Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Beste reistijd Tanzania

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 2

Bijgewerkt op 20 december, 2022

Tanzania is een van de beste safaribestemmingen ter wereld. In de Serengeti vind je de grootste concentratie van wilde in Afrika. Maar wat is de nu de beste reistijd voor Tanzania? Dat ligt er uiteraard aan wat je wil doen. Een strandvakantie en een safari zijn bijvoorbeeld hele andere vakanties. Het hoogseizoen in Tanzania zijn de maanden juli tot en met oktober.

Wat is de reistijd voor Tanzania?

De beste tijd om Tanzania te bezoeken is van juni tot en met oktober. Het is dan droog op de meeste plekken en het valt samen met de Great Migration. Toch zijn dit niet de enige maanden waarin je Tanzania kunt bezoeken.

Daarnaast is beste reistijd voor Tanzania niet bij iedereen hetzelfde. Ga je naar Tanzania voor safari’s? Kom je hier heen om aan het strand te liggen? Wil je rondrijden in je eigen auto? De vraag; ‘wat is de beste reistijd voor Tanzania‘ is lastig omdat elk seizoen zijn voor- en nadelen heeft.

TIP ♥ – de beste maanden om wildlife te spotten en safari’s te doen zijn tijdens het droge seizoen van juni tot en met oktober.

Je hebt dan de beste kans om wildlife in de Serengeti te zien. De nationale parken in het populaire noorden zijn het hele jaar door te bezoeken zijn. De maanden maart tot en met mei zijn de regenmaanden en dus minder ideaal.

Maand Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Temp. 28 28 28 27 26 26 26 26 27 26 28 27
Regen (mm) 125 120 170 200 195 50 20 30 35 65 120 135

Groen = beste tijd voor safari
Oranje = regenmaanden

De seizoenen van Tanzania

Wij onderscheiden altijd drie seizoenen. Het hoogseizoen, het laagseizoen en het tussenseizoen. Het hoog- en laagseizoen zijn in Tanzania vrij duidelijk. Een tussenseizoen is er niet echt omdat naast maart tot en met mei alle maanden prima reismaanden zijn.

Droge seizoen

Beste reistijd voor Tanzania

Juli t/m oktober

De beste reistijd voor Tanzania is juli tot en met oktober. In deze maanden zijn alle nationale parken goed te bezoeken. Prijzen liggen vrij hoog en het kan druk zijn in verband met internationale vakanties.

Tussenseizoen

Oktober t/m februari

Het wordt gezien als het tussenseizoen, maar eigenlijk kun je deze maanden ook bij de beste reistijd voor Tanzania rekenen. Voor Seregenti zijn de maanden januari en februari zelfs de beste maanden.

Laagseizoen

Beste reistijd voor Tanzania

Maart t/m mei

De slechte maanden om naar Tanzania af te reizen zijn maart tot en mei. Er valt de meeste regen. Hou er rekening mee dat veel lodges in nationale parken dicht gaan.

Beste reistijd per maand

De beste reistijd voor Tanzania kan per maand verschillen. Dan is het goed om te weten hoe het weer er in deze maand uit ziet. Hieronder hebben we het weer in Tanzania per maand voor je op een rijtje gezet. Door dit overzicht door te nemen, weet je precies wat voor weer je tijdens jouw reis kunt verwachten.

Januari

Januari hoort niet tot het hoogseizoen, maar wel bij de beste reistijd voor Tanzania. De kans op regen is iets groter dan in het hoogseizoen, maar daardoor is de natuur ook mooi in bloei. De tarieven voor tours en accommodatie liggen laag en safari’s zijn uitstekend te doen.

Zeker in Serengeti. Deze tijd van het jaar is de migratie en kalftijd in Serengeti.

Februari

Februari is vergelijkbaar met januari qua weer. De regen en temperatuur liggen bijna gelijk. Het begint ook iets rustiger te worden in Tanzania. Het is nog steeds een goede maand voor safari’s en de prijzen liggen laag.

Maart

De maanden maart tot en met mei behoren niet tot de beste reistijd voor Tanzania. Dit is het laagseizoen met veel regen. Het kan goedkoop reizen zijn, maar hou er ook rekening mee dat veel lodges zijn gesloten.

April

April en mei zijn maanden met veel regen. Het is zonde om in deze maanden naar Tanzania te reizen want je reis zal letterlijk in het water vallen.

Mei

Het weer in mei is vergelijkbaar met april. Zie april.

Juni

In juni begint het weer te verbeteren met als belangrijkste game-changer de regen. De regen begint erg af te nemen. Daarom is juni naar onze mening de beste maand om Tanzania te bezoeken. Je zit vóór het échte hoogseizoen.

Juni is het groene seizoen, met weelderige landschappen en struiken. Nadeel is dat het spotten van wilde dieren moeilijker is door de vele begroeiing.

Beste reistijd voor Tanzania

Wildlife spotten

Juli

Deze maand is het begin van het hoogseizoen. Backpackers, groepsreizen, solo-reizigers en vakantievierders kiezen vaak voor de maanden juli en augustus vanwege het weer en de vakanties. Juli tot en met oktober zijn de beste maanden om wilde dieren te spotten omdat het droger wordt. De temperaturen zijn aangenaam en de regen minimaal. Hou wel rekening met hoge prijzen.

Augustus

De drukste maand in het hoogseizoen, vooral door de vele internationale vakanties. Het weer is vergelijkbaar met juli, hoewel er iets meer regen kan vallen. In het noorden kun je nog steeds migratie van wildlife meemaken.

September

Nog steeds het hoogseizoen, maar wel wat rustiger omdat veel vakantievierders weer naar huis gaan. In Tarangire kun je veel olifanten spotten. In het noorden kan erg druk zijn, maar het is minder druk in het zuiden, dus als je keuzes moet maken kun je beter naar het zuiden reizen.

Oktober

De laatste maand van de beste reistijd voor Tanzania. De wilde dieren trekken richting Kenia, maar in Serengeti kun je nog steeds veel dieren spotten. Het zuiden van Tanzania heeft het beste weer. Een goede maand om de bezienswaardigheden te ontdekken zonder drukte.

November

November behoort nog steeds tot de beste reistijd voor Tanzania, maar het is niet het hoogseizoen. Dat betekent dat je goed weer hebt in grote delen van het land. Hou wel rekening met het feit dat er meer regen valt. Het is een geweldige maand om te profiteren van lagere prijzen en minder drukte.

December

In december begint er iets meer regen te vallen. Je kunt nog steeds wilde dieren spotten. Hou wel rekening met het feit dat de feestdagen erg druk kunnen worden en dat reserveren geen kwaad kan

Great Migration1

Great Migration in Serengeti

Wat is de beste tijd om op safari te gaan?

Tanzania is van alle landen in Afrika het beste land voor safari’s. Je vindt hier de grootste concentratie wilde dieren in heel Afrika. Veel reizigers komen dan ook naar Tanzania om een safari te boeken. De beste tijd om op safari te gaan, zijn de maanden juli tot en met oktober.

Tanzania is het beste land in Afrika voor safari’s

Juni en juli zijn de beste maanden om de migratie van wildlife te zien. Dat komt doordat je dan midden in het droge seizoen zit waardoor dieren makkelijker te spotten omdat ze zich concentreren rond waterpoelen en rivieren. Daarnaast is er minder begroeiing.

Hoewel de meeste toeristen tijdens het droge seizoen naar Tanzania komen waardoor het vrij druk kan zijn.

Serengeti

Hou er rekening mee dat je ook migratie van wilde dieren kunt spotten tussen november en februari in Serengeti.

De beste reistijd per regio

Tanzania is een groot land. Daarom kan het weer per regio verschillen. Het ene moment van het jaar zit je het beste op de Kilimanjaro, het andere moment kun je beter naar de uitgestrekte vlaktes van de Serengeti gaan. Hieronder lees je meer over de beste reistijd voor Tanzania per regio.

Selous Game Reserve

In het zuidoosten van Tanzania vind je het bekende Selous Game Reserve. In deze regio zijn net iets andere regenperiodes van toepassing. De lange regentijd start namelijk in februari en eindigt in mei. De korte regentijd start in november en duurt tot en met januari. Je kunt dit park – en de rest van zuidoost Tanzania – dan ook het beste bezoeken in juni tot en met november.

TIP ♥ – hou er rekening mee dat veel lodges gesloten zijn in april en mei

Selous Game ReserveSerengeti

Serengeti kun je het hele jaar door bezoeken, op de maanden maart en april na. De beste maanden voor het noorden zijn juni tot en met november. Dit is de periode waarin de grote kuddes gaan trekken en het noordelijkste punt bereiken. Tijdens de maanden december tot en met februari kun je de migraties van kuddes van migratie zien in de zuidelijke delen van het park.

SerengetiKilimanjaro

Kilimanjaro is de hoogste berg in Afrika en staat in Kilimanjaro National Park. Het is mogelijk om de berg het hele jaar door te beklimmen, maar als je het beste weer wil kun je het beste in de twee droge seizoenen de berg beklimmen.

De december tot en met februari en juni tot en met oktober zijn de beste maanden vanwege het gunstige klimaat.

Dit zijn ook de drukste maanden

TIP ♥ – hou er rekening mee dat het op de top behoorlijk koud kan worden!

Kilimanjaro

De Great Migration

De Grote Trek, of de Great Migration, is een van de meest indrukwekkende natuurverschijnselen van Tanzania. Als de grote trek of migratie start, trekken 1,5 tot 2 miljoen gnoes, zebra’s en gazelles over de vlaktes van de Serengeti. Zij gaan richting de Masai Mara in Kenia, omdat het daar wat vochtiger is.

Het ‘nadeel’ is dat er niet één beste reisperiode is voor De Grote Trek. Dieren verplaatsen zich in kuddes van plek naar plek en het is dus afhankelijk van wat je wil zien en waar.

Bekijk hier ons blog over de Great Migration

Je beste kansen om grote kuddes te ervaren zijn tijdens de noordelijke migraties, grofweg tussen juni en juli. Maar het afkalfseizoen is ook heel bijzonder om te zien. Dit vindt plaats tussen januari en februari.

Het regenseizoen van Tanzania

Tanzania kent twee regenseizoenen, namelijk de korte regentijd en de lange regentijd. De korte regentijd duurt van eind oktober tot en met eind december, enkele uitzonderingen daargelaten. In deze periode kun je prima naar Tanzania reizen, maar moet je wel rekening houden met regen tijdens je vakantie.

Er zijn twee regenseizoenen in Tanzania. De korte regentijd (oktober t/m december) en de lange regentijd (maart t/m mei)

De lange regentijd start begin maart en eindigt eind mei. Dit is zeker niet de beste reistijd voor Tanzania. Tijdens deze periode is reizen lastig. Zeker de niet-geasfalteerde wegen in het land, die je veel in wildparken vindt, zijn onbegaanbaar.

Je kunt dan ook beter naar Tanzania reizen na het lange regenseizoen. In juni kan het reizen nog wat lastig zijn, maar is Tanzania wel prachtig groen door al die neerslag.

Meer lezen over Tanzania?

2 comments

  1. Szrek -Staessens

    wij zijn eind mei in Ngorongoro en Serengetti geweest en idd. veel regen en slechte wegen. Maar alles was mooi groen en we hebben massa’s gezien van de big 5 en de grote trek ! Maar ik zou toch een droger seizoen kiezen voor ons 2de reis .

    1. Ties Lagraauw Post author

      Goed om te horen dat de reis is bevallen Rudi!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU