Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Jatiluwih

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 5

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Google ‘rijstvelden Bali’ en bijna alle foto’s zullen uit de regio van Jatiluwih komen. Jatiluwih is een dorp in het midden van Bali en de rijstvelden hier behoren tot de mooiste rijstvelden van Bali. Dat de rijstvelden wereldwijd gewaardeerd worden blijkt wel uit het feit dat ze genomineerd zijn om toegevoegd te worden op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

De rijstvelden van Jatiluwih

Jatiluwih ligt op zo’n 50 kilometer van Denpasar. De wegen zijn de laatste jaren enorm verbeterd waardoor het beter bereikbaar is voor toeristen maar ook voor locals. Zij zoeken de verkoeling op. Het dorp ligt namelijk in een sprookjesachtige omgeving op zo’n 850 meter hoogte.

Hierdoor heb je op heldere dagen een prachtig uitzicht die kan rijken tot het zuiden van Bali.

Als je zelf een brommer huurt kun je makkelijk naar Jatiluwih rijden

De echter eye-catcher hier zijn uiteraard de rijstvelden, waar je overigens wel moet betalen om toegang te krijgen. Veel toeristen nemen dit voor lief omdat het uitzicht hier werkelijk schitterend is. Overal om je heen zie je groene rijstvelden en terrassen.

Jatiluwih

Een van de schitterende uitzichten bij Jatiluwih

Wat te doen in Jatiluwih

In combinatie met de bergen en bossen die op de achtergrond liggen maken de rijstvelden bij Jatiluwih één van de mooiste in heel Azië.  Zelfs de route naar Jatiluwih is al mooi aangezien het je langs spectaculaire uitzichten, koffie- en cacaoplantages, kokosnootpalmen en bananen- en mangobomen brengt.

In Jatiluwih kan je schitterende panorama foto’s nemen van de omgeving.

#1 Het meest logische; bezoek de rijstvelden

Bij Jatiluwih, dat ook wel ‘truly marvellous’ betekent, wordt je beloond met prachtige, eeuwenoude rijstterrassen. De rijstterrassen hebben niet voor niets de Unesco World Heritage status. Zorg dat je camera is opgeladen want de rijstvelden hier zijn onwerkelijk groen.

Een smalle, kronkelende, 18 kilometer lange weg brengt je langs schitterende plekken. Eenmaal bij de rijstvelden aangekomen kun je door het water lopen in kanalen. Bamboe bruggetjes brengen je van het ene perceel naar het andere.

TIP ♥ – je betaald 20.000 IDR p.p. om de rijstvelden te betreden.

Jatiluwih
Jatiluwih

De rijstvelden van Jatiluwih

#2 Boek een tour in de regio

Je kunt in deze regio heel goed fietsen. Het is hier rustig en de omgeving is groot genoeg om met de fiets te ontdekken. Het is een indrukwekkende tour waarbij je niet alleen door de rijstvelden fietst, maar ook langs dorpen en andere mooie gebieden.

Tours verschillen in duur van een uur tot een dag.

TIP ♥ – een fietstour van 3 uur kost zo’n €50 p.p.

#3 Bezoek de Petali Tempel

Naast de schitterende omgeving is Jatiluwih ook een religieuze attractie. Een bekende tempel in de regio is de Petali Temple. De bewoners in de regio aanbidden hier de Den Hyang Widhi Wasa, de God van de Landbouw.

Hou er wel rekening mee dat je op een hoogte van 850 meter zit waardoor de lucht relatief koud en fris aanvoelt.

Wist je dat dit de enige plek ter wereld is waar drie rijstoogsten per jaar plaatsvinden?

Beste reistijd

Als je de rijstterrassen wilt bezoeken is goed weer wel belangrijk. De beste maanden om hier te reizen zijn de maanden mei tot en met oktober. In deze maanden valt de minst regen en zijn de temperaturen aangenaam. Vermijd in ieder geval het oogstseizoen, dat meestal van juni tot juli plaatsvindt.

De beste kans om de groene rijstterrassen te zien is in de maand maart tot en met april of oktober en december.

Beste reistijd Bali

Hoe kom je er?

De afstand van Denpasar naar Jatiluwih is ongeveer 48 kilometer. Je kunt dus gemakkelijk een brommer huren en vanaf hier (of Ubud) naar de rijstvelden rijden. Het ligt dicht bij de stad Tabanan. De weg naar deze plek is geleidelijk verbeterd, zodat brommers vanuit het oosten en de westen kunnen binnenkomen via Pacung Village en door kunnen rijden naar Jatiluwih (evenals de Watukaru Temple).

Jatiluwih wordt veel bezocht door toeristen en locals die willen genieten van het aangename klimaat en de prachtige panorama views van de rijstterrassen.

Locatie Jatiluwih

Meer lezen over Indonesië?

5 comments

 1. Odent annick

  Kan je de rijstvelden en de tempel ook bereiken met de wagen? Wij zijn al vijftigers en met de brommer is niet zo ons ding

  1. Sjoerd - Reis Expert

   Hoi Ingrid,

   Als je persoonlijk advies van één van onze Reis-Experts wil kan je ons een mail sturen. Daar kan je tevens je vraag kwijt en dan gaan wij gelijk voor je aan de slag.

   Alvast bedankt.

   Reisgroet,
   Sjoerd

 2. Ans

  Wanneer zijn de rijstvelden mooi groen? In welke maand(en) kan je dan het bezat komen?

  1. Ties Post author

   Hoi Ans,

   Vermijd in ieder geval het oogstseizoen, dat meestal van juni tot juli plaatsvindt. De beste kans om de groene rijstterrassen te zien is in de maand maart tot en met april of oktober en december.

   Groeten,
   Ties

   1. Marilou

    Wij reizen eind juni naar deze plek, is het dan wel te bekijken en nog steeds mooi of mag je er niet bij doordat er wordt geoogst en slagen we jatiluwih beter over?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU