Met de trein door Vietnam

Azië is een populaire bestemming voor veel backpackers. Dit stuk van de wereld is ontzettend gemakkelijk te bereizen, en vaak worden in een reis meerdere landen gecombineerd. Vietnam is al jaren een populaire bestemming en staat bij veel mensen nog hoog op het wensenlijstje. Er zijn een aantal manieren om in Vietnam te reizen. Een daarvan is de trein. Wil met de trein door Vietnam reizen? Bekijk dan onze tips!

Met de trein door Vietnam | Onze tips

Je kunt je hier gerust een aantal weken vermaken. Vietnam is een groot en uitgestrekt land, en vooral als je niet zo lang de tijd hebt kan het lastig zijn om alle uithoeken van het land te zien. Een interessante oplossing hiervoor is reizen met de trein.

Toch liever met de bus? Bekijk hier onze tips.

De meeste mensen reizen met de bus of met de brommer, maar met de trein door Vietnam kan een hele interessante optie zijn als je het land op een andere manier wil ontdekken.

De trein is niet heel snel en vaak ook niet comfortabel, maar wel een toffe ervaring om mee te maken.

Met de trein door VietnamDe trein rijdt ook dwars door Hanoi

Geschiedenis van de trein in Vietnam

De oorlog in Vietnam zal altijd een belangrijk onderdeel blijven van het land. Het heeft veel indruk gemaakt op alle bewoners en het heeft veel betekend voor diverse aspecten in het land.

Zo zijn de spoorwegen voor een lange tijd onbruikbaar geweest.

The Reunification Express

Vanaf 1976 is het eindelijk weer mogelijk om met de trein door Vietnam te reizen. De spoorwegen werden geopend en staan dan ook symbool voor het wederom ‘bij elkaar komen’ van het land.

TIP ♥ – de trein wordt dan ook niet voor niets ‘The Reunification Express’ genoemd.

Het is niet zo dat één enkele trein deze naam heeft gekregen. De term ‘Reunification Express’ wordt gebruikt voor alle treinen die rijden van noord naar zuid, tussen de grote steden Hanoi en Ho Chi Minh City.

Alle spoorwegen worden hier beheerd door Vietnam Railways, maar een betere website om prijzen te checken is BookAway.com

Reünie van Vietnam

In 1936 zijn de spoorwegen aangelegd toen Vietnam nog een Franse kolonie was. Vervolgens kreeg het land gedurende 40 jaar te maken met een heftige oorlog, waardoor de spoorwegen keer op keer flink beschadigd raakten.

Na de val van Saigon in 1975, heeft de regering in Hanoi een grote investering gedaan om de spoorwegen weer bruikbaar te maken. Vanaf 1976 is het dus weer mogelijk met de trein te reizen.

In minder dan twee jaar tijd hebben ze in totaal het volgende hersteld: 1334 bruggen, 27 tunnels en 158 verschillende treinstations!

Door de moeite die hierin is gestoken noemen ze deze herstelde connectie tussen Hanoi en Ho Chi Minh City het symbool voor de reünie van Vietnam. En ook al zijn binnenlandse vluchten vaak goedkoper, de Reunification Express is ontzettend populair onder toeristen. Het geeft je namelijk een schitterend beeld van het diverse land.

In 30 uur krijg je ontzettend veel verschillende kanten van dit schitterende land te zien.

Het station in Hue

Wat moet je weten over reizen met de trein door Vietnam

Als je van plan bent om met de trein door Vietnam te reizen, zijn er een aantal dingen die handig zijn om te weten. Wij delen een aantal tips.

Hanoi naar HCMC of andersom

In principe rijden alle treinen van Hanoi naar Ho Chi Min City of andersom. Per dag vertrekken er vier treinen tussen Hanoi en Ho Chi Minh City. En alhoewel er uiteraard een schema is waarop de treinen normaal gesproken zullen vertrekken, is het meer een schatting dan een feit.

TIP ♥ – hou in gedachten dat de volledige treinreis tussen Hanoi en HCMC ongeveer 30 uur duurt.

De verschillende klassen

Vervolgens is het belangrijk om te weten wat precies je opties zijn met het kopen van je tickets. Hou er rekening mee dat de treinen in Vietnam redelijk gedateerd zijn. Je rijdt hier ook niet in voor het comfort, maar voor de ervaring.

Er zijn vier klassen

  • Hard seat;
  • Soft seat;
  • Hard sleeper;
  • Soft sleeper.


In die vier klassen heb je tevens nog de keuze tussen airco of non-airco. Sommige treinen hebben zelfs WiFi, hoewel dat meer een leuke feature is dan een werkend iets.

Hard Seat

Dit zijn de goedkoopste van de vier soorten stoelen. Hard seats doen de naam ook eer aan. Het zijn harde, houten stoelen, of eigenlijk banken. Alle vorm van comfort ontbreekt en hoewel de prijzen erg laag zijn is het niet lekker reizen.

TIP ♥ – een ‘bank’ biedt plek voor 3 mensen dus als het druk is kan het erg krap worden in deze klassen.

Soft Seat

Soft Seat zijn de luxere versie. Het lijkt op de stoelen die je hebt in een bus of vliegtuig. De prijzen liggen hoger dan de Hard Seat en het zit een stuk comfortabeler. Je hebt hier gewoon je eigen stoel en in plaats van 3 personen op een rij, zitten er maar 2.

Hard Sleeper

Als je lange reizen gaat maken kun je beter een ‘sleeper’ nemen. De Hard Sleepter is hierin de budget versie. Als je met de trein door Vietnam reist is een Hard Sleeper een goede optie. Het is vaak een coupe met zes stapelbedden, drie aan elke kant.

Ze noemen het Hard Sleeper omdat het matras waarop je ligt niet echt een matras is, maar een soort mat.

TIP ♥ – hou er rekening mee niet alle Hard Sleeper coupes kunnen worden afgesloten

Soft Sleeper

Een Soft Sleeper is de duurste klasse in een trein. In tegenstelling tot de Hard Sleeper heb je hier maar 4 stapelbedden in een coupe. Twee aan elke kant. De matjes zijn ingeruild voor echte matrassen en het is een stuk schoner. Alle zachte cabines hebben deuren.

De Soft Seat klasse

Tickets kopen

Het kopen van tickets kan op ontelbare verschillende plekken. Zo kun je in beide steden op iedere hoek van de straat iemand aanspreken, en een paar minuten later is je ticket geboekt.

TIP ♥ – er zijn verschillende websites waar je tickets kunt boeken, maar een van de beste (en veiligste) is BookAway.com

Het goedkoopste is om zelf online naar tickets te zoeken en ze daar dan ook direct te boeken. Als je besluit een bed te boeken en in de trein te overnachten, let er dan op dat je het onderste bed van een stapelbed boekt.

Het is namelijk ontzettend ongemakkelijk om steeds naar beneden te moeten klimmen. Voornamelijk als je er in de nacht vaker uit moet, of moeite hebt met op het bovenste bed te komen.

Boekingskantoren

Ook zijn er boekingskantoren of Travel Agents waar je bij terecht kunt mocht dit nodig zijn. Houd er echter wel rekening mee dat wanneer iemand anders het ticket voor jou koopt, je hier altijd een fee voor betaalt.

    Meer lezen over Met de trein door Vietnam?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven