De Ssese-eilanden zijn een verzameling van 84 kleinere eilanden die samen een archipel vormen. Je vindt ze in het Noordwestelijke gedeelte van het Victoriameer in Oeganda. De meeste van de eilanden zijn onbewoond en verschillen nogal in grootte. Als je op zoek bent naar een paar dagen rust om eindelijk eens dat dikke boek uit te lezen, ben je op een van de 84 eilanden aan het juiste adres.

Island life in Oeganda

De Ssese eilanden zijn de perfecte plek om even te ontspannen tijdens je reis door Oeganda. Kies een resort uit op een van de eilanden en geniet van de stilte en de prachtige zonsondergangen. Naast dat is er in de omgeving ook niet ontzettend veel activiteit.

Buiten het relaxen in een van de hangmatten die tussen de palmbomen hangen kun je een kano huren of wandelend de omgeving verkennen. Hier lees je alle informatie die je nodig hebt voor een bezoek aan de tropische Ssese-eilanden archipel!

De toegangspoort tot de eilanden is de hoofdstad van de archipel – Kalangala – op dit eiland Bugala

VictoriameerLokale bootjes

Welke eilanden zijn er?

De 84 kleinere eilanden kun je in principe opdelen in twee groepen, beide groepen worden van elkaar gescheiden door het Kanaal van Koome. Bugala is een van de Zuidwestelijke eilanden. Tot deze regio behoren ook de eilanden Bubeke, Bugaba, Bukasa, Funve, Serinya, Bufumira en Boyova.

De grotere eilanden aan de Noordoostelijke kant zijn Damba, Luwaji en Koome. Op alle eilanden samen wonen ruim 40.000 inwoners. Naast visvangst leven de bewoners voornamelijk van landbouw, bosbouw en natuurlijk toerisme.

Wat is er te doen op de Ssese eilanden

De meeste reizigers komen hier vooral om te genieten van de rust en het leven op de eilanden. Heel veel is er ook niet te doen behalve genieten van de natuur en de eilanden.

#1 Doe een van de activiteiten

De Ssese eilanden zijn een perfecte bestemming als je op zoek bent naar rust. Ook als het begin of het einde van een actieve rondreis door Oeganda kan dit een mooie bestemming zijn. Alle 84 eilanden van de archipel zijn namelijk prachtig, en het zal lastig kiezen zijn aan welke van de eilanden je daadwerkelijk een bezoek brengt.

Om de regio te verkennen kun je altijd met een visser mee het water op. Je kijkt je ogen uit, vangt lekkere vis voor het diner die dag en ziet van alles wat. Een andere mogelijkheid is om zelf een kano te huren en de eilanden vanaf het water te verkennen.

Onderweg kun je op verschillende plekken stoppen om een verfrissende duik te nemen of om lekker vers fruit te kopen op een lokale markt. Als je besluit met een gids op pad te gaan kan hij je vertellen op welke plekken je wel of niet het water in kan gaan.

TIP ♥ – een van de mooie stranden is Mutambala Beach

#2 Verken de rest van het meer

De Ssese eilanden liggen in het Victoriameer. Dit is een van de bekendste bezienswaardigheden van het land. Oeganda deelt het meer met Tanzania en deze eilanden is natuurlijk niet het enige wat hier te zien is.

TIP ♥ – bekijk hier ons blog over wat er te doen is op het Victoriameer

VictoriameerLake Victoria

#3 Verken Bugala Island

Het grootste eiland van de archipel is Bugala Island. Hier vind je ook de hoofdstad van alle eilanden, Kalangala. Als je op zoek bent naar iets meer activiteit dan alleen die dikke pil uitlezen, is dit ‘the place to be’.

Om het eiland te verkennen huur je zelf een motor of spring je bij een ervaren rijder achterop. Je kunt de vele witte zandstranden met prachtige palmbomen bezoeken terwijl je zo nu en dan een verdwaalde ezel tegenkomt.

Je bezoekt schattige dorpjes en eet heerlijke Oegandese maaltijden die je vrijwel op iedere hoek van de straat kunt kopen. Ook kun je een kijkje nemen in een oude grot, die vroeger door traditionele medicijnmannen werd gebruikt.

TIP ♥ – als je op zoek bent naar wat beweging kun je een mooie wandeling maken door de jungle, waar je voornamelijk felgekleurde vogels en vlinders kunt spotten.

#4 Ga naar Banda Island

Ben jij echt op zoek naar serene rust en helemaal niets anders? Kies er dan voor om Banda Island te bezoeken. Niet te verwarren met de Banda eilanden op de Molukken. Je vindt hier prachtige resorts waar jij heerlijk tot rust kunt komen op een van de mooie witte zandstranden.

#5 Geniet van de zonsondergang

Een ander mooi spektakel waar de Ssese eilanden om bekend staan zijn de prachtige zonsondergangen. Als er weinig bewolking is, is een mooie zonsondergang vrijwel gegarandeerd.

Geen idee hoe ze het hier iedere dag weer voor elkaar krijgen, maar met een heerlijke cocktail in je hand en je tenen in het zand is dit een super toffe activiteit die wat ons betreft nooit gaat vervelen.

Ssese eilandenZonsondergang

Hoe kom je er?

Er varen twee veerboten naar het Buggala eiland. Een passagiersboot waar autop’s op kunnen vertrekt elke dag vanaf Nakiwogo in Entebbe richting Kalangala. De veerboot vertrekt om 8:00 uur van Kalangala naar Nakiwogo  en vaart om 14:00 uur weer terug.

De hele reis duurt ongeveer 3,5 uur.

TIP ♥ – een ticket kost is 10.000 Oegandese shilling voor tweede klasse

Locatie

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven