Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Kibale Forest National Park

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 2 december, 2019

Naast het Bwindi Impenetrable National Park is Kibale Forest National Park een bekend park in Oeganda. Ook hier kun je oog in oog komen te staan met bijzondere dieren. Waar het in Bwindi om de berggorilla gaat, staat het Kibale Forest National Park bekend om zijn chimpansees. De kans dat je deze bijzondere dieren tegen komt is namelijk behoorlijk groot!

Oog in oog met chimpansees

De kans dat je apen spot in Kibale Forest National Park is ontzettend groot. Dit park biedt de grootste variëteit en concentratie van primaten in Oost-Afrika! Er leven hier zo’n 13 soorten primaten waaronder de bedreigde chimpansee.

Doordat het park zo klein is, zo’n 750 vierkante kilometer, is het niet heel lastig om deze bijzondere dieren te spotten. Ook al omdat ze vreselijk vel geluid maken. Een ontmoeting met een chimpansee is een unieke ervaring. Daarnaast is een ‘chimpansee-safari’ hier een stuk goedkoper dan een gorilla-safari in Bwindi National Park.

Meer dan chimpansees

Hoewel de primaten de voornaamste reden zijn om hier te komen is er meer te doen. Zo is het landschap hier ook prachtig. Daarnaast ligt het Kibale Forest National Park tussen twee meren in: Lake Edward en Labe Albert. Het is een van de meest toegankelijke oerwouden van Oeganda.

Kibale National ParkDe bekende bewonder van het park

Tips voor een chimpansee-safari

De reden om hier naar toe te komen zijn de chimpansees. De Kibale Forest National Park is de beste plek ter wereld om deze bijzondere dieren in het wild te zien. Als jij oog in oog wil staan met een chimpansee, check dan de volgende tips.

#1 Je kunt hier niet zo maar heen

Net als het Bwindi National Park is dit niet een bestemming waar je even op de bonnefooi naar toe reist, een tourtje boekt en naar een chimpansee toe loopt. Gelukkig maar ook. Ze doen er hier alles aan om de chimpansees te beschermen en dus zul je je bezoek goed moeten plannen.

Het is dan ook vrij logisch dat je hier niet op eigen gelegenheid naar binnen mag. Om er zeker van te zijn dat je een safari kunt boeken moet je er vroeg bij zijn. Samen met Bwindi National Park is dit een van de bekendste bezienswaardigheden van Oeganda en safari’s zitten snel vol!

Reserveer je safari ver van tevoren!

# 2 Een safari is alleen mogelijk met een gids/ranger

Zoals gezegd kun je niet zonder begeleiding naar binnen. Alle safari’s worden gedaan onder begeleiding van een gespecialiseerde ranger die speciaal opgeleid zijn voor de omgang met chimpansees. Niet alleen is dit beter voor de dieren, de ranger kan je ook alles vertellen over de chimpansee en hun leefomgeving.

Strenge regels

Voor het behoud van het park en de chimpansees zijn er strenge regels voor het bezoek aan Kibale National Park.  Dit zijn de belangrijkste regels;

 • per dag mogen er drie groepen met maximaal acht mensen mee met de trekking;
 • maximale toegestane tijd met de chimpansees is een uur;
 • minimale afstand van chimpansees moet altijd 8 meter zijn;
 • je mag het park niet betreden als je ziek bent;
 • dieren voeren is te strengste verboden;
 • iedereen wordt geacht zo stil mogelijk te blijven;
 • kinderen onder de 12 jaar mogen niet op safari;
 • de trekking kan variëren van een tot vier uur, afhankelijk van waar de chimpansees zich in het park bevinden


TIP ♥ – de kans om ze te spotten is vrij groot, in het Kibale Forest National Park leven namelijk ruim 1500 chimpansees. In heel Oeganda vind je ongeveer 5000 chimpansees.

Kibale National ParkDeze dieren zul je veel zien

#3 Je moet ten alle tijden een vergunning hebben

Zoals veel parken waar bedreigde diersoorten leven wordt er ook hier goed in de gaten gehouden wie er binnen komt. Dit wordt onder andere gecheckt door het verplicht stellen van vergunningen.

De vergunning voor Kibale is goedkoper dan in Bwindi

Een vergunning kost je ongeveer US$15. De vergunning zit vaak bij de prijs inbegrepen als je een safari boekt, maar check dit wel van tevoren. Zonder vergunning kom je het park namelijk niet in. Als je het zelf moet aanvragen kan dat via de Uganda Wildlife Authority in Kampala.

#4 Hoe en waar is de trekking

De kans dat je chimpansees ziet tijdens de trekking is ontzettend groot, zo’n 95%! De bekendste van Kibale’s wandelingen begint om 08.00 en 15.00 uur vanuit het Kanyanchu bezoekerscentrum en duurt 2 tot 3 uur.

Je rangers zullen je alles vertellen over de dieren en plantensoorten in het bos. Je mag wat tijd (maximaal een uur) doorbrengen met deze betoverende dieren. Terwijl je ze observeert, slingeren ze van de ene boom naar de andere of chillen ze op de grond recht voor je.

Hoewel de kans groot is dat je chimpansees spot, blijven het wilde dieren. Het is ook niet gegarandeerd dat je ze ziet.

TIP ♥ – wist je dat chimpansees en mensen meer dan 98% van hun DNA delen.

#5 Wat moet je mee nemen

De safari duurt zo’n 2 tot 4 uur, afhankelijk van waar de apen zitten. Dat betekent dat je licht kunt pakken. Draag in ieder geval schoenen met een goede grip, geschikt voor het beklimmen van steile, vochtige, modderige hellingen. Zeker in het regenseizoen.

Lange mouwen en lange broeken zijn niet verplicht, maar het als je je hier prettig bij voelt is het wel aan te raden. Daarnaast is een poncho, of regenkleding, een must. Het weer is hier onvoorspelbaar. Andere tips;

 • neem voldoende drinkwater en snacks mee;
 • foto’s maken met een flitser is verboden dus neem een verrekijker mee.


Kibale National ParkChimpansee

#6 Chimpansee Habituation Experience

Veel toeristen komen naar Oeganda voor de gorilla in Bwindi en de chimpansee in Kibale Forest. Echter weten veel mensen niet dat ze in Kibale Forest de keuze hebben tussen een trekking naar de chimpansees met een ontmoeting van maximaal een uur, of een volledige experience van een hele dag.

Voor de echte liefhebber van chimpansees is er nog een andere mogelijk. Je kunt namelijk ook een Chimpansee Habituation Experience doen! In een volle dag loop je met onderzoekers mee terwijl je het leven van de chimpansee bestudeert. Dit is niet voor de gemiddelde toerist en alleen voor liefhebbers van deze apen.

Je staat ontzettend vroeg op om te ontbijten, en je bent de hele dag op pad. Je leert van alles over deze prachtige dieren. Waarom hebben ze bijvoorbeeld markeringen op hun huid? Of waar komen bepaalde littekens vandaan? Het gaat er tijdens deze experience om dat je gaat kijken waarom sommige chimpansees anders zijn dan de rest.

TIP ♥ – het kost US$220 p.p. De beste tijd is in maart, april, mei of november

#7 Er is meer te doen

In de buurt van Kibale Forest National Park vind je verschillende andere interessante activiteiten. Op een paar kilometer afstand liggen de Kasenda Kratermeren. Deze zijn gevormd door de voormalige vulkanen in Oeganda.

Van de vier groepen meren die je hier kunt vinden, is deze het meest bereikbaar. Net buiten het park vind je ook Bigodi Wetland Sanctuary. In dit moerassige landschap leven wederom ontzettend veel apen en andere dieren die je met een beetje geluk kunt gaan bekijken.

Als je een unieke activiteit zoekt in het park zelf kun je kiezen voor een nachtwandeling door Kibale Forest National Park. De kans dat je bijzondere nachtdieren spot, zoals galago’s, is vrij groot. Dit zijn halfaapjes die in de bomen wonen en alleen in de nacht tevoorschijn komen!

De omgeving

Overnachten in Kibale Forest National Park

Je kunt in het Kibale Forest National Park verblijven. Echter is de keuze niet zo groot. Dat is ook niet nodig aangezien de meeste reizigers hier maar 1 nacht blijven.  Waar je overnacht is vooral afhankelijk van je budget en de beschikbaarheid. Veel accommodatie is namelijk snel volgeboekt.

Een van de bekendste, mooiste (en duurste) accommodatie hier is het Crater Safari Lodge op een werkelijk prachtige locatie.

Reserveer je accommodatie op tijd!

Als je wat goedkoper wil overnachten kijk dan buiten het National Park. Ook hier heb je voldoende accommodatie voor ieder budget. Vaak kun je bij de accommodatie met meerdere faciliteiten ook een tour boeken door het park.

TIP ♥ – check hier alle accommodatie 

Hoe kom je er?

Kibale Forest National park vind je in het westen van Oeganda en grenst tegen Queen Elizabeth National Park aan. Een bezoek aan beide parken wordt dan ook vaak gecombineerd. Als je naar Kibale Forest National Park gaat moet je via het Kanyanchu Visitor Centre naar binnen. Dit is namelijk de hoofdingang van het park.

Vanaf Kampala is het park via Port Fortal goed bereikbaar. Je rijdt hier in ongeveer 5 uur naar toe.

Beste reistijd

Kibale National Park is het hele jaar door geopend voor safari’s, maar de beste tijd om te bezoeken is in de droge seizoenen van juni tot september en van december tot februari. Maart tot mei en van september tot november is het regenseizoen. Het spotten van dieren wordt dan lastige.

TIP ♥ – het droge seizoen zijn de maanden juni t/m september, december t/m februari

Dit zijn de droogste en warmste maanden, maar ze zijn het beste voor het spotten van chimpansees. Het bos is minder dicht begroeid.

Locatie

 

Wat wij vinden:
 • 8/10
  Afrika-Expert - 8/10
8/10

Samenvatting

Naast het Bwindi Impenetrable National Park is Kibale Forest National Park een bekend park in Oeganda. Ook hier kun je oog in oog komen te staan met bijzondere dieren. Waar het in Bwindi om de berggorilla gaat, staat het Kibale Forest National Park bekend om zijn chimpansees. De kans dat je deze bijzondere dieren tegen komt is namelijk behoorlijk groot!

Meer lezen over Oeganda?

Geef een reactie

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU