Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Allee des Baobabs

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 29 november, 2019

Een reis naar Madagascar is voor veel mensen een droom. Niet zo gek, want hoewel het niet de meest voor de hand liggende reisbestemming lijkt is het eiland ontzettend indrukwekkend. De prachtige uitzichten, vriendelijke bevolking en de unieke natuur maken van Madagascar een perfecte bestemming voor op ieders bucket list. Een van die onvergetelijke plekken is Allee des Baobabs. Misschien wel de bekendste plek van het land.

Allee des Baobabs – de Roots of the Sky

Het is best gek dat een rij bomen zo bekend zijn. Waarom ze zo bekend zijn is ons ook een raadsel. Waarschijnlijk komt het door de vorm van deze bomen, de Baobab of apenbroodboom. Ze zijn dik, hebben een kale stam en korte groene takken op de top. Ze worden ook wel ‘Roots of the Sky’ genoemd.

Het is zo’n bijzonder plek omdat het landschap verder vrij kaal is. Ooit was dit een groot bos, maar de meeste bomen zijn gekapt. Alleen deze reuzen zijn blijven staan en sommige zijn wel 1.000 jaar oud!

Waar vind je ze?

Allee des Baobabs vind je in het westen van Madagascar, vlak bij het plaatsje Morondava. Als je in Morondava bent rij je een klein stukje op de RN35 om vervolgens linksaf te slaan richting de R8 richting Belon’i Tsiribihina. De R8 is niet meer dan een lokaal zandweggetje.

Allee de BaobabsDe bekendste ‘weg’ van Madagascar

Allee de BaobabHet pad is slechts 260 meter

Tips voor een bezoek aan Allee des Baobabs

Allee des Baobabs is de meest gefotografeerde plek van Madagascar, maar heel veel is er verder niet te doen. Het is vooral een plek die handig is om te bezoeken tijdens een rondreis of een reis met een huurauto. Dit zijn handige tips voor een bezoek.

#1 Schrik niet, het is maar 300 meter

Aangezien het een van Madagascar’s grootste trekpleisters is zou je verwachten dat Allee des Baobabs een gigantische attractie is. Niets is minder waar. Het pad waar deze bomen staan is nog geen 300 meter lang!

Wist je dat Allee des Baobab een pad is van nog geen 300 meter

Daarnaast vind je deze bomen in heel Madagascar, alleen op deze plek is de setting het mooist.

#2 Overnacht in Morondava

Het is een flinke reis om hier alleen voor deze bomen hier heen te komen. Het kan wel, maar als je toch in de buurt bent raden we aan om ook naar Morondava te gaan. Morondava is een kustplaats op ongeveer 15 kilometer van Allee des Baobabs.

Veel is er niet te doen. Het is een pittoresk vissersdorpje waar vissers hun vis verzamelen, maar juist die rustige, niet toeristische setting, maken het zo leuk.

TIP ♥ – check hier alle accommodatie voor een verblijf in Morondava

#3 Ga ook naar Baobab Amoureux

Kun je niet genoeg krijgen van deze bijzondere bomen? Niet zo gek, en gelukkig hoef je niet ver te reizen om nog meer moois te zien. Slechts een paar kilometer verwijderd van Allee des Baobabs vind je namelijk Baobab Amoureux.

Dit zijn twee bomen die in elkaar zijn gegroeid. Ook dit eeuwenoude natuurwondertje verdient zonder twijfel een plek in je fotoalbum.

TIP ♥ – onderweg kom je soms stalletjes tegen waar locals eten en drinken en souvenirs verkopen

Allee de BaobabsStalletjes onderweg

Allee de BaobabsBaobab Amoureux

#4 Neem de tijd

Dat klinkt gek in een land zo groot als Madagascar, maar Allee des Baobabs is een toeristische trekpleister waar je je tijd voor moet nemen. Je zou verwachten dat je hier overspoeld wordt door toeristen, maar dat valt mee.

Echt authentiek en in alle rust genieten is hier nog altijd mogelijk. Ook het bekendste plekje van Madagaskar, zo kunnen we Allee des Baobabs gerust noemen, kun je dan ook zonder mensenmassa’s bewonderen.

#5 Geniet van de reis zelf

De reis ernaar toe is al een lust voor het oog. Natuurlijk zijn deze grote bomen de attractie, maar in de omgeving is ook genoeg te zien.

e rijdt over een onverharde weg waar je af en toe wat mensen tegen komt die gewoon hun ding doen. Je bent dus echt even in een andere wereld.

TIP ♥ – de omringende rijstvelden zijn een plaatje om te zien terwijl je in de verte de immens hoge Baobabs ziet staan.

#6 Wees bewust van de omgeving

Hoe mooi de Baobablaan ook is, de geschiedenis ervan is een stuk minder leuk. Er staan hier nog maar 25 bomen. Dit zijn overblijfselen van wat ooit een tropisch bos was. Houtkap voor de verbouwing van rijst is de grote boosdoener.

Stel je eens voor hoe het er hier ooit uit moet hebben gezien

Inmiddels is het een beschermd gebied en doet de lokale bevolking pogingen om nieuwe bomen te planten, maar ook ‘wij’ als reizigers zullen met respect met de omgeving moeten omgaan.

#7 Wacht tot de zon onder gaat

Overdag is het hier al prachtig, maar eigenlijk moet je wachten tot de zon onder begint te gaan. Dan wordt het nog veel mooier. Zodra het begint te schemeren kleur de lucht oranja/paars en zakt de zon langzaam onder de bomen.

TIP ♥ – als het helemaal donker is kun je hier, met goed weer, genieten van een schitterende sterrenhemel

Allee des BaobabsDe zonsondergang is schitterend

Allee des BaobabsDe natuur

Overnachten in Morondava

Allee des Baobabs is geen stad of plek, maar een pad van een paar honderd meter. Je kunt hier dus niet overnachten. Gelukkig kan dat in het nabij gelegen Morondava wel.

Morondava is een dorpje aan de kust en je kunt je bezoek aan Allee des Baobabs dus combineren met een strandvakantie. Morondava is de perfecte mix van strand, zee, avontuur en rust. En palmbomen natuurlijk!

In Morondava, dat deels op een schiereiland ligt, vind je een aantal hotels en restaurants. Verwacht geen luxe resorts zoals op Bali, maar je kunt hier prima basic hutjes tot luxe kamers met airco zijn er wel te vinden.

TIP ♥ – check hier alle accommodatie voor een verblijf in Morondava

Hoe kom je er?

Allee des Baobabs ligt op een half uurtje rijden van Morondava dus dat is het probleem niet. Maar hoe kom je in Morondava? Dat is een grotere uitdaging.

Met de auto

Je kunt ervoor kiezen om er heen te rijden met je huurauto als onderdeel van je rondreis. Hou er rekening mee dat dit best een flinke reis is. Antananarivo, de hoofdstad van Madagascar, ligt op zo’n 14 uur rijden. En dat is de kortste route.

Met het vliegtuig

Je kunt er ook voor kiezen om te vliegen. In zo’n anderhalf uur vlieg je met een propellervliegtuig naar Morondava. Vanaf daar kun je dan een chauffeur en gids regelen die je naar Allee des Baobabs brengt.

Allee de Baobab

De beste reistijd

Je kunt een groot deel van het jaar afreizen naar Allee des Baobabs. Van november tot en met maart ligt het toerisme stil, de heftige regentijd kent namelijk ook cyclonen. Een beter moment om van dit prachtige land te gaan genieten is van april tot december.

Het hoogseizoen in Madagascar zijn juli t/m augustus

 

Beste reistijd voor Madagascar

Locatie

Meer lezen over Madagascar?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU