Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Sipi Falls

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 26 maart, 2020

In het Oosten van Oeganda vind je drie indrukwekkende watervallen die samen de Sipi Falls vormen. Ze liggen dicht bij Mount Elgon National Parken staan bekend als de mooiste waterval(len) in heel Oeganda. Er zijn drie watervallen waarvan de hoogte ongeveer 95 meter is. Het is de moeite waard om een nacht of twee nachten te blijven. Zeker omdat de meeste accommodaties uitkijken op de waterval!

Indrukwekkende watervallen

Een bezoek aan deze adembenemende watervallen wordt vaak gecombineerd met een bezoek aan Mount Elgon, maar je zou hier ook alleen kunnen komen voor de Sipi Falls. Niet alleen vanwege de indrukwekkende watervallen, maar ook vanwege de rust en relaxte omgeving midden in de natuur.

De waterval dankt zijn naam de lokale plant; de ‘Sep’. Een plant die volgens de lokale bevolking een medicinale werking heeft.

De waterval wordt gevormd door de Sipi River die van de toppen van Mount Elgon in het Kyoga Bas valt. Je kunt hier ook ontzettend mooi wandelen. Voor de avonturiers onder ons is er ook voldoende te beleven.

De regio waarin Sipi Falls ligt staat namelijk bekend om het abseilen en klimmen wat je hier kunt doen!

Sipi FallsDe bekende Sipi Falls

Wat is er te doen bij de Sipi Falls

Of je nu op zoek bent naar een actieve vakantie of juist een rustige afsluiter van een drukke rondreis, Sipi Falls is de juiste plek. Het leuke aan Sipi Falls is ook dat dit een relatief onbekend gebied van Oeganda is, veel reizigers hebben te weinig tijd of besteden hun tijd liever aan een safari

Er is hier echter genoeg te doen en dit zijn de leukste dingen.

#1Sipi Falls

Zoals gezegd bestaat Sipi Falls in totaal uit drie watervallen. Het water wat van deze watervallen naar beneden komt, varieert in alle drie de gevallen in de hoogte waar het vandaan komt. De hoogste val komt van ongeveer 100 meter, en deze wordt ook gezien als de belangrijkste stroom water voor het vormen van de Sipi Falls.

Ondanks dat de andere twee watervallen van een kleinere hoogte komen, zijn ze prachtig om te zien. De Sipi Falls worden ook wel vaker de meest romantische watervallen van heel Oeganda genoemd.

Wandel naar beneden

De watervallen zijn natuurlijk niet alleen van de top te bekijken. De avonturiers kunnen ook naar beneden wandelen om het natuurgeweld van onder te bekijken. Er loopt een pad dat je in 20 minuten naar beneden brengt. Deze begint achter het postkantoor bij Sipi.

Als je vanaf de bodem zo’n 30 minuten verder loopt om je nog een aantal grotten tegen. Sommige van wel 125 meter groot! Een (lokale) gids is verplicht voor de hike. Althans, dat melden ze 🙂 Zij kunnen je niet alleen helpen met de route, ze vertellen ook veel over de plek.

TIP ♥ – een gids kost ongeveer €5 tot €10

Sipi FallsJe kunt helemaal naar beneden

#2 Proef de Bugisu Arabica koffie

De omgeving rondom Sipi Falls is ook bekend om de koffie die in het gebied groeit. De Bugisu Arabica koffie groeit namelijk alleen op een hoogte van 1.600 tot 1.900 meter. Deze koffie wordt in Nederland verkocht in de koffiespeciaalzaak Simon Levelt.

Als je in deze regio bent en graag meer wil weten over het groeien en oogsten van de koffie, kun je ervoor kiezen een tour te boeken met een gids. Hier wordt de Oegandese werkwijze en het koffieproces verder toegelicht.

Alle opbrengsten van deze tours gaan naar de verschillende projecten die door de bevolking worden opgezet in de regio.

#3 Ga hiken rondom de Sipi Falls

Om alle drie de watervallen te bekijken zul je veelal de benenwagen moeten gebruiken. De tracks variëren nogal in hoogte dus goed voorbereiden in materiaal en kleding is essentieel. Vooral als het een aantal dagen heeft geregend kan de track vrij nat – en daarmee glad – zijn, dus hou hier rekening mee.

Om de watervallen te bezoeken begin je met lopen bij de Sipi Falls. De Budadiri route is een van de meest gelopen routes in de buurt. Als je de Sipi Falls bereikt hebt, heb je tevens een prachtig uitzicht over de toppen van Mount Elgon, Lake Kyoga en Karamoja.

TIP ♥ – als je moeite hebt met lopen of het gewoon wat rustiger aan wil doen, kun je delen van de route ook met de auto afleggen.

Mount Elgon National ParkDe omgeving rondom Sipi Falls

#4 Beklim Mount Elgon

Als je ooit eens in je leven een berg zou willen beklimmen, is de wandeling naar de top van Mount Elgon absoluut een goed idee. De meeste wandelingen in deze regio beginnen bij Sipi Falls.

Ook als je niet van plan bent helemaal naar de top te gaan kun je hier altijd kiezen voor een korte wandeling of hike.

Er zijn verschillende routes en paden die jou begeleiden naar de top van Mount Elgon. Onderweg kom je schitterende watervallen, magische grotten en mooie bergpieken tegen. Als je geluk hebt, tref je ook een hotspring, die tot wel 48 graden kan worden.

Sasa Trail

Het beklimmen van de top kan via twee routes. De ‘Sasa Trail’ is de meest toegankelijke en directe route tot aan de top. Onderweg loop je door een groot bamboe bos. Let wel op: deze route brengt vrij steile klimstukken met zich mee, dus hou hier rekening mee.

Als je ervoor kiest het rustiger aan te doen, kun je er altijd voor kiezen de ‘Kapkwata Trail’ te lopen. Onderweg loop je door schitterende bossen waar je divers wildlife kunt spotten!

TIP ♥ – meer hierover lees je op onze pagina over Mount Elgon

Mount Elgon National ParkMount Elgon op de achtergrond

#5 Ga abseilen

Voor de echte daredevils is er nog een andere activiteit die je hier kunt ondernemen. Naast de Sipi Falls heb je namelijk de mogelijkheid om te gaan abseilen. De plek waar je hiervoor moet zijn heet Rob’s Rock, en dit is gelegen in Jinja.

Je hebt hier de keuze om 100 meter naar beneden te abseilen, terwijl je geniet van de prachtige omgeving. Iedereen die dit alleen leuk vindt van een afstandje, is natuurlijk welkom om langs de kant te kijken.

Overnachten bij de Sipi Falls

Rondom Sipi Falls is zijn er zes resorts en lodges te vinden voor ieder budget. Veel accommodatie heeft zelfs – van welke hoek dan ook – een prachtig uitzicht op de Sipi Falls. Voor ieder budget kun je hier wat vinden.

De opties zijn:

Sipi Falls

Beste reistijd

De Sipi Falls liggen op een hoogte van 1.600 meter. Hierdoor is het overdag gemiddeld 2o graden. Lekker aangenaam dus. Je kunt hier dan ook het hele jaar komen. De beste tijd om de waterval in volle glorie te zien is in het regenseizoen. Nadeel is weer dat wandelen dan moeilijker wordt.

In de avond kan het hierdoor wel behoorlijk afkoelen, maar strijk dan neer bij een van de vele kampvuren die worden aangestoken bij de resorts.

Hoe kom je er

Je vindt Sipi Falls in het Oosten van Oeganda, op een goede 6 uur rijden van de hoofdstad Kampala. Meer informatie over de watervallen vind je op de website van de Sipi Falls.

Locatie

Wat wij vinden:
8/10

Samenvatting

In het Oosten van Oeganda vind je drie indrukwekkende watervallen die samen de Sipi Falls vormen. Ze liggen dicht bij Mount Elgon National Parken staan bekend als de mooiste waterval(len) in heel Oeganda. Er zijn drie watervallen waarvan de hoogte ongeveer 95 meter is. Het is de moeite waard om een nacht of twee nachten te blijven. Zeker omdat de meeste accommodaties uitkijken op de waterval!

Meer lezen over Oeganda?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU