Vervoer Tanzania

Reizen in Tanzania is erg populair. Het is een prachtig land om te bezoeken met een van ’s werelds meest ongerepte landschappen en ontelbaar veel wilde dieren om te spotten. Rondreizen in Tanzania kan echter een uitdaging zijn, want hoe zit het met het vervoer in Tanzania? Wij delen hier onze tips

Vervoer in Tanzania

Het vervoer in Tanzania is niet zoals in Nederland waar je in de bus stapt en binnen 20 minuten bij je volgende halte bent. Door het uitgestrekte landschap en de slechte staat van de wegen, als die er uberhaupt zijn, kan het uren en soms dagen duren voordat je ergens bent.

Zeker tussen nationale parken en reservaten is rezen met het vliegtuig of een auto met chauffeur, die tevens dient als gids, populair. Steden zijn met elkaar verbonden door bussen, dala-dalas (minivans), taxi’s en heel soms tuk-tuks.

Serengeti

Dit is toch dé manier om Tanzania te zien

Reizen met de bus

De bus is in veel landen een populaire manier om te reizen en qua vervoer in Tanzania is de bus erg populair onder locals, maar niet echt onder reizigers. Het is namelijk niet de snelste en meest betrouwbare manier van vervoer in Tanzania.

Het is wel erg goedkoop dus als je op je budget moet letten kan de lokale bus een goede optie zijn. Daarnaast is de bus vaak de enige optie om ergens te komen als je geen eigen auto hebt. Je hebt keuze uit verschillende bussen.

Express bussen

Voor lange afstanden kun je kiezen voor de express bussen. Deze bussen maken minder stops dan de stadsbussen. Daarnaast is het minder druk én rijden ze volgens een tijdsschema. Iets dat andere bussen niet doen. Vaak zijn ze voorzien van toiletten en airco.

TIP ♥ – deze bussen zijn duurder dan de ‘normale’ bussen, maar ze zijn ook een stuk sneller en comfortabeler.

Voor populaire routes kun je het beste vooraf reserveren. Je kunt ook naar het busstation komen om een kaartje te halen want elke buslijn heeft een eigen boekingskantoor op of bij het busstation. Que vervoer in Tanzania is dit de beste optie als je geen auto hebt.

Normale bussen

Op kortere routes heb je alleen de gewone bussen. Deze bussen zijn vaak verouderd, niet echt comfortabel, enorm traag omdat ze overal stoppen, overvol en ze rijden zelden op tijd. Iets wat het reizen niet vergemakkelijkt.

Dala-dala (minivans)

Dala-dala, of minivans, rijden alleen de korte afstanden in steden of steden die dicht bij elkaar liggen. De meeste dala-dala’s zijn verouderd en de rijstijl is niet om over naar huis te schrijven. Voordeel is wel dat ze enorm goedkoop zijn.

TIP ♥ –  enkele betrouwbare busmaatschappijen in Tanzania zijn Dar Express, Royal Coach en Scandinavian Express. Bij deze busmaatschappijen kun je met een gerust hart bustickets kopen.

Vervoer in Tanzania

Reizen met het vliegtuig

Qua vervoer in Tanzania onder toeristen is het vliegtuig redelijk populair omdat je snel grote afstanden af kunt leggen. De belangrijkste luchthaven van Tanzania is gevestigd in Dar es Salaam. Vanuit dit vliegveld kun je naar diverse bestemmingen vliegen, waaronder Mwanza, Zanzibar, Mtwara en Kilimanjaro.

De prijzen voor binnenlandse vluchten liggen niet zo heel hoog, hoewel dat afhankelijk is van je budget. Voor een enkeltje van Dar Es Salaam naar Kilimanjaro betaal je tussen de €80 en €250.

De duurdere safarilodges hebben hun eigen landingsbanen en maken gebruik van kleine vliegtuigen die worden geëxploiteerd door privé-luchtvaartmaatschappijen om hun gasten op te halen. Dit kan een goed alternatief zijn voor lange busritten.

TIP ♥ – boek altijd een vlucht bij een gerenommeerde vliegmaatschappij, zoals Air Tanzania. De andere vliegmaatschappijen die vanuit Dar es Salaam International Airport vliegen, zijn namelijk niet altijd even betrouwbaar.

Een auto huren

Je kunt je ook met de auto verplaatsen in Tanzania. Het is een populaire optie qua vervoer in Tanzania onder toeristen. Het is echter geen makkie om hier zelf te rijden. Enige ervaring met rijden in Afrika of Azië is wel handig.

Wat makkelijker is om naar Tanzania te vliegen en tours/pakketten te boeken in de regio of stad waar je bent. Dan rij je ook met de auto, maar hoef je niet zelf te rijden.

TIP ♥ – huur bij voorkeur een 4×4, zeker als je de stad uit wil. Veel wegen in Tanzania zijn onverhard en met een passagiersauto kom je hier al snel vast te zitten.

Auto huren

Wil je wel zelf rijden? Vergeet dan niet je International Driving Permit en je Nederlandse rijbewijs. In Dar es Salaam zijn verhuurbedrijven aanwezig, maar het is makkelijker en betrouwbaarder om dit vooraf online te boeken.

Kosten

Prijzen variëren van €60 per dag voor een normale auto tot €100 per dag voor een 4×4. In Tanzania heb je wel een 4×4 nodig omdat de meeste wegen buiten de steden niet of slecht verhard zijn. Huur je auto bij een bekende, betrouwbare verhuurbedrijven zoals RentalCars.

Met chauffeur 

Reizen met de trein

Tanzania heeft slechts twee treinverbindingen. De eerste trein brengt je van Dar es Salaam naar Kapiri Mposhi in Zambia, via Mbeya en Tunduma. De tweede trein brengt je van Dar es Salaam naar Kigoma en Mwanza. Deze trein stopt ook in Morogoro.

Alleen als je naar een van deze bestemmingen wil reizen via Dar es Salaam, kun je de trein nemen. Andere treinverbindingen zijn er niet. Met een andere bestemming op je lijstje, ben je dus aangewezen op andere vervoersmiddelen.

Reizen met de taxi

Er rijden niet alleen gewone taxi’s rond in Tanzania, maar ook veel gedeelde taxi’s. Dit zijn vaak minibusjes die niet op vaste tijden vertrekken, maar simpelweg gaan als alle stoelen bezet zijn. Het is best leuk om een keer een ritje te maken in een gedeelde taxi of minibusje, maar verwacht geen luxe.

Bovendien zijn de gedeelde taxi’s en minibusjes niet erg veilig: er gebeuren vaak ongelukken mee.

TIP ♥ – het reizen met de (gedeelde) taxi is duurder en minder comfortabel dan het reizen met de bus. In veel gevallen kun je dan ook beter de bus nemen dan een (gedeelde) taxi of minibus.

2 gedachten over “Vervoer Tanzania”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven