Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Pura Tanah Lot

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

De Pura Tanah Lot is de meest gefotografeerde en bezochte tempel van Bali. Zodra je land in Indonesië, een markt bezoekt, een souvenir winkel in loopt of gewoon op straat kijkt, is de kans groot dat je een beeldje of fotohanger van de Pura Tanah Lot tegenkomt. Er zijn weinig mensen in Bali die niet naar deze tempel gaan. Zeker met zonsondergang is het enorm populair maar ook erg commercieel!

Pura Tanah Lot – dé tempel van Bali

Voor de locals is de Pura Tanah Lot één van de belangrijkste ‘zee-vererende’ tempels in Indonesië. Net als de Pura Luhur Ulu Watu, in het zuidelijke Bukit, en Pura Rambut Siwi in het westen, is de tempel nauw verbonden met de hindoepriester Nirartha.

Er werd gezegd dat elke tempel in het zicht van de ander moest staan. Vanaf de Pura Tanah Lot kan je, met goed weer, ook daadwerkelijk de rotsen van de Pura Ulu Watu zien.

TIP ♥ – de entreeprijs voor de Tanah Lot is 60.000 IDR voor volwassenen en 30.000 IDR voor kinderen

Pura Tanah LotDe Pura Tanah Lot 

Het verhaal van Nirartha

Nirartha kwam in de 16e eeuw van Java naar Bali, de weg gewezen door een lichtstraal. Zijn komst werd echter niet op prijs gesteld door de lokale priester en Nirartha moest verdwijnen. Hierdoor besloot Nirartha te mediteren en blijkbaar deed hij dit zo enthousiast dat hij de rost waarop hij zat in zee duwde.

Dit werd het eiland Tanah Lot. Om zijn nieuwe onderkomen aan de god van de zee te wijden veranderde hij zijn sjerp in giftige slangen. Hierdoor was zijn tempel altijd beschermd.

TIP ♥ – benieuwd naar de mooiste stranden van Bali? Check ons blog ‘10x de mooiste stranden van Bali

Eb en vloed

Het getij speelt een grote rol bij deze tempel. Bij hoog water is de tempel compleet omringd door water wat het een spectaculair en mysterieus aanzicht geeft. Bij eb kan je nog een slok heilig water nemen, ook wel ‘air suci’ genoemd.

Hier moet je wel voor betalen. Ja kan overigens niet zomaar de tempel in. Vanwege de heilige status van de tempel mogen alleen gelovigen de tempel bezoeken.

Ben je dat niet ben je gedwongen de tempel te bezichtigen vanaf een stukje strand wat bij vloed onderloopt. Hoewel je ’s avonds prachtige uitzichten hebt met de zonsondergang is ook ’s ochtends een aanrader. Het is er dan een stuk rustiger.

BaliDe tempel bezoeken

Een bijzonder feitje over de tempel; de legende zegt dat wanneer je de Pura Tanah Lot bezoekt met je partner vóór je huwelijk, je vertrekt uit de tempel als vrijgezel. Voor sommige misschien een aanmoediging voor het bezoeken van de tempel.

Daarnaast is de rots waar de tempel op staat niet echt meer maar een reconstructie. De echte rots was dusdanig aan het afbrokkelen dat deze is vernieuwd.

TIP ♥ – iedereen bezoekt de tempel tijdens zonsondergang omdat je dan mooie foto’s kunt maken. Als je rond het middag uur komt is het een stuk rustiger en lopen er veel minder verkopers. Draag geschikte kleding als je de Tanah Lot bezoekt. Bedek je schouders en knieën

Beste reistijd

Tijdens je reis door Bali is het wel zo leuk om goed weer te hebben. Op dit kleine eilandje kun je een hoop doen. Ook tijdens het bezoeken van deze tempel is goed weer wel lekker. De beste maanden om op Bali zijn de maanden mei tot en met oktober.

In deze maanden valt de minst regen en zijn de temperaturen aangenaam.

BALI Temp. Regen (mm) Go / No Go
Januari 31ºC 345
Februari 31ºC 290
Maart 31ºC 215
April 31ºC 95
Mei 30ºC 75
Juni 30ºC 70
Juli 29ºC 50
Augustus 29ºC 25
September 30ºC 40
Oktober 31ºC 90
November 31ºC 155
December 31ºC 295

Hoe kom je er?

De Pura Tanah Lot is vrij makkelijk te bereiken. Bali is niet zo heel groot dus je kunt er makkelijk met eigen vervoer heen. De makkelijkste en goedkoopste manier is door een brommer te huren. Als je vanuit Kuta komt volg je de weg langs de kust. Overal staan duidelijke borden die de juiste richting aangeven. Een brommer huren kost je zo’n $5 tot $10 per dag.

TIP ♥ – meer over Bali lees je op onze pagina over Bali zelf

Locatie

Meer lezen over Indonesië?

0 comments

  1. Em

    De entree is 60.000 voor volwassene

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU