Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Vervoer Cambodja

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Het vervoer in Cambodja, en vele andere Aziatische landen, is een waar avontuur. Niet alleen ‘de reis’ zelf, maar zeker ook het reizen in Cambodja zelf. Een aantal jaar geleden was dit in Cambodja helemaal niet zo eenvoudig en moest er zeker wel enige ervaring voor nodig zijn. Gelukkig is het vervoer in Cambodja de laatste jaren veel beter geworden. Ik deel graag mijn tips.

Het vervoer in Cambodja

Het vervoer in Cambodja is door het toenemende toerisme een stuk beter geworden. Alle belangrijke highlights zijn prima te bereiken. Vaak is dat met de bus. De meest gebruikte manier van vervoer in Cambodja.

Het voordeel van reizen in Cambodja is dat het land niet heel groot is en dat de meeste bezienswaardigheden redelijk dicht bij elkaar in de buurt liggen. Dit maakt het reizen een stuk makkelijker.

Op deze pagina gaan we wat dieper in op het vervoer in Cambodja.

KampotGespot in Kampot

Reizen met de bus in Cambodja

De meest bekende en ook meest gebruikte manier om door Cambodja te reizen is de bus. Uiteraard is de bus beschikbaar  minivan, normale lijnbussen en de touring cars. Gelukkig zijn de wegen in Cambodja de laatste jaren enorm verbeterd waardoor het stuitergehalte al iets minder is.

Van stad naar stad

De bussen zijn vooral handig als je van stad naar stad reist. Bijna iedereen bezoekt namelijk steden als Phnom Penh, Sihanoukville, Siem Reap, Kep en Kampot. Deze routes rijden meerdere keren per dag en tickets kun je aanschaffen op het busstation, bij je accommodatie en soms zelfs in de bus zelf.

Bussen naar plekken als Battambang, Banlung, Sen Monorom en Pailin rijden wat minder frequent.

De meeste bussen zijn wat verouderd en hebben al jaren dezelfde DVD aan boord, maar het gaat er om dat ze aan komen.

Kosten en bussen

Er zijn verschillende soorten bussen. De bekendste bussen zijn de touringcar bussen. Dit zijn bussen waar vooral reizigers mee reizen. Je kunt ook de échte lokale bussen pakken, maar deze zijn vaak erg traag. Ze zijn wel weer heel goedkoop en dus handig voor backpackers en budgetreizigers.

De kosten variëren enorm. Er zijn bussen met airco en WiFi, waar je ook voor betaald. Dan betaal je zomaar US$10 voor een ritje van Siem Reap naar Phnom Penh. Andere bussen kosten weer US$6.

TIP ♥ – de tickets voor deze bussen kun je overal krijgen; van je hostels tot restaurantjes tot de busstations zelf.

Minivans

Voor de korste afstanden worden meestal de minibus of minivans ingezet. Deze minivans zijn meestal in goede staat. Ze rijden vaak dezelfde routes als de grotere bussen, maar zijn een stuk sneller. Dit is een van de populairste manieren van vervoer in Cambodja.

Vervoer in CambodjaLekker krap

Reizen met de boot in Cambodja

Een van de leukste manieren van vervoer in Cambodja is de boot. Veel locals verplaatsen zich nog steeds over rivieren. Het is niet de snelste manier, maar wel een van de leukste. Je ziet namelijk heel veel onderweg.

Van Phnom Penh naar Siem Rea

De bekendste route is van Phnom Penh naar Siem Reap en andersom. De boot vaart dagelijks over het Tonle Sap meer. Onderweg zie je de meest schitterende gebieden voorbij komen. Je vaart je langs bossen en kleine dorpjes waar kinderen meerennen en vriendelijk naar je zwaaien.

Ze varen het vaakst tussen juli en maart, omdat de waterstand dan hoog genoeg is. De boot vertrekt om 7:00 bij Sisowath Quay in Phnom Penh. Je komt dan rond 13:30 uur aan in Siem Reap.

TIP ♥ – je betaalt ongeveer US$20 tot US$25 voor een ticket.

Siem Reap ferry

Tonle SapOnderweg met de boot

Scooter huren in Cambodja

Als je het hebt over vervoer in Cambodja (of ieder ander land in Azië), kan de scooter natuurlijk niet ontbreken. Hoewel de scooters veel minder aanwezig zijn in Cambodja dan in bijvoorbeeld Vietnam en Thailand blijft het een tof vervoersmiddel.

Doordat de wegen vaak niet goed genoeg zijn voor auto’s worden brommers ingezet. Brommers kun je zeer eenvoudig huren in elke stad bij je accommodatie. Het is de leukste manier om het echte landschap te verkennen en op plekken te komen waar de ‘normale‘ tours niet komen.

De scooter is vooral populair rondom steden en dorpen. Tussen de steden door is het reizen met de bus makkelijker.

TIP ♥ – reken op US$8 tot US$15 per dag voor een scooter

Reizen met taxi’s en tuktuks

Je kunt ook goed reizen met de taxi. De taxi’s en tuktuks zijn verweven in de cultuur van het land. Zij zijn vooral populair in steden en het is een goedkope manier om van bijvoorbeeld je accommodatie naar het centrum te komen.

Je kunt er ook voor kiezen om met een tuktuk of taxi tours te doen. Vaak verhuren chauffeurs zich voor een dag of meerdere dagen om je rond te rijden. Dit is vooral populair in Phnom Penh.

Het is een stuk goedkoper dan een tour en vaak weten de chauffeurs veel over de plek te vertellen.

Vervoer in Cambodja

Binnenlandse vluchten Cambodja

De steden Phnom Penh en Siem Reap hebben luchthavens. Dit kan je dus met een binnenlandse vlucht afleggen. Wij raden echter aan om dit via de boot of bus af te leggen. Je ziet meer van het land en het is niet heel erg lang reizen.

Met de boot ongeveer 6,5 uur, met de bus ongeveer 10 uur. Je kunt vanaf deze luchthavens wel naar buurlanden als Laos, Thailand en Vietnam vliegen.

TIP ♥ – kijk eens bij www.airasia.com, zij hebben uiteenlopende, voordelige tickets in heel Azië!

Meer lezen over Cambodja?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU