Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Ifaty

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 29 november, 2019

Als je op zoek bent naar een tropische bestemming in of rondom Madagaskar, maar niet met alle andere toeristen op het strand wil liggen is Ifaty een goede keuze voor jou. Het is een klein dorpje op ongeveer 25 kilometer afstand van de havenstad Toliara, aan de zuidwestkust van Madagaskar. Wij vertellen je alles over deze bijzondere plek.

Ifaty het ongerepte paradijs

Deze plek is voor de hedendaagse begrippen nog best wel onbereikbaar, wat ervoor zorgt dat de authenticiteit behouden blijft en niet alle reizigers deze kant op komen.

Ifaty heeft een prachtig strand voor de deur, met idyllische hutjes in het zand. Bereid je wel voor op basis faciliteiten. Je vindt hier namelijk een aantal duikscholen, maar verder niet zo heel erg veel.

Als je op zoek bent naar rust op een prachtige plek, is dit het dorp voor jou.

Het geeft je precies de mogelijkheid om met een lekker boek op het strand te liggen, en af en toe een cocktail te bestellen. Ondertussen lig je lekker te zonnebaden en koel je af in het helderblauwe water wat voor de deur ligt.

IfatyHet strand van Ifaty

Mangily of Ifaty

De naam Ifaty is eigenlijk een samengevoegde naam van de dorpjes Madio Rano en Ifaty, oftewel Mangily. De twee dorpen waren voorheen gescheiden maar zijn inmiddels samen een groter dorp geworden.

Je vindt Ifaty in het zuidwesten van Madagaskar, in de regio Atsimo Andrefana. De doornige struikgewassen en de mangrovebossen wisselen elkaar af. Ook al is het minder bekend bij het grote publiek, in de drukke maanden kan het hier alsnog vrij vol zijn.

Meer dan alleen strand

Je deelt het strand dan vaak met de lokale bevolking, die je misschien wel iets proberen te verkopen. Naast genieten van de zon op het strand kun je hier nog wel iets meer doen.

Zoals bijna heel Madagaskar is Ifaty ook thuis voor een aantal prachtige wilde dieren. Denk bijvoorbeeld aan de ringstaartmaki’s die in de boom slingeren. Een ander bijzonder fenomeen wat je hier kunt spotten zijn de Baobab bomen (zie ook Allee des Baobabs).

IfatyJe komt hier niet veel andere reizigers tegen buiten het seizoen om

Wat is er te doen in Ifaty

Zoals gezegd staat het toerisme in Ifaty nog in kinderschoenen. Je vindt hier geen tientallen resorts of hotels of waterscooters en beach bars. Je komt hier echt voor de rust.

Gelukkig is er wel het een en ander te doen om je te vermaken. Dit zijn de leukste dingen.

#1 Ga duiken en/of snorkelen

Het voordeel van een kustplaats als Ifaty is dat ze een prachtige koraalrif voor de deur hebben. Het is nog in een prima staat en heeft mooie kleurrijke koraalriffen. Dit geeft liefhebbers van het onderwaterleven de kans om een aantal schitterende duiken te maken.

De avonturier kan hier goed terecht, duiken in Ifaty geeft je namelijk de mogelijkheid om haaien te spotten!

De belangrijkste functie van het koraalrif voor Ifaty is vooral het beschermen van de lagoon. Madagaskar claimt zelfs dat dit een van de langste koraalriffen ter wereld is, na Australië en Belize.

Aan de kust vind je veel duikstekken met een diepte van 8-10 meter. Als je verder van de kust af gaat vind je duikstekken tot een diepte van maar liefst 27 meter. De laatste jaren worden er steeds meer projecten opgestart om dit gebied te beschermen tegen illegaal vissen. Er zijn bijvoorbeeld methodes gevonden om de netten van de vissers kapot te maken op het moment dat ze het water in gaan.

TIP ♥ – om deze projecten mogelijk te maken moet je een marine fee betalen van €5 per persoon om hier te mogen duiken. Bekende divesites die je hier kunt vinden zijn Bevato, Dippy en Canyons.

IfatyLekker relaxen op het strand
Ifaty
Je kunt ook mooie zonsondergangen zien hier

#2 Bezoek het Reniala Nature Reserve

Als je een bezoek brengt aan Ifaty kun je het Reniala Nature Reserve niet overslaan. Het is als geen andere plek op aarde, maar helaas verdwijnt het snel. Dit is een verzameling van stekelachtige bomen en de bekende baobab boom.

De grootste boom van dit bos heeft een omtrek van maar liefst 10 meter. Veel van de bomen die je hier kunt vinden zijn uniek voor de natuur van Madagaskar. In deze bomen vind je verschillende soorten maki’s. De witte maki wordt hier bijvoorbeeld vaak gezien.

Reniala Nature Reserve verdwijnt

helaas verdwijnen de bekende bomen van Madagascar snel. De eerste reden is de droge omgeving waar de bomen in staan. De tweede reden is dat de bomen gebruikt worden voor het maken van houtskool.

TIP ♥ – je kunt hier overnachten in het park. Double bungalow met shared bathroom (US$6), privé bungalow (US$10 tot US$15).

De bekendste boom van het land

#3 Ga naar Village des Tortues

In de buurt van Reniala ligt een 70.000 vierkante meter gropot park meer dan 1000 spinnenschildpadden.

Het is een bijzondere plek om te bezoeken op een paar minuten van het dorpje. Je kunt er rondleidingen over het terrein in het Engels waardoor je meer leert over deze mooie dieren.

TIP ♥ – een rondleiding in het natuurreservaat kost zo’n US$5.

#4 Ontdek de omgeving

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om gewoon lekker niks te doen. Het leven in dit dorpje gaat nog langzamer dan in de rest van het land en het is heerlijk om daarin mee te gaan.

Relax gewoon lekker op het strand of maak een wandeling in de omgeving. er is genoeg te doen en te zien mo je een dag te vermaken.

IfatyDe omgeving van het dorp

Overnachten in Ifaty

Een bezoek aan de kust van Ifaty wordt gekenmerkt door de huisjes of bungalows die je op het strand kunt vinden. Hier kan je ook in overnachten. Ze zijn vaak gebouwd met traditionele en lokale materialen en voelen dan vaak ook knus aan.

Aangezien het zo afgelegen ligt van andere plekken in de ‘buurt’ zijn de faciliteiten vrij basic. Om in een van deze hutjes te overnachten moet je ongeveer €40 per nacht betalen. Als je op zoek bent naar meer luxe kun je het beste afgaan op de online recensies die gegeven worden voor de accommodatie. Ze kennen hier namelijk geen echte vier- of vijfsterrenhotels.

Check hier online de accommodatie in het dorpje

IfatyDe huisjes aan het strand

Hoe kom je in Ifaty

Je vindt dit dorpje op slechts 27 kilometer afstand van de regionale hoofdstad Toliara. Toch kan het – afhankelijk van de weersomstandigheden – maar liefst twee tot drie uur duren voordat je er daadwerkelijk bent.

Van Toliara naar Ifaty

Naar Toliara kan je gemakkelijk een binnenlandse vlucht nemen vanaf een andere stad in Madagaskar. Als je eenmaal in Toliara bent aangekomen neem je een van de taxibusjes naar Ifaty.

Deze rijden altijd in een fourwheeldrive want het is namelijk een zeer slechte, hobbelige weg. Onderweg kijk je wel je ogen uit! Geniet van alle uitzichten en de cultuur die je onderweg kunt leren kennen.

Beste reistijd

Dit is een perfecte zonbestemming. Deze plek kent namelijk zo’n 300 dagen per jaar zon, en het strand direct aan het dorp gelegen biedt heerlijke verkoeling.

De beste reistijd voor Ifaty is januari tot en met december, waar het dus vrijwel altijd warm is met weinig neerslag.

De gemiddelde temperatuur ligt rond de 30 graden.

Locatie Ifaty

Meer lezen over Madagascar?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU