Hoofdmenu
reis expert header

Tsingy Rouge

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 29 november, 2019

Op ongeveer 60 kilometer afstand van Diego Suarez, in het Noorden van Madagskar, vind je dit indrukwekkende natuurlijke kunstwerk genaamd de Tsingy Rouge. Tsingy betekent letterlijk ‘op de tenen lopen’ en rouge betekent rood. Dat is ook precies wat het is, een vlijmscherp rood kunstwerk waar je waarschijnlijk alleen op je tenen op kunt lopen (niet doen hoor), gevormd door de natuur. Wij delen onze tips.

Untouchable

De Tsingy Rouge is gevormd door erosie van de rivier in de regio Diana. Alhoewel de naam zegt dat het ‘Rouge’ is, variëren de kleuren van beige en vanille tot vrijwel donkerrood. In tegenstelling tot wat de meeste reizigers denken bestaat deze plek nog maar ongeveer 60 jaar.

Dit is een van de meest bijzondere plekken van Madagascar

In tegenstelling tot hoe het eruit ziet, is het niet gevormd door kalksteen maar door zandsteen. Dit maakt het een kwetsbaar gebied wat je dus ook niet aan mag raken. Helaas vind je toch af en toe afgebroken stukken op de grond liggen.

Tsingy Rouge

Hoe ontstaan die kleuren?

De vanille tot donkerrode kleur heeft de Tsingy Rouge te danken aan de kleigrond die rijk is aan mineralen. Je vindt hier vooral een hoge concentratie ijzeroxide. Dit is een roodbruine, poederachtige vaste stof die zorgt voor de mooie kleur van het natuurlijke kunstwerk. Het is heel belangrijk om het juiste moment te kiezen voor jouw bezoek aan de Tsingy Rouge.

Vooral bij zonsopkomst en zonsondergang zijn de kleuren namelijk goed zichtbaar.

Hier moet je vroeg voor op staan, maar het unieke plaatje is dit zeker waard. Gedurende de dag is het natuurlijk ook mooi om te zien, maar op bepaalde momenten is het aanzicht gewoon nog net iets specialer.

Het ontstaan van de Tsingy Rouge

Zoals je nu weet is de Tsingy Rouge ontstaan door erosie. Maar wat je misschien niet verwacht is dat menselijke handen daar een grote bijdrage aan hebben geleverd. De bevolking in deze regio heeft namelijk alle bomen gekapt rondom de Irodo River. Dit heeft ervoor gezorgd dat het gebied een grote open woestijn werd, in plaats van bos.

Het gebrek aan bomen heeft voor erosie gezorgd en grote stukken grond, wat vooral bestaat uit klei, zijn hierdoor weggegleden tijdens hevige regenbuien. Deze erosie heeft ervoor gezorgd dat de Tsingy Rouge is ontstaan.

In feite zijn het dus aan elkaar gedrukte stukken zandsteen, die door de druk van de beweging omhoog zijn geduwd. Hierdoor krijgt het de vorm die het nu heeft.
Tsingy Rouge

Clock is ticking

Helaas kan niemand precies zeggen hoe lang de Tsingy Rouge nog bestaat. Ook al is dit natuurlijke kunstwerk nog vrij jong – het is ontstaan in 1960 – het is ook ontzettend kwetsbaar. De volledige omgeving wordt blootgesteld aan erosie.

Door deze erosie kan het ook zijn dat het kunstwerk alleen nog maar groter wordt. Maar omdat het voornamelijk bestaat uit zandsteen is het heel erg kwetsbaar, en kan het in principe ook zo weggespoeld worden.

Madagaskar krijgt namelijk vaker te maken met heftige stormen en cyclonen die de regio kunnen laten overstromen.

TIP ♥ – door de kwetsbaarheid is het dan ook ten strengste verboden om de Tsingy Rouge aan te raken. Een simpele aanraking kan namelijk al heel wat schade aanrichten die we allemaal natuurlijk liever vermijden.

Hoe kom je er?

Deze bijzondere plek ligt op ongeveer 60 kilometer afstand van Diego Suarez, ook wel Antsiranana. Dit spektakel is dan ook veel beter bereikbaar dan bijvoorbeeld de Tsingy de Ankarana of de Tsingy de Bemaraha in het Westen van Madagaskar.

Vanuit Diego Suarez rijd je al in een tot twee uur naar de Tsingy Rouge, en alhoewel het gebied niet heel erg groot is kun je hier lekker rondstruinen en genieten van de spectaculaire natuur. Vooral het eerste stuk van de route is prima te rijden.

4×4

De laatste 10 kilometer kunnen echter een uitdaging zijn. Hiervoor kun je het beste in een fourwheeldrive rijden of achterop springen bij een motorrijder. Veel reizigers boeken het als dagtrip vanuit Diego Suarez, of rijden er zelf langs als ze op doorreis zijn door Madagskar.

Overnachten in Antsiranana

Je kunt het beste in Antsiranana overnachten en kiezen voor een trip naar de Tsingy Rouge. Dit duurt vaak een halve dag. Je kunt de Tsingy Rouge ook bezoeken als je onderweg bent naar Ankarana National Park.

Check hier alle accommodatie in Antsiranana

Het ligt namelijk op slechts 10 kilometer afstand van de hoofdweg die je van Antsiranana naar Ankarana brengt.

TIP ♥ – laat je in het regenseizoen altijd goed informeren over de bereikbaarheid van alle wegen.

Bij de ingang van het park moet je een kleine fee (ongeveer €5 per persoon) betalen om het park binnen te mogen. Ook vind je hier het indrukwekkende Sahafary Plateau, wat je een prachtig uitzicht geeft over de omgeving en waar je lekker je ontbijt of lunch kunt nuttigen.
Tsingy Rouge

Beste reistijd

De beste tijd om deze plek te bezoeken is ? Het is vaak erg warm in het noorden van Madagskar, en ook de zon is erg sterk. Zorg daarom voor voldoende beschermende kleding, drinkwater en zonnebrandcrème als je een bezoekt brengt aan de Tsingy Rouge.

TIP ♥ – draag goede, stevige schoenen. Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer 10 minuten lopen naar de Tsingy Rouge, en de grond waarop je loopt bestaat voornamelijk uit klei.

Locatie

Wat wij vinden:
  • 7.8/10
    Afrika-Expert - 7.8/10
7.8/10

Samenvatting

De Tsingy Rouge is gevormd door erosie van de rivier in de regio Diana. Alhoewel de naam zegt dat het ‘Rouge’ is, variëren de kleuren van beige en vanille tot vrijwel donkerrood. In tegenstelling tot wat de meeste reizigers denken bestaat de Tsingy Rouge nog maar ongeveer 60 jaar.

Meer lezen over Madagascar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU

We Need You!

Wij houden van reizen en het delen van Reisgeluk, maar de reisbranche heeft het zwaar. Ook wij.

Gebruik jij graag onze website en wil je iets doen? Steun ons dan in deze lastige tijd.

Dan kunnen wij doorgaan met het maken van de beste reiscontent! Wij zijn je zeer dankbaar.

 

JA, IK WIL HELPEN!