Budget voor Cuba

Cuba is over het algemeen goed betaalbaar, zeker als je het vergelijkt met andere Caribische eilanden. Aan de andere kant is Cuba weer duurder dan landen op het vasteland van Midden-Amerika zoals Mexico, Nicaragua of Belize. Daarnaast is een budget voor Cuba natuurlijk altijd iets persoonlijks.

We hebben zo’n 3 weken door Cuba gereisd en in dit blog geven we je graag inzicht in ons budget met wat het reizen in dit land kost.

Wat kost reizen in Cuba?

Een bezoek aan Cuba is een schitterende ervaring zijn, en het is goedkoper dan veel andere Caribische bestemmingen! Maar wat kost reizen in Cuba? Een overzicht:

 • Accommodatie: de kosten kunnen variëren, afhankelijk waar je verblijft. Een kamer in een casa specific (privé gastgezin) varieert doorgaans van US$ 20 tot US$ 40 per nacht. Voor een luxer verblijf kunnen hotels tussen de US$ 70 en meer dan US$ 200 per nacht kosten, afhankelijk van de locatie en voorzieningen
 • Eten: Eten als een local is vrij goedkoop. Een maaltijd in een eenvoudig restaurant of een cafetaria kost tussen de US$ 2 en US$ 10. Voor een meer toeristisch georiënteerde plek betaal je mogelijk tussen de US$ 10 en US$ 20 per maaltijd
 • Vervoer: Lokale bussen zijn goedkoop en kosten slechts een paar cent per rit. Ze kunnen echter druk en onduidelijk zijn. Taxi’s zijn handiger, maar kosten meer, doorgaans tussen de US$ 20 en US$ 50 voor langere ritten binnen een stad.
 • Tours en activiteiten: Tours variëren sterk qua prijs. Een rondleiding kost tussen de US$ 15,- voor een eenvoudige stadstour en meer dan US$ 100,- voor gespecialiseerde uitstapjes, zoals een rondleiding door een tabaksplantage.
Havana
Havana, Cuba

Budget voor Cuba

Laten we voorop stellen dat een budget voor Cuba een persoonlijke kwestie is. Naar onze mening is het iets duurder dan landen als Nicaragua of Thailand (mocht je daar ooit geweest zijn), maar goedkoper dan bijvoorbeeld Costa Rica.

Het ligt aan de stijl van reizen. Daarnaast is het wel of niet hebben van een huurauto nogal bepalend voor je budget.

US$40 tot US$45 per dag moet lukken

Tijdens onze reis door Cuba gaven wij zo’n US$40 tot US$45 p.p. per dag uit. Dit kan goedkoper, maar zeker ook duurder. Wij zijn geen low-budget backpackers (meer 😉 ) en slapen altijd op privékamers in hostels.

In Cuba hebben we met het openbaar vervoer gereisd. Als je wat luxer overnacht of een auto huurt kom je makkelijk aan de US$50 per dag. Slaap je op dorms en beperk je het aantal betaalde tours? Dan kun jet met US$30 redelijk ver komen.

Kosten voor accommodatie

Het grootste deel van je budget voor Cuba zul je spenderen aan accommodatie. Een van de leukste dingen in Cuba is het overnachten. Niet zo zeer het slapen zelf, maar van vooral de locatie waar je slaapt.

In Cuba heb je namelijk veel Casa Particulares. Als je wat wil meekrijgen van het authentieke Cuba, is een overnachting in een Casa Particulares de beste keuze!

Wat is een Casa Particulares

Het woord Casa betekent ‘huis’ en particulares kun je vertalen als ‘particulier’. Eigenlijk slaap je dus bij een particulier (lees local) in huis. Je kan het daarom vergelijken met een homestay, Airbnb of een Bad&Breakfast.

Het is een van de leukste dingen om te doen in Cuba. Daarnaast is het nog eens lekker goedkoop. Tijdens je verblijf leer je een woordje Spaans, leren ze je dansen en ontbijt en diner eet je met de familie. Een onvergetelijke ervaring!

Een voorbeeld van onze kosten;

 • Casa Particulares in Trinidad  US$35 per nacht
 • Casa (B&B) in Baracoa  US$40 per nacht
 • Huisje aan het strand op Guardalavaca US$50 per nacht

TIP ♥ een Casa Particulares is vaak niet online te boeken. Loop door de straten van een stadje op zoek naar huisjes met een blauw bordje aan de muur. Dit geeft aan dat het een Casa Particulares is.

Havana
Gezelligheid in Havana

Kosten voor eten en drinken

Het eten en drinken in Cuba is een gevalletje; you love it or you hate it. Wij vonden het eten lekkerder en vooral veelzijdiger dan we van tevoren hadden verwacht, maar dat is een persoonlijke kwestie. Gelukkig is het eten niet heel duur.

Een groot voordeel is dat bij een overnachting in een Casa Particulares ontbijt en soms zelfs diner inclusief is. Dit scheelt weer in je budget voor Cuba.

De goedkoopste opties om te eten zijn Cubaanse sandwiches of Cubaanse pizza’s in lokale restaurantjes die ze hier ‘paladares’ noemen. Een soort minirestaurantjes waar het vaak erg gezellig is! Vaak betaal je voor een maaltijd hier maar zo’n US$2 tot US$5.

Als je in een wat luxer restaurant gaat zitten betaal je al snel US$10 en al ga je voor grotere restaurants, opgezet voor toeristen, moet je rekenen op zo’n $15 tot $20 voor een maaltijd. Je kunt dus beter lokaal eten. Gezelliger, lekkerder en goedkoper 🙂 Onze kosten;

 • Lokaal ontbijtje in Havana  US$3
 • Sandwich op terrasje in Guardalavaca  US$5
 • Lokaal eten Trinidad  US$4
 • Whole Fried Fish in Guardalavaca US$7
 • Maaltijd (vis, varkensvlees of kip) in Casa  US$7 tot US$10

Kosten voor drinken

 • Fles water (1,5L)  US$0,75
 • Biertje  US$2
 • Cocktail  US$3
 • Versie smoothie  US$2
Budget voor Cuba
Local life in Cuba

Kosten voor vervoer

Het vervoer in Cuba is comfortabel en bijna altijd betrouwbaar 🙂 Er zijn verschillende mogelijkheden om van A naar B te komen. De meest gebruikte zijn de bus, de colectivo’s (soort minivans) en gedeelde taxi’s.

Havana is de plek waar alle bussen komen en vertrekken. Vaak kost een ritje van stad naar stad maar een paar dollar. Als je van plan bent met de bus te reizen moet je letten op Viazul. De enige busmaatschappij in Cuba die tussen steden en dorpen rijden.

Voorbeelden van kosten;

 • Taxi vliegveld naar Havana  US$25
 • Havana naar Vinales  US$12
 • Vinales naar Cienfuegos  US$35
 • Trinidad naar Camaguey  US$15
 • Scooter huren  US$20 tot US$25 per dag

TIP ✈ we hebben het vliegticket buiten wegen gelaten. Check onze pagina Vliegtickets Cuba met 8 tips over hoe je goedkoop tickets boekt.

Havana
Als je in Cuba bent is een cruise in een oldtimer wel zo leuk!

Kosten voor activiteiten

Naast accommodatie zijn de activiteiten, of tours, je grootste kostenpost in Cuba. En uiteraard geldt ook hier weer, je kan het zo gek maken als je zelf wil. Er zijn heel veel tours te boeken in Cuba, maar je kan ook heel veel zelf doen.

Wij hebben niet heel veel betaalde tours gedaan. In Cuba, en met name de steden, kun je zelf rondlopen en de authenticiteit van de steden proeven. Daar heb je geen gids of betaalde tour voor nodig. Een voorbeeld van de tours, of activiteiten die wij hebben gedaan in Cuba.

 • Een ‘classic car’ huren in Havana  US$25 per uur
 • Entree Museo de la Revolucion  US$8 p.p.
 • Een tour naar een tobacco farm in Valle de Vinales US$45 p.p.
 • Entree + gids voor Santo Tomas Cave in Vinales  US$10 p.p.
 • Fiets huren in Trinidad US$15 per dag
 • Scooter huren  US$25 per dag

TIP ♥ – hou er rekening mee dat locals vaak minder betalen. Echt veel minder 🙂 Het heeft als toerist weinig zin om in te zetten op hetzelfde prijsniveau als de locals.

Guardalavaca
Aan het strand hangen van Guardalavaca is gratis 

Kosten per dag

Als je in een in een tweepersoonskamer in een hostel of een Casa Particulares verblijft, uit eten gaat bij de lokale restaurants of je eten koopt op marktjes en op straat, en reist met openbaar vervoer in plaats van taxi’s, moet je rekenen op US$40 tot US$50 per dag. Dat is zo’n US$30 per dag.

Je kunt makkelijk meer uitgeven als je luxer overnacht en reist. Het kan ook goedkoper als je voornamelijk op dorms slaapt in hostels.

2 gedachten over “Budget voor Cuba”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven