Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Budget voor Cuba

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 18 maart, 2020

Cuba is over het algemeen goed betaalbaar, zeker als je het vergelijkt met andere Caribische eilanden. Aan de andere kant is Cuba weer duurder dan landen op het vaste land van Midden-Amerika zoals zoals Mexico, Nicaragua of Belize. Daarnaast is een budget voor Cuba natuurlijk altijd iets persoonlijks.

TIP ➜ boek je vliegticket naar Cuba voor maar €446!

We hebben zo’n 3 weken door Cuba gereisd en in dit blog geven we je graag inzicht in ons budget met wat het reizen in dit land kost.

CUC en CUP… say what?

Er is iets dat je moet weten voordat je op reis gaat naar Cuba. Er zijn namelijk twee munteenheden. Eentje voor locals, de Cuban Peso (CUP) en eentje voor reizigers, de Cuban Convertible Peso (CUC). Waarom dit zo is weten we niet precies, maar het is wel handig om te weten.

TIP ♥ als toerist gebruik je dus de CUC. De CUC is weer gelijk aan de Amerikaanse Dollar. Dus 1 CUC = US$1 (of €0,85). Lekker makkelijk dus.

Om het nog makkelijker te maken betaal je ook nog eens 10% fee als je Amerikaanse Dollars wil wisselen voor de Cuban Convertible Peso. Normaal raden we reizigers aan om Amerikaanse Dollars mee te nemen, maar in Cuba kun je beter Euro’s meenemen om te wisselen.

Budget voor Cuba

Budget voor Cuba wat kost het reizen?

Laten we voorop stellen dat een budget voor Cuba een persoonlijke kwestie is. Naar onze mening is het iets duurder dan landen als Nicaragua of Thailand (mocht je daar ooit geweest zijn), maar goedkoper dan bijvoorbeeld Costa Rica. Het ligt aan de stijl van reizen. Daarnaast is het wel of niet hebben van een huurauto nogal bepalend voor je budget.

$40 tot $45 per dag moet lukken

Tijdens onze reis door Cuba gaven wij zo’n $40 tot $45 p.p. per dag uit. Dit kan goedkoper, maar zeker ook duurder. Wij zijn geen low-budget backpackers (meer 😉 ) en slapen altijd op privekamers in hostels. In Cuba hebben we met het openbaar vervoer gereisd. Als je wat luxer overnacht of een auto huurt kom je makkelijk aan de $50 per dag. Slaap je op dorms en beperk je het aantal betaalde tours? Dan kun jet met $30 redelijk ver komen.

Kosten accommodatie

Het grootste deel van je budget voor Cuba zal je spenderen aan accommodatie. Een van de leukste dingen in Cuba is het overnachten. Niet zo zeer het slapen zelf, maar van vooral de locatie waar je slaapt. In Cuba heb je namelijk veel Casa Particulares. Als je wat wil meekrijgen van het authentieke Cuba, is een overnachting in een Casa Particulares de beste keuze!

Wat is een casa Particulares

Het woord Casa betekent ‘huis’ en particulares kun je vertalen als ‘particulier’. Eigenlijk slaap je dus bij een particulier (lees local) in huis. Je kan het daarom vergelijken met een homestay, Airbnb of een Bad&Breakfast. Het is een van de leukste dingen om te doen in Cuba. Daarnaast is het nog eens lekker goedkoop. Tijdens je verblijf leer je een woordtje Spaans, leren ze je dansen en ontbijt en diner eet je met de familie. Een onvergetelijke ervaring!

Een voorbeeld van onze kosten;

 • Casa Particulares in Trinidad  $35 per nacht
 • Casa (B&B) in Baracoa  $40 per nacht
 • Huisje aan het strand op Guardalavaca  $50 per nacht

TIP ♥ – een Casa Particulares is vaak niet online te boeken. Loop door de straten van een stadje op zoek naar huisjes met een blauw bordje aan de muur. Dit geeft aan dat het een Casa Particulares is.

Kosten per dag

De kosten per dag voor accommodatie kwamen voor ons rond de $40 per nacht, zo’n $20 p.p. per nacht. Dat is voor een tweepersoonskamer. Die kosten zou je kunnen delen. Nogmaals, slapen kan goedkoper als je genoegen neemt met low-budget hostels. Dorms zijn er wel, maar niet in overvloed. Reken op $10 voor een dorm.

Havana

Kosten voor eten en drinken

Het eten en drinken in Cuba is een gevalletje; you love it or you hate it. Wij vonden het eten lekkerder en vooral veelzijdiger dan we van tevoren hadden verwacht, maar dat is een persoonlijke kwestie. Gelukkig is het eten niet heel duur. Een groot voordeel is dat bij een overnachting in een Casa Particulares ontbijt en soms zelfs diner inclusief is. Dit scheelt weer in je budget voor Cuba.

De goedkoopste opties om te eten zijn Cubaanse sandwiches of Cubaanse pizza’s in lokale restaurantjes die ze hier ‘paladares’ noemen. Een soort minirestaurantjes waar het vaak erg gezellig is! Vaak betaal je voor een maaltijd hier maar zo’n $2 tot $5. Als je in een wat luxer restaurant gaat zitten betaal je al snel $10 en al ga je voor grotere restaurants, opgezet voor toeristen, moet je rekenen op zo’n $15 tot $20 voor een maaltijd. Je kunt dus beter lokaal eten. Gezelliger, lekkerder en goedkoper 🙂 Onze kosten;

 • Lokaal ontbijtje in Havana  $3
 • Sandwich op terrasje in Guardalavaca  $5
 • Lokaal eten Trinidad  $4
 • Whole Fried Fish in Guardalavaca  $7
 • Maaltijd (vis, varkensvlees of kip) in Casa  $7 tot $10
Kosten voor drinken
 • Fles water (1,5L)  $0,75
 • Biertje  $2
 • Cocktail  $3
 • Versie smoothie  $2

Kosten per dag

Bij sommige accommodatie zit ontbijt in de kamerprijs dus die kosten heb je niet elke dag. Gemiddeld waren wij zo’n $10 tot $15 p.p. per dag kwijt aan eten en drinken. Dat is als je niet heel gek doet en veel lokaal eet.

Budget voor Cuba

Je kunt ook op de markt lekker eten halen. Scheelt weer in je budget voor Cuba!

Kosten voor vervoer

Het vervoer in Cuba is comfortabel en bijna altijd betrouwbaar 🙂 Er zijn verschillende mogelijkheden om van A naar B te komen. De meest gebruikte zijn de bus, de colectivo’s (soort minivans) en gedeelde taxi’s.

Havana is de plek waar alle bussen komen en vertrekken. Vaak kost een ritje van stad naar stad maar een paar dollar. Als je van plan bent met de bus te reizen moet je letten op Viazul. De enige busmaatschappij in Cuba die tussen steden en dorpen rijden.

Voorbeelden van kosten;

 • Taxi vliegveld naar Havana  $25
 • Havana naar Vinales  $12
 • Vinales naar Cienfuegos  $35
 • Trinidad naar Camaguey  $15
 • Scooter huren  $20 tot $25 per dag

TIP we hebben het vliegticket buiten wegen gelaten. Check onze pagina Vliegtickets Cuba met 8 tips over hoe je goedkoop tickets boekt.

Kosten per dag

Vervoer zal een redelijke invloed hebben op je budget Cuba hoewel dat bij iedereen anders is. Je zit immers niet elke dag in de bus. Als je uitgaat van $5 per dag zit je vaak wel goed.

Havana

Kosten voor activiteiten

Naast accommodatie zijn de activiteiten, of tours, je grootste kostenpost in Cuba. En uiteraard geldt ook hier weer, je kan het zo gek maken als je zelf wil. Er zijn heel veel tours te boeken in Cuba, maar je kan ook heel veel zelf doen.

Wij hebben niet heel veel betaalde tours gedaan. In Cuba, en met name de steden, kun je zelf rondlopen en de authenticiteit van de steden proeven. Daar heb je geen gids of betaalde tour voor nodig. Een voorbeeld van de tours, of activiteiten die wij hebben gedaan in Cuba.

 • Een ‘classic car’ huren in Havana  $25 per uur
 • Entree Museo de la Revolucion  $8 p.p.
 • Een tour naar een tobacco farm in Valle de Vinales $45 p.p.
 • Entree + gids voor Santo Tomas Cave in Vinales ➜ $10 p.p.
 • Fiets huren in Trinidad $15 per dag
 • Scooter huren  $25 per dag

TIP ♥ – hou er rekening mee dat locals vaak minder betalen. Echt veel minder 🙂 Het heeft als toerist weinig zin om in te zetten op hetzelfde prijsniveau als de locals.

Kosten per dag

Kosten voor tours laten we meestal buiten beschouwing in de totale kosten omdat je niet elke dag een tour boekt. Sommige reizigers doen nooit betaalde tours en andere kiezen voor 2 of 3 tours. Als wij onze tours delen door het aantal dagen dat we in Cuba zijn geweest komen we ongeveer $5 tot $10 p.p. per dag.

Guardalavaca

Aan het strand hangen van Guardalavaca is gratis 🙂 

Kosten per dag

Als je in een in een tweepersoonskamer in een hostel of een Casa Particulares verblijft, uit eten gaat bij de lokale restaurants of je eten koopt op marktjes en op straat, en reist met openbaar vervoer in plaats van taxi’s, moet je rekenen op $40 tot $50 per dag. Dat is zo’n €30 per dag.

Je kunt makkelijk meer uitgeven als je luxer overnacht en reist. Het kan ook goedkoper als je voornamelijk op dorms slaapt in hostels.

Wat wij vinden:
 • 8.9/10
  Reis-Expert - 8.9/10
8.9/10

Samenvatting

Tijdens onze reis door Cuba gaven wij zo’n $40 tot $45 p.p. per dag uit. Dit kan goedkoper, maar zeker ook duurder. Wij zijn geen low-budget backpackers (meer ? ) en slapen altijd op privekamers in hostels. In Cuba hebben we met het openbaar vervoer gereisd. Als je wat luxer overnacht of een auto huurt kom je makkelijk aan de $50 per dag. Slaap je op dorms en beperk je het aantal betaalde tours? Dan kun jet met $30 redelijk ver komen.

Meer lezen over Cuba?

Geef een reactie

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU