Vervoer in de Malediven

De Malediven is een eilandengroep van ongeveer 1.190 eilanden. In totaal zijn er zo’n 200 eilanden bewoond en het grootste eiland is slechts vijf vierkante kilometer groot. Verwacht dan ook geen minivans en treintrajecten. Alle eilanden zijn te voet verkennen. Om tussen de eilanden te reizen gebruikt men vooral ferry’s. Lees hier alles over het vervoer in de Malediven.

Vervoer in de Malediven

Een voordeel van een reis of vakantie in de Malediven is dat je geen uren in overvolle bussen of treinen hoeft te zitten. De eilanden zijn zo klein dat je ze makkelijk te voet kan verkennen. Dit maakt het vervoer in de Malediven dan ook vrij makkelijk bespreekbaar.

En zelfs dan ben je vaak niet langer dan een half uurtje onderweg. Met transport op de Malediven doelen we dan ook op de transportmogelijkheden tussen de verschillende eilandjes. Dat zijn er maar een paar. De lokale ferry, een speedboat of en watervliegtuig.

Lokale ferry

Qua vervoer in de Malediven is dit de beste optie. Sinds 2010 heeft de overheid een netwerk van lokale ferry’s aangelegd. Deze boten varen tussen Male (het hoofdeiland) en de lokale eilanden en niet naar resorts.

Ze vertrekken in de middag op vaste tijden vanuit Male naar de eilanden. Vanuit de eilanden varen ze in de ochtend weer richting Male. Het is een zeer goedkope optie. Zo kost de ferry tussen Male en Maafushi maar US$2 per persoon.

De vertrektijden van de ferry’s zijn niet altijd zeker. Check daarom eerst de tijden van het hotel of hostel waar je hebt geboekt!

Meer informatie vind je op AtollTransfer. Het is even zoeken naar de juiste route omdat het nogal onduidelijk is. Route 309 vaart onder andere naar Maafushi. 308 vaart naar Thulusdhoo.

 • Ferry van Male – Maafushi vertrekt zaterdag, zondag, dinsdag, woensdag, donderdag om 15:00 uur
 • Ferry van Maafushi – Male vertrekt zaterdag, zondag, dinsdag, woensdag, donderdag om 7:25 uur


Houd er rekening mee dat de lokale ferry’s niet op vrijdag varen!

Ferry MaledivenAfkomstig van AtollTransfer (route 309 naar Maafushi)

Ferry in de MaledivenDe lokale ferries

Van en naar het vliegveld

Het vliegveld ligt niet op het eiland Male. Het ligt er naast. Er is op het eiland van het vliegveld maar één hotel. Dat is het Hulhule Island Hotel. En dit hotel is vrij prijzig.

Als je geen transport hebt geregeld via je hotel of resort moet je dus nog naar Male zien te komen. Dit kan met een airport ferry. Deze ferry varen 24 uur per dag, grofweg elke 10 minuten.

Bij het vliegveld liggen de ferry’s direct bij de uitgang. Mocht je het niet kunnen vinden kun je er naar vragen. In Male ligt de Airport Ferry in het noordoosten van het eiland tegenover Nasandhura Palace Hotel. Vraag aan je taxi chauffeur om je naar Airport Ferry te brengen.

Kosten van het vliegveld naar Male en andersom zijn US$2 per persoon

Vrijdag

Houd er rekening mee dat lokale ferry’s die tussen de eilanden varen ’s avonds en op vrijdag niet varen. De laatste ferry naar de lokale eilanden vertrekt om 15:00 uur. Als je overnacht op één van de lokale eilanden moet je er voor zorgen dat je voor 15:00 uur landt.

Als dat niet mogelijk is moet je een nacht overnachten in Male om de volgende dag de ferry te nemen. Je kunt ook contact opnemen met je hotel en/of resort.

Die kunnen je ophalen met een eigen speedboot maar dit kost minimaal $150 per boot. Dus hoe meer mensen in de boot hoe goedkoper.

Tassen, koffers of backpack droppen

De ferry van de lokale eilanen naar Male varen bijna altijd vroeg in de morgen. Als je ’s middags of ’s avonds vliegt moet je daarom op Male wachten. Als je je tassen ergens af wil geven kan dat bij Jade Bistro.

Dit is een opvallend groen restaurant rechts van de Airport Ferry (op 100 meter). Hier kun je gratis je tassen achter laten zodat je er niet de heel dag mee hoeft je sjouwen.

Boot MaledivenDe ferry naar het vliegveld

Naar Maafushi of Thulusdhoo

De Malediven is zo’n plek die altijd tevoorschijn komt op zo’n ‘Top 10 Things To See Before You Die’ lijstje. Iedereen kent de plaatjes van luxueuze watervilla’s die lijken te zweven boven een magisch heldere, blauwe zee met op loopafstand een hagelwit zandstrand met een paar palmbomen. En iedereen kent ook het prijskaartje daarvan…

Maar gelukkig heb je nog Maafushi en Thulusdhoo. Twee lokale eilanden waar de kosten voor verblijf een stuk lager liggen (€50 per dag). Iedereen kan dus naar de Malediven! Maar hoe kom je op die eilanden?

TIP ♥ – op de pagina’s over Maafushi en Thulusdhoo vertellen we je stap voor stap hoe je hier komt en hier vind je de overige lokale eilanden in de Malediven

Speedboot

Met speedboten bedoelen we de speedboten die de meeste accommodatie hebben en de bedrijven die speedboten inzetten om toeristen te vervoeren. Beide opties zijn sneller dan de lokale ferry en de dhoni’s maar wel duurder.

De meeste hotels, hostels en resorts hebben een eigen speedboot die ze inzetten om hun gasten op te pikken. Dit is handig als je bijvoorbeeld op donderdagavond aankomt en de lokale ferry niet meer vaart (en op vrijdag varen ze niet).

Je kunt dan een nacht overnachten op Male of een speedboot boeken. Bij een resort kost dit zo’n $150 per boot. Hoe meer mensen in de boot hoe goedkoper het wordt.

Er zijn ook steeds meer bedrijven die speedboten inzetten op eilanden om toeristen te vervoeren. Ze bieden plekken aan tussen de US$15 en US$30 per persoon afhankelijk van welk eiland je bezoekt.

Deze speedboten varen net als de ferry op vaste tijden en niet ’s avonds. Een van die bedrijven is bijvoorbeeld iCom Company.

Bij je accommodatie kun je vaak navragen welke andere mogelijkheden er zijn.

Probeer je aankomst op Male te plannen vòòr 15:00 uur zodat je of de lokale ferry kunt nemen of een speedboot.

Dhoni en vedis

Een dhoni is een gemotoriseerde bootje die tussen de verschillende dichtbij gelegen atolls (eilanden) varen. Voordat de ferry er was, werd dit het meest gebruikt als vervoer in de Malediven. Met name door vissers en locals.

De bootjes die de langere afstanden afleggen naar verder gelegen eilanden noemen ze vedis. Sinds de komst van de ferry worden deze boten eigenlijk alleen nog gebruikt door locals en resorts.

Vervoer in de MaledivenDe bekende dhoni’s

Vervoer MaledivenSommige eindigen op het land

Watervliegtuig of helikopter

Voor de rijkere is dit de makkelijkste optie qua vervoer in de Malediven. Zij kunnen tussen de verschillende eilanden reizen met een watervliegtuigje of helikopter. Dit is niet weggelegd voor de doorsnee reiziger aangezien het behoorlijk duur is.

De watervliegtuigjes en helikopters worden vooral ingezet om naar de verder afgelegen eilanden en resorts te reizen.

Om hier met de boot te komen kan namelijk wel een paar uur of zelfs meerdere dagen duren. Als je een groter budget en minder tijd hebt zijn de watervliegtuigjes en helikopters een goede optie

13 gedachten over “Vervoer in de Malediven”

 1. Karin Meulendijks

  Hallo, het watervliegtuig gaat alleen smiddags en wij vertrekken pas na 23.00 vanuit Male en zijn daar dus 7uur, moeten we dan op t vliegtuig gaan zitten?
  Of zijn er nog tips om wat te doen, met 2 koffers? Groetjes Karin

 2. Hoi!
  Wij gaan in feb een paar dagen naar Maafushi alleen wij vliegen rond 09.00 terug naar nl… wat kan ik dan het beste doen dag daarvoor naar Male gaan denk ik maar hoe kom ik dan bij de luchthaven 🙈

 3. Hi, Ik ga naar de Malediven. Helaas begrijp ik niks van de Airport en service en hoe je nou precies bij je Hotel kan aankomen. Ik kom pas 20:10u in de avond aan. Hoe kan ik dan het beste bij een Resort komen ? ZO goedkoop mogelijk? Met een watervliegtuig betaal je de hoofdprijs.

 4. hi!

  Wij gaan in November naar de Malediven. Weet jij een betaalbare optie om van Male Airport naar Dhaalu Atoll Kandima Island, 20066 Kudahuvadhoo, Malediven te komen? |

 5. Hallo Ties als je be riu atoll kiest als hotel voor 9 nachten kun je dan nog excursies doen buiten het hotel om of ben je dan verplicht om daar de excursies te nemen mits er excursies zijn

  1. Hi Damaris,

   Ik denk dat riu atoll een privé-eiland is. Eigendom van het resort. Daarom denk ik niet dat er andere touroperators zijn. Daarvoor zul je naar een lokaal eiland moeten waar de locoals wonen.

   Happy travels,
   Ties

 6. Hi! Toffe blog. Ik heb een weekje op de Malediven in het vooruitzicht! Kijk er uiteraard super naar uit. Kun jij aangeven wat de belangrijkste verschillen zijn tussen Maafushi en Thulusdhoo? Zijn ze te combineren in een week en welke zou je adviseren als je er maar eentje mocht kiezen? Gewetensvraag I know 😉

  1. Hoi Lindsey,

   de eilanden kunnen gecombineerd worden, maar dat wordt wel heel erg haasten. De boten varen niet altijd. Zeker als de zee wat wilder wordt. Ik zou daarom één eiland kiezen. Maafushi is wat bekender en dus valt er wat meer te beleven. Thulusdhoo wordt nog wat minder bezocht en is wat rustiger (toen wij er waren).
   Het is inderdaad een gewetensvraag 😉 Het ligt er een beetje aan wat je wil. Maafushi is wat levendiger, Thulusdhoo wat authentieker!

   Happy travels,
   Ties

 7. Hii!

  Wat een fijne blog! Jullie hebben me enorm geholpen met mijn trip naar de Malediven.
  Ik heb echter een vraag over Male. Wij vertrekken op een zondag en hebben dus alleen de optie de ferry van 7:25. Ons vliegtuig vertrekt echter pas 15:30. Kunnen wij in de tussen tijd op Male of rond het vliegveld nog bij het strand wat eten/drinken voor een normale prijs?

  1. Hoi Gwen,

   bedankt! We doen ons best om het zo up-to-date mogelijk te houden 🙂
   Er is op Male geen noemenswaardig strand. Het enige strandje wat wij konden vinden is Artificial Beach waar je uit kijkt op de luchthaven. Niet bijzonder 🙂 Male is sowieso niet heel erg spannend, maar ik ben bang dat je geen andere optie hebt.

   Er zijn gelukkig wel genoeg plaatsen waar je wat kunt drinken en eten. Het is zeker niet duur, maar het is ook geen Bangkok met een oneindige keuze. Ik kan het helaas niet mooier maken dan het is, maar Male is gewoon niet zo bijzonder.

   Veel plezier alvast!

   Happy travels,
   Ties

 8. Hoi! Ik zie dat jullie een heel handig en duidelijk vaarschema van de ferry hebben gevonden, echter kan ik deze op de genoemde site niet in deze vorm vinden… Kun je me vertellen waar je deze precies gevonden hebt en een link delen? thanks!

  1. Hoi Maureen,

   ik zie dat deze website hun routes heeft aangepast of verwijderd. Ik heb de pagina aangepast met een nieuwe link naar een website met alle routes.
   Veel plezier alvast!

   Groeten,
   Ties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven