Hoofdmenu
reis expert header

Queen Elizabeth National Park

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 2 december, 2019

Oeganda heeft als land ontzettend veel te bieden. Mooie natuur, een interessante cultuur en ontzettend veel wildlife wat je in een van de vele nationale parken kunt gaan bekijken. Queen Elizabeth National Park is daar een van. En niet zomaar een! Dit park is namelijk het bekendste National Park van Oeganda. Het staat ook bekend om de tree-climbing lions. 

Paradijs voor natuurliefhebbers

Het park is vernoemd naar Queen Elizabeth II en is in 1954 gesticht en een bekend park. Als je geluk hebt spot je hier buffels, krokodillen, nijlpaarden, olifanten, luipaarden, leeuwen en chimpansees. Of misschien ga je wel op zoek naar de welbekende tree climbing lions?

Het Queen Elizabeth National Park is thuis voor ruim 95 zoogdieren en meer dan 500 verschillende vogelsoorten! Daarnaast is het de plek waar je het Kazinga Channel over kunt steken. Een must-do in Oeganda!

Volcano paradise

Queen Elizabeth National Park is niet alleen bekend in Oeganda omdat het zo ontzettend groot is. Kenmerkend aan deze omgeving is het namelijk ook het vulkanisch gebied waar het in ligt. Overal in het park vind je vulkanisch gesteente, diepe kraters en prachtige kratermeren.

Misschien ken je bijvoorbeeld de Katwe Craters wel. Het vulkanisch gebied wordt gekenmerkt door Mount Rwenzori. Rondom deze berg vind je overal prachtige kratermeren en hoge bergtoppen.

TIP ♥ – vanaf deze bergtoppen heb je een prachtig panoramisch uitzicht over de omgeving.

De natuur in het park

Uitsterven van dieren

Helaas heeft het Queen Elizabeth National Park geen rooskleurige geschiedenis. Sinds het schrikbewind van dictator Idi Amin zijn er namelijk een groot aantal dieren gestorven in het park. De daarop volgende burgeroorlog in de jaren tachtig heeft de dieren ook geen goed gedaan.

Er werden veel dieren weggejaagd of zelfs doodgeschoten voor het vlees. Inmiddels proberen ze de dierenpopulatie weer te laten groeien, en dat lukt gelukkig aardig. Het enige gevaar wat de dieren nu nog kennen is elkaar, maar dat hoort bij de natuur.

7x doen in Queen Elizabeth National Park

Er is genoeg te doen in het park. Natuurlijk moet je de three-climbing lions zien en een tocht maken over het Kazinga Channel, maar er is meer. Hier 7 leuke dingen om te doen.

#1 Maak een bootsafari over het Kazinga Channel

Een mooie kans om ontzettend veel dieren te spotten is een safari op het Kazinga Channel. Dit kanaal verbindt Lake Edward met Lake George. Onderweg kijk je je ogen uit. Je drijft lui langs nijlpaarden en kunt buffels, krokodillen van dichtbij spotten.

Als je geluk hebt zie je ook nog olifanten en grote kuddes antilopen. Ook moet je vaker de lucht in kijken. Het park telt namelijk meer dan 500 verschillende vogelsoorten, dus wellicht vliegen er zo nu en dan een paar over op zoek naar vis. 

TIP ♥ – op deze website vind je een overzicht met alle tours en safari’s

#2 Boek een safari

Als je klaar bent met de bootsafari kun je ook kiezen voor een jeepsafari. De hoofdzakelijke reden dat veel reizigers hier naar toe komen is namelijk de welbekende tree-climbing lion. Deze leeuw klimt in de bomen om te slapen, terwijl leeuwen normaal gesproken gewoon aan de grond blijven.

Naast deze leeuw spot je in Queen Elizabeth National Park nog veel meer wildlife. Met ongeveer 5.000 nijlpaarden, 2.500 olifanten en meer dan 10.000 buffels is een van de beste safari-ervaringen in heel Afrika hier gegarandeerd.

Het Kazinga Channel

Queen Elizabeth National ParkOlifanten in het park

#3 Ga op zoek naar de Tree climbing lion

Waarom de leeuwen eigenlijk in de bomen klimmen weet helemaal niemand, maar het schijnt te zijn voor de nachtrust. Dit is erg bijzonder, want normaal gesproken blijft een leeuw gewoon aan de grond als hij wil gaan slapen. De tree climbing lion is voor veel toeristen een grote drijfveer om een bezoek te brengen aan dit park.

De grootste kans om ze te spotten heb je in Ishasha. In dit gedeelte van het park staan namelijk ontzettend veel vijgenbomen, en dit zijn precies de bomen waar de leeuwen graag in klimmen. Het is niet vanzelfsprekend dat je de leeuwen in de bomen kunt bewonderen als je hier bent.

Ze zijn ook erg goed in het camoufleren van zichzelf en het opgaan in de natuur. 

#4 Doe een Chimpansee trekking

Ook al is het niet de allerbeste plek ter wereld om de chimpansee in het wild te zien, toch kun je in Queen Elizabeth National Park wel terecht voor dit wonder. Je moet hiervoor naar Kyambura Gorge. Er leven ongeveer 20 chimpansees in het gebied die je hier – onder begeleiding – zou kunnen bezoeken.

De chimpansees die hier wonen zijn door middel van speciale training gesocialiseerd met mensen. Dit betekent dat zij gewoon door kunnen gaan met hun leven in het wild, zelfs wanneer er mensen in de buurt zijn of zelfs naar ze staan te kijken.

TIP ♥ – het Kibale Forest National Park – ook in Oeganda – huisvest echter een veel groter aantal chimpansees waar je eventueel ook een trekking zou kunnen doen.

Een leeuw in de boom

#5 Ontmoet de lokale bevolking

Queen Elizbeth National Park is ook rijk aan cultuur. Er zijn namelijk talloze mogelijkheden en kansen om als toerist met de lokale bevolking in contact te komen. Zij kunnen je meer leren over het leven in of rondom een nationaal park.

Ook leren ze je graag een traditionele dans aan, vertellen ze de mooiste verhalen over wat ze hebben meegemaakt en laten ze je kennismaken met de lokale muziek. Als je graag zelf wat meer moeite wil steken in het leren kennen van de lokale bevolking, kun je altijd kiezen voor een vrijwilligersproject.

Op deze manier leer je de mensen, het land en de omgeving echt kennen door zelf een steentje bij te dragen.

#6 Bezoek Lake Katwe

Lake Katwe is bekend vanwege de zoutproductie en produceert al vele jaren zout van hoge kwaliteit. Het ligt in een explosiekrater ten noorden van Lake Edward en is duizenden jaren geleden gevormd. Uit het water wordt zout gewonnen.

Het is een bijzondere plek om te zien.

#7 Andere activiteiten

Naast het spotten van wildlife biedt Queen Elizabeth National Park nog een heleboel andere activiteiten die je kunt ondernemen. Vanwege de bergachtige omgeving vind je hier een aantal hikes en wandelingen, die aanpasbaar zijn aan ieders conditie.

Als je volledig gefocust bent op het spotten van vogels in het park kun je ook een zogenaamde ‘bird watching’ tour boeken in plaats van een safari, of wellicht als aanvulling op een safari.

Lake Katwe

Beste reistijd

Als je van plan bent een bezoek te brengen aan Queen Elizabeth National Park kun je dit het beste doen in het droge seizoen tussen januari, februari en juni tot augustus. Dit is de beste tijd om wilde dieren te kijken. Het piekseizoen is  juni tot en met september.

TIP ♥ – hou er rekening mee dat je – ruim – van te voren een safari of andere activiteit boekt.

Beste reistijd voor OegandaOvernachten

Het park heeft accommodatie voor alle bezoekers. Het is ook geschikt voor reizigers met een beperkt budget. Je vindt er vooral lodges, maar het park heeft ook campings zoals Maramagambo, Ishasha en Mweya.

Je kunt het Hippo Hill Camp naast Katwe en het Kingfisher-kamp op een prachtige Kichwamba-helling bezoeken. Check de officiele website voor een overzicht van alle accommodatie.

TIP ♥ – je kunt ook op Booking.com kijken.

Hoe kom je er

Je vindt Queen Elizabeth National Park op ongeveer 400 kilometer afstand van de Oegandese hoofdstad Kampala. Er zijn 3 routes naar het park, afhankelijk van waar je vandaan komt. Hou er rekening mee dat je er al snel 6 uur over doet om hier te komen.

Queen Elizabeth National ParkHet park

Locatie

Wat wij vinden:
  • 8.4/10
    Afrika-Expert - 8.4/10
8.4/10

Samenvatting

Oeganda heeft als land ontzettend veel te bieden. Mooie natuur, een interessante cultuur en ontzettend veel wildlife wat je in een van de vele nationale parken kunt gaan bekijken. Queen Elizabeth National Park is daar een van. En niet zomaar een! Dit park is namelijk het bekendste National Park van Oeganda. Het staat ook bekend om de tree-climbing lions. 

Meer lezen over Oeganda?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU

We Need You!

Wij houden van reizen en het delen van Reisgeluk, maar de reisbranche heeft het zwaar. Ook wij.

Gebruik jij graag onze website en wil je iets doen? Steun ons dan in deze lastige tijd.

Dan kunnen wij doorgaan met het maken van de beste reiscontent! Wij zijn je zeer dankbaar.

 

JA, IK WIL HELPEN!