Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Isalo National Park

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 5 april, 2022

Het Isalo National Park is het op een na grootste Nationaal Park van Madagascar. Het wordt ook wel het Colorado van Madagaskar genoemd, dit vanwege het grote bergmassief waaruit het park bestaat. He wordt getekend door immense zandsteenformaties, diepe kloven, steile pieken en indrukwekkende grotten. Het doet een beetje denken aan de Grand Canyon, maar dan in Madagascar.

Het wilde westen in Madagaskar

Het park is zeker een bezoek waard. De diepe kloven, het droge landschap, verstopte riviertjes, diepe valleien, heldere meertjes en de gigantische bergpieken vormen een bijzonder landschap. Het is niet voor niets een van de meest bezochte plekken van het land.

Een ander groot voordeel is dat het park aan de RN7 ligt waardoor het makkelijk te bezoeken is. Combineer dat met de toffe tours, de prachtige natuur en de mooie zonsondergangen en je hebt garantie voor succes.

Isalo Park NationalDe natuur in het park
Isalo Park National

Wat is er te zien en te doen in Isalo National Park

Het landschap is natuurlijk de reden dat mensen hier komen. Het is een unieke plek met bijzondere plekken. De een nog mooier dan de ander. En.. het is allemaal makkelijk bereikbaar.

Dit zijn de mooiste plekken.

#1 Check de bijzondere kloven en rotsformaties

De belangrijkste grotten en kloven zijn de Canyon Des Rats (de muizenkloof), en de Canyon des Singes (de apenkloof). Deze laatste wordt ook geregeld de Canyon des Makis genoemd, de makikloof. Deze naam krijgt het natuurlijk omdat hier eigenlijk altijd veel maki’s te spotten zijn.

Een andere bekende plek in het park is het dal van de rivier Namaza, waar zich meerdere poeltjes bevinden.

Het geheel heeft wat weg van het ‘wilde westen idee’, mede door de grote rotsformaties, kloven en grotten die je hier kunt vinden. Het park wordt dan ook niet voor niets het Colorado van Madagaskar genoemd

Black Pool

Een plek die je zeker moet bezoeken is de Black Pool. Dit is een meer/cenote waar je in kunt zwemmen. Het water is lekker verkoelend en de omgeving is schitterend. Het is net alsof je een shampoo reclame binnen stapt.

#2 Spot de verschillende vogelsoorten

Ook staat het Isalo National Park bekend om de vele vogelsoorten die je hier kunt spotten. Het zijn vooral veel bijzondere vogels die je op weinig – of zelfs geen – andere plekken ter wereld kunt zien.

Het zijn onder andere de bosrotslijster, de hamerkop, holenkiekendief, knobbeleend, kuifibis, roodsnavelpijlstaart, de slechtvalk, woestijnvalk en de zwarte wouw.

TIP ♥ – het kleine stadje Ranohira is de toegangspoort tot het park

Isalo Park NationalDe bijzondere rotsformaties

Black Pool

#3 Ga lekker wandelen

Veel reizigers komen speciaal naar het Isalo National Park om te bewandelen. Nou ja wandelen, zeg maar gerust pittige hike. Deze hikes of wandelingen vinden altijd plaats onder begeleiding van een gids die het park goed kent.

Er zijn verschillende wandelingen die door het park lopen, en de duur varieert van anderhalf uur tot twee dagen. Wanneer je kiest voor een wandeling die korter dan een dag duurt keer je in de avond terug naar jouw accommodatie in Ranohira.

2-daagse hikes

De echte avonturiers kiezen voor een hike van twee dagen, waarbij je kampeert in het park. Hier heb je natuurlijk ook de keuze om in de avond terug te keren naar Ranohira. Maar laten we eerlijk zijn, kamperen in het park geeft net die extra touch.

Wandelen langs de heilige waterval, of een bezoek brengen aan de ‘piscine naturelle’ zijn erg populair. Wanneer je moe en oververhit bent van je hike is het ook aan te raden in een van deze wateren een verfrissende duik te nemen!

TIP ♥ – dit is ook een populaire route (de RN7) voor fietsers!

Isalo National Park
Het is ook een populaire plek voor fietsers

#4 Ga op zoek naar wildlife

Natuurlijk vind je in het Isalo National Park ontzettend veel wildlife, zoals eigenlijk in alle parken in Madagaskar. Samenvattend vind je in dit park 340 verschillende diersoorten. Denk aan de fretkat (ook bekend als fossa), lemuren, maki’s dus.

Als je een bezoek brengt aan een van de grotten kom je waarschijnlijk verschillende vleermuizen tegen.

#5 Bewonder het landschap

Je vindt hier ook grote uitgestrekte grasvelden, droge savannes, diepe kloven met daarop groeiende ooibossen en tapia bossen. Door de canyons stromen verschillende riviertjes heen. Deze riviertjes maken het Isalo National park een van de belangrijkste zoetwater reservoirs van het zuiden van Madagaskar.

Het complete landschap in het park is indrukwekkend, en doet echt denken aan de Nationale Parken in Colorado.

Als je geluk hebt spot je de gespleten rotsen en stenen in verschillende kleuren. Dit is namelijk zichtbaar als de zon er goed op schijnt. Ook tref je verschillende soorten flora aan. Denk bijvoorbeeld aan de aloë Vera planten en de Catharantu Ovalis (schijnt geneeskrachtig te zijn!).

Deze laatste is zelfs uniek voor dit park, en komt nergens anders ter wereld voor.

#6 Wacht tot de zon onder gaat

Zonsondergangen zijn altijd mooi. Of dat nu in Madagascar is of in Mexico, aan het strand van Thailand of in een hippe stad als Sydney. Het heeft altijd iets magisch. Ook in het Isalo National Park.

TIP ♥ – het park staat er zelfs bekend om! ga dus niet terug naar je accommodatie voordat je de zon onder hebt zien gaan.

Zonsondergang

Gidsen en tours

Een bezoek aan Isalo National Park is niet zo goedkoop als dat je misschien zult verwachten. Je moet namelijk verplicht een gids in de arm nemen om het park in te gaan.

Het entreegeld is ongeveer €15 per persoon per dag. De gids die je moet inhuren kost ongeveer €30 per dag.

Bovenop deze prijzen moet je rekening houden met belasting die je per persoon betaalt. Geen drama, dit is namelijk ongeveer €2 per persoon. In totaal ben je voor een dag in het Isalo National Park, inclusief gids en lunch, ongeveer €90 kwijt voor twee personen.

TIP ♥ – je kunt het beste een tour boeken in het dorpje Ranohira

Hoe kom je er?

Het park is te bereiken vanaf de RN7 van Antananarivo naar Toliara. Een bezoek aan dit park is dan ook een logische stop op weg naar Toliara. Maar vergis je niet, vanaf Antananarivo is de afstand tot het park ruim 700 kilometer.

Naar Ranohira

Je kunt het beste naar Ranohira reizen. Je vindt de ingang van het park namelijk op 12 kilometer afstand van Ranohira, ten noorden van de stad. De weg naar het park toe is echter geen straf. Van kilometers afstand zie je het prachtige landschap in de verte ontstaan.

Leuk om te weten: op vrijdag is de marktdag in Ranohira.

Isalo Park National

Beste reistijd

In principe kun je het hele jaar door een bezoek brengen aan Isalo National Park. Echter zijn de maanden mei tot en met september het meest geschikt. Er valt weinig regen en de temperaturen zijn prima om bijvoorbeeld te gaan wandelen.

Hou er rekening mee dat het in de zomermaanden kan oplopen tot zeker 35°C. In de nacht koelt het – helaas – weinig af, dus geef je lichaam vooral even de tijd om aan het warme steppeklimaat te wennen.

Locatie

Meer lezen over Madagascar?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU