Vervoer in Costa Rica

Costa Rica is een populair land in Midden-Amerika. Samen met Panama was het lang een van de populairste landen. De laatste jaren komen Nicaragua, Honduras, El Salvador en Guatemala opzetten, maar daarvoor was het vooral Costa Rica en Panama. Dat heeft onder andere te maken met het goede vervoer in Costa Rica. Dit maakt het reizen een stuk makkelijke

Vervoer in Costa Rica

Er zijn verschillende opties qua vervoer in Costa Rica. Het openbare bussysteem is uitstekend, goedkoop en bussen rijden frequent, zelfs in afgelegen gebieden. Minivans rijden dezelfde routes en zijn een redelijk goedkoop alternatief voor de bus, als je in een groep reist.

Autoverhuur is in Costa Rica vrij normaal in vergelijking met ander landen in Midden-Amerika. Het si echter wel vrij prijzig en aangezien het openbaar vervoer zo goed is geregeld is het huren van een auto niet noodzakelijk.

Binnenlandse vluchten in Costa Rica worden steeds populairder, vooral door de dalende prijzen. Toch zijn de afstanden nauwelijks de moeite waard om te vliegen.

Reizen met de bus

De bus is de makkelijkste en goedkoopste manier om van A naar B te reizen en speelt een belangrijke rol in het vervoer in Costa Rica. Door het uitgebreide wegennetwerk kom je met de bus overal, ook de afgelegen gebieden.

San José is dé plek om je busreis te beginnen (of eindigen). Vaak reis je van de ene plaats naar de andere via de hoofdstad. Er wordt vaak onderscheid gemaakt tussen lokale bussen, minivans en internationale bussen.

De lokale bussen

De lokale bussen rijden door het hele land. De kwaliteit van de bussen is over het algemeen goed en betrouwbaar. Bustickets voor lokale bussen hoef je vaak niet te reserveren, behalve als je zeker wil zijn van een plekje in een bepaalde bus.

Als je een kaartje koopt voor lange afstanden in de lokale bus, staat daar soms een stoelnummer op. Daar moet je je aan houden. Je kunt dus niet zomaar ergens gaan zitten. In het hoogseizoen zitten bussen naar populaire plekken als Monteverde, Jacó Beach, Arenal of Manuel Antonio snel vol.

De kosten

De lokale bus is ontzettend goedkoop. De langste rit in het land kost je nooit meer dan $20 en vaak liggen prijzen nog lager. Zo rond de $5 tot $7 voor afstanden van 5 uur. Er zijn twee soorten bussen: directo en colectivo.

De directo rijdt van de ene naar de andere bestemming met een paar stops; de colectivos maken meer stops en zijn erg traag. Voor een overzicht van alle busroutes rondom San Jose kun je dit kaartje downloaden.

TIP ♥ – bekijk hier busprijzen en boek direct je ticket(s)

Vervoer Costa Rica
Onderweg

Minivans en shuttlebussen

Door het toenemende toerisme is ook het gebruik van minivans, of shuttlebussen toegenomen. Reizigers kiezen steeds vaker voor gemak en snelheid en dus voor deze optie van vervoer in Costa Rica.

De minivans, met airconditioning, verbinden de meeste toeristische bestemmingen van Costa Rica met elkaar.

Het grootste voordeel van de minivans en shuttlebussen zijn dat ze veel sneller en comfortabeler zijn. Het nadeel is dat ze vele malen duurder zijn. De belangrijkste operator is Interbus. Zij hebben de meest uitgebreide routes door het land. Een andere, iets duurdere, operator is Gray Line.

De kosten

Zoals gezegd is deze optie van vervoer in Costa Rica niet goedkoop. Ze rekenen voor dezelfde afstand als de lokale bussen soms wel 10x meer! Voor lange afstanden van zo’n 6 uur betaal je al snel $60 tot $70 p.p. Kortere routes kosten zo’n $20 p.p.

TIP ♥ – bij dit soort maatschappijen kun je ook bustickets online kopen

Internationale bussen

Als je naar Panama (of Costa Rica) reist, heb je een visum nodig en voor een visum heb je vaak een uitreisbewijs nodig. Je kunt in zo’n gevoel ook een busticket boeken naar bijvoorbeeld Panama.

Een busrit van Puerto Viejo naar Bocas del Toro duurt zo’n 4 uur. Als je dat vergelijkt met busritten in Argentinië of Indonesië is dat een ministukje.

Een van de bekendste busmaatschappijen die internationaal rijdt is Ticabus. Zij rijden met goede bussen met airconditioning, comfortabele stoelen en zeer goede chauffeurs van San José naar Panama Stad en Managua (Nicaragua),  Tegucigalpa (Honduras), San Salvador (El Salvador), Guatemala Stad (Guatemala) en Tapachula in Mexico.

Een maatschappij waar wij goede ervaringen mee hebben is Caribe Shuttle. Zij regelen niet alleen transport over de grens, maar assisteren ook bij de grensovergang.

Monteverde
Ties in Monteverde

Reizen met de auto

Een auto huren is misschien niet echt nodig is vanwege het goede bussysteem in Costa Rica, maar het is wel een van de beste en leukste manieren van vervoer in Costa Rica. Zeker als je met 2 of meer personen reist.

De wegen rondom grote steden zijn prima, maar enige ervaring met rijden in het buitenland is wel vereist.

Kosten

Een busreis van een uur of 5 kost in Costa Rica al snel €60 p.p. terwijl een auto huren al mogelijk is vanaf €25 tot €30 per dag. Nu zit je natuurlijk niet elke dag in de auto, maar stel dat je met 4 vrienden wil backpacken in Costa Rica kun je die kosten delen.

Je betaalt dan hooguit €8 per dag of €55 per week. Klink best aantrekkelijk toch?

Naast dat het vaak goedkoper is heb je met een eigen auto ook veel meer vrijheid. Je zit niet vast aan bustijden en kunt gaan en staan waar je wil.

Vervoer Costa Rica
Zie jij jezelf hier al rijden? 🙂

Reizen met het vliegtuig

Qua vervoer in Costa Rica speelt het vliegtuig bijna geen rol. Er zijn twee grote spelers in Costa Rica; Sansa en NaturaAir, maar door de goede busverbindingen is het niet zo populair om tee vliegen. Grotere steden worden met elkaar verbonden door regelmatige vluchten.

Populaire binnenlandse vluchten zijn die van San Jose naar bijvoorbeeld Puerto Jimenez of Tamarindo.

De meeste toeristische bestemmingen in Costa Rica liggen echter op rijafstand. Daarom is het nauwelijks de moeite waard is om te vliegen; niet in de laatste plaats omdat het vrij duur is.

Zo kost een ticket van San Jose naar Puerto Jimenez (voor Corcovado) rond de €75 p.p. Dezelfde reis met de bus kost je $12 p.p. (8 uur rijden).

TIP ♥ – wil je wel vliegen? Boek dan je binnenlandse vluchten via Skyscanner.

5 gedachten over “Vervoer in Costa Rica”

 1. De prijzen voor huurauto’s zijn helaas niet meer wat het is geweest. Je bent nu minimaal het dubbele, of zelfs drie keer zo veel kwijt (100 dollar voor een kleine auto per dag!) Voor nu is het dus interessant om gebruik te maken van de minibussen.

 2. Hoi, dankjewel voor alle info! Vraag me wel af of we genoeg hebben aan een gewone auto als we gaan huren? Een SUV is namelijk vele malen duurder… Bovendien, de bus kan die wegen ook niet berijden denk ik? Alvast bedankt!

  1. Hoi Irene,

   een gewone auto is prima hoor. Als je echt de jungle in wil rijden is een 4×4 wel handiger, maar als je van stad naar stad of highlight naar highlight rijdt is een normale auto ook voldoende.
   Veel plezier!

   Groeten,
   Ties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven