Beste reistijd Malediven

De Malediven is een écht tropisch paradijs. Iedereen kent de mooie plaatjes uit reisgidsen met bungalows op helder blauw water en de hagelwitte stranden. Daar wil je het liefst heen met mooi weer. Maar wanneer heb je de beste kans op mooi weer? Wij vertellen je alles over de beste reistijd voor de Malediven.

Wat is de beste reistijd voor de Malediven

Een ding is duidelijk; het is in de Malediven altijd lekker warm. Met een gemiddelde van zo’n 30°C zit je er altijd lekker warm bij. Ondanks dat kan het wel flink stormen in de Malediven.

De beste reistijd voor de Malediven zijn de maanden november tot en met april. In deze maanden is er weinig wind en is de zee het rustigst. December tot en met januari zijn de drukste maanden.

De maanden die je beter kunt vermijden zijn mei tot en met oktober. Dat valt er namelijk de meeste regen.

Ties: “De beste reistijd voor de Malediven zijn november tot e met april met januari tot april als droogste maanden”.

Maand Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Temp. 30 30 31 31 30 30 30 30 30 31 30 30
Regen (mm) 50 30 35 50 175 300 225 200 160 170 145 70

Groen = beste reismaanden
Oranje = tussenseizoen
MOBIEL: swipe naar rechts voor meer maanden

De seizoenen

De beste reistijd voor de Malediven is op te delen in drie seizoenen. Het hoogseizoen, tussenseizoen en het laagseizoen. Over het algemeen heb je het beste weer in het hoog- en tussenseizoen.

De beste reistijd heeft daarnaast niet alleen te maken met het weer maar ook met de vakanties.

Hoogseizoen

Beste reistijd voor de Malediven

November t/m februari

Tijdens deze maanden heb je het beste weer in de Malediven. De lucht is strak blauw en er valt weinig regen. Houd wel rekening met Kerstmis en Oud en Nieuw. Tijdens deze feestdagen gaan prijzen hard omhoog en is reserveren een must.

Tussenseizoen

Ties in de Malediven

Mei en oktober

Het goede weer blijft aanwezig tot en met eind april. Er kunnen hier en daar een paar dagen slecht weer tussen zitten. April is tevens de heetste maand. In de Malediven kun je goed surfen en het surfseizoen begint in maart en duurt tot en met oktober.

Laagseizoen

Regenwolken op Maafushi

Mei t/m oktober

Dit zijn de maanden waarin het veel regent en heftige stormen voor kunnen komen. De prijzen voor resorts zakken enorm. Sommige gaan zelfs dicht. Prijzen in augustus gaan wel weer omhoog door vakanties in westerse landen.

Beste reistijd per maand

De beste maanden om de Malediven te bezoeken zijn november tot en met april. We raden je ook aan om in deze maanden te reizen.

Niet iedereen heeft echter de mogelijkheid om in deze maanden te reizen. Daarom hebben we een overzicht gemaakt van het weer per maand.

Weer in januari

Januari is samen met december de drukste maand. Er is veel zon en hoge temperaturen. Een  geweldige tijd voor een strandvakantie. Bovendien een goede maand om te duiken en snorkelen.

Dit is een erg populaire tijd om te reizen en vooraf reserveren is aan te raden.

– 30°C
– 50 mm


Weer in februari

Februari is qua warmte vergelijkbaar met januari alleen nog droger. Er valt nauwelijks regen. Daarnaast is het een stuk rustiger dan januari. Geweldig om te duiken en snorkelen.

Reserveren kan geen kwaad.

– 30°C
– 30 mm


Weer in maart

Same met februari de droogste maand van het jaar. Warme temperaturen, strak blauwe lucht en geweldig zicht om te duiken en snorkelen.

– 31°C
– 35 mm


Weer in april

Weer een goede maand om te reizen, met veel zonneschijn en goed zicht onder water. De regen begint echter wel toe te nemen.

Zeker aan het einde van de maand kunnen er wat meer buiten vallen.

– 31°C
– 50 mm


Weer in mei

Mei is officieel het einde van het hoogseizoen, maar zo zwart/wit is het natuurlijk niet. In mei kun je nog prime weer hebben, maar de regen begint steeds meer toe te nemen.

Regen is niet zo erg, maar er is ook meer kans op stormen. Bovendien komt er meer plankton in het water wat het zicht verminderd. Voordeel is wel dat het rustiger en dus goedkoper is.

– 30°C
– 175 mm


Weer in juni

Het weer in juni is vergelijkbaar met dat in mei. Er is meer kans op stormen en het is niet de beste tijd om te snorkelen of duiken.

Ook voor een strandvakantie is het niet ideaal (hoewel het nog steeds warm is). Juni is een van de natste maanden van het jaar.

– 30°C
– 300 mm

Maafushi
Good times in de Malediven

Weer in juli

Juli is vergelijkbaar met juni. De temperatuur is prima, maar de kans op regen nog steeds erg groot. Dat maakt het niet ideaal om lekker op het strand te zitten.

Tijdens deze maanden (juni/juli tot en met september) sluiten sommige resorts tevens hun deuren.

– 30°C
– 225 mm


Weer in augustus

Hoewel de regen af begint te nemen, nog steeds geen ideale maand. Deze maanden vormens sowieso niet de beste reistijd voor de Malediven.

Mocht je de mogelijkheid hebben, raden we aan om juni/juli tot en met september te vermijden.

– 30°C
– 200 mm

Weer in september

Qua weer veranderd er weinig. Hoge temperaturen, regen en weinig zicht onder water. De regen begint wel af te nemen.

– 30°C
– 160 mm


Weer in oktober

Net als in de voorgaande maanden heb je warme temperaturen, maar ook een verhoogde kans op regen en storm.

Toch begint het weer in oktober wel om te keren. Daarnast zijn oktober en november geweldige maanden om walvishaaien en mantaroggen te zien, die op het plankton af komen. Verder is het rustig en voordel reizen.
– 31°C
– 170 mm


Weer in novmeber

November is een van de beste maanden om in de Malediven te reizen. Er is veel zon, de kans op regen en stormen neemt af en het is rustig.

Je reist nog voor de december drukte en dat terwijl het weer goed is én je walvishaaien en mantaroggen kunt spotten.

– 30°C
– 145 mm


Weer in december

Samen met januari is december de drukste maand. Dat heeft een reden. Het weer is perfect met weinig regen, veel zon en goed zicht onder water.

Het zijn perfecte maanden voor een zonvakantie aan het strand. Hou er wel rekening mee dat het drukker is dus reserveren kan geen kwaad.

– 30°C
– 70 mm


Maafushi
Sunset mode on

Hoogseizoen Malediven

Het hoogseizoen in de Malediven loopt van december tot april. In deze periode heb je veel droog weer en zon. Temperaturen schommelen tussen de 26ºC en 33ºC en het watertemperatuur ligt op een comfortabele 27ºC.

In deze maanden kun je het beste duiken en snorkelen of lokale eilanden als Maafushi bezoeken.

Rond maart en april is de zee het helderst. Het klimaat op de Malediven wordt bepaald door twee moessonperiodes.

In deze tijd van het jaar staat er ook de minste wind. Als je hier komt voor windsurfen is het hoogseizoen daarom niet de beste periode. Doordat er zo weinig wind staat is de zee wel kalm. In maart en april heb je het beste zicht tijdens het duiken en snorkelen.

Laagseizoen Malediven

Het laagseizoen in de Malediven loopt van mei tot en met november. In deze periode kan het weer nogal verschillen. Je hebt meer kans op regen en harde wind. Voor windsurfliefhebbers is het laagseizoen ook de beste periode, met name de maand juni. En hoewel je meer kans hebt op wind en regen blijft de temperatuur wel gelijk.

Ook in het laagseizoen ligt de temperatuur tussen de 26ºC en 33ºC. Laat je ook niet afschrikken door het laagseizoen. Regen betekent meestal een korte, heftige bui gevold door veel zon. Wil je in deze periode naar de Malediven ga dan in september of november. In deze maanden heb je de meeste zon.

TIP ♥ – als je toch in mei tot en met november naar een strandbestemming wil, check dan Fiji! Een schitterend land met stranden net zo mooi als in de Malediven.

30 gedachten over “Beste reistijd Malediven”

 1. Beste,

  Wij hebben geboekt van 06/12 – 15/12 om naar de Malediven te gaan. De ene site zegt goed weer, de andere vanaf 1/2 december dat het hoogseizoen begint,… Normaal gezien ok of…??? Als het regent zijn het dan meestal korte buien of echt hele dagen regen…??

  Groeten,
  Claudia

  1. Hi Claudia,

   helaas is het weer niet te voorspellen. De beste maanden om de Malediven te bezoeken zijn november tot en met april. Het kan in die maanden echter ook regenen. Zo hebben wij 3 dagen regen gehad 🙂

   Happy travels,
   Ties

 2. Hallo,

  Voor midden juli plannen we een vakantie voor 12-14 dagen naar Sri Lanka, Misschien willen we hier de Malediven ook nog aan koppelen. Alleen schrikt de prijs ons een beetje af. Kan je ons goede referenties aanraden om te verblijven?
  Hoe komen we van de luchthaven naar het verblijf?
  Wat is de beste manier om te reizen. Van Colombo naar Malé – Verblijf op de Malediven – van Malé rechtstreeks terug of moeten we eerst best terug naar Colombo?
  Alvast bedankt voor de info

  1. Hoi Stef,

   de resorts in de Malediven zijn helaas altijd prijzig. Als je goedkopere opties zoekt zijn de lokale eilanden in de Malediven de beste opties.

   Hoe je naar het verblijf komt is afhankelijk van je eiland. Je kunt met de ferry naar de lokale eilanden. Meer daarover lees je hier. Als je een resort boekt komen ze je meestal ophalen op de luchthaven.
   Je kunt het beste vanaf Colombo een retourtje boeken. 2 losse tickets zullen behoorlijk prijzig worden, maar dit kun je zelf even controleren op een vliegticket website.

   Happy travels,
   Ties

 3. Beste,
  Wij zouden graag eind oktober naar de Malediven gaan. Is dit aangeraden of is de kans op slecht weer toch heel groot?
  Marieke

  1. Hoi Marieke,

   het weer is helaas niet te voorspellen. Het enige wat wij kunnen vertellen is het verschil tussen het hoog- en laagseizoen. Over het algemeen zijn de maanden december tot en met april het droge seizoen. Dat betekent niet dat het in de maanden daarbuiten alleen maar regent.
   Oktober is het eind van het regenseizoen dus je hebt goede kans op mooie dagen. Daarnaast regent het vaak aan het eind van de middag maximaal twee, drie uur.

   Ik hoop dat je hier wat aan hebt!

   Groeten,
   Ties

 4. Wij willen graag volgend jaar april naar de Malediven gaan voor onze huwelijksreis. We vragen ons af of het qua seizoen uitmaakt of we begin april vertrekken (2april) of medio april (rondom de 14e)? Aangezien er staat dat eind april het natte seizoen begint.

  1. Beste Rachelle,

   Het lijkt mij dat als je begin April vertrekt dat je minder kans hebt om met het natte seizoen te maken te krijgen. Garanties geeft het weer helaas niet maar ik zou begin gaan 😉

   Reis Groet,
   Sjoerd

 5. Hallo,

  Wij vertrekken morgen naar de malediven nu zie ik dat de weersverwachtingen enorm slecht zijn. Kloppen deze weersverwachtingen normaliter meestal? Hoe heftog zijn onweer en regenbuien. Ik maak me erg zorgen.

  1. Hoi Lila,

   Om welke weerverwachtingen hebben we het dan? Het ziet er inderdaad niet heel lekker uit voor Male, verder heb ik nog niet gekeken.
   Of deze kloppen kan ik niet zeggen. Hier in Nederland willen ze er ook nog wel eens naast zitten met hun voorspellingen.

   Ik zou me verder geen zorgen maken, het zijn geen stormen alleen wat regen. Natuurlijk niet ideaal maar niet iets om je zorgen over te maken denk ik.

   Reis groet,
   Sjoerd

 6. Zitten er veel muggen op de Malediven? Zijn er bepaalde eilanden/atollen waar veel muggen zitten? Ik ben allergisch voor muggen, wanneer kan ik het beste naar de Malediven gaan?

  1. Hoi Lisa,

   er zitten muggen in de Malediven. Het zijn 1200 kleine eilanden en er staat niet veel wind. Als je allergisch bent voor muggen weet ik niet of de Malediven een handige bestemming is?

   Groeten,
   Ties

 7. hallo wij willen naar de malediven maar zitten te kijken voor welke periode. we willen graag snorkelen dus de wind is voor ons ook belangrijk. zitten te denken aan mei of sept of kunnen we beter een andere periode gaan. en kan je gelijk van ieder strand of snorkelen of weet je misschien waar dit wel kan

  we horen het graag gr. Petra

  1. Hoi Petra,

   Je kan vanaf ieder strand snorkelen, zeker in de Malediven. Het is natuurlijk wel zo dat er bij het ene strand mooiere “uitzichten” zijn dan bij het andere.
   Overigens kan je vast en zeker bij het resort of hotel waar je slaapt een snorkeltrip regelen. Dan nemen ze je mee naar verschillende prachtige plekken om te snorkelen.

   Groeten,
   Sjoerd

  1. Hoi Emma,

   Super cool dat jullie naar de Malediven willen, zeker als huwelijksreis. Lijkt me geweldig.

   Zoals je gelezen zal hebben is September niet de meest ideale maand. Wij hebben zelf niet zo’n moeite met reizen buiten het hoogseizoen. Prijzen zijn wat goedkoper en het is wat rustiger. Maar de kans op een bui is ook groter.

   Het is dus een beetje de plussen tegen de minnen afwegen. Wat is voor jullie het belangrijkst? 🙂

   Reisgroet,
   Sjoerd

 8. Cor Breunissen

  Is er veel verschil tussen dec en jan mbt weer en prijs als we in voorjaar 2018 boeken ? We gaan eerst 1 wk naar Thailand en vandaar naar Male en weer terug naar Thailand.

  1. Hoi Cor,

   Dat is heel moeilijk te zeggen. Het weer laat zich helaas niet voorspellen. Je zit in December en januari in het hoogseizoen dus meestal goed qua weer.
   Qua prijzen is het bij vliegen vaak “hoe eerder je boekt hoe goedkoper je boekt”.

   Reisgroet,
   Sjoerd

  1. Hoi Anton,

   Wij kunnen helaas niet het weer voorspellen 😉 . Normaal gesproken heb je in deze periode statistisch gezien de meeste kans op goed weer.

   Groeten,
   Sjoerd

 9. Ik begrijp uit bovenstaande dat Juli ook mogelijk is en dat we (net zoals in elk land) kans hebben op regen.
  Een idee of dit ook voor Sri Lanka geldt?

 10. Hoihoi,
  Wij willen graag in mei naar Sri Lanka en de Malediven. Maar na het lezen van dit bericht vroegen we ons af hoe het weer eind mei is. Is het te doen? Of juist niet?

  Wij horen het graag! 🙂

  Groetjes, Laura

  1. Hoi Laura,

   wij waren eind april 5 dagen in de Malediven. Het regent dan wel meer als in het hoogseizoen, maar je hebt alsnog veel droge dagen. Dat zal in mei hetzelfde zijn. Met pech heb je de hele dag regen (hadden wij ook 1 dag). Als het mee zit heb je gewoon goed weer 🙂 helaas is het weer niet te voorspellen. Of je het wel of niet doet is helemaal aan jezelf. De kans op regen is nu eenmaal groter.

   Groeten,
   Ties

 11. Oktober? Doen of niet?!

  We zijn ooit op de Cookislands geweest in januari. Drie dagen regen en geen zon na maanden droog weer. Eilanders blij. Wij wat teleurgesteld. Nu wens om in oktober naar Malediven te gaan. Moeder natuur laat zich niet plannen, maar toch, wat is jullie advies?

  Eveline

  1. Hoi Eveline,

   oktober valt in het laagseizoen. Dat betekent dat je meer kans op regen en storm hebt. Je kunt er prima heen, maar de kans is groter dat je vakantie letterlijk in het water valt. Het weer laat zich niet plannen. Wij waren er in het hoogseizoen en hebben ook 2 dagen regen gehad. In oktober naar de Malediven is op eigen risico 😉

   Groeten,
   Ties

 12. Hoi hoi,

  Ik zou graag in juni willen gaan, ik lees berichten over storm en overstromingen. Moet ik hier zorgen over maken, of is het net zoals een ander tropisch eiland, waar het na de middag een paar uur stevig regent?

  Ik zou graag naar Kaafu-atol willen gaan in mijn eentje. Wat is je mening hierover? Ja, ik ben jong, klein en blond, maar ik verwacht niet dat ik veel van het resort weg ga.
  Ik hoor het graag!

  Groetjes, Iris

  1. Hoi Iris,

   in juni kan het prima weer zijn. Wij moeten alleen de seizoenen benoemen en je hebt tussen mei en november meer kans op regen. Het kan echter ook stralend mooi weer zijn. Als je op Youtube zoekt naar Malediven in June zie je dat het prachtig weer kan zijn. Wij waren er in april en hadden ook 2 volle dagen regen. Het zegt dus niet zo veel. Het valt bijna niet te voorspellen. Meestal is het inderdaad een tropische regenbui, kort en heftig.

   Ik ben zelf ook klein en blond 😉 alleen dan in mannelijke vorm 😛 Maar daar hoef je je geen zorgen over te maken. Wij vonden de mensen in de Malediven, waar veel mesen uit Bangladesh en Sri Lanka werken, super vriendelijk en heel erg behulpzaam. Geen enkel probleem gehad. En we hebben meer vrouwen/meiden gezien die door de Malediven reisde.
   Veel plezier alvast, de Malediven is echt een paradijs op aarde! En we hebben al aardig wat stranden gezien 🙂

   Groeten,
   Ties

 13. zouden jullie het aanraden om in onze zomer vakantie op reis te gaan naar de Malediven?
  Wij zitten helaas vast aan deze vakantie maar ik zie dat het er wel lekker warm is in die tijd.

  1. Hoi Ruud,

   Het kan natuurlijk prima. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat het wat meer regent dan in het hoogseizoen. Overigens regent het dan niet de hele dag maar vaak een uur (soms 2) aan het eind van de dag. Dit is redelijk te overzien. Het is alleen wel iets om de gaten te houden. Het voordeel is dat het minder druk is en accommodatie vaak goedkoper.

   Groeten,
   Sjoerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven