Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Mount Elgon National Park

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 27 december, 2019

Op ongeveer 140 kilometer afstand van het Victoriameer in Oeganda, vind je het Mount Elgon National Park. Eigenlijk vind je het park in Oeganda én Kenia! Het park ligt namelijk op de grens van Kenia en Oeganda. Het is erg populair onder hikers en in het Oegandese deel van het park vind je Mount Wagagai. Met 4.321 meter de op één na hoogste berg van Oeganda en de vierde hoogste van Oost-Afrika.

Hoger dan Kilimanjaro

De naam van het park is afkomstig van de gelijknamige berg: Mount Elgon. Dit was ooit een vulkaan die 24 miljoen jaar geleden voor het laatst is uitgebarsten. De oppervlakte van deze vulkaan is groter dan waar ook gezien ter wereld. Hij was namelijk 50 bij 80 kilometer groot!

Ooit was deze, niet actieve vulkaan, de hoogste berg van Afrika, nog hoger dan Kilimanjaro. Door erosie is de berg echter ‘gekrompen’ naar 4.321 m meter en daardoor de 4e hoogste piek in Oost-Afrika.

Hiker paradise

Vooral voor liefhebbers van hiken is Mount Elgon National Park een goede bestemming. Je vindt hier zowel korte wandeltochten als mogelijkheden om de top van Mount Elgon te beklimmen!

Mount Elgon National ParkMount Elgon op de achtergrond

Hiken in Mount Elgon

Mount Elgon National Park is de perfecte bestemming om een paar dagen te gaan hiken. Op de paden die leiden tot de top vind je onder andere schitterende watervallen, magische grotten, mooie bergpieken en hot springs die wel tot 48 graden warm worden.

TIP ♥ – om in Elgon National Park te gaan wandelen heb je twee grote hoofdroutes. Deze leiden allemaal richting de toppen van de bergen.

Sasa Trail

De route genaamd ‘Sasa Trail’ is de meest toegankelijke en directe route tot aan de bergtoppen. Onderweg kom je langs een groot bamboe bos. Let wel op: op deze route kun je vrij steile stukken tegenkomen waar je moet klimmen. Hou hier rekening mee!

Kapkwata Trail

Als je ervoor kiest iets rustiger aan te doen kun je er altijd voor kiezen via de Kapkwata Trail te lopen. Als je deze volgt vind je fantastische bossen waar je verschillend wildlife kunt spotten.

Handige tips voor de hike

Om de tocht naar de top te voltooien heb je ongeveer 4 -5 dagen nodig. Als je deze optie overweegt kun je het beste even langsgaan bij een Visitor Centre in Male, Budadiri of Kapkwata. Hier kun je eventueel ook meer informatie opvragen over een tocht naar de top met een gids. Zij kunnen je onderweg van alles vertellen over de omgeving, en kent de onvoorspelbaarheid van het weer.

Ook heb je de mogelijkheid om ‘porters’ in te huren. Deze gaan vaak mee om je bagage (tot 18 kilo) naar boven te dragen. Je moet bijvoorbeeld kampeerspullen meenemen en eten voor een aantal dagen. Een porter kan de reis naar de top wellicht iets plezieriger maken! Het is hoe dan ook verstandig om je goed voor te bereiden op een klim naar de top.

TIP ♥ – Mount Egmont is geen moeilijke berg om te klimmen, en het klimaat is hier zeker gunstig. Maar onderschat een tocht van een aantal dagen niet. 

Mount Elgon National ParkDit kun je tegen komen onderweg

Mount Elgon National ParkLokale boeren aan het werk

Andere dingen om te doen

De meeste komen hier om te hiken naar de top of in de omliggende regio. Dat is meestal een aantal dagen. Als je wat minder lang de tijd hebt zijn hier ook andere dingen te doen.

#1 Doe het rustiger aan en ga wandelen

Hou je wel heel erg van wandelen en van een mooie omgeving, maar doe je het liever iets rustiger aan? Of hou je gewoon niet zo van kamperen? Dan is Mount Elgon National park nog steeds een goede bestemming voor jou. In de directe omgeving vind je namelijk een aantal schitterende dag-hikes waarbij je optimaal kunt genieten van de natuur.

Deze variëren in lengte van 3 tot 11 kilometer. Onderweg vind je fantastische uitzichten, indrukwekkende flora en fauna en kans op het spotten van wildlife. Als je kiest voor de langste route van 11 kilometer kom je uiteindelijk bij de gigantische Tutum Cave uit.

TIP ♥ – bijna alle wandelingen beginnen bij het Forest Exploratin Centre, dichtbij Sipi Falls.

#2 Bezoek de Sipi Falls

Sipi Falls is zoals de naam zegt een waterval. Maar dit gebied bestaat niet uit een enkele waterval, je vindt in dit gebied maar liefst drie watervallen. Ze liggen aan de rand van Mount Elgon National Park. De Sipi Falls en de Sipi rivier zijn vernoemd naar de Sep, een inheemse plant aan de oevers van de rivier.

In het gebied van de Sipi Falls vind je verder traditionele Afrikaanse dorpjes, uitzichten op de bergtoppen en de savannes, koffieplantages en andere watervallen. De omgeving is in ieder geval prachtig, en het geweld waarmee het water over de stenen naar beneden komt is erg indrukwekkend!

Mount Elgon National ParkDe Sipi Waterfall

#3 Wilde dieren spotten

Het Elgon National Park is van alle markten thuis. Je vindt hier namelijk ook ontzettend veel verschillende dieren. Denk bijvoorbeeld aan olifanten en buffels. Ook is Mount Elgon National Park thuis voor verschillende antilopen en bosapen. Deze laatste groep bestaat ook uit de unieke black-and-white colobus en de blauwe- en roodstaart-aap.

Als je goed op let spot je misschien nog wel een luipaard of een hyena. Naast deze groep grotere dieren vind je in Mount Elgon National Park ook 144 verschillende vogelsoorten.

De meest bijzondere vogels zijn de Jackson’s Francolin (een fazant-achtige vogel die je alleen hier in Oeganda kunt vinden), de Eastern Bronze-Naped duif, de Hartlaub’s Turaco, de Tacazze Sunbird (een vogel die honing eet) en de beschermde Lammergier (ook wel bekend als baardgier).

De kans is groot dat je deze dieren tegenkomt tijdens je hike of wandeling. Misschien in de verte, of wel heel dichtbij.

TIP ♥ – je kunt er natuurlijk ook voor kiezen een safari te boeken of om op een nature walk te gaan, de kans op het spotten van wildlife neemt hier zeker toe!

Overnachten bij Mount Elgon

Rondom Mount Elgon National Park vind je talloze mogelijkheden om te overnachten. Het varieert van een camping of tentenkamp tot aan luxe lodge, voor ieder budget kun je hier iets vinden.

TIP ♥ – hier vind je een overzicht met alle accommodatie rondom het park

Veel organisaties die reizen naar Mount Elgon organiseren kunnen je de beste accommodatie aanraden, of andersom. De bekendste plekken om te overnachten zijn:

  • Suam
  • Kapkwata (Piswa trailhead)
  • Kapkwai
  • Kapchorwa

Mount Elgon

Beste reistijd

Als je naar Mount Elgon National Park afreist kun je verschillende jaargetijden kiezen. Als je gaat voor de beklimming van een van de toppen kun je in principe het hele jaar terecht.

Echter, in april en mei kan het vrij veel regenen waardoor de tracks glad worden. De tijd om boven te komen wordt daardoor verlengd, aangezien je rustiger aan moet doen met naar boven lopen. Het droge seizoen is van juni tot augustus en november tot maart.

De lente in november of december is misschien wel het allerbeste, dan staan alle bloemen in bloei.

Locatie

Wat wij vinden:
  • 8/10
    Afrika-Expert - 8/10
8/10

Samenvatting

Op ongeveer 140 kilometer afstand van het Victoriameer in Oeganda, vind je het Mount Elgon National Park. Eigenlijk vind je het park in Oeganda én Kenia! Het park ligt namelijk op de grens van Kenia en Oeganda. Het is erg populair onder hikers en in het Oegandese deel van het park vind je Mount Wagagai. Met 4.321 meter de op één na hoogste berg van Oeganda en de vierde hoogste van Oost-Afrika.

Meer lezen over Oeganda?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU