. Ondanks dat we ons uiterste best doen, is onze informatie niet overal up-to-date.

Zie jij een foutje, of heb je recente informatie voor ons? Dan zouden we het supertof vinden als je ons een berichtje stuurt.

Dan zorgen wij dat het z.s.m. online komt.

CONTACT!