Budget Malediven

Reizen in de Malediven is vrij prijzig als je het vergelijkt met andere landen in (Zuidoost) Azië. Het budget Malediven zal dan ook iets hoger zijn. Iedereen kent de mooie plaatjes uit reisgidsen met bungalows op helder blauw water en de hagelwitte stranden. Er reizen niet voor niets duizenden mensen per jaar naar deze kleine tropische eilandjes.

Hoeveel je uitgeeft is in principe zelf te bepalen, maar verwacht niet dat je hier voor €10 per nacht kan slapen. De meeste toeristen komen hier niet om met een klein budget vakantie te vieren en gemiddeld geven mensen zo’n €200 tot €300 per dag uit. Gelukkig kan het ook goedkoper!

Budget Malediven

Nog niet zo lang geleden kon je op de Malediven alleen nog in resorts verblijven, gescheiden van de lokale bevolking. Gelukkig is dat de laatste jaren wel veranderd en er komen steeds meer guesthouses en goedkopere accommodatie op eilanden van de locals zoals Maafushi en Thulusdhoo. Hierdoor hoeft je budget Malediven helemaal niet zo groot te zijn.

TIP ♥ – slaap op local eilanden als Maafushi, Thulusdhoo, Haa Dhaalu, Fuvahmulah, Gan en Guraidhoo. Overnachten, eten en drinken en tours zijn hier veel goedkoper.

Wat gaven wij uit?

Wij verbleven hier voor ongeveer €50 per dag. Dat is €25 p.p. per dag. Niet duur voor zo’n droombestemming!

Kosten per dag per persoon

Budget Malediven

Wat kost het reizen?

Het reizen in de Malediven is gelukkig niet meer zo duur als het was. Je hoeft geen rijke stinkerd te zijn om hier je vakantie te vieren. Wij gaven met 2 personen zo’n €50 per dag (€25 p.p.) uit, exclusief excursies, inclusief eten en drinken en overnachten. De Malediven is dus wat duurder dan andere landen, maar zeker niet onbetaalbaar.

Hostels met dorms waren er (nog) niet toen wij er waren, maar die zullen er snel komen gezien de ontwikkelingen. Hieronder een overzicht van wat wij uit gaven en wat ons budget Malediven ongeveer was.

TIP ♥ – er zijn geen ATM’s op lokale eilandjes, zorg daarom dat je genoeg cash of een creditcard bij je hebt!

Thulusdhoo
Maafushi

Kosten voor accommodatie

Maafushi is het eerste eiland dat ‘open’ werd gesteld voor toerisme. Hier vind je dan ook de meeste budget accommodatie en voorzieningen voor toerismen. Voor een budget overnachting op Maafushi (en andere local eilanden) betaal je zo’n €35 voor een tweepersoons kamer op de bekendere eilandjes.

De kans dat je alleen naar de Malediven gaat is vrij klein (het is een bekende honeymoon spot). Daarom kun je de kosten vaak delen. Je hebt uiteraard ook de luxueuze resorts waar de Malediven om bekend staan. Daar betaal je zomaar €700 of meer per nacht. Op de grotere, lokale eilanden boek je voor €40 tot €50 een tweepersoonskamer in een hotel. Reken daarom op ongeveer €20 tot €25 per nacht per persoon.

Het kan goedkoper als je buiten het seizoen reist, maar dan heb je ook veel minder weer. Uiteraard kan het ook duurder als je in resorts slaapt.

Voorbeeld van onze kosten;

 • Overnachting op Maafushi  €31 per nacht
 • Goedkoopste optie Thulusdhoo  €40 per nacht

Kosten per dag

Onze kosten – wij sliepen 5 dagen op Maafushi in het Arora Inn hotel voor $180 in totaal. Het hotel kostte $40 per nacht, maar na wat onderhandelen betaalde we $36 per nacht (incl. ontbijt) voor een prive tweepersoonskamer. Dat is zo’n €31 per nacht. Als je de kosten deelt kun je voor €15,50 per persoon per nacht overnachten in Maafushi.

Maafushi

Wij bezochten voor $190 per persoon een hele dag (all inclusive) een resort 

Kosten voor eten en drinken

Eten en drinken kan zowel heel goedkoop als heel duur. De goedkoopste optie is om voor lokaal eten te gaan wat voornamelijk bestaat uit vis en kokos (het eten is hier verrukkelijk!). Op de lokale eilandjes zoals Maafushi en Thulusdhoo zijn er genoeg lokale tentjes. Reken op zo’n €2 tot €5 p.p voor het lokale eten. Super goedkoop!

Je kunt ook duurder eten (of wat anders dan vis). Denk aan curry’s of Westers eten. Hier betaal je vaak wel meer voor (ook omdat veel dingen geïmporteerd moeten worden). Ontbijt zit vaak inbegrepen bij het hostel/hotel. Voor lunch, avondeten en drinken betaal je zo’n €4 per dag per persoon.

Voorbeeld van onze kosten voor eten en drinken:

 • Ontbijt (mashuni)  €0,85
 • Snacks supermarkt  €2
 • 1 liter water  €0,45
 • Kipmaaltijd   €3

TIP ♥ – ze schenken op lokale eilanden geen alcohol i.v.m. het geloof. Bijzonder genoeg ligt er 50 meter voor de kust wel een ‘booze boat’ waar ze alchohol verkopen.

Kosten per dag

Onze kosten – tijdens onze 5 dagen in Maafushi waren we gemiddeld €4 per persoon per dag aan eten kwijt. Ontbijt was inbegrepen bij het hotel. We aten voornamelijk in lokale restaurantjes. Vaak kochten we in een supermarkt een stokbroodje met beleg voor €1 dat we aten op het strand. Een liter water kost hooguit €0,50 en avondeten in een lokaal restaurant kost €3 tot €5 per persoon. Het kan ook duurder. Als je een luxer restaurant uit kiest aan het strand en een westerse maaltijd besteld, kan dat zomaar €35 per persoon kosten.

Budget Malediven

Eten en drinken kost je niet meer dan $4 p.p 

Kosten voor vervoer

Als je graag meerdere eilanden wil zien en niet in één resort of op één eiland wilt verblijven kan je gemakkelijk tussen de eilanden reizen met de ferry. En voor Aziatische begrippen zijn deze diensten betrouwbaar en goed, en niet onbelangrijk; goedkoop. Zo kost een ferry tussen Malé (waar je landt) en Maafushi $2 per persoon. Daar zal je budget Malediven niet onder lijden.

De meeste accommodaties hebben een eigen speedboat. Mocht je bijvoorbeeld op donderdag avond aankomen dan moet je een speedboot nemen. Ferry’s varen namelijk alleen overdag en NIET op vrijdag. Een speedboot kost $150 per boot. Hoe meer personen in de boot hoe goedkoper het wordt. Dit slaat dus wel een aardig gat in je budget Malediven.

TIP ♥ – als je geen zin hebt om uren in een bootje te zitten kan je ook watervliegtuigjes boeken naar een resort. Hier betaal je meer dan €250 voor.

Check hier de vertrektijden. Als je verder gelegen eilandjes wil bezoeken betaal je tussen de $5 en de $20, afhankelijk van de afstand.

Voorbeeld van onze kosten voor vervoer:

 • Ferry tussen vliegveld en Male  €1,70
 • Boot Male naar Maafushi  €1,70
 • Boot Maafushi naar Male  €1,70

TIP ♥ – de ferry’s varen NIET op vrijdag (vrijdag is een rustdag)!

Kosten per dag

Onze kosten – wij zijn alleen van het vliegveld naar Male gereisd en vanaf Male naar Maafushi en deze weg ook weer terug. In totaal heeft dat ons $8 p.p. (€6,50) gekost. Als je alleen naar een lokaal eiland reist hebben de kosten voor vervoer weinig invloed op je budget Malediven.

Als je niet met de lokale ferry naar lokale eilanden wil reizen kun je ook voor $25 p.p. met iCom Tours reizen.

Malediven

De lokale ferry is niet alleen leuk, ook erg goedkoop! 

Kosten voor activiteiten

Er is genoeg te doen in de Malediven. Zolang het met water te maken heeft is het mogelijk. Surfen, duiken, snorkelen, dolfijnen spotten, walvishaaien spotten, met jetski’s varen, kitesurfen… het is hier allemaal mogelijk. De kosten liggen wel wat hoger dan landen als Thailand of Indonesië.

Voorbeeld van onze kosten voor activiteiten:

 • Dagtrip snorkelen naar Turtle Reef  €25
 • Dag naar een van de resorts  €75
 • Optie: kitesurfen voor een uur  €35

Kosten per dag

Onze kosten – wij hebben twee betaalde activiteiten gedaan. De tour naar een resort kostte ons €75, maar dat was het meer dan waard evenals de snorkel trip. Als je deze kosten buiten wegen laat zakt je budget natuurlijk behoorlijk.

Vliegtickets Malediven

Een vliegticket is de grootste kostenpost in je budget Malediven. Maar doordat het deze eilandengroep steeds populairder wordt, zijn ook de prijzen voor een vliegticket steeds lager. Als je goed zoekt vind je tickets onder de €500, dat ligt op hetzelfde niveau als tickets naar Bangkok. Overigens is het tijdens onze zomervakantie een stuk duurder.

Van Nederland naar de Malediven

Het land is niet heel groot. Wij zijn er 5 dagen geweest en dat was voldoende om te genieten van de prachtige stranden, de wateractiviteiten en de tropische eilandjes. Dit is waarschijnlijk geen bestemming waar je drie weken heen gaat. Daarom is de Malediven vaak een typische vakantiebestemming voor een week of 10 dagen. Vanuit Nederland zijn de tickets in vergelijking met de tijd dat je er bent daarom ook best prijzig.

TIP ♥ – een retourtje Amsterdam – Male kost je zo’n €500 per persoon.

Van (Zuidoost) Azië naar de Malediven

Als je wil besparen op je budget Malediven ga er dan heen als je al in Azië bent. Wij waren al in Azië toen we naar de Malediven vlogen en dit is aanzienlijk goedkoper dan vliegen vanuit Nederland. Daarnaast is het veel korter vliegen waardoor je meer uit je reis haalt. Voor ons retourtje Kuala Lumpur – Male betaalde we ongeveer €225 per persoon. Andere goedkope bestemmingen om van te vliegen zijn:

Budget Reizen Malediven

De Malediven aan doen voor een vakantie of rondreis is over het algemeen dus een vrij grote investering. Er gaan, helaas, nog weinig vluchten naar de Malediven en dat maakt het vaak een dure bestemming. Maar daar komt gelukkig alweer in rap tempo verandering in. Er zijn tegenwoordig genoeg organisaties die de mogelijkheden van de Malediven wel willen benutten. Zij bieden vaak de mogelijkheid om een budget reis naar de Malediven te maken als afsluiter van je vakantie of rondreis in een ander land, bijvoorbeeld Sri Lanka, India of Maleisië.

Totale kosten voor 5 dagen

In totaal zijn we 5 dagen in Mafushi geweest. Hier hebben we een aantal activiteiten gedaan. Heel veel meer is er ook niet te doen op het eiland. Hieronder een overzicht van wat wij totaal hebben uitgegeven in de Malediven.

 • Accommodatie ➜ €32 per nacht (incl. ontbijt) = €160
 • Eten en drinken ➜ €10 per dag = €50
 • Dagtrips ➜ 
  • Snorkeltour = $30 p.p.
  • Resort = $90 p.p
 • Vervoer ➜ 
  • Speedboat Male – Maafushi = $150
  • Ferry Maafushi – Male = $2 p.p

In totaal waren wij voor 5 dagen Maafushi (excl. vlucht) zo’n €550 met 2 personen. Als je de kosten kan/wil delen is dat €275 p.p. voor 5 dagen Malediven. Voor onze vlucht van Kuala Lumpur naar Male betaalde we €225 p.p.

TIP ♥ – Totaal (incl. vlucht) kost 5 dagen Maafushi dus €500 p.p.

Munteenheid

De munteenheid in de Malediven is de Rufiyaa (Rf). Biljetten komen in 500, 100, 50, 20, 10, 5 en 2 hoewel de laatste twee bijna niet gebruikt worden.

Dollars

Je kunt in de Malediven ook met Amerikaanse Dollars betalen. Dit wordt (toen wij er waren) meer gebruikt dan de lokale munteenheid. Het is ook een stuk makkelijk voor toeristen om dollars mee te nemen dan Rufiyaa te pinnen. Als je naar de Malediven gaat raden we aan om genoeg dollars aan cash mee te nemen.

Pinnen

Er zijn genoeg ATM’s op Male, het hoofdeiland, maar niet één op de andere eilanden. Als je Rufiyaa wil hebben zul je dat moeten pinnen op Male of o het vliegveld.

Credit Card

We raden aan een creditcard mee te nemen. Met een creditcard kun je overal in het buitenland je hotel of tickets betalen. Mocht je geen cash meer hebben of je pinpas doet het niet is een creditcard vaak de redder in nood.

3 gedachten over “Budget Malediven”

 1. Hallo Azie Expert,

  ik vroeg me af of het mogelijk is om voor een kleiner budget rond te komen in de malediven. Ik wil mijn 8 maanden lange rondreis graag op de malediven afsluiten maar heb maar een budget van 25 euro.

  Wat denkne jullie?

  1. Hoi Bas,

   je kan het zo gek maken als dat je zelf wil. Met een beetje doorzettingsvermogen kan je volgens mij wel van 25 euro per dag rondkomen. Je zal alleen niet in een resort moeten gaan zitten en op de grotere eilanden rond blijven hangen vermoed ik.

   Groeten,
   Sjoerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven