Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Reisinformatie El Salvador

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 26 april, 2022

El Salvador, samen met Honduras, wordt vaak overgeslagen door reizigers. Gezien de reputatie van het land wás dat begrijpelijk, maar de veiligheid is sterk verbeterd en wie een van de meest ongerepte bestemmingen in Midden-Amerika wil bezoeken moet hier heen gaan.

Het land kenmerkt zich door oogstrelende natuur, mooie nationale parken, vulkanen, ongerepte stranden, koloniale steden en vriendelijke mensen. Op deze pagina delen we de belangrijkst reisinformatie voor El Salvador.

Backpacken in El Salvador

El Salvador staat waarschijnlijk niet op je lijstje als nieuwe backpackbestemming. Toch wordt het land steeds populairder onder reizigers. Het is goedkoop, het is authentiek, er is ontzettend veel te doen en zien en het klimaar is gunstig.

Het land is daarnaast ook klein waardoor je in korte tijd veel ziet. Nog niet overtuigd? Het ligt ook nog eens op de route tussen Nicaragua en Guatemala. Het is zonde om over El Salvador heen te vliegen. Ga het avontuur aan en reis over land door dit bijzondere land!

El Salvador heeft vulkanen, stranden, koloniale steden, is goedkoop en klein. Kortom, een ideaal backpack land.

Kosten

Een van de voordelen van backpacken door El Salvador is dat het spotgoedkoop is. Het is een van de goedkoopste landen van het continent. Echte low-budget backpackers zijn hier met €30 per dag de koning te rijk!

Ruta de las Flores

Het stadje Conception de Ataco op de Ruta de las Flores

Is het veilig?

De meeste mensen krijgen een spontane hartaanval als je zegt dat je naar El Salvador reist. En dat is niet heel onlogisch. Het land heeft een niet al te beste reputatie als het aan komt op veiligheid en er zijn tal van landen veiliger dan El Salvador.

Maar… (gelukkig is er een ‘maar’) zware criminaliteit is zelden gericht op toeristen. Probleem wijken worden nauwlettend in de gaten gehouden door politie en daar kom je als toerist niet zo maar in.

Veiligheid is ook een kwestie van perceptie. Wat ik veilig vind, kan iemand anders als onveilig ervaren (of andersom)

Kun je veilig rondreizen?

Ja. Tenminste, onze ervaring is dat je veilig rond kunt reizen. Laat je niet gek maken door de media of negatieve verhalen. Natuurlijk is El Salvador geen Duitsland, maar je kunt er prima reizen..

De grote steden, waar El Salvador er niet veel van heeft, zijn de probleemgebieden. Als je daar al van kan spreken. Zoals gezegd is de veiligheid enorm verbeterd en verwelkomt het land steeds meer reizigers. Dat is niet voor niks.

Geloof ons, in Johannesburg loop je minder prettig over straat dan in El Salvador. We hebben wel enkele tips;

  • Reis niet in het donker. Neem een taxi als je toch ergens heen moet;
  • Hang niet de typische toerist uit. Dat wil zeggen; verberg je telefoon en camera;
  • Vraag altijd bij locals of hoteleigenaren na of het veilig is;
  • Houd je spullen goed in de gaten in bussen;
  • Mocht je beroofd worden vecht dan niet terug. De meeste criminelen zijn gewapend dus dat gevecht verlies je sowieso.

Bekijk hier onze tips over de veiligheid in El Salvador

Beste reistijd El Salvador

El Salvador heeft een mild klimaat. Het kan er heet worden, maar tegelijkertijd regent het hier niet zo veel als in Costa Rica. De beste reistijd van El Salvador is El verano. Ook wel de zomer. Dit zijn de maanden november tot en met april.

De maanden november tot en met april vormen de beste reistijd voor El Salvador omdat dit de droogste tijd is. Maart en april zijn ook de warmste maanden en in mei begint de regen toe te nemen.

Er zijn wel wat verschillen in temperatuur. Zeker tussen de kust, waar het altijd warm is, en de bergen waar het flink kan afkoelen.

TIP ♥ – meer info vind je op de pagina beste reistijd voor El Salvador.

Beste reistijd van El Salvador
Catedral Metropolitana San Salvador

San Salvador

Wat kost reizen in El Salvador

Een budget voor El Salvador is natuurlijk voor iedereen anders. De échte low-budget backpackers kunnen hier voor €30 per dag reizen, maar de vraag is of je dat wil. In de praktijk geef je altijd iets meer uit dan je plant.

Hou rekening met minimaal €35 tot €40 per dag.

Reizen in El Salvador kan voor €30 per dag, maar dan moet je extra op je centen letten. Wij rekenen altijd minimaal op €40 p.p per dag. Wij slapen niet in dorms dus het kan goedkoper, maar een gemiddelde hotelkamer kost al snel €40 tot €50 per nacht.

Daar komt nog €15 p.p per dag aan eten bij en dan zal je af en toe van A naar B moeten reizen en een bezienswaardigheid bezoeken.

TIP ♥ – meer over de kosten lees je op de pagina budget voor El Salvador

Visum voor El Salvador

Je hebt geen visum voor El Salvador. Alle Nederlanders en Belgen kunnen – met een geldig paspoort – 90 dagen in het land reizen zonder daar een visum voor aan te moeten vragen. Zolang je een geldig paspoort hebt kun je het land betreden.

Inentingen El Salvador

Er zijn geen verplichte inentingen voor El Salvador. Wel moet je een inentingen tegen Gele Koorts hebben als je 7 dagen voor aankomst in El Salvador in een Gele Koorts land bent geweest.

Hepatitis B en Rabiës worden alleen aangeraden bij een verblijf van 3 maanden of langer.

Lake Suchitlan

Lake Suchitlan

Vervoer in El Salvador

Reizen in El Salvador is soms een uitdaging. Het is (nog) niet zo goed geregeld als landen bijvoorbeeld Costa Rica of Guatemala. Shuttles komen er gelukkig steeds meer, maar de meeste mensen vertrouwen nog steeds op de (chicken)bussen.

Het is makkelijk om internationale bussen en shuttles te vinden vanuit plaatsen buiten het land zoals Antigua, Guatemala Stad, Copán, Tegucigalpa, Leon en Managua, maar daarna ben je aangewezen op de bus of taxi’s.

TIP ♥ – bekijk hier alle tips over het vervoer in El Salvador

Meer lezen over El Salvador?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU