Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Murchison Falls National Park

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 2 december, 2019

Murchison Falls National Park is een van de bekendste parken in Oeganda en met name bekend om de gelijknamige Murchison Falls. Naast deze bijzondere waterval vind je in dit park ook de Bungungu en Karuma Falls Wildlife Reserves en het Budongo Forest Reserve. Zoals de vele – moeilijke – namen al zeggen kun je in dit park ontelbare watervallen bezoeken. Naast watervallen kun je ook veel wildlife spotten!

Natuurgeweld in Oeganda

Murchison Falls National Park staat bekend als een van de meest indrukwekkende nationale parken van Oeganda. Maar ondanks deze reputatie wordt het park niet zo vaak bezocht. Dit is het bekendste en grootste natuurreservaat van Oeganda. En niet alleen vanwege de watervallen.

De Victoria Nijl is de hoofdader van het park die via meerdere stroomversnellingen en watervallen naar Lake Albert stroomt. Hierdoor is het een uitzonderlijke plek om dieren in het wild te zien. Jaren geleden was het park toneel voor rebellen en het leger.

Die tijd is gelukkig geweest en het is een must-see in Oeganda!

Meer dan watervallen

Ooit was dit één van de beroemdste parken van Afrika waar maar liefst 15.000 olifanten leefde. Zoals wel vaker in Afrika is de populatie door stropers en oorlog bijna uitgeroeid. Zo leefde hier neushoorns, maar die zijn er niet meer.

Gelukkig zijn leeuwen, luipaarden, olifanten, giraffen, chimpansees, nijlpaarden, krokodillen, buffels en ontelbare vogelsoorten wel weer te zien.

Murchison FallsDe bekende Murchison Falls

Je kunt met een boot over de Nijl varen

Wat is er te zien in Murchison Falls National Park?

Het park staat vooral bekend om de watervallen en de wilde dieren. Dat is ook de reden dat mensen hier komen. Er is dan ook een hoop te zien. Hieronder hebben we een overzicht met de leukste dingen om te doen.

#1 Hét handelsmerk: de Murchison Falls

De bijzondere waterval waar Murchison Falls National Park naar vernoemd is, wordt ook weleens de Kabalega Falls genoemd. Hierdoor krijgt het park zelf ook weleens een compleet andere naam: Kabalega Falls National Park.

De Murchison Falls worden op hun beurt weer vernoemd naar de Schot Roderick Murchison, de oprichter van de Royal Geographical Society. Volg je het nog?! Hoe dan ook, deze waterval wordt met veel geweld gevormd door de bekende rivier De Nijl.

De Nijl moet zichzelf door een zeven meter brede kloof – een gorge – werken en stort vervolgens 43 meter naar beneden. Van beneden uit stroomt het water verder richting Lake Albert.

Wist je dat dankzij al dit geweld er 360.000 liter water per seconde naar beneden stroomt!

Top of the Falls

Ook kun je een wandeling maken naar ‘Top of the Falls’ om het geweld van de waterval van dichtbij te bekijken. Je kunt vanaf de boot naar de top klimmen. Niet alleen op het punt van de Murchison Falls stroomt het water van De Nijl snel door het park.

Overal in het park vind je prachtige stromen water en krachtige watervallen waar je van versteld zult staan.

Murchison FallsMurchison Falls

#2 Op safari

Murchison Falls National Park wordt door De Nijl in tweeën gedeeld. Als je op safari gaat in dit prachtige park is de kans groot dat je meegenomen wordt naar het Noordelijke gedeelte. Hier vind je namelijk een schiereiland, wat gecreëerd wordt door de Victoria Nijl en Albert Nijl.

Hier vind je namelijk ook de meeste dieren! Buffels, leeuwen, luipaarden, apen en olifanten worden hier heel vaak gezien.

Ook bijzonder is het zien van de Rothschild giraffen in dit park. Het Murchison Falls National Park is namelijk een van de weinige plekken in Oeganda waar deze bijzondere dieren leven. De kans is redelijk groot dat je vier soorten van de big five gaat spotten!

Langs de oevers van De Nijl vind je de meeste waterdieren terug. Het spotten van nijlpaarden en krokodillen is hier geen uitzondering.

TIP ♥ – check de officiele website voor handige tips en info

#3 Vissen of een boottocht maken

Naast het spotten van wildlife en op safari gaan kun je in het Murchison Falls National Park nog een aantal andere activiteiten ondernemen. De liefhebbers kunnen hier namelijk ook terecht om bijvoorbeeld te gaan vissen.

Sport vissen is zelfs mogelijk in verschillende delen van de rivier en onderaan de watervallen.

Je kunt ter plekke een boot huren om mee op pad te gaan!

TIP ♥ – als je wil gaan vissen moet je dit van te voren aangeven of zelfs een tour boeken. Het aantal plaatsen voor vissers is beperkt, en op deze manier houdt het park het een beetje in de hand.

Boottochten

Voor iedereen die liever niet wil gaan vissen maar wel graag meer van De Nijl wil zien kan een boottocht maken over deze bekende rivier. Een bekende en populaire tocht is die van Paraa naar de voet van Murchison Falls!

Onderweg zie je waarschijnlijk neushoorns, krokodillen, olifanten, buffels en veel verschillende vogelsoorten. De tocht is in totaal 17 kilometer lang en duurt maar liefst drie uur.

Je kunt hier ook wilde dieren spotten

Murchison FallsMet de boot over de rivier

#4 Bezoek ook Kaniyo Pabidi

Kaniyo Pabidi is een groot gebied met natuurlijk bos binnen het Budongo Forest Reserve. Hier kun je rijpe mahonie en ijzer houten bomen bekijken. De meest bijzondere attractie waarvoor toeristen hierheen komen zijn echter de chimpansees die in dit regenwoud leven.

Je vindt dit bos tussen Masindi en Paraa, op 8 kilometer afstand van de poort van Kichumbanyobo.

Overnachten bij Murchison Falls National Park

In Murchison Falls National Park vind je voldoende accommodatie voor ieder budget. Ook kun je ervoor kiezen om te kamperen, bijvoorbeeld op de Top of the Falls of in Rabongo Forest. Op de meeste kampeerplekken zijn sanitaire voorzieningen aanwezig.

Als je wat meer ‘luxe’ zoekt kun je terecht in een van de vele lokale bandas. Als je echt op zoek bent naar verwennerij zijn er in en rondom het park ook voldoende lodges die je kunt boeken in allerlei categorieën.

TIP ♥ – bekijk hier alle accommodatie in en rondom het park

Beste reistijd

Een bezoek aan Murchison Falls National Park kun je het beste plannen tussen half december en half februari, of in juni en juli. Buiten deze maanden kan het namelijk vrij veel regenen, en jouw bezoek aan het park letterlijk in het water laten vallen.

Qua wildlife vind je in dit park voor ieder wat wils. In totaal huist het park namelijk 76 soorten zoogdieren en maar liefst 450 soorten vogels!

Een van de camps

Hoe kom je er

Het Murchison Falls National Park staat vooral bekend als het grootste nationaal park van Oeganda. Met een totale oppervlakte van ruim 5.000 vierkante kilometer maakt het zeker ook wel indruk.

Je vindt het park in het Noord-Westen van Oeganda op ruim 5 uur rijden van de Oegandese hoofdstad Kampala. Een andere grotere plaats in de buurt is Masindi. Dit ligt op ongeveer 2 uur rijden.

Locatie

 

Wat wij vinden:
  • 8/10
    Afrika-Expert - 8/10
8/10

Samenvatting

Ondanks de ligging van Murchison Falls National Park is een bezoek de moeite ongetwijfeld waard. Het is niet alleen het grootste nationale park van Oeganda maar ook een van de meest indrukwekkende. Als het spotten van de big five op jouw bucketlist staan, ben je hier aan het juiste adres. Na een aantal dagen hier doorgebracht te hebben kun je er waarschijnlijk vier afvinken!

Meer lezen over Oeganda?

Geef een reactie

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU