Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Lake Bunyonyi

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 2 december, 2019

Tussen Kisoro en Kabale in het Zuid-Westen van Oeganda vind je het prachtige Lake Bunyonyi. Het meer is het op een na diepste meer van Afrika. Met een diepte van ongeveer negenhonderd meter is hij net iets minder diep dan Lake Tanganyika. Op deze pagina lees je alles over het Lake Bunyonyi.

Het Zwitserland van Afrika

Het meer is al bijzonder, maar de omgeving waar het in ligt is prachtig. Het water wordt omringd door prachtige groene bossen waar je veel kleine vogels kunt horen en spotten! De naam Bunyonyi  betekend ook zoiets als ‘Plaats van veel kleine Vogels‘.

Volgens sommigen wordt dit meer ook wel ‘Het Zwitserland van Afrika’ genoemd! Het meer is gevormd door een krater en door verschillende vulkaanuitbarstingen vind je rondom het meer vele bergen.

Doordat er geen krokodillen of andere gevaarlijke dieren in het water leven kun je hier ook prima een verkoelende duik nemen. Je vindt hier in totaal ook nog 29 eilanden.

Lake BunyonyiLocals op het meer

Lake BunyonyiHet meer gezien vanuit de bergen

Dé plek om te relaxen

Lake Bunyonyi is het mooiste meer in Oeganda. Sommige zeggen zelfs dat hier lijkt op het meer bij Pokhara in Nepal. De Ssese eilanden was altijd een bekende plek om te relaxen in Oeganda, maar Lake Bunyonyi neemt die plek langzaam over.

De heuvels en bergen rondom het water zijn indrukwekkend, en de terrassen rondom het meer worden gebruikt om verschillende gewassen op te verbouwen. In het meer zelf vind je ongeveer 29 kleinere eilanden. Dit zorgt voor een mooie onderbreking op het water.

Wat is er te doen?

Er is hier genoeg te doen. Het meer is zo’n typische plek waar je een of twee dagen plant, maar uiteindelijk veel langer blijft omdat het er zo relaxt is. Wij hebben de leukste dingen om te doen op een rij gezet.

#1 Bezoek een van de eilanden

De verschillende eilanden kun je bezoeken met een plaatselijke kano, dit noemen ze in Oeganda een Makoro. Deze kano’s zijn gemaakt van uitgeholde boomstammen en brengen je naar de eilanden toe als je deze wil bezoeken.

Om het meer heen vind je overal kleine dorpjes waar je vers fruit of andere lekkernijen kunt kopen. Ook kun je zelf een kajak huren, mits je weet van jezelf dat je echt vooruit komt. Anders kost een rondje Lake Bunyonyi erg veel tijd.

TIP ♥ – verderop in dut artikel vertellen we je waar je het beste kunt overnachten

#2 Vogels spotten

De naam van het park zegt het al. Bonyonyi betekent namelijk letterlijk ‘plek van kleine vogels’. Je begrijpt hierdoor natuurlijk dat je rondom het meer ontzettend veel kleine vogels kunt spotten. Bijvoorbeeld gekleurde ijsvogels.

Deze kleinere vogelsoorten leven samen met grotere soorten, zoals bijvoorbeeld kraanvogels en ooievaars. In totaal kun je hier – met een beetje geluk – wel meer dan 200 verschillende vogelsoorten spotten. Je vindt er naast Oegandese vogelsoorten ook Europese vogelsoorten die op deze plek overwinteren.

De vogel die je zeer waarschijnlijk ook gaat zien rondom het Bunyonyo-meer heeft tevens een andere functie. Het nationale symbool van Oeganda: de grijze kroonkraanvogel wordt hier namelijk regelmatig gespot.

Lake BunyonyiHet meer

Lake BunyonyiHet landschap rondom het meer is schitterend

#3 Bezoek Punishment Island<

Het Bunyonyi-meer wordt versierd door groene heuvels en bergen rondom. Maar ook het meer zelf wordt versierd, en wel door de 29 kleinere eilandjes die je in het water kunt vinden. Het kleinste eiland is Akampene Island, wat ook wel bekend staat als Punishment Island.

Het eiland is zo groot als de gemiddelde huiskamer in Nederland en je vindt hier niets anders dan een enkele boom. Deze laatste naam kreeg het eiland helaas niet voor niks. Vroeger werd het eiland namelijk gebruikt om ongetrouwde, zwangere vrouwen naar toe te brengen.

Ze werden op het eiland achtergelaten zonder eten. Helaas zijn veel vrouwen hier gestorven tijdens de poging om naar het vaste land te zwemmen. Als er iemand langskwam die de vrouw mee wilde nemen als bruid hadden ze geluk, anders konden ze op dit eiland ook letterlijk gestorven van de honger.

TIP ♥ – op de officiële website van het meer vind je nog veel meer info

#4 Overnacht op het Bushara Island

Bushara Island draait eigenlijk volledig om Bushara Island Camp. En dit kamp wordt volledig door de gemeenschap beheerd. Midden op de heuvel vind je de receptie, waar je de sleutel ophaalt voor jouw accommodatie als je besluit hier te overnachten.

Het kamp is namelijk gevuld met een aantal cottages en grotere tenten. Op het eiland zelf vind je verder een aantal interessante wandelingen die de moeite waard zijn. Loop bijvoorbeeld een rondje om het eiland. De afstand is 1,8 kilometer en het landschap is prachtig.

Op verschillende plekken heb je schitterend uitzicht op het Bunyonyi-meer en de andere eilanden. Ook op dit eiland vind je een aantal schitterende vogelsoorten. Als je lekker wilt relaxen, neem dan plaats op een van de grasvelden en geniet van de vogels om je heen. Als je stil bent komen ze vaak erg dichtbij!

TIP ♥ – je kunt hier een kamer reserveren voor Bushara

Lake BunyonyiLocals op het meer

#5 Neem een duik in het water

Neem een verfrissende duik in het water. Ondanks het land waar het meer in ligt, zijn de temperaturen niet extreem hoog in deze omgeving. Het totale meer ligt namelijk op een hoogte van 2 kilometer.

Als je toch op zoek bent naar afkoeling kan dat in het Bunyonyi-meer in ieder geval veilig. In tegenstelling tot velen andere meren in Afrika kun je hier namelijk veilig zwemmen. Er leven namelijk geen krokodillen of nijlpaarden in dit water! Het enige wat je tegen kunt komen is een otter.

Ook is het vrij van een bepaalde zoetwaterworm die Bilharzia – een worminfectie – kan veroorzaken.

#6 Verken de dorpjes

Bezoek de dorpjes langs de kust. Langs de kust vind je verschillende kleine dorpjes die je kunt bezoeken. Het is leuke om het lokale leven te zien om te ervaren hoe ze hier leven. Je kunt vers fruit kopen, of je haar laten knippen. Deze ‘drijvende markt’ fungeert namelijk ook als kapper!

#7 Maak een wandeling

Meer in voor een fysiek avontuur? Kies dan voor een van de wandelingen om het meer of in de omgeving. Je kunt ervoor kiezen rustig aan te doen en rondom het meer de lokale bevolking te ontmoeten. Ook kan je een van de vulkanen beklimmen in het nabijgelegen Mgahinga National Park. Up to you!
Lake Bunyonyi

Overnachten bij het meer

Rondom Lake Bunyonyi en de omliggende dorpen vind je ontzettend veel mooie en goede accommodatie. Als je graag zo centraal mogelijk wil verblijven kun je kiezen voor een aantal overnachting in Bushara Island Camp.

Hier ga je een beetje terug naar de basics, maar dat kan een bezoek aan Bunyonyi alleen maar authentieker maken! Natuurlijk vind je in de omliggende dorpen ook luxe accommodatie, en vind je voor ieder budget wel wat.

TIP ♥ – bekijk hier meer info over accommodatie rondom het meer 

Hoe kom je er?

Om Lake Bunyonyi te bezoeken moet je wel een aantal uur in de auto zitten. Maar, bij een bezoek aan Oeganda kan deze parel eigenlijk niet ontbreken. Met de auto doe je er 6-8 uur over om te rijden vanaf Kampala naar Kabale.

Vanaf Kabale is het nog ongeveer 8 kilometer naar het meer. Je kunt het bezoeken van Lake Bunyonyi bijvoorbeeld goed combineren met een bezoek aan Bwindi Impenetrable National Park en Lake Mburo National Park.
Al met al is het Bunyonyi-meer een mooie bestemming om te combineren met andere plekken in Oeganda. Als je in de buurt bent, mis het niet!

Locatie

 

Wat wij vinden:
9/10

Samenvatting

Het meer is al bijzonder, maar de omgeving waar het in ligt is prachtig. Het water wordt omringd door prachtige groene bossen waar je veel kleine vogels kunt horen en spotten! De naam Bunyonyi  betekend ook zoiets als ‘Plaats van veel kleine Vogels‘. Volgens sommigen wordt dit meer ook wel ‘Het Zwitserland van Afrika’ genoemd! Het meer is gevormd door een krater en door verschillende vulkaanuitbarstingen vind je rondom het meer vele bergen.

Meer lezen over Oeganda?

Geef een reactie

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU